pa zato što je čovjek znao šta je opasnije i sa grijanjem se nije igrao. zamisli tek šta bi sa njega bilo da nije plaćao grijanje. ovako porez manje više, al sa grijanjem se ne igra........Sikandar wrote:[
Al Kappone je zaglavio što nije plaćao POREZ, a na račun za grijanje.
Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
-
RahatHurmašica
#226 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
- UltrasNaBaterije
- Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu
#227 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
E onda, zavrni cijev gotova priča, ne plaćaš, ne griješ se, ne treba ti ugovor, ne treba ti grijanje ,doviđenja prijatno.Sikandar wrote:ZATO ŠTO NEMAŠ UGOVORA O ISPORUCI TOPLOTNE ENERGIJE.UltrasNaBaterije wrote:Ako živiš u gradu, dužan si da plaćaš grijanje, u objektima zajedničkog stanovanja minimalno održavanje toplog režima jer svi bi se otkačili pod izgovorom "meni je u stanu toplo", pa bi svima bilo hladno.
Ako živiš na selu, logično je da ćeš platiti drva, ugalj ili kako se već griješ, ne vidim razlog zašto ti neko ne bi mogao ući u stan i zavrnuti portošnju. Pa i banka ti oduzme hipoteku, i sud ti zaplijeni imovinu, zbog čega ti se nebi moglo zavrnuti grijanje?
NEMOJ DA MIJEŠAŠ KRUŠKE I JABUKE.
SA BANKOM I OSTALIM IMAŠ POTPISAN UGOVOR I NA OSNOVU TOGA SE RADI SVE OSTALO (GDJE SU REGULISANA PRAVA I OBAVEZE).
-
Wind
#228 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
I na kraju je li iko skontao na osnovu čega Toplane sebi daje za pravo da ulazi u privatne stanove i nesto ko sijeku....?! 
- drndalo
#229 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Ma na osnovu guzice, reklamna kampanja, nesto kao posjekli, ne bi li ljudi poceli placati ako se prepadnu...
- sema911s
#230 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
zato sto moraju,. jer da tako ce isto i elektroprivreda postupit, vodovod,. samo se ceka da neko prvi probije,., koristis njihovu uslugu i imaju pravo da ti udju u stan i provjere u kakvom su stanju radijatori,. ako neplacas pokupe ti radijatore,. i gri se onda na trljanje,.,. sigurno ce donijet kakav zakon da ti mogu uz prisutvo murje uci u stan i prerezat cijev ko sto su do 2000-2003 radili po dobrinji, sa sudskim nalogom udju preprezu cjevki lagano sledeciiWind wrote:I na kraju je li iko skontao na osnovu čega Toplane sebi daje za pravo da ulazi u privatne stanove i nesto ko sijeku....?!
samo kada ce to pocet iskljucivanje pokvarice mi se kokicee
-
Wind
#231 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Drži se ti kokica...pazi da ti ne zagore...
Ne kontaš pitanje. Nije u pitanju ima li neko dug ili nema i zbog čega je nastao. Isto tako, svakom razumnom je jasno da se računi moraju platiti. Ali....
Na osnovu čega Toplane sebi daju pravo da ulaze u nečiji privatni stan i nešto rade?? Ukoliko to rade po sudskom nalogu onda je to druga priča ali ovdje se ne radi o tome. Bar ja do sada nisam čuo.
Drugo, sistemi za centralno grijanje, odnosno cijevi u stanu i grejna tijela, radijatori, su privatno vlasnistvo vlasnika stana a ne toplana.
Ne kontaš pitanje. Nije u pitanju ima li neko dug ili nema i zbog čega je nastao. Isto tako, svakom razumnom je jasno da se računi moraju platiti. Ali....
Na osnovu čega Toplane sebi daju pravo da ulaze u nečiji privatni stan i nešto rade?? Ukoliko to rade po sudskom nalogu onda je to druga priča ali ovdje se ne radi o tome. Bar ja do sada nisam čuo.
