toplane i skidanje radijatora
Moderator: anex
-
slushatelj
#1 toplane i skidanje radijatora
Poznato je da postoji veliki broj dužnika koji koriste grijanje a bezobrazno ne plaćaju
to što koriste - grijanje.Ipak,postavlja se pitanje,da li Toplane mogu upadati u stanove
i skidati radijatore bez sudskig naloga?Na isti način bi se moglo upadati u stanove i uzimati
šta ko želi,ako neko ne plaća održavanje zajedničkih prostorija.Mogu li to činiti upravitelji?
Ovo o skidanju radijatora bilo je objavljeno u štampi 23.9 og.
to što koriste - grijanje.Ipak,postavlja se pitanje,da li Toplane mogu upadati u stanove
i skidati radijatore bez sudskig naloga?Na isti način bi se moglo upadati u stanove i uzimati
šta ko želi,ako neko ne plaća održavanje zajedničkih prostorija.Mogu li to činiti upravitelji?
Ovo o skidanju radijatora bilo je objavljeno u štampi 23.9 og.
-
Mačak_
#2 Re: toplane i skidanje radijatora
svašta. čiji su radijatori u tvom stanu? vjerovatno ne znaš ali radijatori u tvom stanu su tvoji.
kao i sve ostale instalacije i sveukupan sadržaj tvoga stana, zajedno sa zidovima, prozorima, vratima...
pa ne kontam kako neko može legalno (osim po sudskom nalogu) ući u tvoj stan i uzeti nešto što je tvoje. al' u ovoj državi je izgleda sve moguće....
kao i sve ostale instalacije i sveukupan sadržaj tvoga stana, zajedno sa zidovima, prozorima, vratima...
pa ne kontam kako neko može legalno (osim po sudskom nalogu) ući u tvoj stan i uzeti nešto što je tvoje. al' u ovoj državi je izgleda sve moguće....
- chuchumbamayumbe
#3 Re: toplane i skidanje radijatora
Pa uđu onda sa sudskim nalogom i skinu.Mačak_ wrote:svašta. čiji su radijatori u tvom stanu? vjerovatno ne znaš ali radijatori u tvom stanu su tvoji.
-
gaius
#4 Re: toplane i skidanje radijatora
to treba uvesti pod hitno.. najveći dužnici u mom ulazu imaju najveće mogućnosti da plaćaju.. to plate.. to auta.. to folovi golovi.. i on glumi mangupa i ne plaća grijanje.. ima još jedna sjajna ideja.. unijeti izmjenu zakona o državnoj službi po kojoj neplaćanje režija predstavlja težu povredu radne obaveze.. najviše je ovih budžetlija koji mogu a neće da plaćaju.. penzionere ne bih dirao.. sirotinja su ionako..
ili još jednostavnije.. uvesti da ne može registrovati auto ako ima dugova za komunalije on ili članovi uže porodice.. ako ne možeš registrovati auto ako imaš neplaćenih kazni (a obično je to kikiriki 50-500 km) zašto bi mogao registrovati auto ako ne plaćaš režije.. pa bi vidio kako bi bagra plaćala..
ili još jednostavnije.. uvesti da ne može registrovati auto ako ima dugova za komunalije on ili članovi uže porodice.. ako ne možeš registrovati auto ako imaš neplaćenih kazni (a obično je to kikiriki 50-500 km) zašto bi mogao registrovati auto ako ne plaćaš režije.. pa bi vidio kako bi bagra plaćala..
- chuchumbamayumbe
#5 Re: toplane i skidanje radijatora
Tako će ti na kraju i biti, kao što je na zapadu. Vežu ti sve komunilije za ime, i čim bude neko dospijeće odmah ti skinu što je za državu, a tebi šta ostane.gaius wrote:to treba uvesti pod hitno.. najveći dužnici u mom ulazu imaju najveće mogućnosti da plaćaju.. to plate.. to auta.. to folovi golovi.. i on glumi mangupa i ne plaća grijanje.. ima još jedna sjajna ideja.. unijeti izmjenu zakona o državnoj službi po kojoj neplaćanje režija predstavlja težu povredu radne obaveze.. najviše je ovih budžetlija koji mogu a neće da plaćaju.. penzionere ne bih dirao.. sirotinja su ionako..
