Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
zonbirile wrote:zašto,bilo bi jeftinije i naplativo,bolje ovako skupo i mnogi ne plačaju.
stvar je ideoloskog pogleda na drust veno uredjenje...
reci jednu firmu gdje je privatizacija donijela dobra...
tu je samo stvar ugradjnje mjerila potrosnje...kad dobijes mjerilo,i budes placao po potrosnji bice ti svejedno ko je vlasnik...
a u dubini problema,ako dodje u privatne ruke,samo tom privatniku bude dobro...i nikom vise,znaci nije suplje nego bolno iskustvo lopovske privatizacije koja je dosad sprovedena,s lijepih rijeci na najgora djela...
-----------------------------------
problem lopovske privatizacije,više se sanja hipotetički,jer neko reče kupi to Švabi i dovede u red.Pusti sanak.
Postoji nešto što se zove KOLEKTIVNO STANOVANJE,a što podrazumjeva i pravili ponašanja u njemu.
Imam stan 55 kvadrata na AP i prije dvije godine sam izbacio konvektore i ugradio Buderus radijatore u sve prostorije,ranije sam palio grijalicu sad hodam u gaćama(investicija cca900KM)Plaćam redovno 79KM i kad saberem bolje prolazim nego moji koji se griju na plin u kući koja ima izolaciju 90m (10cm+lu prozori) koji plaćaju plin od 140-190KM i nikad nije toplo kao u mom stanu(da se razumijemo ne štede na plinu)prema tome KOLEKTIVNO STANOVANJE ima pravila koja se sastoje iz PRAVA (privatna imovina) i OBAVEZA što potrošiš PLATI.
U mom ulazu je gospodin sa džipom od 120.000KM i dugom od 12.000KM za grijanje,5500KM duga za vodu,cca2000 za upravitelja????!!!!!!!!!!!
Koje ovdje lud.
Ako koristiš plati ako ne platiš reži cijevi od vode,grijanja,........ili se vrati u objekat individualnog stanovanja odakle si i došao jer se tamo drva režu u državnoj šumi,voda pije iz bunara,a upravitelj je glava kuće kojem nema plaćanja.
Kad kupiš stan nisi kupio zgradu da možeš daradiš šta ki k..... ćejf nego da se ponašaš u skladu i sa pravilima ponašanja.
(svi mi očekujemo da nam se plati to što radimo tako i ono što potrošimo trebai mora da se plati)
drus wrote:Postoji nešto što se zove KOLEKTIVNO STANOVANJE,a što podrazumjeva i pravili ponašanja u njemu.
Imam stan 55 kvadrata na AP i prije dvije godine sam izbacio konvektore i ugradio Buderus radijatore u sve prostorije,ranije sam palio grijalicu sad hodam u gaćama(investicija cca900KM)Plaćam redovno 79KM i kad saberem bolje prolazim nego moji koji se griju na plin u kući koja ima izolaciju 90m (10cm+lu prozori) koji plaćaju plin od 140-190KM i nikad nije toplo kao u mom stanu(da se razumijemo ne štede na plinu)prema tome KOLEKTIVNO STANOVANJE ima pravila koja se sastoje iz PRAVA (privatna imovina) i OBAVEZA što potrošiš PLATI.
U mom ulazu je gospodin sa džipom od 120.000KM i dugom od 12.000KM za grijanje,5500KM duga za vodu,cca2000 za upravitelja????!!!!!!!!!!!
Koje ovdje lud.
Ako koristiš plati ako ne platiš reži cijevi od vode,grijanja,........ili se vrati u objekat individualnog stanovanja odakle si i došao jer se tamo drva režu u državnoj šumi,voda pije iz bunara,a upravitelj je glava kuće kojem nema plaćanja.
Kad kupiš stan nisi kupio zgradu da možeš daradiš šta ki k..... ćejf nego da se ponašaš u skladu i sa pravilima ponašanja.
(svi mi očekujemo da nam se plati to što radimo tako i ono što potrošimo trebai mora da se plati)
Pitanje: kako su ti se pokazali ovi radijatori. Ja sam isto na AP i morao sam do sada zamijeniti 4 ovakva radijatora - navodno zbog nekakvih struja u vodenom toku .....
