Prema pisanju Safeta HUREMOVIĆA u Oslobodjenju 26/02/09 - Skupa brojila za registrovanje potrosnje grijanja plaćat će građani.
___________________________________________________________________________________________
KJKP Toplane jučer su predstavile ugradnju kumulativnih mjerača utroška toplote ispred stambenih zgrada. Dosad je postavljeno 1.100 jedinica, a potrebno je ugraditi još 250 mjerila. Cilj je povećanje efikasnosti postrojenja i smanjenje potrošnje. Direktor Suad Zeljković ističe da se potrošačima želi pokazati kuda će ići budući odnosi Toplana i potrošača.
“Sistem naplate prema mjerenju biće primijenjen po ugradnji svih mjerača i usvajanju tarifnog sistema“, istakao je Zeljković.
Prema riječima Mirze Hadžialića, izvršnog direktora u Toplanama, ovo je razvojni projekat čiji je cilj smanjenje utroška energije za oko dvadesetak posto.
“Neke Sarajlije biće zadovoljne jer će dobijati manje račune, a drugi neće. Od septembra bi u svim ulazima trebali imati mjerače i s njima stičemo uslove da vidimo koliko je energije ušlo u pojedini ulaz“, dodao je Hadžialić.
Jovo Andrić iz Ministarstva prostornog uređenja KS-a naglasio je kako se stiču uslovi za individualno mjerenje utroška energije. Troškovi postavljanja zasebnih mjerača, po cijeni 600-700 KM, ostavljeni su stanarima.
“Kada bi Vlada finansirala ugradnju vodomjera i mjerača utroška energije, trebalo bi joj 80 miliona KM. Omogućili smo Sarajlijama da sami isfinansiraju postavljanje mjerila. Toplane i mi nismo obavezni da to radimo. Vlada mora utvrditi tarifni sistem, a on se sastoji od fiksne tarife, cijene koja se plaća cijele godine, te varijabilne, koja će se plaćati u sezoni grijanja“, istakao je Andrić.
Ukoliko stanari neke zgrade žele da uvedu individualna mjerila, za to moraju imati saglasnost najmanje 80 posto komšija. Pored toga, moraju biti ispunjeni tehnički uslovi i zakonski regulisan tarifni sistem. Postoji mogućnost da Vlada kroz socijalnu politiku subvencira pojedince.
____________________________________________________________________________________
Mene interesuje misljenje clanova Foruma o ovome - pogotovo ovo boldirano. Po kome Zakonu ( i Bozjoj pravdi ) Toplane ( a i Vlada - kao vlasnik Toplana ) nisu obavezne da ugrade mjerila u svaki stan ? Oni isporucuju energiju i svaki korisnik ( po onoj CIST RACUN DUGA LJUBAV ) treba platiti onoliko koliko potrosi. Ovako se desava da isto placaju i oni gdje dobro i oni gdje lose grije. A i jedni i drugi ne znaju ustvari koliko TACNO trebaju prema utrosenom platiti.
TOPLANE i ugradnja brojila
- veljaca
- karanana
#2 Re: TOPLANE i ugradnja brojila
mene cijena manje i brine i na 2.-3. mi je mjestu briga usporedjujuci drugu zbrku koju stvaraju. ovo sto rade je katastrofa. ili uradite sve na isti nacin ili odjebite i nemojte raditi nista drugacije. ovo ce biti dar-mar. znaci u nekim ulazima ce ugraditi mjerace u nekim nece. pa ce onda neki od stanara u tim ulazima ugraditi individualne mjerace a neki nece. a i da bi ugradili mora im se potpisati 80% stanara. zasto je to uvjet? nece meni drugi stanari odredjivati hocu li ja ugraditi nesto u svoj stan ili necu.
ovo ja ne vidim da ce ikad na ovakav nacin zazivjeti. a znaci i kad se ovo cudo ugradi i dalje bi se ljeti placala neka fiksna cifra i pored stoga sto grijanje ne radi? kolika bi ta cifra bila po kvadratu stana? na osnovu cega, koje pruzene usluge, bi se ova cifra naplacivala?
