Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Utjesno je vjerovati da je Tolstoj presao na islam, ali to ipak nije tacno. Jos samo da negdje nadju da je G.W. Bush tajno presao na islam
Tolstoj je bio pravoslavac i veliki ljubitelj Isusa (kao covjeka) i narocito njegove poruke, ali je zbog poricanja da je Isus bogocovjek i sl. bio i u konstantnom sukobu sa ruskom pravoslavnom crkvom. Cak je napisao i svoje vidjenje krscanstva, "Evandjelje" (1883.): http://www.geocities.com/cmcarpenter28/Works/gospel.txt.
Ovaj Tolstojev stav moze zvucati cudno i vrlo blisko Islamu za nekog ko slabo poznaje rusko drustvo iz tog vremena. Medjutim, u to doba je u Rusiji postojalo vise vjerskih sekti nego sto ih danas ima u SAD, a mnoge od njih su imale vrlo cudna vjerovanja i prakse.
Meni je puno zanimljivije i pomalo smijesno sljedece sto sam negdje procitao: Kad je Tojstoj umro na zeljeznickoj stanici u Astapovu, na stolici pored kreveta nasli su primjerak "Brace Karamazovih" od Dostojevskog Valjda nije mogao prezaliti sto ih nije on napisao...
DJ Babo wrote:Utjesno je vjerovati da je Tolstoj presao na islam, ali to ipak nije tacno. Jos samo da negdje nadju da je G.W. Bush tajno presao na islam
možda da ga je bar jedna cipela pogodila... ko zna
što je to bitno.Tebi sam davno napisao knjigu u ruke,pa evo ti i primjer.Rimljani najžešče progonili krščane,kada su uzeli krščanstvo,onda su nekrščani(pagani) lelujali kraj puta.Šta je pisac htjeo reći,ne boj se kada glavni igrači pređu na islam preće i ostali.Majkl Đekson nije taj.
brinetta wrote:
Francuzi isto pisu, dakle ne radi se avazovoj besramnoj propagandi. I ta vijest je pravo stara. Sta je bio i kako je bio ostaje nam da nagadjamo a umjesto vrijedjanja fino pronadjite na internetu informacije i zadovoljite se.
ja postao dvije cijele knjige koje je čovjek napisao o svom viđenju hrista. pa evo, opovrgnite me, ja sam otvorenog uma, čekam te silne informacije i dokaze kako je tolstoj prešao na islam.
Lav je bio vegetarijanac...znači, kurban bajram je bio protiv njegovih načela...znači...
Ma nema veze, i da je bio i da nije...glavno da nam je ostavio ono što je ostavio...
Nego, koji vam je njegov lik najdraži ? Meni grof Pjer Bezuhov...e o tome pričajmo, a ostalo, niđe veze...
Jara wrote:Lav je bio vegetarijanac...znači, kurban bajram je bio protiv njegovih načela...znači...
Ma nema veze, i da je bio i da nije...glavno da nam je ostavio ono što je ostavio...
Nego, koji vam je njegov lik najdraži ? Meni grof Pjer Bezuhov...e o tome pričajmo, a ostalo, niđe veze...
Davno sam čitao, jel to onaj debeli smoto što su ga primili u masone? Jedan od rijetkih likova iz "Rata i Mira" koji mi se urezao u pamćenje.
Lično, puno su mi draži većina likova iz "Ane Karenjine" - i to sam čitao još i prije "RiM"-a, ali mi je puno više ostalo u glavi. Ko od tih likova? Nikad nisam tako razmišljao, naravno nameće se Ana (čitao sam mislim 1992 ali u glavi su mi još urezane neke rečenice koje Ana misli u momentu rastrojstva dok posmatra ljude oko sebe, malo prije samoubistva) ali tu su i laf Stiva Oblonski, i onaj baksuz Ljevin koji na kraju, pored svih nedaća, ipak uspijeva da organizuje život...