Surovo.
-
gaius
#6 Re: toplane i skidanje radijatora
nije surovo nego korektno.. što bih ja plaćao grijanje za njega.. sve što ne može cvik-cvak treba skinuti.. ako porezna uprava odrađuje prisilnu naplatu sudskih taksi sirotinji.. ako se za parničenje oko nekretnina moraju plaćati hiljade maraka (inače - nema spora, nema presude, nema prava).. zašto ne plaćati i režije.. pa plati majčin sine.. evo tip ima dug preko 8 hiljada kerma a vozi auto vrijedno preko 50 hiljada..
i što bih ja kreditirao njegovo auto?
i što bih ja kreditirao njegovo auto?
-
zdruzdjo
#7 Re: toplane i skidanje radijatora
pa fino
ne kazem da ljudi ne trebaju placati, ali mnogi nemaju grijanje za koje placaju. navodno iz toplana se vade na neke kvarove i prica je biti ce bolje.
e pa fino oni dodju skinu radijatore a ti onda fiknes vertikalu koja ide kroz stan na gornje spratove. moj stan moja stvar sta cu raditi u njemu. sta je smetaju mi cijevi koje idu kroz moju imovinu. pa nek se onda oni gnjave sa 6-7 spratova iznad.
kod mog prijatelja na alipasinom je dvije tri godine bilo grijanje smjesno. skoro da ga nije ni bilo. i sta onda, treba placati za nista???
ne kazem da ljudi ne trebaju placati, ali mnogi nemaju grijanje za koje placaju. navodno iz toplana se vade na neke kvarove i prica je biti ce bolje.
e pa fino oni dodju skinu radijatore a ti onda fiknes vertikalu koja ide kroz stan na gornje spratove. moj stan moja stvar sta cu raditi u njemu. sta je smetaju mi cijevi koje idu kroz moju imovinu. pa nek se onda oni gnjave sa 6-7 spratova iznad.
kod mog prijatelja na alipasinom je dvije tri godine bilo grijanje smjesno. skoro da ga nije ni bilo. i sta onda, treba placati za nista???
-
gaius
#8 Re: toplane i skidanje radijatora
ko o tome govori.. naravno ako nemaš grijanja da ne trebaš plaćati... ako nije kvalitetno i tako to.. pričamo o stanovima u kojim zimi u gaćama hodaš koliko je vruće.. auto od 50+ vani a nisi u stanju platiti stoju mjesečno.. nedat da registruje. nedat da dijete u školu upiše.. nedat da ovjeri knjižicu.. sve što ima primanje preko prosječne plate treba uvesti taj sistem.. nedat mu da u drugi kanton pređe..
eto koliko me nerviraju..
-
zonbirile
#9 Re: toplane i skidanje radijatora
-------------------------------gaius wrote:ko o tome govori.. naravno ako nemaš grijanja da ne trebaš plaćati... ako nije kvalitetno i tako to.. pričamo o stanovima u kojim zimi u gaćama hodaš koliko je vruće.. auto od 50+ vani a nisi u stanju platiti stoju mjesečno.. nedat da registruje. nedat da dijete u školu upiše.. nedat da ovjeri knjižicu.. sve što ima primanje preko prosječne plate treba uvesti taj sistem.. nedat mu da u drugi kanton pređe..
očito si zadovoljan grijanjem-ok.Šta sa nama što nismo,pa imaš njihovo tumačenje da grijanje možeš odjaviti/zatvoriti,ali plačaš 40% cijene.Pitaš li što u novim objektima vertikale idu stubištem,a ne kroz stanove.To ti je odgovor i za Njemačku i ostale.Stan je neprikosnovena vlasnička cijelina,sad mi jedemo govna što je rađeno u socijalizmu ,na drugim osnovama,a došli šupci i koriste monopol za pokriće.Rekoše li sem gubitaka,koji su isključivo zbog neplačanja,koliko je efektivno manje grijanje zbog globalnog zagrijavanja.Prošle godine ,jedno 20 dana su samo palili ujutro i navečer.Jarane ti plačaš punu cijenu ne samo zbog neplatiša.Hipotetički da ostane ovako vrijeme,pucaće račune kao da je Sibir.Nema reforme i transformacije vlasništva i upravljanja grijanjem,bez teh.-teh prestruktuiranja.Moraš imati izbor grijanja,kao i održavanja.Ne može curenje u radijatoru biti moj problem,na vertikali njihov,a pod asfaltom ničiji.Lično sam iskusio curenje na vertikali,koje sam skupljao u lavor,tek kada sam zaprijetio da ću presjeći cijev i nataći šlauf i izbaciti kroz prozor,onda se oglasio i neki šefić,pričom o vlasništvu,zakonu i sl.Jarane kada sam mu objasnio da je stan,parket i namještaj moj,a i komšije ispod također i da ćemo zajednički presjeći cijev došli su za 1/2 sata.