Extra, samim tim da hodam u gaćam a imam i dijete od 7 god koje piči po stanu u šorcu.Nisam do sad imao nikakvih problema,samo redovno ozračivanje i griju ko ludi
drus wrote:Extra, samim tim da hodam u gaćam a imam i dijete od 7 god koje piči po stanu u šorcu.Nisam do sad imao nikakvih problema,samo redovno ozračivanje i griju ko ludi
Izgleda, nismo se shvatili .....
Pitam da li kod tebe se desilo da procure radijatori. Kod mene se to desilo na 4 ova nova radijatora i morao sam ih mijenjati. Jos kad sam ih kupovao - majstor mi rece da su upravo ti radijatori za toplane na AP - zbog visokog pritiska. Jednostavno kao da ih neko probusi i pocnu da tu pustaju vodu. Srecom da nije bila poplava komsiji ispod ...
drus wrote:Postoji nešto što se zove KOLEKTIVNO STANOVANJE,a što podrazumjeva i pravili ponašanja u njemu.
Koje ovdje lud.
-----------------------------------------------
najgori su prekonoćna haustorčad.Koga ti učiš pameti?Ko je o tome pričao?Pa ljudi i hoče da se skinu sa grijanja,to je i obaveza toplana po ugovoru.Primjeri sa đipom su glupost,jer imaš na tog jednog hiljadu,koji nemaju za osnovne potrebe.Znam ne trebaju se grijati,pa to i oni kažu,radije bi jeli i ne ulazili u još veći dug.Ne može .Pitanje vertikala i skidanja je već priča dva koncepta društva,ali ima i za to lijeka.Kako objasniti da su evo 2 mjeseca,1/3,g.sezone već prošla,da grijanje nije haman ni trebalo.
veljaca wrote:Izgleda, nismo se shvatili .....
Pitam da li kod tebe se desilo da procure radijatori. Kod mene se to desilo na 4 ova nova radijatora i morao sam ih mijenjati. Jos kad sam ih kupovao - majstor mi rece da su upravo ti radijatori za toplane na AP - zbog visokog pritiska. Jednostavno kao da ih neko probusi i pocnu da tu pustaju vodu. Srecom da nije bila poplava komsiji ispod ...
Mi smo isto tako na AP,zamijenili konvektore Lipovica radijatorima,ne mogu se sjetiti koji tip 600 ili nešto tako.Preporuku za te iste nam je dao čiko koji radi u Toplanama,a i ugradio ih je.Zadovoljni smo s njima pravo,griju nevjerovatno dobro,nekad ih zavrnemo koliko je toplo.Nisu nam curili nikako.Ali isto tako na preporuku tog istog majstora nismo ugradili standardne ventile,nego one obične kugličaste,baš zbog tog pritiska.Možda je do ventila.
Hvala na pomoci ...... Moguce da je do ventila .. I ovi moji Buderus ( zapamtio sam im ime po ovome - bude rus - ) dobro griju ..... ali od 6 kupljenih - 4 su procurila i morao sam ih mijenjati - prva 2 besplatno a ostale "majstoru na kafu" .....
Jos jednom hvala na pomoci ...
e od ovih toplana mi je definitivno muka, čuj vlada da ih subvencionira našim porezima.
mi porezima plaćamo pojedincima koji nisu u stanju ni svoje da plate, plaćamo nesposobnim toplanama koje nisu u stanju da otkače sa sistema oni koji ne žele grijanje i one koji žele grijanje a ne žele da ga plaćaju.
Ukupan broj korisnika bez ijedne uplate je 1.548 sa ukupnim dugom od 7.510.821,27 KM. Protiv ovih 160 korisnika podnešeno je ukupno 2.274 prijedloga za dozvolu izvršenja. Spisak je upućen Općinskom sudu u Sarajevu koji je izrazio spremnost da predmete koji se vode protiv ovih građana uzme prioritetno u rješavanje tj. provede postupak izvršenja pljenidbom, procjenom i prodajom pokretne imovine izvršenika.