Mozda je malo off topic, ali zanimljivo bi bilo uraditi studiju o ljudima kojima je relevantna cinjenica ( a za sta relevantna, Boze? ) da li je neki velikan iskazivao simpatije prema ili pripadao nekoj vjerskoj, nacionalnoj, etnickoj ili rasnoj skupini, a da gotovo nimalo nisu upoznati sa djelima tih velikana. Ja se smijem kladiti da ogroman dio vjernika u BiH, pripadnika bilo koje religije, nije nikada zastalo da razmislja o stvarima koje se navode u svetim knjigama, niti se potrudio razumjeti knjigu u cjelosti, neovisno o kontekstu pojedinih odlomaka koje onako ovlas procitaju i upamte. Mislim da su ova dva pitanja u korelaciji; preporucujem prvo razumjeti knjige, svete i one manje svete, jer bi u tom slucaju za pojedincevu vjeru malo znacaja sadrzavalo pitanje ko je i kakav je covjek religiju prihvatio. Ovako mi se cini, i to nije usamljeno opazanje, da vjernici u BiH nalaze cudnovatu satisfakciju, te izrazavaju cak i svojevrsnu zluradost nad tim sto je "veliki covjek prihvatio Islam/podrzavao papu/velicao patrijarha/isticao Budu/zaklinjao se u Jehovu/pomilovao svetu kravu", skoro kao da ta cinjenica predstavlja potrebu njihovom organizmu i njihovoj misli, jer u njoj nalaze utjehu i potvrdu ispravnosti svojeg vjerovanja. A individualna vjera ( u covjeku je jedina prava vjera, sve izvan nje je pogresiva religija ) koja treba potporu u cinjenici, ma kako se znamenitom cinjenica cinila, samo je zalosna isprika i apologoziranje sopstvene slabosti, kao i potvrda da priklanjanje vjeri u BiH dominantno nije stvar duha, nego stvar osjecaja lazne sigurnosti unutar prividno religijski homogene grupe, uz, naravno, politicko uzdizanje, profiliranje i podobnost.
Zbog toga ( evo, vracam se direktno na topic ) mislim da nije bitno kako je Tolstoj umro, nego da li je zivio covjecno i stvarao covjecno. Sud o tome vec ovisi o interpretaciji biografskih izvora, i razumijevanju djela.
Jara wrote:Lav je bio vegetarijanac...znači, kurban bajram je bio protiv njegovih načela...znači...
Davno sam čitao, jel to onaj debeli smoto što su ga primili u masone? Jedan od rijetkih likova iz "Rata i Mira" koji mi se urezao u pamćenje.
Lično, puno su mi draži većina likova iz "Ane Karenjine" - i to sam čitao još i prije "RiM"-a, ali mi je puno više ostalo u glavi. Ko od tih likova? Nikad nisam tako razmišljao, naravno nameće se Ana (čitao sam mislim 1992 ali u glavi su mi još urezane neke rečenice koje Ana misli u momentu rastrojstva dok posmatra ljude oko sebe, malo prije samoubistva) ali tu su i laf Stiva Oblonski, i onaj baksuz Ljevin koji na kraju, pored svih nedaća, ipak uspijeva da organizuje život...
Da, taj "smoto" ...a i "baksuz" Ljevin mu je sličan...ja prvo čitala RiM, i to samo M a R preskakala... Kasnije sve ... gotovo dokumentaran opis inicijacije u masone...lav je stari vuk
Da, taj "smoto" ...a i "baksuz" Ljevin mu je sličan...ja prvo čitala RiM, i to samo M a R preskakala... Kasnije sve ... gotovo dokumentaran opis inicijacije u masone...lav je stari vuk
Puhhh fakat dobro me potsjeti, čovjek je bio masonski insider a mi ovdje pričamo o njegovim vjerskim uvjerenjima
brinetta wrote:
Francuzi isto pisu, dakle ne radi se avazovoj besramnoj propagandi. I ta vijest je pravo stara. Sta je bio i kako je bio ostaje nam da nagadjamo a umjesto vrijedjanja fino pronadjite na internetu informacije i zadovoljite se.
ja postao dvije cijele knjige koje je čovjek napisao o svom viđenju hrista. pa evo, opovrgnite me, ja sam otvorenog uma, čekam te silne informacije i dokaze kako je tolstoj prešao na islam.