-
gaius
#10 Re: toplane i skidanje radijatora
na stranu to.. usput vertikala nije tvoja.. nego zajedničko vlasništvo.. u principu ja se s tobom slažem..
no kakve veze ima to s pričom o skidanju radijatora neplatišama? nikakve.. prema tome ja u klin, ti u kamen.. ili obratno..
no kakve veze ima to s pričom o skidanju radijatora neplatišama? nikakve.. prema tome ja u klin, ti u kamen.. ili obratno..
- Haris.ba
#11 Re: toplane i skidanje radijatora
Mome poznaniku(toplane) naplatili skidanje sa mreze (a dao i sve cijevi i radijatore da nose) oko 2000 kermi u stanu na Ciglanama. Isto se tako iznerviro sto sponzorira komsije. Nerviro se sto placa kada nije u stanu, i nerviro se sto se budi ujutru u hladnom i ne moze grijati po noci(grije 24 sata zimi - noci drzi na 17 - 18 stepeni). A i nerviro se prati zube hladnom vodom kada zaboravi upaliti elektricni. Ali to i nije poenta ove price.gaius wrote:na stranu to.. usput vertikala nije tvoja.. nego zajedničko vlasništvo.. u principu ja se s tobom slažem..
Ako je 2000 kermi cijena skidanja sa sistema ko ce to da plati?
P.S
Da dodam, on ne placa tih famozni 40% nakon skidanja sa sistema. Koliko sam skontao (nisam upratio - nije me bas zanimalo) tuzakao se po sudu sa njima. Nesta na osnovu "bezrazlozno bogacenje". Al otprilike ispade da ne mogu da mu naplacuju 40% jer mu valjda uopce i ne nude uslugu. Ako me on mulja - onda i ja muljam vas.
-
pjegica
#12 Re: toplane i skidanje radijatora
Ja se samo pitam što li plaćam Toplanama. Plaćam cijele godine ogromne račune da bih imala grijanje i onda u sedmici najveće zime u godini, grijanja nema. Radijatori hladni. Ja plaćam i briga me za sporove sa Rusijom, nije moj problem.
Plaćam cijelu godinu ogromne račune, a u najhladnijim noćima nemam grijanja. Ugase negdje oko ponoći i nema do ujutro. Radim noću, plaćam ogromni račun da mi je toplo, a ono hladno.
Ako ove zime bude isto kao i prošle, pridružit ću se toj raji koja ne plaća. Nek skidaju radijatore, svakako su hladni. Mada bi to bila čista pljačka obzirom da su, valjda, moje privatno vlasništvo.
Plaćam cijelu godinu ogromne račune, a u najhladnijim noćima nemam grijanja. Ugase negdje oko ponoći i nema do ujutro. Radim noću, plaćam ogromni račun da mi je toplo, a ono hladno.
Ako ove zime bude isto kao i prošle, pridružit ću se toj raji koja ne plaća. Nek skidaju radijatore, svakako su hladni. Mada bi to bila čista pljačka obzirom da su, valjda, moje privatno vlasništvo.
-
somethings
#13 Re: toplane i skidanje radijatora
Koji kreteni. Ja moram zimi u maloj sobici s ogromnim radijatorom da upalim i grijalicu (a sa radijatorom je sve uredu), pa ima li to smisla? 