Drugo, sistemi za centralno grijanje, odnosno cijevi u stanu i grejna tijela, radijatori, su privatno vlasnistvo vlasnika stana a ne toplana.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#232 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
eh da je pameti pa da se sve prikači na jednu firmu koja bi se bavila naplatom svih računa od struje do telefona
i ne možeš jedno platiti a drugo ne...
ili sve ili ništa
to bi bilo pravedno
a ne da ljudi izdaju kuću studentima a duguju po 1000 za vodu
i ne možeš jedno platiti a drugo ne...
ili sve ili ništa
to bi bilo pravedno
a ne da ljudi izdaju kuću studentima a duguju po 1000 za vodu
- braca
#233 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Nemoj se brinuti, ne mogu ti doci na kucna vrata i uci u stan, osim na silu, ali to je nesto drugo i poziva se odmah policija.Felidae wrote:Ma moj suprug možda i neće pustiti nikoga ali ja žensko koja se boji svega i svačega ?Ili moja ili njegova mama koje čuvaju malca kada smo na poslu?Šta u slučaju dolaska policije?Bojim se da moj suprug oprostite na izrazu ne napravi neko sranje koje će nas koštati više od 4 k maraka koje nemamo!Znam da ima većih neplatiša ali sve mora doći na red i treba tako ali mi smo u toj situaciji sada da poželim da ne dolazi!
Princip je jednostavan, ako nekome nesto dugujes, u ovome slucaju novac Toplanama za grijanje, Toplane te moraju tuziti sudu. Na sudu se dokazuje ko je u pravu, ako imas argumente, dobiti ces spor i ne moras nista platiti, ako nemas argumente, gubis spor i Toplane imaju parvo uci u stan, ali samo sa sudskim nalogom, sto nije dovoljno ako ih ne pustas u stan, vec moraju doci u prisustvu sudske policije koja ima pravo da provali u stan. Tada ti uzimaju ono sto mogu uzeti iz stana za namirenje duga. No, i dalje postoji opcija zalbe na presudu, no na kraju balade AKO NEMAS ARGUMENTE, moraces prije ili kasnije platiti. Drugi je slucaj kod ljudi kod kojih godinama nakon rata nije radilo grijanje, a Toplane pokusavaju to naplatiti, ili npr. nije radilo kako treba, odnosno ispod 18 stepeni radi zagusenja vertikala i sl. pa pokusavaju naplatiti novac za ROBU (toplotu) koju nisu isporucili, a to nece nikada dobiti, naravno, ako tuzeni moze dokazati gore navedeno.
-
Hendrix
#234 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Jesu ovi naši ljudi majstori za smislit izgovor brate mili. Eksperti za neplaćanje sad se i na privatnost pozivamo ko će meni da isključi ono što ja koristim a ne plaćam dok drugi levati plaćaju.
Fol urbani grad metropola...a sve jad do jada svaki onaj seljak sa vrha planine ima više časti i poštenja kad drva plati da se grije dok naši građani glume lordove u svojim privatnim nedodirljivim stanovima.
Fol urbani grad metropola...a sve jad do jada svaki onaj seljak sa vrha planine ima više časti i poštenja kad drva plati da se grije dok naši građani glume lordove u svojim privatnim nedodirljivim stanovima.
-
dragonz
#235 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Ja nisam plaćao sve dok nisam promjenio one njihove kante koje su mijenjali nakon rata jer mi je grijanje radilo samo u tri prostorije od 6. A zvao sam im da prijavim ne grijanje te su dolazili komisijski i "nakav" njihov majstor dolazi da vidi i izvadio toplomjer iz džepa i kaže kod vas 21 stepen celzijusov kao da je to dovoljna toplina stana u zimskim mjesecima.
Grijanje sam počeo plaćati tek nakon zamjene starih konvektora za aluminijske od tada redovno izmirujem svoje obaveze, a tzv. dugove mogu okačiti mačku o rep.
Grijanje sam počeo plaćati tek nakon zamjene starih konvektora za aluminijske od tada redovno izmirujem svoje obaveze, a tzv. dugove mogu okačiti mačku o rep.
