toplane i skidanje radijatora

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
karanana

#176 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by karanana »

a da li je u tuzli jeftinije grijanje posto je ono samo kao dodatni proizvod zagrijane vode koja se koristi za termoelektranu?
zonbirile

#177 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by zonbirile »

karanana wrote:ne mislim da mozes ustediti ni tih 6 maraka kad lopovi imaju fiksni dio od 40%. otkud im sada to? pa to se nikako ne isplati. poenta kalorimetara i jeste da se ukinu pausali i da se ljeti ne placa nista a zimi da se kontrolise i proba ustediti. ali vide lopovi da bi tu bili donji jer mi kenjci sada placamo cifru i za one pametne bosnjake koji nikako ne placaju.
-----------------------------------------------------------
možeš smanjiš potrošnju za 10% -6KM
20%-12KM

50%-30KM
100%-60KM ,a nastaviš plačati i dalje.Pa kome isključe pišu da će plačati i dalje 40KM.
karanana

#178 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by karanana »

zonbirile wrote:
karanana wrote:ne mislim da mozes ustediti ni tih 6 maraka kad lopovi imaju fiksni dio od 40%. otkud im sada to? pa to se nikako ne isplati. poenta kalorimetara i jeste da se ukinu pausali i da se ljeti ne placa nista a zimi da se kontrolise i proba ustediti. ali vide lopovi da bi tu bili donji jer mi kenjci sada placamo cifru i za one pametne bosnjake koji nikako ne placaju.
-----------------------------------------------------------
možeš smanjiš potrošnju za 10% -6KM
20%-12KM

50%-30KM
100%-60KM ,a nastaviš plačati i dalje.Pa kome isključe pišu da će plačati i dalje 40KM.
tehnicki su ove cifre naravno tacne, ali kako u praksi ustediti recimo 50% ili 30 maraka kada se ipak koliko toliko moram grijati u zimskim mjesecima? sumnjam da bih mogao toliko da smanjim potrosnju. e jedino sto bi u ljetnim mjesecima mjesto 100% placao 40%. ali namirili bi se oni na neki drugi nacin.
kaiserkais

#179 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by kaiserkais »

Fakturisanje fiksnih troškova u visini od 40% od iznosa mjesečnog računa, je odluka koju je donio Nadzorni odbor KJKP "Toplane-Sarajevo" , a na osnovu Statuta Preduzeća i čl. 17 Zakona o komunalnim djelatnostima.
a) Što se Statuta tiče to je njihova interna odluka i upitna je što se krajnjih potrošaća tiće. Jesmo li mi tu da plaćamo sve što im padne napamet?
b) U Clanu 17.Zakona o komunalnim djelatnostima nigdje ne stoji da se fakturišu fiksni troškovi od 40% , već se u njemu govori kad sa komunalna usluga može uskratiti korisniku.
c) Indirektno zagrijavanje čista nebuloza.Ko bi to još sjedio u hladnom stanu tj. kao da se ne zagrijavaju i stanovi koji su isključeni sa grijanja.

Bio bi red od strane Skupštine Kantona,Vlade Kantona, Ministarstva i Toplana da saslušaju i korisnike grijanja tj.građana i da donose rješenja u obostranu korist a ne jednostrana rješenja u korist Toplana.
Edin H.

#180 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by Edin H. »

kaiserkais wrote:Fakturisanje fiksnih troškova u visini od 40% od iznosa mjesečnog računa, je odluka koju je donio Nadzorni odbor KJKP "Toplane-Sarajevo" , a na osnovu Statuta Preduzeća i čl. 17 Zakona o komunalnim djelatnostima.
a) Što se Statuta tiče to je njihova interna odluka i upitna je što se krajnjih potrošaća tiće. Jesmo li mi tu da plaćamo sve što im padne napamet?
b) U Clanu 17.Zakona o komunalnim djelatnostima nigdje ne stoji da se fakturišu fiksni troškovi od 40% , već se u njemu govori kad sa komunalna usluga može uskratiti korisniku.
c) Indirektno zagrijavanje čista nebuloza.Ko bi to još sjedio u hladnom stanu tj. kao da se ne zagrijavaju i stanovi koji su isključeni sa grijanja.