-
zonbirile
#14 Re: toplane i skidanje radijatora
--------------------------------gaius wrote:na stranu to.. usput vertikala nije tvoja.. nego zajedničko vlasništvo.. u principu ja se s tobom slažem..
tačno,ali nije ni par stotina litara vode u sistemu.Jesi li ikada čuo da su Toplane platile kome odštetu,kada se izlije 10 spratova iznad tebe ,tebi u stan.Koje su to obligacije,tvoja infrastruktura,ti održavaš i naplačuješ,ideš kroz moj stan,ali odšteta,puj pike ne važi.Tek kada se izmjeste vertikale ,jasna je situacija.
- karanana
#15 Re: toplane i skidanje radijatora
placas cijele godine iste racune da bi razgodila i da bi ti cifre bile manje. pitaj ove sto se griju na plin koliko im dodje mjesecno plina u zimskim mjesecima pa to podijeli sa 12 i vidjet ces da je to tu negdje.pjegica wrote:Ja se samo pitam što li plaćam Toplanama. Plaćam cijele godine ogromne račune da bih imala grijanje i onda u sedmici najveće zime u godini, grijanja nema. Radijatori hladni. Ja plaćam i briga me za sporove sa Rusijom, nije moj problem.
ja ne znam kakve veze su proslogodisnji sporovi sa rusijom imali sa toplanama. dok su se plindzije smrzavale i stajali u redu za elektricne radijatore i taj mjesec placali 5-6 puta vece racune za struju, veci dio toplana se fino prebacio na loz ulje i nisu ni minute obustavili grijanje. eh sad to sto malo obustave grijanje nocu, to i nije lose i nema potrebe toliko hajcati dok raja spava. ako ti je izolacija u stanu dobra, do ujutro u 5 kad se ponovo ukljuce bi trebalo da bude dovoljno toplo. ma odlicne su toplane, samo jos kad uvedu one kalorimetre pa da ja mogu kontrolisati koliko potrosim jer nekad bude prevruce.
a za prvo pitanje, ja koliko sam shvatio prvo ce gasiti i plombirati one koji ne placaju u zgradama gdje su vertikale u zajednickim prostorijama, dakle u stubistima.
-
zonbirile
#16 Re: toplane i skidanje radijatora
kao i cijelo društvo u tranziciji i Toplane su relikt prošlosti kao i drugi komunalci.Nema više naselja solidarnosti,tako da su vertikale u stubištima,svaki stan ima svoj vodomjer.To su zanemarivi troškovi pri izgradnji,a velika prednost u eksploataciji.Ne postoji gubitak topline,ako su regularna stubišta,jer se griju stanovi izvana,uz stubište.
-
jedna mala
#17 Re: toplane i skidanje radijatora
Jeste ,bas je onako lijepo ...dodzes kuci u pola jedanaest i ne skidas kaput...dijete ti ustane u sedam da se spremi u skolu i cvokoce od zime.....u julu ti dodze racun da te jednostavno muka uhvati...ma daj te ljudi,o cemu pricate,uzimaju nas lopatom kao i za sve ostale komunalije.Plin ako nista drugo,mozete da ukljucite i iskljucite kad god hocete,i imate toplu vodu uvijek,a cijene su odprilike iste
Ljudi jedva sastavljaju kraj s krajem,nemaju za hljeb i mljeko ,a guzonje samo naprdzuju.....najbolje i zrak da nam pocnu naplacivati,pa od tih para da naprave neki trzni centar,malo ih je svakako....
Uzimaju i sakom i kapom ,a ne daju nista......i nek nas uzimaju kad smo levati
Svi gradzani treba da budu posteni,placaju komunalije i ne zale se, jer oni uvijek imaju rijesenje,ako nista da vam skinu radijatore, a oni nek prave vikendice od nasih para za grijanje i nek nam odvrcu i zavrcu kad god misle da to treba da urade.ccc I nikad nam nece staviti mjerace,i nikad nece dozvoliti da mi sami sebi odredzujemo hocemo li upaliti ili ugasiti grijanje,jer njima to ne odgovara,od koga ce uzimati lovu za nista,od koga ce onda krasti,koga ce onda ubjedzivati da puno toga daju za minimalnu cijenu
........a mi i dalja glumimo stado ovaca...... 
- mrtva kokoš
#18 Re: toplane i skidanje radijatora
imam radijatore a ne moze mi ih niko skinuti, na sto se grijem ? 
