mozda covjek zivi na bjelasnici, ne vrijedi ovo za njegaun1ted wrote:Po kojoj vremenskoj prognozi ovo boldirano?studiorum_tuzlaensis wrote: Pravi si pacijent baš, ovo je već treći dan kako je prosjek ispod 12, i po pravilniku su dužni da uključe grijanje.
Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
-
quarterback
#1876 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
- cpu_fan
#1877 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Pa vjerovatno na 1800 mnv je ispod tog prosjeka ! I onda ja pacijentstudiorum_tuzlaensis wrote:Pravi si pacijent baš, ovo je već treći dan kako je prosjek ispod 12, i po pravilniku su dužni da uključe grijanje.cpu_fan wrote:
Prvo kad nekog nazoveš pacijentom moraš prihvatiti da ti taj isti može i tvoju mamu tako nazvati. Drugo ne znam šta je pametovanje ako se čudim što ljudi nemaju jebenu grijalicu od 10-tak KM da premoste ovaj prelazni period kao što su vazda godinama radili otkako postoji centralno grijanje u ovom gradu.
Najgori neradnički uhljebi inače su u Toplanama, BH Telecom i EP BiH za njih djeluju ko Švabe.
-
Nepass
#1878 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Vala je glupo placati struju za grijalicu a 12 mjeseci godisnje placas preko marke po kvadratu za grijanje.
- Nisrin
#1879 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
.
Last edited by Nisrin on 28/11/2016 11:13, edited 1 time in total.
- starii
#1880 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
upalice vam u subotu ujutro da zagrijani u nedjelju ujutro mozete otici da glasate za SDA & SBB 
-
aldera
#1881 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Toplane računaju prosjek na svoj način, šta znaju ti sa prognoze...un1ted wrote:Po kojoj vremenskoj prognozi ovo boldirano?studiorum_tuzlaensis wrote: Pravi si pacijent baš, ovo je već treći dan kako je prosjek ispod 12, i po pravilniku su dužni da uključe grijanje.
Gesendet von iPad mit Tapatalk
- cpu_fan
#1882 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Vi nikako da skontate da stanove koristite uz određene uslove, kome se ne sviđa kupi ili iznajmi kuću a mi ostali moramo prihvatiti da življenje u zgradama ima svoja ograničenja i zakonitosti. Ja ovo ne pišem da bi nekome išao u kontru nego da shvatite da stanovi imaju ograničenja i da ih i vi i ja moramo prihvatiti. I ja sam u istim govnima. Imam osječaj da svi kojis e ovdje bune odnedavno žive u zgradama u ovom gradu i ne mogu se sjećati da je i prije rata isto ovako bilo ako ne i gore zbog drvenarije (prozori i vrata) koja je bila šuplja na sve strane.Nisrin wrote:Uopste mi nije jasno iz kojeg razloga ne pale grijanje vise, kad je PREHLADNO, bukvalno toplije sjediti vani na balkonu!
Jos uveli tarifno placanje, pa kad dodje racun zanebesat ce nam se, sto od grijanja, sto od struje!!!
i glupe su vam rasprave s ovim prognozama...istina da je tokom dana iznad 12stepeni ALI NA SUNCU, u hladu nije, druga stvar mogu upaliti grijanje ujutro i navece kad nije nigdje ni prilbizno 12 stepeni, a trece ako je nekome vruce uvijek moze zavrnuti grijanje...bitno da racuni redovno stizu!
I za dusebriznike koji kazu grijalic 10KM- jeste 10KM grijalica, ali moze li svako platiti racun od struje kad se bude grijao 20 dana s tom grijalicom? I ne moze grijalica ugrijati prosjecan stan.znaci treba vise grijalica- veca potrosnja!
-
quarterback
#1883 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
izvini ja se sjecam malo starijih vremena kada su i haustori imali radijatore i bili grijani kao i stanovicpu_fan wrote: Vi nikako da skontate da stanove koristite uz određene uslove, kome se ne sviđa kupi ili iznajmi kuću a mi ostali moramo prihvatiti da življenje u zgradama ima svoja ograničenja i zakonitosti. Ja ovo ne pišem da bi nekome išao u kontru nego da shvatite da stanovi imaju ograničenja i da ih i vi i ja moramo prihvatiti. I ja sam u istim govnima. Imam osječaj da svi kojis e ovdje bune odnedavno žive u zgradama u ovom gradu i ne mogu se sjećati da je i prije rata isto ovako bilo ako ne i gore zbog drvenarije (prozori i vrata) koja je bila šuplja na sve strane.
al to su mrska vremena jednoumlja
- Nisrin
#1884 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
.
Last edited by Nisrin on 28/11/2016 11:13, edited 1 time in total.