Niže navedeni korisnici su evidentirani u bazi podataka na osnovu njihovih prijava u KJKP "Toplane-Sarajevo" ili na osnovu raspoložive baze podataka.
e od ovih toplana mi je definitivno muka, čuj vlada da ih subvencionira našim porezima.
mi porezima plaćamo pojedincima koji nisu u stanju ni svoje da plate, plaćamo nesposobnim toplanama koje nisu u stanju da otkače sa sistema oni koji ne žele grijanje i one koji žele grijanje a ne žele da ga plaćaju.
nečuveno
haman ce nas ove godine u hladnoću zavesti ovi sto ne plaćaju grijanje..ali najvise je do toplana..ko ne plača grijanje skidaj mu radijator i nek se onda on mrzne..ovako samo prave vece gubitke i dovode ove koji plaćaju u lošu situaciju..
A kad će spisak onih koji su dužni od 1000 KM pa na više :thumbup:ili ti dužnici su neka druga kategorija dužnika
-----------------------------------------------
ti idu u kladionicu i prvi dobitak su namijetili Toplanama.Valjaju gluposti,nekog se mora kazniti za kršenje ugovora-isključenje nakon 2 mjeseca neplačena
od 180 dana grijanja evo haman pola prošlo ,znači 90 dana.Od toga grijalo 100% 10 -tak dana,ostalo na pola,radi poremećaja klime.Cijena gasa cca 0,60Km za razliku od prošlogodišnje cca 1,00 KM.Baš me interesuje bilans KJP Toplane ove zime,i još nešto koliko bi im bilo grijanje na Sejšelima.
1. Ako KJKP "Toplane-Sarajevo" rade po Odluci o opštim uslovima za proizvodnju,distribuciju i korištenju toplotne energije i Zakon o komunalnim djelatnostima zašto ih nisu ispoštovale i isključile neplatiše (2,3,4 ili 5 neplačenih računa)na vrijeme po čl.36 spomenute Odluke i čl.17 Zakon o komunalnim djelatnostima pa onda ne bi bili u tolikom gubitku.
Opravdanje da ne postoje tehnički uslovi za isključenje i da se po zakonu ne mogu trajno isključivati krajnji potrošaći nije tačno jer ovim isključenjima su to sami demantovali (postoje tehnočki uslovi i nije trajno isključenje).
2.U čl.35 Odluke stoji "Isporučilac ne smije prekidati isporuku toplotne energije u vremenu kad je dužan da je isporučuje." a u čl.31 Odluke stoji da je"Isporučilac obavezan da korisniku isporučuje toplotnu energiju za grijenje u toku sezone grijanja".
Sad se postavlja pitanje kršenja čl.35 i čl.31 Odluke od strane TOPLANA.
3.U istoj Odluci u čl.30 stoji da "Isporuka toplotne nergije može da se ugovori sezonski ili godišnje" a u čl.32 stoji "Sezona grijanja i dan grijanja u svim objektima koji koriste toplotnu energiju određuje se ugovorom između isporučioca i korisnika,odnosno neposrednog korisnika", što je isto predviđeno i čl.18 Zakon o komunalnim djelatnostima,je li iko ikad postpisao bilo kakav ugovor o isporuci toplotne energije.
4.U čl.50 se govori o plačanju toplotne energije po jedinici mjere.Je li m2 jedinica mjere za toplotnu energiju ili je to kalorija (Kao standardna SI-jedinica za energiju uglavnom se koristi džul (J). Ipak, kalorija se češće koristi kao mjerilo količine toplote,a Kalorimetar je elektronski uređaj namjenjen obračunavanju potrošnje toplotne energije u objektima priključenim na sistem daljinskog grejanja ).
Ako u čl.1 stav 2 stoji da će "Način mjerenja,obračuna i plačanja toplotne energije regulisati posebna odluka", pa shodno Zakonu o ministarstvima Kantona Sarajevo (SL.novine Kantona Sarajevo br.10/96) gdje u čl.27a stoji da "Do donošenja zakona i drugih propisa,ministarstva Kantona,inspektorat Kantona,pravosudni i organi Kantona i stručne službe,primjenjivat će važeće zakone i propise Skupštine grada Sarajeva i propise općina Kantona" te na osnovu tog Zakona i Odluka o ugradnji mjernih uređaja za obračun potrošnje toplotne energije za centralno grijanje i sanitarnu toplu vodu,postavlja se pitanje :
1.Što su Toplane činile da se Zakoni i Odluke ispoštuju , te se neplatiše na vrijeme i privremeno isključe (do podmirenja duga), a ne da svojim nečinjenjem nagomilaju toliki gubitak?