- braca
#236 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Najlakse je primijeniti Gestapo metode na nacin kako radi Elektrodistribucija, ispostavi ti svemirske racune, a ti i nakon svih mogucih dokazivanja i istrazivanja da nisi ni priblizno potrosio toliko struje, ne mozes ama bas nista uraditi jer ne prihvataju da nisu u pravu i da su ti napumpali racun i jednostavno ti presjeku dovod struje ili prihvati da placas tri puta vece racune. E, u slucaju Toplana Gestapo metod se ne moze primijeniti i napokon gradjani imaju mogucnost da dokazuju da li jesu ili nisu u pravu. Ima dosta ljudi koji nece da placaju i nisu u pravu, ali ih ima dosta, puno, koji ne zele da placaju ratni i poratni dug koji je u hiljadama KM ukalkulisan u racune koji se slazu kumulativno jos od 1997 godine, odnosno tek su u zadnjih nekoliko mjeseci poceli izdavati racune po tekucim mjesecima. Takodjer ima dosta gradjana kojima ne valjaju vertikale u stanovima, pa im ni grijanje nije dobro, odnosno hladno im je u stanu, pa neka se i to uzme u obzir, jer cemu placati uslugu koju nisi dobio.
- Dr. Kuca
#237 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Zima je sto ne ukljucuju grijanje, ne treba im platiti nikad nista, bagra.
-
mali_balon
#238 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Ja imam ovog duga 200KM, tad cak nisam bio u ovom stanu (tu sam od 2000) i ja donesem rjesenja i ugovore da dokazem da tad nisam bio u stanu, oni samo slegnu ramenima i kazu mora se platiti, reko tuzite me, nika nista ni od tuzbe a dug i dalje dolazi.braca wrote:Najlakse je primijeniti Gestapo metode na nacin kako radi Elektrodistribucija, ispostavi ti svemirske racune, a ti i nakon svih mogucih dokazivanja i istrazivanja da nisi ni priblizno potrosio toliko struje, ne mozes ama bas nista uraditi jer ne prihvataju da nisu u pravu i da su ti napumpali racun i jednostavno ti presjeku dovod struje ili prihvati da placas tri puta vece racune. E, u slucaju Toplana Gestapo metod se ne moze primijeniti i napokon gradjani imaju mogucnost da dokazuju da li jesu ili nisu u pravu. Ima dosta ljudi koji nece da placaju i nisu u pravu, ali ih ima dosta, puno, koji ne zele da placaju ratni i poratni dug koji je u hiljadama KM ukalkulisan u racune koji se slazu kumulativno jos od 1997 godine, odnosno tek su u zadnjih nekoliko mjeseci poceli izdavati racune po tekucim mjesecima. Takodjer ima dosta gradjana kojima ne valjaju vertikale u stanovima, pa im ni grijanje nije dobro, odnosno hladno im je u stanu, pa neka se i to uzme u obzir, jer cemu placati uslugu koju nisi dobio.
Prosle godine dolazi opmena pred tuzbu jer nisa platio racun iz 2005, a ja fino sve racune, od 2000 godine i pravnici, de reko nadjite mi koji to racun nije palcen, nadje ona da je placen, i pocinje ma znate sistem, kompjeteri, nepaznja, i pazi sad, zena dolazi od otkrica, ahaaaa znam sta je ovo vam je otislo pod neki dug koji ste bili duzni pa kad ste to uplatili ovo vam je pokrilo prethodni dug, pa ste sad ostali duzni za ovaj mjesec, ja
- braca
#239 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
To je zbog toga sto su slagali uplate/dugove KUMULATIVNO, znaci ti si platio za OVAJ mjesec, a on ti ga rasknjizi za tamo neki koji njima odgovara, pa tebi OPET ostaje dug za ovaj mjesec...tek su nedavno poceli sa racunima po mjesecima, a ono ranije su se pogubili pa ni sami ne znaju gdje su. Niti mogu dokazati ko sta duguje, samo mogu dati neki ZBIRNI dug ili LAGATI i ispostavljati LAZNE racune za mjesece za koje ni oni ne znaju ko im sta duguje jer su slagali uplate - kako rekoh - kumulativno!!!
- Zatamnjena stakla
#240 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Meni isključili plin u aprilu i račun je bio 140KM.
Neki dan mi dolazi opet 220KM računa.
Niđe veze, moram ih odje*bati što prije, levati.
Misle meni eee neš!
Neki dan mi dolazi opet 220KM računa.
Niđe veze, moram ih odje*bati što prije, levati.
