Znam ja to. Ali, sada su, u stvari, dosli na tih 30%. Preciznije 27,6.studiorum_tuzlaensis wrote:Nisi upratio dobro. Oni čitavo vrijeme naglašavaju da od 2008. cijena grijanja nije se mijenjala iako je PLIN POSKUPIO preko 30% od tog vremena. Tako da tvoja računica nema smisla. Nadam se da sad razumiješ.
Cijena plina je sada pojeftinila određeni procenat, ali to što 7 godina u Sarajevu smo uživali subvencije je problematično. Cijene grijanja u ostalim gradovima koje se griju na ćumur ili plin su više nego u Sarajevu, vjeruj mi, tek sad je cijena po kvadratu ujednačena npr sa Travnikom, Dobojem, Banjalukom i sl..
Ali, ne valja ti bas ni ta racunica, jer ako je za proteklih 7 godina plin poskupio za 30%, pa sada pojeftinio za 12,6%, to znaci da je plin ukupno poskupio za 17,4%, jel' tako?
Ako ces po toj racunici, onda su Toplane trebale podici cijenu za 17,4% da bi nulirale cijenu plina. Ali, gdje se i kako se u sve to uklapaju subvencije Vlade KS, i kolike su tacno?
Stvarno pitanje je i - zasto je grijanje jeftinije onima koji se griju etazno i s vlastitim plinskim instalacijama, nego onima koji su na centralnom sistemu?
Dodatno na ovo, kako se u sve, i s kolikim ciframa, uklapaju BH Gas i Sarajevogas?
Medjutim, nije uopste problem u svemu ovome, nego u duznicima koji duguju desetine miliona. Identicno kao i s vodom. A ti duznici, koji duguju najvece cifre, velikom vecinom su kojekakvi stranacki tajkuni. Samim tim je i jasno zasto im se ne naplacuju dugovi.