Tolerantna Nizozemska

Matej

#1 Tolerantna Nizozemska

Post by Matej »

Nizozemska: Izgorila đamija

Theo van Gogh

Mala džamija na jugu Nizozemske u subotu je gotovo potpuno uništena u požaru, no ljudskih žrtava nije bilo, a policija sumnja da je riječ o posljednjem u nizu napada na vjerske mete.

Nasilje je u Nizozemskoj učestalo nakon ubojstva kontroverznog redatelja Thea van Gogha, javljaju agencije.

Nizozemska bilježi porast nasilja od ubojstva kontroverznog redatelja Thea van Gogha 2. studenoga u središtu Amsterdama.

Ubio ga je mladić s dvojnim nizozemskim i marokanskim državljanstvom u ime radikalnog islama.

Požari su otada podmetnuti u više od deset džamija i vjerskih objekata diljem zemlje. Najteži napad izveden je na islamsku školu u Eindhovenu, na jugoistoku zemlje, u kojoj je u ponedjeljak rano ujutro eksplodirala bomba.

Nizozemska policija objavila je u četvrtak da je uhitila "nekoliko desetaka" ljudi povezanih s tim paležima, prijetnjama bombaškim napadima, pismima sa sumnjivim prahom i desničarskim vandalizmom.

Theo van Gogh izazvao je bijes muslimanske zajednice filmom "Submission" (Pokornost) u kojem je optužio islam za poticanje nasilja nad ženama.
hananah

Post by hananah »

Ne znam sad sta je istina sta laz, sta napumpana istina ili umanjena laz ali sam citala da je tip koji je ubijen imao razgovor sa zenom koja je presla sa Islama na Katolicanstvo i koja mu je ispricala stvarni zivot (i skriveni) zena Muslimanki u Maroku :(
light_25

Post by light_25 »

To sto se sad djesava u holandiji je djelo israelske tajne sluzbe Mossada, da se istjeraju Muslimani iz Evrope
hananah

Post by hananah »

Samo nemoj reci da u Arapskim zemljama nema nasilja nad zenama molim te.
Ne odobravam sto rade Nizozemci, ali jos manje odobravam sto Arapi cine svojim zenama. Sve se to fino skriva. Umotano i sakriveno ono sto je u kuci. A kad jedna od njih progovori odmah se uklanja onaj kome je istina otkrivena. Licemjerje :(
ChoNumb

Post by ChoNumb »

Teta je porjeklom iz Somalije a ne iz Maroka.
Tip je u Van Gogh-a prvo pucao iz pistolja, onda je prisao pa velikim nozem ga izbo i preklao, onda je opet napunio pistolj pa pucao, onda ga je isutao nogama i na kraju je mirno napisao poruku na papiru i manjim nozem okacio poruku na njegove grudi.
Zbog drugacijeg misljenja, filma, izjava, lajanja...
NEMA BOGA KOJI MOZE OVO OPROSTITI I OPRAVDATI!
......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
hananah

Post by hananah »

Ok, teta nije iz Maroka, ja sam samo napisala ono sto sam cula. A cula sam da je iz Maroka. No taj detalj je najmanje bitan. Bitno je to kako se izbjeglice ponasaju u zemlji koja im je dala kruh, drzavljanstvo, pristojan zivot. :x
Opet podvlacim, ne odobravam paljenje dzamija po Holandiji, niti bilo kakav oblik nasilja, ali ne mogu shvatiti cin monstruma koji je mogao da usmrti covjeka samo zato sto je pisao istinu ispricanu od strane te gospodje ma odakle ona bila, da li iz Maroka ili Somalije. Njima su svejedno sudbine jako slicne, teske i gorke :(
meldina

Post by meldina »

To sto se sad djesava u holandiji je djelo israelske tajne sluzbe Mossada, da se istjeraju Muslimani iz Evrope
Jevreji vec vladaju Amerikom sada hoce i Evropom
light_25

Post by light_25 »

hananah wrote:Samo nemoj reci da u Arapskim zemljama nema nasilja nad zenama molim te.
Ne odobravam sto rade Nizozemci, ali jos manje odobravam sto Arapi cine svojim zenama. Sve se to fino skriva. Umotano i sakriveno ono sto je u kuci. A kad jedna od njih progovori odmah se uklanja onaj kome je istina otkrivena. Licemjerje :(
Sta rade zenama u arapske zemlje? Udaju ih ! Eto sta!

Mozda je to za tebe nevjerovatno al ima jos zena koje se udaju!

To je i razlog sto je ova kao prijesla iz Islama, nije se htjela udat!