Misle meni eee neš!
-
Sikandar
#242 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Neznam čemu nervoza.UltrasNaBaterije wrote:E onda, zavrni cijev gotova priča, ne plaćaš, ne griješ se, ne treba ti ugovor, ne treba ti grijanje ,doviđenja prijatno.Sikandar wrote:ZATO ŠTO NEMAŠ UGOVORA O ISPORUCI TOPLOTNE ENERGIJE.UltrasNaBaterije wrote:Ako živiš u gradu, dužan si da plaćaš grijanje, u objektima zajedničkog stanovanja minimalno održavanje toplog režima jer svi bi se otkačili pod izgovorom "meni je u stanu toplo", pa bi svima bilo hladno.
Ako živiš na selu, logično je da ćeš platiti drva, ugalj ili kako se već griješ, ne vidim razlog zašto ti neko ne bi mogao ući u stan i zavrnuti portošnju. Pa i banka ti oduzme hipoteku, i sud ti zaplijeni imovinu, zbog čega ti se nebi moglo zavrnuti grijanje?
NEMOJ DA MIJEŠAŠ KRUŠKE I JABUKE.
SA BANKOM I OSTALIM IMAŠ POTPISAN UGOVOR I NA OSNOVU TOGA SE RADI SVE OSTALO (GDJE SU REGULISANA PRAVA I OBAVEZE).
Nije stvar u plaćanju ili neplaćanju, već o čistim računima i izboru.
Sada je hladno i u periodu od 06-12 sati je ispod 12 stepeni Celzija, i to više od tri dana. Zašto ne griju samo u tom periodu, kad je temp. 12 ili ispod 12 step C, tako da baš sada dolazi do izražaja sloboda izbora...
Zato iznosim svoj stav da mora postojati Ugovor o isporuci toplotne energije, gdje će biti definisanisvi detalji počev od cijene, načina isporuke, načina plaćanja, roka plaćanja, itd..., pa i o ovaj kada temperatura padne ispod 12 stepeni C (po sadašnjem nekom zakonu ili pravilniku).
Cijena grijanja - bi se definisala po utoršku Cal. (po očitanju utrošene toplotne energije)
Način isporuke - definisati najnižu vanjsku temp. isporuke topl.energije (bez obzira na period i god.doba)
Rok plačanja računa - degfinisalo bi se zavisno o situaciju u domaćinstvu (penzioneri, nezaposleni, invalidi itd...) gdje ne bi bilo subvencije, pa bi se vjerovatno izbjegli i ogromni sudski troškovi, jer bi se rok plaćamka mogao prilagoditi navedenim kategirijama (30-60-90 dana ili sl.).
Da imam svoje grijanje ja bih ga uključio u navedenom periodu, jer je u stanu hladno, a ne zavisio od Toplana, koje će mi ispostaviti račun kao da su mi isporučili toplotnu energiju. Sada moram da palim grijalice (ne samo ja), da bih se ugrijao, pa time plaćam dupli račun za grijanje.
- Kemo BA
#243 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Sikandar,
ne trudi se da objasniš jer nacin na koji razmisljas nece da shvate ( nisu svjesni u koji podređen polozaj dovode i sebe). To neki nikada nece moci shvatiti. Koji je razlog tome, sistem ili nesto drugo? Mentalitet ovog podneblja? Meni nije jasno.
ne trudi se da objasniš jer nacin na koji razmisljas nece da shvate ( nisu svjesni u koji podređen polozaj dovode i sebe). To neki nikada nece moci shvatiti. Koji je razlog tome, sistem ili nesto drugo? Mentalitet ovog podneblja? Meni nije jasno.
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#244 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Grijanje se ukljucuje kada dnevna PROSJEČNA temperatura 3 dana uzastopno bude ispod 12 stepeni, a ne minimalna u toku dana...
- Kemo BA
#245 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Sikandar ! Vidiš Joint _1921 ne moze razumjeti ono sto ti pises. 
