Sikandar wrote:Samo da odgovorim na ove posljednje postove ;
Volio bih da uđeš u raspravu o elementarnim stvarima, zašto ne, možda bi i nadošao na ono što cijelo vrijeme pokušavam da kažem.
Prvo, stan koji kupiš je isto kao i što kupiš kuću na livadi, iz jednog prostog razloga, jer je to privatno vlasništvo.
Drugo, kažeš da redovno plaćaš grijanje i uz to i dio za one koji ne plaćaju, što normalno nije u redu, pa mi nije jasno zašto to radiš, jer se žališ na to.
Treće, da bi to izbjegao, što i cijelo vrijeme pokušavam da kažem, je da se uvedu mjerači toplote, pa češ plaćati onoliko koliko zaista i potrošiš, ali bez onog dodatka za neplatiše.
Četvrto, ova oblast nije uopšte uređena, (toplane, voda) gdje je paušal ili zajednički sat (kao u studentskom domu ili kolektivnom smještaju)
Peto, po zakonu o zaštiti potrošača - EKONOMSKE USLUGE OD OPŠTEG INTERESA - Član 33. stav (2) KOJI OBUHVATA STRUJU, PLIN, GRIJANJE JE U REŽIMU UGOVORNOG ODNOSA, ŠTO ZNAČI DA EP BiH (što će sada i učiniti), SARAJEVO-GAS, I TOPLANE, MORAJU SVOJIM POTROŠAČIMA PONUDITI UGOVORE O KORIŠTENJU NJIHOVIH USLUGA (bez obzira što su ove tri firme MONOPOLISTI), PA AKO NEKO NEĆE STRUJU, PLIN, GRIJANJE UREDU NEĆE, A AKO HOĆE ONDA SE TO UREĐUJE UGOVOROM KOJI OBUHVATA JED.CIJENU, NAČIN PLAĆANJA, NAČIN I ROK ISPORUKE, a da ne govorim o pravu potrošača da ugardi mjerače za potrošnju što je takođe naveno u istom zakonu.
Šesto, samo primjenom ovog zakona stvara se mogućunost (NE)izbora što i cijelo vrijeme pokušavam da kažem,a ne da se bilo koja isporučena usluga neplaća.
I ove stvari oko neplaćanja se ne bi javljale, a a redovne platiše bi bile mirne, jer ne bi imali osjećaj da finansiraju nekog drugog,a neplatišama bi se na osnovu ugovora (na osnovu obligacionog odnosa) vršila isključenja.
Cim si uselio u stan, moras prvo procitati "Kucni red u stambenim zgradama" i to postovati. Samim tim sto si uselio u stan, dobio si tj prihvatio si komunalije koje postoje u toj zgradi. Kako znamo, nemamo 15 elektroprenosa ni 15 vodovoda, pa da ti na trzistu biras koga ces. To je sto je, nije ovo Amerika. Isto tako i Toplane. Ako imas instalacije grijanja provedene od Toplana pri izgradnji zgrade, znaci da Toplane polazu pravo na grijanje koje ti isporucuju i ti si duzan to placati. Sada se placa pausalno, npr 100 KM mjesecno. Kada se uvedu mjeraci, onda ces mjesecno obavezno placati 25 KM (za osnovne mjesecne troskove) + koliko si potrosio, pa ces tako ljeti platiti oko 30 KM mjesecno, a zimi 250. Mislim, da se na ovom forumu vec raspravilo o tome.
Npr, u zgradama na Dobrinji, postoji mogucnost ugradjivanja zasebnih mjeraca, jer svaki stan ima zasebnu instalaciju. Vertikala je u stubistima i glavni ventili su u stubistima, pa ko ne placa, fino mu se zabrave cijevi i mirna Bosna (ali, opet mu se racuna postotak jer se dio energije trosi zbog tih negrijanih stanova).
Konkretno, moj komsija je odselio, ostavio stan prazan i ne placa grijanje vec godinu. Zatvorili su mu grijanje, i zato se kod mene itekako osjeti temperaturna razlika, posto se dva moja zida naslanjaju na njegov stan.
Zidovi su preledeni u odnosu na ostale zidove, sto utice na smanjenje temperature u mom stanu. Dakle, ja kao redovan platisa sam dvostruko najebao: ne dobijam kolicinu energije koju zasluzujem i placam, i jos placam 25 KM mjesecno njegovih troskova.
Zakljucak iz ovih premisa je sljedeci: nisi trebao uzimati stan, jer u kuci "ti sam sebi odredjujes sta ces i kako ces". U zgradama kolektivnog stanovanja, neke individualne slobode su nemoguce, i s tim se moras pomiriti.