Top stvar - Mini prijenosni projektori (Full HD, baterija, integrisani zvucnik, OS)

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
izbjeglica_iz_besmisla

#1 Top stvar - Mini prijenosni projektori (Full HD, baterija, integrisani zvucnik, OS)

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Jeste vi znali za ove uredjaje?

Imam dosta nekih gadgeta vec al ovo mi je promaklo da uopce postoji - evo donedavno. Pa da podijelim ovdje par info, mozda nekom bude isto korisno .. Nakon sto sam ga kupio, vec me par ljudi proklinje sto sam im dao ideju za potrositi pare :mrgreen:

Sta je fol? To su uredjaji velicine limenke od pola litre, sa integrisanim zvucnicima, malim daljinskim i operativnim sistemom koji ti daje da instaliras i aplikacije. U principu to dodje kao TV box, samo sto ti ne treba TV – poneses sa sobom u ruksaku, namjestis prema praznom zidu ili plafonu, to je to. Slika i zvuk odlicni za mini kucno kino. Ima i kabl za klasicno napajanje, al to je praksi malo korisno jer u raznim sobama optimalne pozicije za projektor nisu uvijek blizu uticnice

Image

Meni sluzi za putovanja (cesto idem poslom), pa najvise koristim za gledanje tekmi. Ili sa zenom kad idemo negdje pa kad smo mrtvi od hodanja da sta pogledamo od serija. Druga upotreba nam je u kuci - kao rezervni TV kad djeca zauzmu dnevnu s crtanim ili neko od nas dvoje, onda ono drugo moze na bijeli zid spavace projektovati sta vec hoce gledati. Imam IPTV app (smarters pro) i EON TV app, i to mi je uz Youtube dovoljno.

Da li neko ima iskustva s nekim drugim uredjajem da bi podijelio ovdje? Zanima me recimo koji brendovi jos valjaju u ovoj niši.
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 26/08/2024 07:35, edited 5 times in total.
izbjeglica_iz_besmisla

#2 Re: Mini prijenosni projektori (Full HD, baterija, integrisani zvucnik, OS)

Uredjaj koji sam na kraju kupio (Nebula Capsule 3) sam odabrao jer je bio najjeftiniji od dobrih :lol: Ima integrisanu bateriju sa 2.5h autonomije, integrisan zvucnik od 8w, Google TV (nova vrsta OS-a), podrsku za Netflix app (mada ga ne koristim vise), automatsko izbjegavanje objekata na zidu (tipa zna sam pozicionirati sliku izmedju stokova i uticnica) te ispravljanje slike (da na zidu slika bude pravougaonik iako je projektor postavljen iskosa ili dolje s poda).

Image

Jos mi se dopada je to sto ne cujes da radi (nema zujanja), sto je Full HD rezolucija (1080p) i sto se puni na USB-C pa mogu nakaciti na njega eksternu bateriju ako je uticnica predaleko a nesto traje preko 2.5h. Ima HDMI ulaz i podrzava Screen Mirroring s telefona al nije mi trebalo do sada. Moze raditi i kao Bluetooth zvucnik (10h) al ni to nisam koristio iskreno.

Druga dva dobra koja sam razmatrao do samog kraja su Samsung Freestyle 2 i XGimi MoGo 2 Pro. Imaju cak i bolje specifikacije od Capsule 3 (zvucnik i jacinu svjetla), ali traze dodatnu kupovinu baterije koja se „nakaci" na uredjaj i time ga prave kabastijim. Plus, samsung dolazi sa Tizen OS (dosta ograniceniji OS od Google TVa ili Androida koji dodje uz MoGo) a XGimi je tesko nabaviti u nasem dijelu Evrope generalno. I na kraju, za oba se baterija dodatno mora kupovati pa oba izadju skuplje od Capsule 3, pogotovo Samsung.

Ima jos hrpa no-name kineza po piku kod nas oko 300-400 KM al to je sve 480p rezolucija, dok vani navodno ima jos dobrih marki al nisam puno istrazivao jer ih nisam imao kako nabaviti.