-
zonbirile
#19 Re: toplane i skidanje radijatora
-------------------------------------------------gaius wrote:na stranu to.. usput vertikala nije tvoja.. nego zajedničko vlasništvo.. u principu ja se s tobom slažem..
između moga i tvoga stava ugnijezdili se monopolisti i deru li deru.Osnov slobode je sloboda izbora.Ti imaš stan ,ja imam stan u istoj zgradi.E sada lole tumače da je ne mogu ugroziti tvoje grijanje svojim odcijepljenjem.Nije mi jasno,osim u krajnjoj konsekvenci da veliki broj odustane od CG,a opet su oni krivi.A ugrožava li tvoje grijanje moju imovinu,prolazeći kroz moje vlasništvo.Još jedna ubleha ,plačanje cijele godine jeste ustupak,jer se plaća na rate,ali zbir svih rata ne može biti ekvivalent računima onih koji imaju individualna grijanja.Pa CG i jeste prednost,što se grije sa jednog mjesta za više prostora,to kod obračuna kod toplana nije slučaj.To da mi neko određuje kada i koliko ću se grijati,po njegovoj cijeni,da koristi moj koridor za svoju instalaciju,to je iritantno.Pa saada svaki vlasnik parcele može i ima pravo sporiti se sa državom za izgradnju bilo čega na svom terenu,a ja kao vlasnik staana sam osuđen na Toplane i njihovu samovolju.Jest,ali u qurcu,treba kolektivno tražiti prvo tehničko riješenje,izmještanje vertikale,pa tek onda sve ostalo.
- Haris.ba
#20 Re: toplane i skidanje radijatora
U cemu je problem. To ti je cijena zivota u stanu. Isto kroz tvoj stan prolazi vertikala za vodu ( prolazi i u svim novim stanovima - ne odstupa se od takve izgradnje). I sta sad. Neces da imas vodu(tvoje pravo) i prerezes vertikalu kroz svoj stan. Ne samo da ovo nije uredu, vec naravno nije ni moguce. Ali istina je da ti ne mogu zabraniti da ukines vodu i ne nastavljaju ti naplacivati 40% vodu nakon sto je ukines.zonbirile wrote:lole tumače da je ne mogu ugroziti tvoje grijanje svojim odcijepljenjem.
Tema je kako sam ja skontao, kako skinuti sa sistema neplatise. A nije tema "muke po toplanama", al eto moze se zatraziti promjena teme.
Jedino rjesenje: Odselis se iz zgrade koja ima centralno na toplanama. Jer dok se situacija popravi - u Njemackoj ce auta da lete.zonbirile wrote:To da mi neko određuje kada i koliko ću se grijati,po njegovoj cijeni,da koristi moj koridor za svoju instalaciju,to je iritantno.
Vidis, znojio sam se nedavno oko ukidanja individualnih mjeraca potrosnje vode po stanovima. Ista je situacija i sa kalometrima. Ima sve. I zakon o potrosacima, i zakon o obligacionim odnosima, i zakon o vlasnickim odnosima... I po zakonu sve bi moralo da bude bajka. Al' eto. Realnost je malo drugacija. Suti i trpi.zonbirile wrote:treba kolektivno tražiti prvo tehničko riješenje
-
zonbirile
#21 Re: toplane i skidanje radijatora
-------------------------------------------Haris.ba wrote:U cemu je problem. To ti je cijena zivota u stanu. Isto kroz tvoj stan prolazi vertikala za vodu ( prolazi i u svim novim stanovima - ne odstupa se od takve izgradnje). I sta sad. Neces da imas vodu(tvoje pravo) i prerezes vertikalu kroz svoj stan. Ne samo da ovo nije uredu, vec naravno nije ni moguce. Ali istina je da ti ne mogu zabraniti da ukines vodu i ne nastavljaju ti naplacivati 40% vodu nakon sto je ukines.zonbirile wrote:lole tumače da je ne mogu ugroziti tvoje grijanje svojim odcijepljenjem.
Tema je kako sam ja skontao, kako skinuti sa sistema neplatise. A nije tema "muke po toplanama", al eto moze se zatraziti promjena teme.