2.Što na vrijeme nisu počeli sa ugradnjom Kalorimetara (mada i ugradnju Kalorimetara sad uslovljavaju)?
Da su sve to na vrijeme,uredno i po zakonu odradile Toplane bi bile jedna od najprofitnijih firmi
(Elektoprivreda,Pošta...)i krajnji potrošači se ne bi prepirali po forimima i ostalim medijima ko se grije g......e a ko ne,ko može a ko nemože da plati grijanje sa penzijom i platom,već je trebalo na vrijeme, gore navedeno,odraditi pa bi svi bili zadovoljni ko hoće da hoda u majici nek plati potrošeno i neka hoda u majici,ko nije kući neplaća.tj.svako će da plati koliko je i potrošio.
gdje mogu naci vise informacija o ugradnji kalorimetara cijenama i uslovima i da li uopste i mogu to ugraditi na mom dvocijevnom vertikalnom sistemu? na njihovom sajtu nema.
Ma zna se sta je posrijedi.
Kupovina socijalnog mira i kupovina glasova.
Po principu ne diraj sistem dok radi. Ko placa, placace i kad bude jos skuplje. A ko ne placa, (a ima ih znacajan broj) mozda se naljuti ako mu uskrate dzabno grijanje i iduci put ne glasa za one koji su mu ga omogucili, pa oduzeli.
Isto se moze primijeniti i na GRAS i na vecinu ostalih komunalnih firmi...
kaiserkais wrote:1. Ako KJKP "Toplane-Sarajevo" rade po Odluci o opštim uslovima za proizvodnju,distribuciju i korištenju toplotne energije i Zakon o komunalnim djelatnostima zašto ih nisu ispoštovale i isključile neplatiše (2,3,4 ili 5 neplačenih računa)na vrijeme po čl.36 spomenute Odluke i čl.17 Zakon o komunalnim djelatnostima pa onda ne bi bili u tolikom gubitku.
Opravdanje da ne postoje tehnički uslovi za isključenje i da se po zakonu ne mogu trajno isključivati krajnji potrošaći nije tačno jer ovim isključenjima su to sami demantovali (postoje tehnočki uslovi i nije trajno isključenje).
2.U čl.35 Odluke stoji "Isporučilac ne smije prekidati isporuku toplotne energije u vremenu kad je dužan da je isporučuje." a u čl.31 Odluke stoji da je"Isporučilac obavezan da korisniku isporučuje toplotnu energiju za grijenje u toku sezone grijanja".
Sad se postavlja pitanje kršenja čl.35 i čl.31 Odluke od strane TOPLANA.
3.U istoj Odluci u čl.30 stoji da "Isporuka toplotne nergije može da se ugovori sezonski ili godišnje" a u čl.32 stoji "Sezona grijanja i dan grijanja u svim objektima koji koriste toplotnu energiju određuje se ugovorom između isporučioca i korisnika,odnosno neposrednog korisnika", što je isto predviđeno i čl.18 Zakon o komunalnim djelatnostima,je li iko ikad postpisao bilo kakav ugovor o isporuci toplotne energije.
4.U čl.50 se govori o plačanju toplotne energije po jedinici mjere.Je li m2 jedinica mjere za toplotnu energiju ili je to kalorija (Kao standardna SI-jedinica za energiju uglavnom se koristi džul (J). Ipak, kalorija se češće koristi kao mjerilo količine toplote,a Kalorimetar je elektronski uređaj namjenjen obračunavanju potrošnje toplotne energije u objektima priključenim na sistem daljinskog grejanja ).