- cpu_fan
#1885 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
I ja se sjećam tih vremenaquarterback wrote:izvini ja se sjecam malo starijih vremena kada su i haustori imali radijatore i bili grijani kao i stanovicpu_fan wrote: Vi nikako da skontate da stanove koristite uz određene uslove, kome se ne sviđa kupi ili iznajmi kuću a mi ostali moramo prihvatiti da življenje u zgradama ima svoja ograničenja i zakonitosti. Ja ovo ne pišem da bi nekome išao u kontru nego da shvatite da stanovi imaju ograničenja i da ih i vi i ja moramo prihvatiti. I ja sam u istim govnima. Imam osječaj da svi kojis e ovdje bune odnedavno žive u zgradama u ovom gradu i ne mogu se sjećati da je i prije rata isto ovako bilo ako ne i gore zbog drvenarije (prozori i vrata) koja je bila šuplja na sve strane.
al to su mrska vremena jednoumlja
- cpu_fan
#1886 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Kad imaju plinsko grijanje i svoj bojler u stanu mogu ga i ljeti uključivati ako hoće. Samo nek ti kolegica kaže koliki su joj računi za plin dolazili prije pojeftinjenja plina pa napravi presjek potrošnje na 12 mjeseci.Nisrin wrote:cpu_fan wrote:Vi nikako da skontate da stanove koristite uz određene uslove, kome se ne sviđa kupi ili iznajmi kuću a mi ostali moramo prihvatiti da življenje u zgradama ima svoja ograničenja i zakonitosti. Ja ovo ne pišem da bi nekome išao u kontru nego da shvatite da stanovi imaju ograničenja i da ih i vi i ja moramo prihvatiti. I ja sam u istim govnima. Imam osječaj da svi kojis e ovdje bune odnedavno žive u zgradama u ovom gradu i ne mogu se sjećati da je i prije rata isto ovako bilo ako ne i gore zbog drvenarije (prozori i vrata) koja je bila šuplja na sve strane.Nisrin wrote:Uopste mi nije jasno iz kojeg razloga ne pale grijanje vise, kad je PREHLADNO, bukvalno toplije sjediti vani na balkonu!
Jos uveli tarifno placanje, pa kad dodje racun zanebesat ce nam se, sto od grijanja, sto od struje!!!
i glupe su vam rasprave s ovim prognozama...istina da je tokom dana iznad 12stepeni ALI NA SUNCU, u hladu nije, druga stvar mogu upaliti grijanje ujutro i navece kad nije nigdje ni prilbizno 12 stepeni, a trece ako je nekome vruce uvijek moze zavrnuti grijanje...bitno da racuni redovno stizu!
I za dusebriznike koji kazu grijalic 10KM- jeste 10KM grijalica, ali moze li svako platiti racun od struje kad se bude grijao 20 dana s tom grijalicom? I ne moze grijalica ugrijati prosjecan stan.znaci treba vise grijalica- veca potrosnja!
ma i jesam odnedavno i PRIVREMENO u stanu, Bogu hvalaSvejedno, mislim da je bezobrazluk sto su uveli tarife, lakse mi je recimo placati mjesecno 60KM, nego 8 mjeseci 90KM, a ostatak godine 30M itd...i sad eto ledimo se...moram i struju placati duplo vise, iako je hladno...
Svugdje u svijetu gdje smo bili grijanje imas UVIJEK, kad god zahladni, pa tebi ako se ne pali ti zavrnes...
Neki dan kod kolegice u Tibri, Bogami njoj fino grije...pale kad hoce, nemaju veze s toplanama, koliko potrosi toliko palti, uglavnom manje nego mi!
-
quarterback
#1887 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
e jesi ostariocpu_fan wrote:
I ja se sjećam tih vremena
- cpu_fan
#1888 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Ko mi kažequarterback wrote:e jesi ostariocpu_fan wrote:
I ja se sjećam tih vremena
- Haris.ba
#1889 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Valjda misli na Tibru koja ima toplanu u vlasništvu privatne firme? Nisu Toplane Sarajevo jedine koje pružaju uslugu centralnog grijanja.cpu_fan wrote:Kad imaju plinsko grijanje i svoj bojler u stanu mogu ga i ljeti uključivati ako hoće. Samo nek ti kolegica kaže koliki su joj računi za plin dolazili prije pojeftinjenja plina pa napravi presjek potrošnje na 12 mjeseci.
A računajući da imaš grijanje kada ti odgovara (na plin), i koliko ti odgovara, te toplu vodu, nije neka velika razlika u odnosu na grijanje na toplane.
Pisao sam već, živio sam u jednom stranu u inostranstvu koji je imao centralno grijanje preko toplana 24 sata, te toplu vodu preko uređaja u stanu na plin.
Ljudi izračunali da su ogromne uštede kad je grijanje preko centralnog sistema. Te, da je rasipanje novca kad se grije direktno preko aparata na plin u stanu. Manje se troši uvoznog plina, a i koristi se i smeće za zagrijavanje. Kod nas je sve naopako.
Jedino što znam, da se ništa neće promjeniti. Kažu ide "babino ljeto". Biće sunčanih dana. Poslije dan dva kukanja - opet će po starom se nastaviti. Nismo mi od dobre tapije - sposobne da nešta mijenjamo.
P.S.
Prehladio sam se jer sam se zafrkao, pa nisam upalio grijanje jednu noć (bio "načet" prethodno). A imam opciju upaliti grijanje. Imam i konvektor na struju u spavaćoj. I nešta sada kontam. Kako je onima koji su bolesni, koji imaju bebu, kojima je orjentacija stana istočna (a takvih stanova ima po Sarajevu, i dan danas ih prave). Te, plaćaju toplanam uredno račune - a moraju grijati se na struju.