Jedino rjesenje: Odselis se iz zgrade koja ima centralno na toplanama. Jer dok se situacija popravi - u Njemackoj ce auta da lete.zonbirile wrote:To da mi neko određuje kada i koliko ću se grijati,po njegovoj cijeni,da koristi moj koridor za svoju instalaciju,to je iritantno.
Vidis, znojio sam se nedavno oko ukidanja individualnih mjeraca potrosnje vode po stanovima. Ista je situacija i sa kalometrima. Ima sve. I zakon o potrosacima, i zakon o obligacionim odnosima, i zakon o vlasnickim odnosima... I po zakonu sve bi moralo da bude bajka. Al' eto. Realnost je malo drugacija. Suti i trpi.zonbirile wrote:treba kolektivno tražiti prvo tehničko riješenje
pa upravo na primjeru vode se vidi nonsens.Vertikala vode,nije vlasništvo Vodovoda,niti može biti povod Vodovodu za neka uslovljavanja.Vertikala CG je vlasništvo Toplana i njima manipulišu,a ako si već titular vlasništva,bujrum plati nastalu štetu.Vertikala u stubištu je tehnički ispravnija opcija,vlasnički određenija i ukida svu vrstu manipulacija.
- karanana
#22 Re: toplane i skidanje radijatora
kada ste kupovali ili dobijali stanove, znali ste i koje je grijanje u pitanju i koliko se placa mjesecno i kakve su opcije sto se ne/ukidanja te vrste usluge tice. znaci prihvatili ste placati toliko i toliko love mjesecno. sistem je takav, tezak za prekrajat, tezak za promjenu. ja od vrlo malo ljudi cujem da se zale na grijanje toplana, da je hladno i slicno. prema tome, ne znam otkud sada ovo osvjestenje. ja od vise ljudi cujem da je pretoplo da ni to nije zdravo i da se prozori drze otvoreni koliko je vruce. i to je greska sistema naravno, ali tako je. i ja sam mislio da nas toplane gule, da je glupost sto nam u sred jula dodje racun za grijanje, ali kad sam popricao sa par "plinara" i "strujara", vidio sam da se ljudi ni ne ugriju kako bog zapovijeda probajuci da nesto ustede a na kraju sve u 5%, a ljudi se smrzli stedeci.
uostalom tema je ukidanje neplatisa, apsolutno sam za to.
-
jedna mala
#23 Re: toplane i skidanje radijatora
karanana wrote:kada ste kupovali ili dobijali stanove, znali ste i koje je grijanje u pitanju i koliko se placa mjesecno i kakve su opcije sto se ne/ukidanja te vrste usluge tice. znaci prihvatili ste placati toliko i toliko love mjesecno. sistem je takav, tezak za prekrajat, tezak za promjenu. ja od vrlo malo ljudi cujem da se zale na grijanje toplana, da je hladno i slicno. prema tome, ne znam otkud sada ovo osvjestenje. ja od vise ljudi cujem da je pretoplo da ni to nije zdravo i da se prozori drze otvoreni koliko je vruce. i to je greska sistema naravno, ali tako je. i ja sam mislio da nas toplane gule, da je glupost sto nam u sred jula dodje racun za grijanje, ali kad sam popricao sa par "plinara" i "strujara", vidio sam da se ljudi ni ne ugriju kako bog zapovijeda probajuci da nesto ustede a na kraju sve u 5%, a ljudi se smrzli stedeci.
nego, u tom i jeste problem sto se neki znoji ,a neki se smrzavaju.........e onaj ko se znoji i treba da plati,al brate onaj kome je hledno nek ne placa grijanje ovom sto se znoji...vrlo prosto
- karanana
#24 Re: toplane i skidanje radijatora
smijesna kao bas smijesna ono gdje se stvarno smijes, u pozitivnom smislu, ili smijesna jer sam bubno neku glupost pa sam smijesan?jedna mala wrote:karanana wrote:kada ste kupovali ili dobijali stanove, znali ste i koje je grijanje u pitanju i koliko se placa mjesecno i kakve su opcije sto se ne/ukidanja te vrste usluge tice. znaci prihvatili ste placati toliko i toliko love mjesecno. sistem je takav, tezak za prekrajat, tezak za promjenu. ja od vrlo malo ljudi cujem da se zale na grijanje toplana, da je hladno i slicno. prema tome, ne znam otkud sada ovo osvjestenje. ja od vise ljudi cujem da je pretoplo da ni to nije zdravo i da se prozori drze otvoreni koliko je vruce. i to je greska sistema naravno, ali tako je. i ja sam mislio da nas toplane gule, da je glupost sto nam u sred jula dodje racun za grijanje, ali kad sam popricao sa par "plinara" i "strujara", vidio sam da se ljudi ni ne ugriju kako bog zapovijeda probajuci da nesto ustede a na kraju sve u 5%, a ljudi se smrzli stedeci.
