Tonino Picula i Tanja F. - Inicijativa za promjenu Daytona

Post Reply
archi_a

#1 Tonino Picula i Tanja F. - Inicijativa za promjenu Daytona

Post by archi_a »

U razgovorima sa prijateljima sam zagovarao gasenje Federacije, smanjenje administracije i davanje ovlasti opstinama i nacelnicima opstina (onih ovlasti koje su do sada imali kantoni i kantonalna ministarstva). Znaci, opstina kao niza instanca sa velikim ovlastima i finansijama i Federacija (moze se i tako zvati,) u kojoj sjede predstavnici opstina. Dakle, to je bio moj argument za mogucu ustedu i razvoj dijela zemlje u kojem zivimo ja i moja porodica. Misljenja sam bio, nakon svih ovih godina, da tako treba da krene nas razvoj, da jedino tako mozemo postati bolji dio BiH i da nakon sto postanemo uredjeni i dovoljno jaki mozemo graditi zajednistvo, jer ce i ostali vidjeti da je jedini spas u razvoju u prosperitetu i da nije najbitnije kome se Bogu molis.
Bilo mi je tesko kada su pocele goriti zgrade, jer zgrade nisu krive, krivi su oni koji u njima sjede. Udarili smo na simbole drzave. Sada, nakon par dana, kazem...... Mozda je i trebalo tako, jer je definitivno poslana poruka svim onim profiterima..... Posle ovoga, nista vise ne smije i nece biti isto !!! Javljaju se i politicari iz EU, sa raznim inicijativama. Jedna od tih je i nadogradnja Daytona. Definitivno su poceli pricati o onome sto obican narod u BiH prica vec godinama. Mislim da se o tome sada treba sto vise pricati. Demonstranti treba ovo da uvrste u jedan od "must be" zahtjeva. Ovo se mora traziti i od OHR-a i od Americke ambasade. Ovo moraju zahtjevati i oni politicari koji misle da nas predstavljaju u buducnosti. Mislim da su ovi protesti poslali poruku svima onima koji posmatraju, DOSLO JE VRIJEME. Desio se KLIK, to je to. Svima je jasno da je ovakav ustroj BIH najveci promasaj i da je ovo najveci razlog sto je zemlja u ovakvim dubiozama. Mislim da je pravi put da se ovaj zahtjev nametne kao jedan od prvih i da se napravi umjeren pritisak i na OHR i na Ambasadu SAD-a uz molbu da se pokrene ostra inicijativa za pokretanje razgovora o ispravljanju Daytonske greske. To iskljucivo mogu stranci, a nasi politicari moraju da ucestvuju u tome. Vrijeme je definitivno doslo. Proslo je skoro 20 godina. Mislim na one u svijetu (one koji vladaju planetom) koji nam mogu pomoci u lobiranju. Mislim da BiH ima dosta prijatelja koji mogu pomoci. Ti ljudi se moraju kontaktirati, mora se sa njima otvoreno razgovarati. Sve pametne glave i zemlji i u svijetu se sada moraju ujediniti. Izvolite intelektualci, ekonomisti, doktori i profesori, studenti generacije, magistri i menadzeri, inzinjeri i diplomate....... Izvolite, sad se javite, sad pokazite znanje, snagu i patriotizam.
Izvolite, ukljucite se. Pokazite da ste uz narod Bosne i Hercegovine.
sportman1

#2 Re: Tonino Picula i Tanja F. - Inicijativa za promjenu Dayto

Post by sportman1 »

pa zar pikula nije lobist hdz-a bih u eu parlamentu?
osim toga ,nema rijesenja ako ce rs ostati netaknuta,a ko ce prisilit srbe na promjenu? eu u kojoj svako gleda svoj interes,a vecina njih nema nikakav interes prema bih????
znaci da ostaje ovako,osim ako bosnjaci ne pristanu na treci,sto bi samo otezalo njihov polozaj.
archi_a

#3 Re: Tonino Picula i Tanja F. - Inicijativa za promjenu Dayto

Post by archi_a »