PS ovo ne treba brkati sa pravim velikim projektorima. Oni su drasticno bolji po svemu, cak sad ne toliko skuplji, ali nisu prenosni. A to je ono glavno sto je meni trebalo.
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 25/08/2024 22:20, edited 7 times in total.
izbjeglica_iz_besmisla

#3 Re: Mini prijenosni projektori (Full HD, baterija, integrisani zvucnik, OS)

E i da, mane ovih uredjaja su svakako manja svjetlina slike (300 lumena), sto ih cini korisnim samo u sobi sa zavjesama ili u mraku, mono zvucnici (iako su vrlo glasni, i dalje su jednodimenzionalni) te pomalo ogranicen hardver (2 GB rama, 16 GB HDD). I nije idealno za sitni tekst, ali mogu prezentacije sa slovima bar 20 pt (ko bi ga koristio za školu/faks).

I vecina ovih uredjaja ne podrzava Netflix aplikaciju (ako je to nekome bitno), osim ovih najnovijih sto imaju Google TV umjesto Androida. Neka prepucavanja oko licenci valjda.
izbjeglica_iz_besmisla

#4 Re: Top stvar - Mini prijenosni projektori (Full HD, baterija, integrisani zvucnik, OS)

Evo i kratki snimak F1 utrke, na zidu spavace - jucer oko 17h. Jacina zvuka na 33 od 100.

https://www.youtube.com/watch?v=YL7t2QSZYEE (pogledati na 1080p rezoluciji)
PlusSA

#5 Re: Top stvar - Mini prijenosni projektori (Full HD, baterija, integrisani zvucnik, OS)

Post by PlusSA »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 26/08/2024 12:03 Evo i kratki snimak F1 utrke, na zidu spavace - jucer oko 17h. Jacina zvuka na 33 od 100.

https://www.youtube.com/watch?v=YL7t2QSZYEE (pogledati na 1080p rezoluciji)
koji je to model kod tebe i koliko para, nije loše fino izgleda.

edit:

Nebula Capsule 3 al nije ispod 1000km :roll:
izbjeglica_iz_besmisla

#6 Re: Top stvar - Mini prijenosni projektori (Full HD, baterija, integrisani zvucnik, OS)

...
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 27/08/2024 09:18, edited 1 time in total.
izbjeglica_iz_besmisla

#7 Re: Top stvar - Mini prijenosni projektori (Full HD, baterija, integrisani zvucnik, OS)

PlusSA wrote: 27/08/2024 08:07 koji je to model kod tebe i koliko para, nije loše fino izgleda.

edit:

Nebula Capsule 3 al nije ispod 1000km :roll:
Da, Nebula Capsule 3. Izasao u prodaju prije par mjeseci. Moze se nabaviti u hrvatskoj za 850 KM u redovnoj prodaji, tako sam i ja sebi zbavio sad u julu.

Ostali dobri su jos i skuplji, XGimi MoGo je 450 USD al moras jos dokupiti i bateriju. A samsung je preko 600 EUR, i takodjer jos moras kupiti bateriju.

Ovo se isplati ko cesto putuje, a i finansijski umjesto TV boxa i drugog veceg TV-a u kuci. Nije jeftino svakako, al mi je bolje i 850 KM za ovo nego skart sto prodaje Univerzalno za 400 KM.

Ja sam odusevljen fakat, jedino treba polutamnija soba - ostalo perfekcija, ne znam kako su sve spakovali u ovako malo nesto. :shock:
izbjeglica_iz_besmisla

#8 Re: Top stvar - Mini prijenosni projektori (Full HD, baterija, integrisani zvucnik, OS)

Mislio sam da ce ovo biti zivlja/zanimljivija tema. :D
Ali dobro, skupa je igracka a ne treba ni svakom.

Evo i jedna real-life slika, ostadoh duzan i to. Otprije mjesec mozda, namjerno slikano ovako pored dnevnog svjetla da se vidi efekat dnevnog svjetla blize zavjesi i dalje.