- cpu_fan
#1890 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Samo Tibra II naselje ima centralno grijanje od Euroterma, ni oni nisu uključili grijanje , ostalo je ili KJKP Toplane ili plinsko grijanje po stanovima.Haris.ba wrote:Valjda misli na Tibru koja ima toplanu u vlasništvu privatne firme? Nisu Toplane Sarajevo jedine koje pružaju uslugu centralnog grijanja.cpu_fan wrote:Kad imaju plinsko grijanje i svoj bojler u stanu mogu ga i ljeti uključivati ako hoće. Samo nek ti kolegica kaže koliki su joj računi za plin dolazili prije pojeftinjenja plina pa napravi presjek potrošnje na 12 mjeseci.
A računajući da imaš grijanje kada ti odgovara (na plin), i koliko ti odgovara, te toplu vodu, nije neka velika razlika u odnosu na grijanje na toplane.
Pisao sam već, živio sam u jednom stranu u inostranstvu koji je imao centralno grijanje preko toplana 24 sata, te toplu vodu preko uređaja u stanu na plin.
Ljudi izračunali da su ogromne uštede kad je grijanje preko centralnog sistema. Te, da je rasipanje novca kad se grije direktno preko aparata na plin u stanu. Manje se troši uvoznog plina, a i koristi se i smeće za zagrijavanje. Kod nas je sve naopako.
Jedino što znam, da se ništa neće promjeniti. Kažu ide "babino ljeto". Biće sunčanih dana. Poslije dan dva kukanja - opet će po starom se nastaviti. Nismo mi od dobre tapije - sposobne da nešta mijenjamo.
Grijanje se plaća tokom cijele godine da bi se to fino razgodilo i da ne bi ljudi tokom grejne sezone plačali cca. 200 KM mjesečno tako da je suludo tvrditi da se tokom cijele godine plaća grijanje.Prehladio sam se jer sam se zafrkao, pa nisam upalio grijanje jednu noć (bio "načet" prethodno). A imam opciju upaliti grijanje. Imam i konvektor na struju u spavaćoj. I nešta sada kontam. Kako je onima koji su bolesni, koji imaju bebu, kojima je orjentacija stana istočna (a takvih stanova ima po Sarajevu, i dan danas ih prave). Te, plaćaju toplanam uredno račune - a moraju grijati se na struju.
I da ne bilo zabune ja ne branim toplane nego samo pokušavam objasniti kako to izgleda u praksi. I mene pojede što u ovom gradu nema kritične mase da se pokrene kolektivna tužba protiv monopolista jer čitavo njihovo poslovanje u 90% slučajeva je protivzakonito !
Izbacili kako su poslovali pozitivno a kako i neće kad su čitave prošle grejne sezone gasili grijanje u periodu od 12-16 h .Tako ljudi koji rade odu iz toplog stana i vrate se u topao stan pa se i ne bune a ljude koji su po čitav dan u stanovima debili iz toplana prave budalama . Kad ih nazoveš standardan odgovor da oni nemaju saznanja da se grijanje gasi
- pepeljara
#1891 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Grijanje se u Sarajevu placa cijele godine jer je skupo vs situacija finansijska vecine gradjana, i da se razgodi
U Tuzli se placa samo zimsku sezonu.

U Tuzli se placa samo zimsku sezonu.
- Helena2014
#1892 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Vesela vijest , grijanje od sutra- muštuluk
Toplane: Od 28. septembra počinje sezona grijanja
http://toplane-sa.co.ba/clanak.php?kat=1&id=459
Toplane: Od 28. septembra počinje sezona grijanja
http://toplane-sa.co.ba/clanak.php?kat=1&id=459
-
plinas
- muha_sa
- jao_situacije
#1895 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
gledam s prozora odmah zadimilo, jutros bilo fino čisto nebo izlazi sunce sad već neka sumaglica
dajte se strpite još malo, nije toliko hladno ne mora smog u oktobru
dajte se strpite još malo, nije toliko hladno ne mora smog u oktobru
- Nisrin
#1896 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
.
Last edited by Nisrin on 28/09/2016 16:19, edited 1 time in total.
- jao_situacije
#1897 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
to je sve do izolacije dobra stolarija i izolacija i možeš se grijati na svijeće
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1898 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
izolacija i položaj stana
mi u jednom dijelu stana se smrzavamo a u drugom otvoren balkon = lokacija
mi u jednom dijelu stana se smrzavamo a u drugom otvoren balkon = lokacija
- pepeljara
#1899 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
koji polozaj stana je najbolji.
Ja sam istok/jug.
Poprilicno toppla pozicija, obzirom da mi je sunce do 4-5
Ja sam istok/jug.
Poprilicno toppla pozicija, obzirom da mi je sunce do 4-5
-
neki
#1900 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Možeš ako ti je stan u Španijijao_situacije wrote:to je sve do izolacije dobra stolarija i izolacija i možeš se grijati na svijeće