TOP 5 najboljih gitarista,po vasem izboru

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

rikardoreis

Post by rikardoreis »

Vidim nabrojalo se dobrih gitarista, i tesko je tu sad sastavljat neke liste...svaki je na svoj nacin ostavio utisak na mene, pocev od Hendrixa, preko Pagea do Stefanovskog i Tocka.

Dodao bih ovim listama jednog vrsnog blues majstora s prvih albuma Fleetwood Maca - Jeremy Spencera...steta pa se okanio sviranja zarad neke sekte, kojoj je pristupio...smatrao se boljim vec tada od Petera Greena

Prepoznatljivi psihodelicni zvuk Zapadne obale 60-tih svirajuci u Jefferson Airplane, ostavio je Jorma Kaukonen te Jerry Garcia, koji se dobro izekseperimentisao svirajuci u The Grateful Dead...

Grehota je ne spomenuti ubitacnog Rona Ashetona iz The Stooges i Paula Kossofa, gitaristu grupe Free...ili blues dvojac Al Cooper i Mike Bloomfield, koji su zajedno snimili odlicni album Super Session...

Znacajan je i Alexis Korner, otac engleskog Rhythm and Bluesa, pa Les Harvey iz Stone The Crows...
Comrad

Post by Comrad »

Legenda :D
Image
Yes & No

Post by Yes & No »

Steve Howe
Vlatko Stefanovski
Paco de Lucia
na druga mjesta moze doci bilo koji drugi od ovih koje ste nabrojali jer su zaista virtuozi .Ali eto svako ima svoj ukus , i to ne treba komentarisati .
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

BB King
Eric Clapton
Stevie Ray Vaughan
Ritchie Blackmoore
Mark Knopfler (Jimmy Page)

i nisu u redu po virtuoznosti, nego kako su mi padali napamet :D
_gOtHiC_vAmPiRe_

Post by _gOtHiC_vAmPiRe_ »

bengin wrote:Slash
Slash
Slash
Slash
Slash
svaka cast!!!
Loud

Post by Loud »

Neobaveznim redom:

David Gilmoure
Mark Knopfler
Jerry Cantrell
S.R. Vaughan
Tomy Iommi (volim njegove vraski mracne riffove)

i ovaj lik sto svira "little wings" sa drugog clipa :-D
DYD666

Post by DYD666 »

Najbolji ne postoji, nemoguce pitanje, previse faktora.

Znam da je Lukater najskuplji.

Ali najDRAZI, to moze, samo sto ih jednostavno nemam 5 jer situacija je slijedeca:

Knopfler (dakle ne kao najbolji-ali meni svira najljepse + kao kompozitor)
Gilmore (cista divota i gusht)
---
---
Eric Johnson (svira lijepo haman kao Knopfler, ali nema onakve stvari lol)
---
dalje respekiziram jako; gore pomenutog Steve-a te sve ostale standardno od Vai-ja pa dalje...masa zanrova Satrox, Garry M, Petrucci, Yngwie, Slash, Gambale, Paco, Meola, Benson, Vlatko, Vaughnan, May...ma ima ih tovar kojima stvarno kapu skidam u svakom pogledu...mada sa druge strane ma kako cudno sad izgledalo nekako ne begenisem (ne leze mi jednostavno ni muzikom ni svirkom) klasici i velicine poput evo prvog Claptona. Pa Hendrixa, Kirka, Cobaina, Pagea, Blackmorea,...valjda zato sto pod ono najdrazi mislim po kolicini emocija kojom me napune kad ih cujem...njihovu i muziku/pjesme a i sviranje.
Post Reply