Ko ce prisiliti????
Isti onaj ko nas je prisilio na Dayton ! Poenta je da im probosanski politicari otvoreno kazu, Dayton je fula. Trazimo od vas da otvorite pregovore. Trazimo od vas da nam pomognete da napravimo funkcionalnu, demokratsku, sekularnu, decentralizovanu drzavu. Drzavu jednaku i otvorenu za sve ljude koji u njoj zive. Drzavu otvorenu i za jebene vanzemaljce. To u ovom trenutku hoce samo jedna trecina drzave ali i to je pocetak. Ta jedna trecina cini skoro 2 miliona. Trazimo od vas da nam pomognete da zapocnemo taj proces. Pokazite koliko ste i da li ste ikako prijatelji narodu u BiH ?!?
Koliko ja znam, to do sada NIKO od BH politicara nije ni rekao ni inicirao.
Last edited by archi_a on 12/02/2014 01:31, edited 1 time in total.
swanfilter

#4 Re: Tonino Picula i Tanja F. - Inicijativa za promjenu Dayto

Post by swanfilter »

Sredimo mi svoju avliju, rs neka se o se bi zabavi. Nece oni nikuda ...
Edin H.

#5 Re: Tonino Picula i Tanja F. - Inicijativa za promjenu Dayto

Post by Edin H. »

Sa narodima kakve imamo Dayton je vrh :izet:

Tanju bih zamolio da prvo pomete u svome dvoristu i vrati otete pare bosanskih stedisa Ljubljanske banke, pa onda da se petlja u nesto sto sa njom nema veze.
sinuhe

#6 Re: Tonino Picula i Tanja F. - Inicijativa za promjenu Dayto

Post by sinuhe »

Ne treba Dayton mijenjati, ne u skorije vrijeme, vec se bosnjacki politicari moraju uozbiljiti. Sta je to Bosnjacima ponudjeno od rata na ovamo? SDP, Komsic i Nasa stranka :? :lol:
Koga da posaljemo u Dayton? Prvi put je bio Alija pa kazete da ne valjade, koga sad da saljemo? :lol: Imaju i oni drugi listu zelja ili kao sto Ivica Osim rece volio bi i protivnik pobijediti.
MyTao

#7 Re: Tonino Picula i Tanja F. - Inicijativa za promjenu Dayto

Post by MyTao »

swanfilter wrote:Sredimo mi svoju avliju, rs neka se o se bi zabavi. Nece oni nikuda ...
:thumbup:
Ripicipi

#8 Re: Tonino Picula i Tanja F. - Inicijativa za promjenu Dayto

Post by Ripicipi »

swanfilter wrote:Sredimo mi svoju avliju, rs neka se o se bi zabavi. Nece oni nikuda ...
:thumbup:
Pismonosa

#9 Re: Tonino Picula i Tanja F. - Inicijativa za promjenu Dayto

Post by Pismonosa »

Malo se prepali europejci da bi uskoro vrlo lako moglo planuti i u Hrvatskoj. A ako plane tamo, to bi ipak imalo malo ozbiljnije posljedice za EU. A ne bi bilo prvi put da svoj požar gase tako što će dolijevati benzin na vatru ovamo kod nas. Ko ih ne zna.. :D
Hafis

#10 Re: Tonino Picula i Tanja F. - Inicijativa za promjenu Dayto

Post by Hafis »

Jest, jest. Sve je ovo u nas posljedica rovarenja od strane EU zbog straha da ne plane u Hrvatskoj, jer samo što nije.
Pismonosa

#11 Re: Tonino Picula i Tanja F. - Inicijativa za promjenu Dayto

Post by Pismonosa »

Kada kao simbol ropstva i lošeg života plane plava zastava sa 12 zvjezdica, onda to svakako ima odjeka i posljedica za ostatak kluba. Nije da nije. A nije da nije pa da ne može. I nije da se nije već ranije gasilo jedan požar potpirivanjem nekog drugog. Nećemo se praviti budale.

Što ne opravdava s druge strane našu ozbiljnu političku retardaciju i nezrelost, jel. Nije Picula kriv što smo mi u srži korumpirani, iskvareni, zavidni i nakurac nasađeni.
dci driver

#12 Re: Tonino Picula i Tanja F. - Inicijativa za promjenu Dayto

Post by dci driver »

Kakav god bio taj dejtonski sporazum on nije kočnica razvoju ekonomije (sa izuzetkom skupe kantonalne organizacije), već paraziti - političari i birokrate. To jedino treba mijenjati.

Svaki poziv na promijenu dejtona iza sebe ima definitivno dalekosežnije političke namjere.
Post Reply