PS sam je pozicionirao sliku pored zavjese i iznad stola, iako je inicijalni snop isao i na te dijelove.

Image
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 28/08/2024 16:21, edited 1 time in total.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#9 Re: Top stvar - Mini prijenosni projektori (Full HD, baterija, integrisani zvucnik, OS)

Post by gentoo »

Dje bolan to dnevna svjetlost stavio si zastore na prozore
izbjeglica_iz_besmisla

#10 Re: Top stvar - Mini prijenosni projektori (Full HD, baterija, integrisani zvucnik, OS)

Pa taj dio odmah do zavjese ima dnevno svjetlo, prolazi ga 50% recimo. Ovo je bilo 17h popodne u onim toplotnim udarima, jako sunce plus zapadna orijentacija

I tu se fino vidi koliko je losija slika u odnosno na desni cosak koji je vise u mraku, ali je gledljivo. Taman da demonstriram da je ovo uredjaj za sobu sa zavjesama ili mrak - da je bila 100% svjetlost (bez zavjese) ne bi se nista projekcije vidjelo.
nagibSA

#11 Re: Top stvar - Mini prijenosni projektori (Full HD, baterija, integrisani zvucnik, OS)

Post by nagibSA »

Za te pare TV da gori i jos soundbar. :-D Pa dobro si rekao, igracka, 90% ih ne bi dalo za to 1000 km.

Meni je mana sto ne moze Netflix i slicni servisi, a velika mana sto mora biti zamraceno u prostoru. To mi je vise za vani, ljeti, ispred kuce...
izbjeglica_iz_besmisla

#12 Re: Top stvar - Mini prijenosni projektori (Full HD, baterija, integrisani zvucnik, OS)

Znam, tako ispade.

Korisno je onima sto putuju puno, pa evo takvima ideja na sta te dnevnice potrositi - mimo hrane i cuge :-D

Inace, rade svi streaming servisi bez problema - samo Netflix zahtijeva novije uredjaje sa Google TV-om (inace moras app sideload raditi). Vide se neki od tih servisa na slici ispod, al uglavnom ti radi svaki android TV app normalno.

Image

PS ima ovakvih projektora za kuce, oni su i jeftiniji jer mogu cisto na struju, ne treba baterija - provuci produzni i uzivaj. Malo su veci al zato dosta jace svjetlo bacaju. A imaju i klasicni projektori, a la EPSON. Takav sam uzimao s posla davno, igrali soccera na zidu :lol:

Al to mi je sve nekako klasicnije, plus i to je puno para "samo" za ljetne veceri vani. Ova portabilnost mi je fascinantna, uzeli su mi pare na taj fol.
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 28/08/2024 22:02, edited 2 times in total.
nagibSA

#13 Re: Top stvar - Mini prijenosni projektori (Full HD, baterija, integrisani zvucnik, OS)

Post by nagibSA »

Ma kakvo putovanje, ti sto putuju nije im do gledanja TV-a, barem je meni tako, zadnje o cemu mislim :) A i valjda imaju TV tamo gdje idu. Imaju ljudi laptopove, telefone, tablete, ove male boxeve (stick-ove) i sl.

A sta ako ne nadjes adekvatan zid i uslove za zamracenje tu gdje ti treba.

Ja sam uvijek za te pare za dobar TV, telefon, laptop, tablet i tome slicno. Nije ni to lose, ali nije ni 'must have' pogotovo ne za te pare.
izbjeglica_iz_besmisla

#14 Re: Top stvar - Mini prijenosni projektori (Full HD, baterija, integrisani zvucnik, OS)

Imam kolegu, kaze nosi sebi android TV box gdje god podje i skopca na TV. Nelose rjesenje za isti problem, moram priznati, bolje nego gledati tekme il djeci crtane na mobitelu.

Meni ovo zbog cestih putovanja poslom treba, a vecinom nam i ne bude TV-a u smjestaju gdje boravimo. Bit ce da je dobro za tako te situacije najvise - za sve ostalo tu je normalni TV ili android box.
Post Reply