- JOINT_1921
#246 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Covjece, vi psiholozi, ekonomi, poljoprivrednici, srednjoskolci, itd. ne shvatate kakav je kompleksan sistem grijanja... Ja sam napisao ono, jer nije s razlogom tako receno, nije to sistem "odvrni - zavrni", nego ima nesto sto se zove "tehnoloska priprema sistema", to kontaju takvi kao vi odvrni pipu, grijanje dodje, zavrni pipu, grijanja nema... Smijesno...Kemo BA wrote:Sikandar ! Vidiš Joint _1921 ne moze razumjeti ono sto ti pises.
- Kemo BA
#247 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Ti mora da si neki "visokoobrazovani genije" vezano za tehnoloski proces u Toplanama ali ovdje se ne radi o "tehnoloskom pitanju" za koju je potrebno posjedovati toliku "genijalnost" . Radi se o sasvim jednostavnim i normalnim stvarima u jednom drustvu tj. postivanje propisa i zakona a ne nekih pravilnika UO kao i prava na izbor energenta i onog glavnog prava da sam ja gazda u stanu koje je moje vlasnistvo i hocu da ga grijem cime, kada i koliko hocu i da to uredno platim. Kako to ti tako visoko obrazovan ne mozeš da shvatis ? Vidis svi ovi gore koje ti nabroja izgleda to svatajuJOINT_1921 wrote:Covjece, vi psiholozi, ekonomi, poljoprivrednici, srednjoskolci, itd. ne shvatate kakav je kompleksan sistem grijanja... Ja sam napisao ono, jer nije s razlogom tako receno, nije to sistem "odvrni - zavrni", nego ima nesto sto se zove "tehnoloska priprema sistema", to kontaju takvi kao vi odvrni pipu, grijanje dodje, zavrni pipu, grijanja nema... Smijesno...Kemo BA wrote:Sikandar ! Vidiš Joint _1921 ne moze razumjeti ono sto ti pises.
- JOINT_1921
#248 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Visokoobrazovan jesam, a to da li sam genije bi se dalo raspravljati...
Ti koji zahtijevas svoja stanarska prava, bujrum na sud pa ih trazi... Neki ljudi, pametniji i od mene i od tebe su sjeli i skontali da se grijanje treba ukljuciti ako prosjecna temperatura 3 dana zaredom bude 12 stepeni i niza... Sada ti delegat dodjes i pricas kako treba odmah cim padne ispod 12 ukljuciti grijanje... Jesi li svjestan kakve nebuloze pises ? Ovo o cemu pricam odnosi se samo na ovu cinjenicu, ni na sta drugo... 
Rekao si ovo:
Rekao si ovo:
Reci mi gdje ima taj propis da cim u bilo kojem dijelu dana bude temperatura ispod 12 stepeni da ti se mora obezbijediti grijanje ? Jesi li spreman placati duplo visu cijenu a da ti se omoguci taj luksuz, jesi al u ku*cu...Radi se o sasvim jednostavnim i normalnim stvarima u jednom drustvu tj. postivanje propisa i zakona
- Qler
#249 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Jos pogotovo kod toplana koje su na ugalj
pa kad se ugasi kotao treba dva dana da se pokrene
a ljudi misle, to je bas ono, odvrnes pipu i eto tople vode 
- Kemo BA
#250 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
E sad si me pošteno nasmijao.JOINT_1921 wrote:Visokoobrazovan jesam, a to da li sam genije bi se dalo raspravljati...Ti koji zahtijevas svoja stanarska prava, bujrum na sud pa ih trazi... Neki ljudi, pametniji i od mene i od tebe su sjeli i skontali da se grijanje treba ukljuciti ako prosjecna temperatura 3 dana zaredom bude 12 stepeni i niza... Sada ti delegat dodjes i pricas kako treba odmah cim padne ispod 12 ukljuciti grijanje... Jesi li svjestan kakve nebuloze pises ? Ovo o cemu pricam odnosi se samo na ovu cinjenicu, ni na sta drugo...
Rekao si ovo:Reci mi gdje ima taj propis da cim u bilo kojem dijelu dana bude temperatura ispod 12 stepeni da ti se mora obezbijediti grijanje ? Jesi li spreman placati duplo visu cijenu a da ti se omoguci taj luksuz, jesi al u ku*cu...Radi se o sasvim jednostavnim i normalnim stvarima u jednom drustvu tj. postivanje propisa i zakona