eh sad cijena 700-800....sta ja znam....ako dadnu na rate, ja mislim da bi se ovo za 2-3 grijne sezone moglo isplatiti, ako se fino stedi i ako ne oderu puno na racunima od ne-grijnih mjeseci.
toliko pitanja i nejasnoca....
ovo ja ne vidim da ce ikad na ovakav nacin zazivjeti. a znaci i kad se ovo cudo ugradi i dalje bi se ljeti placala neka fiksna cifra i pored stoga sto grijanje ne radi? kolika bi ta cifra bila po kvadratu stana? na osnovu cega, koje pruzene usluge, bi se ova cifra naplacivala?
eh sad cijena 700-800....sta ja znam....ako dadnu na rate, ja mislim da bi se ovo za 2-3 grijne sezone moglo isplatiti, ako se fino stedi i ako ne oderu puno na racunima od ne-grijnih mjeseci.
toliko pitanja i nejasnoca....
- primus-1
#3 Re: TOPLANE i ugradnja brojila
Pa dobro ,odgovor je jednostava,.Kada bi toplane bile duzne kupiti kalorimetar za svaki stan,bankrotirale bi,ili vjerovatniji scenarij podigle cijenu onoliko kolko bi im trebalo da se izglave ,sto je opet za gradjane pre pre preskupo.
Mozda jedino kada bi se islo na varijantu,opcina,toplane stanari,podjela troskova....
Mozda jedino kada bi se islo na varijantu,opcina,toplane stanari,podjela troskova....
- holowey
#4 Re: TOPLANE i ugradnja brojila
dodje na benzinsku pumpu deset auta, pumpa nije obavezna da ima uredjaje za tocenje goriva sa mjeracem i svima pausalno naplacuje po 50 maraka... neko je natocio pun rezervoar, neko natocio tek da mu kazaljka izadje iz crvenog... pumpadjija kaze da nije obavezan da ima mjerac natocenog goriva... svi vozaci moraju da se pomire s tim, a vlast blagonaklono gleda na to...veljaca wrote:Toplane i mi nismo obavezni da to radimo.
____________________________________________________________________________________
Mene interesuje misljenje clanova Foruma o ovome - pogotovo ovo boldirano. Po kome Zakonu ( i Bozjoj pravdi ) Toplane ( a i Vlada - kao vlasnik Toplana ) nisu obavezne da ugrade mjerila u svaki stan ? Oni isporucuju energiju i svaki korisnik ( po onoj CIST RACUN DUGA LJUBAV ) treba platiti onoliko koliko potrosi. Ovako se desava da isto placaju i oni gdje dobro i oni gdje lose grije. A i jedni i drugi ne znaju ustvari koliko TACNO trebaju prema utrosenom platiti.
karikiram, ali ovako se ponasa jedno javno preduzece koje ne posluje iskljucivo na komercijalnoj osnovi, kojem su gradjani iz svog djepa izgradili sve kotlovnice i instalacije... moze im se jer su javno preduzece i u njihovom slucaju kantonalna vlast stoji iza njih...
- primus-1
#5 Re: TOPLANE i ugradnja brojila
her flick,jezikom laika :)nadam se da neces zamjeriti,to su ti spravice(ne vece od prosjecnog diktafona,naravno novije proizvodnje i velicine) koje se postavljaju na svaki radijator zasebno i mjere utrosak toplinske energije,.
KOLIKO potrosis po radijatoru toliko platis..
znaci ko zeli stedjeti ,ima vecu priliku sa alokatorima.
ako ti ne odgovara neki radijator u stanu,jednostavno ga zatvoris i potrosnja 0.
nadam se da ti je nesto od ovog jasnije
KOLIKO potrosis po radijatoru toliko platis..
znaci ko zeli stedjeti ,ima vecu priliku sa alokatorima.
ako ti ne odgovara neki radijator u stanu,jednostavno ga zatvoris i potrosnja 0.
nadam se da ti je nesto od ovog jasnije