Bio bi red od strane Skupštine Kantona,Vlade Kantona, Ministarstva i Toplana da saslušaju i korisnike grijanja tj.građana i da donose rješenja u obostranu korist a ne jednostrana rješenja u korist Toplana.

Siguran sam da je odluka od 40% pausala nelegalna (ne znam cime mogu opravdati ogromnih 40%) i naravno da bi Udruzenje za zastitu potrosaca moralo poslati Toplane na Sud zbog ove odluke da se provjeri legalitet i obestete potrosaci.
kaiserkais

#181 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by kaiserkais »

Uštede su moguće i te kako ali bitno je samo da dobijemo mogučnost da biramo i to:
- dali da hodamo u mojici kratkih rukava ili ne
- koju prostoriju i kad grijati i kojom temperaturom
- da li grijati zrak ili ne kad otvorimo prozor da prozračimo prostoriju (pogledate koliko je prozora po zgradama otvoreno - čist gubitak toplotne energije , koliko li je ventila tada zavrnuto?)
- kad smo na zimskom odmoru - nema potrošnje toplotne energije
- privremeno odjaviti grijanje ako samo duže odsutni - mjesec,dva,tri .....

Jedini izlaz je plačanje po potrošnji.(Ustav,Zakon o zaštiti potrošača,Bjela knjiga EU)
Haris.ba

#182 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by Haris.ba »

Edin H. wrote: Siguran sam da je odluka od 40% pausala nelegalna (ne znam cime mogu opravdati ogromnih 40%) i naravno da bi Udruzenje za zastitu potrosaca moralo poslati Toplane na Sud zbog ove odluke da se provjeri legalitet i obestete potrosaci.
Je li sadašnja cijena grijanja preko toplana ekonomska?

P.S.

@Gaius, mislim da je stvar u tome što cijena nije ekonomska. Onda: naplata je relativno niska(kažu oko 60%), ima velikih gubitaka u transportu vode, puno košta održavanje, mulja se oko same cijene plina... Mora se to nekako prebiti. Slično ko i sa vodom - uskoro očekujem da se napusti i sam proces ugradnje mjerača, jer ko će nadoknaditi manji dotok novca? Idu izbori, nema šanse još minimalno 2 godine da se ovo riješi. Osim ako sistem ne padne(ne mogne se Rusima platiti gas), mada će se vjerovatno i tada naći neko solomonsko rrješenje(naravno dugoročno najgore).

Pod fiksnim troškovima oni podrazumjevaju troškove na koje oni ne mogu da utiču. Malo neekonomski, al eto. Uglavnom se misli na gas, mazut, rezervne dijelove...
Last edited by Haris.ba on 01/02/2010 23:54, edited 2 times in total.
gaius

#183 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by gaius »

to sa fiksnim troškovima je vrlo interesantno.. šta znače uopšte fiksni troškovi?
razumijem njihovo nastojanje da rasporede određeni dio ekonomske cijene tokom godine.. možda da tako olakšaju i potršačima.. no to bi imalo smisla samo na takav način da se određeni dio stvarne potrošnje prosječno u sezoni grijanja "razvuče" na ostatak godine pa da zapravo ne plaćaš punu ekonomsku cijenu utrošenog grijanja tokom sezone.. nego manje.. a onda da i tokom ljeta ponešto plaćaš..

pod pretpostavkom da u zgradi od 10 stanova.. svi stanari ne borave u zgradi mjesec dana.. svi imaju termostatske ventile koji su potpuno zatvoreni.. pod pretpostavkom da je potrošnja u tom periodu 20% (održavanje 6-7 stepeni) - zašto bi plaćali nekakvih 40%?
zonbirile

#184 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by zonbirile »

kaiserkais wrote:Fakturisanje fiksnih troškova u visini od 40% od iznosa mjesečnog računa, je odluka koju je donio Nadzorni odbor KJKP "Toplane-Sarajevo" , a na osnovu Statuta Preduzeća i čl. 17 Zakona o komunalnim djelatnostima.

---------------------------------------
VRLO JEDNOSTAVNO,BOJKOT SVIH POTROŠAĆA,NE PLATITI 2-3 MJESECA PA DA VIDIŠ FRKE,UZ GUZOVE I tOPLANAMA,gRADU,kANTONU-
Post Reply