Ako u čl.1 stav 2 stoji da će "Način mjerenja,obračuna i plačanja toplotne energije regulisati posebna odluka", pa shodno Zakonu o ministarstvima Kantona Sarajevo (SL.novine Kantona Sarajevo br.10/96) gdje u čl.27a stoji da "Do donošenja zakona i drugih propisa,ministarstva Kantona,inspektorat Kantona,pravosudni i organi Kantona i stručne službe,primjenjivat će važeće zakone i propise Skupštine grada Sarajeva i propise općina Kantona" te na osnovu tog Zakona i Odluka o ugradnji mjernih uređaja za obračun potrošnje toplotne energije za centralno grijanje i sanitarnu toplu vodu,postavlja se pitanje :
1.Što su Toplane činile da se Zakoni i Odluke ispoštuju , te se neplatiše na vrijeme i privremeno isključe (do podmirenja duga), a ne da svojim nečinjenjem nagomilaju toliki gubitak?
2.Što na vrijeme nisu počeli sa ugradnjom Kalorimetara (mada i ugradnju Kalorimetara sad uslovljavaju)?
Da su sve to na vrijeme,uredno i po zakonu odradile Toplane bi bile jedna od najprofitnijih firmi
(Elektoprivreda,Pošta...)i krajnji potrošači se ne bi prepirali po forimima i ostalim medijima ko se grije g......e a ko ne,ko može a ko nemože da plati grijanje sa penzijom i platom,već je trebalo na vrijeme, gore navedeno,odraditi pa bi svi bili zadovoljni ko hoće da hoda u majici nek plati potrošeno i neka hoda u majici,ko nije kući neplaća.tj.svako će da plati koliko je i potrošio.
da su poštovali vlastite propise sa 42 000 bi spali na 30 000 korisnika,a to im nije u prilog.Lopovska družina Alibae i 40 hajduka je doskočila i kalorimetrima,pa su odmah donjeli odluku o plačanju 40% paušala.Znači gijao ne grijao 40%moraš platiti.Šta možeš uštedi na 60% preostale cijene,pitanje je opravdanosti uvođenja kalorimetra.Primjer grijanje sa x stan=100km.Plačaš 40 KM,a ostalo štedi.Prepoloviš gijanje i uštediš 30KM.Za 10% uštede (realna ušteda) dobar si cijelih 6KM.Banda lopovsak.
ne mislim da mozes ustediti ni tih 6 maraka kad lopovi imaju fiksni dio od 40%. otkud im sada to? pa to se nikako ne isplati. poenta kalorimetara i jeste da se ukinu pausali i da se ljeti ne placa nista a zimi da se kontrolise i proba ustediti. ali vide lopovi da bi tu bili donji jer mi kenjci sada placamo cifru i za one pametne bosnjake koji nikako ne placaju.
karanana wrote:ne mislim da mozes ustediti ni tih 6 maraka kad lopovi imaju fiksni dio od 40%. otkud im sada to? pa to se nikako ne isplati. poenta kalorimetara i jeste da se ukinu pausali i da se ljeti ne placa nista a zimi da se kontrolise i proba ustediti. ali vide lopovi da bi tu bili donji jer mi kenjci sada placamo cifru i za one pametne bosnjake koji nikako ne placaju.
U tuzli ni pausala ni ljetnih cijena i opet kukamo na sve strane
karanana wrote:ne mislim da mozes ustediti ni tih 6 maraka kad lopovi imaju fiksni dio od 40%. otkud im sada to? pa to se nikako ne isplati. poenta kalorimetara i jeste da se ukinu pausali i da se ljeti ne placa nista a zimi da se kontrolise i proba ustediti. ali vide lopovi da bi tu bili donji jer mi kenjci sada placamo cifru i za one pametne bosnjake koji nikako ne placaju.
U tuzli ni pausala ni ljetnih cijena i opet kukamo na sve strane
A kako je u Tuzli? Možeš li napisati?
Ako ima neko iz Kaknja, Zenice (gdje još ima centralno grijanje?) neka napiše da uporedimo.
Eh ovako,zivio i probao i u tz i u sa....
U tz je jace grijanje neuporedivo(logicno termoelektrana)..placa se po kvadratu,ali 6 mjeseci...
S tim da ima i mogucnost placanja po kalorimetru...