Htijela da zivi kao na zapadu, da se kurva.

Na zapadu se sad vise djece rodi vanbracno nego u braku, i tome se ponosite.

Holandzani kritikuju Islam kao, a odobravaju da se muskarci zene!

Ne smeta vama kako kako se ponasaju muslimani prema svojim zenama( mnoge muslimanke sa maramom se bore u Evropi da nose maramu, skolovane obrazovane) to je vama sve jedno!

Nego da se ukalja Islam, jel se previse brzo siri, pogotovo u Evropi!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

ChoNumb wrote:Teta je porjeklom iz Somalije a ne iz Maroka.
Tip je u Van Gogh-a prvo pucao iz pistolja, onda je prisao pa velikim nozem ga izbo i preklao, onda je opet napunio pistolj pa pucao, onda ga je isutao nogama i na kraju je mirno napisao poruku na papiru i manjim nozem okacio poruku na njegove grudi.
Zbog drugacijeg misljenja, filma, izjava, lajanja...
NEMA BOGA KOJI MOZE OVO OPROSTITI I OPRAVDATI!
......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Potpisujem!

Borcima za demokratiju sa ovog foruma da kazem da je UBIJEN covjek koji je umjesto rijecima, filmom pokazao sta ON misli o temi koju je izabrao!

I velim, UBIJEN je zbog toga! Bice zanimljivo cuti komentare vas koji osudjujete Holandjane, gospodo, a ne osvrcete se ni na na ubistvo ni na ubicu! Na vise tema se ovo potezalo i zanimljivo, nigdje ne nadjoh bilo koju rijec osude ubistva i ubice!

Od pojedinih naravno, koji ce se sasvim sigurno sami prepoznati!

Mada, znam da previse ocekujem od istih. U nedostatku adekvatnog odgovora, znace oni zachatati ovo! Majstori su to!
Hotty

Post by Hotty »

Slažem se sa Hannah. Kada se god kritikuje islam, uvijek nije dobro. A, šta fali kritici? A, ovo gore za džamiju je istina ali je isto tako istina da su napadnute i protestantske crkve širom Holandije. Dakle, nije sve crno-bijelo. Bilo je nasilja, prošlo je i policija radi svoj posao. Pošto sam trenutno u Holandiji, znam kakvo je stanje i nije baš ništa alarmantno. Holandija je organizovana država i ona će srediti ovo stanje, i kriminalci, ma ko bili. će biti uhapšeni. Zato ovi dušebrižnici ne treba da se brinu. I ovdje će svakako hvatati pojedince a ne čitav narod kako bi mu sudili. I Holandija jeste tolerantna zemlja, samo što neki tu toleranciju zloupotrebljavaju. Zato se i desilo to što se desilo. Ovo društvo počiva na slobodi govora a kome ona ne odgovara, vidjelo se ubistvom Tea van Gogha. Na kraju, u ovoj zemlji živi 1,5 miliona muslimana, koji imaju svoj život, svoje vjerske objekte, itd i itd, i ovdje su došli da uživaju u nečemu što im njihove zemlje nisu mogle pružiti a to je sloboda. Da su sve zemlje poput Holandije, ovaj svijet bi bio ljepši. Ali ovakve stvari poput ekstremizma i netolerancije ipak su malo previše za ovo uređeno društvo. Zato će neki navjerovatnije morati izgubiti holandsko državljanstvo pa svoje nazadne ideje provoditi u ljepotama svoji represivnih zemalja, u svojoj avliji.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Ne znam šta je bilo. Ne opravdavam ubistvo.
Teror je teror i isti su mi Van Gogov ubica koji ima aribut islamski i ubice i teroristi iz IRA-e i ETA-e koji nemaju atribut katolički.
________
Hvala. Polup'o sam lončiće.
Last edited by PipiDugaDevetka on 13/11/2004 22:28, edited 4 times in total.
livadic

Post by livadic »

ira & eta ne ubijaju nikoga u ime katolicanstva ... :shock:

sto se za islamske teroriste bas i nebi moglo reci ... ;)

:D

i ... gospodo ... :D

ne zaboravite da je holandija cafirska zemlja ... :oops:

i da ce cafiri uciniti bas sve da tako i ostane ... :shock:

pa cak i da se odreknu ... :cry: ... jednog dijela demokratije ... ;)

;)
light_25

Post by light_25 »