Pomoci ti ne mogu, nazalost, slucajno sam negdje to davno procitala ali me ta vijest apsolutno nije zaintrigirala. I da je umro kao musliman i da nije ja od toga nemam nista, a ni ti.
Joj rasprvave hebote,jel umro ko musliman ili nije,pitanje je sad?
Covjeka crvi ogulili i zemlja progutala a u Sarajevu se nasli likovi koji raspravljaju jel umro ko musliman ili nije...Koga boli briga !?
normalno,budalama kao chmoljo je to bitno.Eto svi velikani bili muslimani,opet tim zemljama ne ide ,pa ne ide.Koji je to fanatizam,jedan Majkl Đekson,čovjek na granici ludila pređe na islam,glorifikuje se,diže do nebesa.Ne znam šta se hoće pokazati,dokazati.Daj chmoljo objasni nam,ja ne kontam.
@Chmoljo nije ničim zaslužio da ga zoveš budalom. Nije uvrijedio nikog, niti nešto tvrdio. Samo je postavio pitanje. A ako je već budala, onda ga i ne pitaj ništa. Jel pošteno?
arzuhal wrote:@Chmoljo nije ničim zaslužio da ga zoveš budalom. Nije uvrijedio nikog, niti nešto tvrdio. Samo je postavio pitanje. A ako je već budala, onda ga i ne pitaj ništa. Jel pošteno?
S ovim se apsolutno slazem.
Postoje odredeni dokumenti i informacije koje covjek nije izmislio nego ih je samo prenio pokusavajuci valjda ostvariti neku normalnu raspravu s clanovima.
Nije mi je jasno zasto se uvijek nade neko da napadne covjeka koji otvori topic pljujuci ono sto je napisao i njega samog? Zar njegovo misljenje iako mozda suprotno od necijeg nije misljenje i ne predstavlja temu za raspravljanje a ne pljuvanje.
Bosanac sa dna kace wrote:i dje moderacija da reaguje?
chmolji izvinjenje,a ti komplet sa štabom odgovori nekad na neko pitanje osim što provociraš.Čemu prizivaš moderaciju,šta je za tvoje uho je strašno nazvati nekog budalom,a nije sve neistomišljenike četnikom,ustašom-zavismo od teme.
normalno,budalama kao chmoljo je to bitno.Eto svi velikani bili muslimani,opet tim zemljama ne ide ,pa ne ide.Koji je to fanatizam,jedan Majkl Đekson,čovjek na granici ludila pređe na islam,glorifikuje se,diže do nebesa.Ne znam šta se hoće pokazati,dokazati.Daj chmoljo objasni nam,ja ne kontam.
Bosanac sa dna kace wrote:i dje moderacija da reaguje?
chmolji izvinjenje,a ti komplet sa štabom odgovori nekad na neko pitanje osim što provociraš.Čemu prizivaš moderaciju,šta je za tvoje uho je strašno nazvati nekog budalom,a nije sve neistomišljenike četnikom,ustašom-zavismo od teme.
kad nekog nazovem cetnikom ili ustasom samo zbog njegove/njene pripdanosti pravoslavlju ili katolicizmu niko ti ne brani da me prijavis.... mnogi su se izvinjavali za svoje izjave na ovom forumu, pa su opet bivali kaznjavani, a ovo ti nije prvi put
jeste, s
trasno je nazvati nekog budalom samo zato sto se ne slazes s njegovim/njenim misljenjem...sloboda i ljudska prava znace i sloboda misljenja i slopbodu govora, @chmoljo nikog nije uvrijedio sa ovom temom, i
ako se ja eto ne slazem sa postavljanjem ove teme, ja sam reko da uopste ne vidim neku vaznost u tome stoje Tolstoj umro kao musliman i to je to, bez vrijedjanja bilo koga