uostalom tema je ukidanje neplatisa, apsolutno sam za to.izvini ,al ti je prva recenica bas smijesna
![]()
nego, u tom i jeste problem sto se neki znoji ,a neki se smrzavaju.........e onaj ko se znoji i treba da plati,al brate onaj kome je hledno nek ne placa grijanje ovom sto se znoji...vrlo prosto
ali ako se neko znoji a neko smrzava, ocigledno je negdje neki kvar ili neki problem kod sistema onog sto se smrzava. da li je u pitanju grijni sistem, radijatori, zacepljenje ili je mozda do same izolacije zgrade, zidova i prozora, ne znam, ali evo ja cu reci za sebe: kad onaj led opali ili kad su rusi zatvorili plina meni fino grijalo, svaka im marka halal bila koju sam im i u julu placo.
- Haris.ba
#25 Re: toplane i skidanje radijatora
Slazem se, ali ovo je Bosna moj jajane.zonbirile wrote: pa upravo na primjeru vode se vidi nonsens.Vertikala vode,nije vlasništvo Vodovoda,niti može biti povod Vodovodu za neka uslovljavanja.Vertikala CG je vlasništvo Toplana i njima manipulišu,a ako si već titular vlasništva,bujrum plati nastalu štetu.Vertikala u stubištu je tehnički ispravnija opcija,vlasnički određenija i ukida svu vrstu manipulacija.
Samo jedno pitanje. Smatras li moralnim da ti gradjani Kantona Sarajevo ucestvuju u tvome grijanju?jedna mala wrote:u julu ti dodze racun da te jednostavno muka uhvati...ma daj te ljudi,o cemu pricate,uzimaju nas lopatom kao i za sve ostale komunalije.Plin ako nista drugo,mozete da ukljucite i iskljucite kad god hocete,i imate toplu vodu uvijek,a cijene su odprilike iste
Evo kako fercera sistem:
Gas ulazi u Zvorniku: Energoinvest uzima 1%
Gas dolazi do granice sa Federacijom: RS uzima nesta za prolaz cijevima
"BH gas" prodaje gas korisnicima po Federaciji po komercijalnim cijenama(nekada visim od trzisnih, a nekada i manjim - u slucaju javnih preduzeca)
U Sarajevu ga prodaje "Sarajevogasu" koji ga distibuira krajnjim korisnicima koji se griju na plinska lozila(placas koliko i kosta).
A Sarajevogas ga prodaje Toplanama po NEKOMERCIJALNIM cijenama. Negdje mislim 20 feninga jeftinije po kubiku nego sto ide ostalima. I ovo se otvoreno koristi kao mehanizam "socijalne zastite". I onda Mehmedic otvoreno izadje u javnosti i kaze da mijenjanja cijena gasa nece biti (ove cijene odredjuje skupstina kantona, osim naravno BH gasu - to rade Rusi). Smisao Toplana jeste da ustede stvara na sistemu grijanja, a ne kroz cijenu goriva. Zato i imamo panicne izjave becirevica (direktor "BH gasa") da nece imati love da podmiri Ruse. Toplane duguju Sarajevogasu oko 20 miliona, Sarajevogas odmah duguje BH gasu isto toliko(zbog toplana). Znaci Toplane ne mogu da naplate samo gorivo(gas) iz cijene svoje usluge koju dobijate svakog mjeseca - i jos kukate. Ima tu naravno ogromnih gresaka i samih Toplana. I javasluka i kriminala i svega. Ali javeci problem su neplatise.