Hotty wrote:Slažem se sa Hannah. Kada se god kritikuje islam, uvijek nije dobro. A, šta fali kritici? A, ovo gore za džamiju je istina ali je isto tako istina da su napadnute i protestantske crkve širom Holandije. Dakle, nije sve crno-bijelo. Bilo je nasilja, prošlo je i policija radi svoj posao. Pošto sam trenutno u Holandiji, znam kakvo je stanje i nije baš ništa alarmantno. Holandija je organizovana država i ona će srediti ovo stanje, i kriminalci, ma ko bili. će biti uhapšeni. Zato ovi dušebrižnici ne treba da se brinu. I ovdje će svakako hvatati pojedince a ne čitav narod kako bi mu sudili. I Holandija jeste tolerantna zemlja, samo što neki tu toleranciju zloupotrebljavaju. Zato se i desilo to što se desilo. Ovo društvo počiva na slobodi govora a kome ona ne odgovara, vidjelo se ubistvom Tea van Gogha. Na kraju, u ovoj zemlji živi 1,5 miliona muslimana, koji imaju svoj život, svoje vjerske objekte, itd i itd, i ovdje su došli da uživaju u nečemu što im njihove zemlje nisu mogle pružiti a to je sloboda. Da su sve zemlje poput Holandije, ovaj svijet bi bio ljepši. Ali ovakve stvari poput ekstremizma i netolerancije ipak su malo previše za ovo uređeno društvo. Zato će neki navjerovatnije morati izgubiti holandsko državljanstvo pa svoje nazadne ideje provoditi u ljepotama svoji represivnih zemalja, u svojoj avliji.
Film je samo dio plana, da se spreci sirenje Islama u Holandiji, jer ce do 2010 biti vjecina u 4 najveca grada.

To sto ti nazivas kritikom, je bila cista uvrijeda. Ko nije gledao film nemoj ni da se javlja.

Theo van Gogh je nazvao muslimane oni sto vode ljubav sa zivotinjama, Muhameda a.s. nazvao siladzija.

Taj film je fikcionalni film, koji je napravljen po knjizi zene koja mrzi Islam.

U filmu se pokazuju gole zene, na njihovim tijelima su napisate sura iz Kurana.

Film je jos pokazivat na TV u Holandiji, da provokacija bude sto visa.

Da je to sve plan izmisljen, da se isprovociraju muslimani, pokazalo se prije par dana, kada je sef od nacisticke partije Pim Fortuy slao sam sebi prijetnje od "islamistickih ektremista" i policiji. Ali je uhvacen.
St.Germain

Post by St.Germain »

hananah wrote:Ne znam sad sta je istina sta laz, sta napumpana istina ili umanjena laz ali sam citala da je tip koji je ubijen imao razgovor sa zenom koja je presla sa Islama na Katolicanstvo i koja mu je ispricala stvarni zivot (i skriveni) zena Muslimanki u Maroku :(
nije nego je snimio film o polozaju zena u islamskom svijetu, veoma popularan u Nizozemskoj i kao glumac, bio je izmedju ostalog i reziser najgledanijeg filma 2003. u zemlji i rezirao i pisao pozorisne komade.

Otvorene kritike i provokacije na racun hriscanstva, judaizma i drugih religija su u odredjenim drustvenim opste prihvacenim intelektualnim krugovima u vecini zapadno-evropskih zemalja pa i ah tako mrske Amerike tradicija (kao primjer uspjesnosti komercijalizacije takve ideje govori izmedju ostalog i sama proslavljenost kontraverznog filma "Dogma" od Kevina Smitha ) pa ne znam zasto to ne bi bilo dozvoljeno kad se Islama tice.

Bio je i autor izjava koje se ne svidjaju bas svakome, ali boze moj, ima drzava, pravni aparat, moze se covjeka i tuzit za povredu vjerskih osjecaja a ne zaklati ga i izbosti ko usred arapske pustinje. To ne samo da je odvratno i nehumano nego i morbidno i primitivno, sto ubistva ionako sama po sebi jesu.

Ovo sto se desava kao reakcija je za svaku osudu, napadi su sve cesci i policija je potvdila da se radi o grupama okojima do sada nisu imali informacije i sasvim je moguce da se nakon nedavnog skretanja u desno i koketiranja sa fasizmom glasanjem cetvrtine aktivnih biraca holandskog izbornog tijela za ubijenog fasistu Pima Fortuyna moze desiti eskalacija sukoba.

situacija je za zapadno-evropske prilike prilicno ozbiljna. Ne znam sta ce se dalje desavati, ali Nizozemska poslije proslih desavanja definitivno nece biti ista drzava.
livadic

Post by livadic »

situacija je za zapadno-evropske prilike prilicno ozbiljna. Ne znam sta ce se dalje desavati, ali Nizozemska poslije proslih desavanja definitivno nece biti ista drzava

-------------------------

bojim se da je pitanje mnogo slozenije ... :cry:

i samo se pitam ... :shock:

koliko je vremena potrebno da se epidemija prenese ... :shock:

na francuski ... :cry: ... ili ... npr ... :shock: ... njemacku ... :cry:

;)

Zox

Post by Zox »

STA GOD, ali STA GOD, da je rekao u filmu, nemojte mi samo reci da je bio dovoljan razlog da se ubije.
meldina

Post by meldina »

Ja nisam za ovo ubistvo i ako je taj covjek gori od zivotinje za mene jer nema respekta prema vjeri u koju toliki broj ljudi vjeruje.
On kad je napravio taj film znao je sta riskira i zato je sam odgovoran zato
Ni malo mi ga nije zao
livadic

Post by livadic »

mejdina ... :D

i evropski islam zna sta riskira ... :(

;)

BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

light_25 wrote:
Hotty wrote:Slažem se sa Hannah. Kada se god kritikuje islam, uvijek nije dobro. A, šta fali kritici? A, ovo gore za džamiju je istina ali je isto tako istina da su napadnute i protestantske crkve širom Holandije. Dakle, nije sve crno-bijelo. Bilo je nasilja, prošlo je i policija radi svoj posao. Pošto sam trenutno u Holandiji, znam kakvo je stanje i nije baš ništa alarmantno. Holandija je organizovana država i ona će srediti ovo stanje, i kriminalci, ma ko bili. će biti uhapšeni. Zato ovi dušebrižnici ne treba da se brinu. I ovdje će svakako hvatati pojedince a ne čitav narod kako bi mu sudili. I Holandija jeste tolerantna zemlja, samo što neki tu toleranciju zloupotrebljavaju. Zato se i desilo to što se desilo. Ovo društvo počiva na slobodi govora a kome ona ne odgovara, vidjelo se ubistvom Tea van Gogha. Na kraju, u ovoj zemlji živi 1,5 miliona muslimana, koji imaju svoj život, svoje vjerske objekte, itd i itd, i ovdje su došli da uživaju u nečemu što im njihove zemlje nisu mogle pružiti a to je sloboda. Da su sve zemlje poput Holandije, ovaj svijet bi bio ljepši. Ali ovakve stvari poput ekstremizma i netolerancije ipak su malo previše za ovo uređeno društvo. Zato će neki navjerovatnije morati izgubiti holandsko državljanstvo pa svoje nazadne ideje provoditi u ljepotama svoji represivnih zemalja, u svojoj avliji.
Film je samo dio plana, da se spreci sirenje Islama u Holandiji, jer ce do 2010 biti vjecina u 4 najveca grada.

To sto ti nazivas kritikom, je bila cista uvrijeda. Ko nije gledao film nemoj ni da se javlja.

Theo van Gogh je nazvao muslimane oni sto vode ljubav sa zivotinjama, Muhameda a.s. nazvao siladzija.

Taj film je fikcionalni film, koji je napravljen po knjizi zene koja mrzi Islam.

U filmu se pokazuju gole zene, na njihovim tijelima su napisate sura iz Kurana.

Film je jos pokazivat na TV u Holandiji, da provokacija bude sto visa.

Da je to sve plan izmisljen, da se isprovociraju muslimani, pokazalo se prije par dana, kada je sef od nacisticke partije Pim Fortuy slao sam sebi prijetnje od "islamistickih ektremista" i policiji. Ali je uhvacen.
Potpisujem!

Samo ga nisu trebali ubiti al ko zna mozda taj sto ga ubio samo igra ulogu da ga ubio, a mrti igra ulogu da je mrtav.

Samo da se nadje razlog da se istjeraju muslimani :)
St.Germain

Post by St.Germain »

livadic wrote:situacija je za zapadno-evropske prilike prilicno ozbiljna. Ne znam sta ce se dalje desavati, ali Nizozemska poslije proslih desavanja definitivno nece biti ista drzava

-------------------------

bojim se da je pitanje mnogo slozenije ... :cry:

i samo se pitam ... :shock:

koliko je vremena potrebno da se epidemija prenese ... :shock:

na francuski ... :cry: ... ili ... npr ... :shock: ... njemacku ... :cry:

;)

pa La Pen je na posljednjim predsjednickim izborima dobio cijelih 17% a u Francuskoj, zabrana marame (koja je po meni bila sasvim NEPOTREBNA) vec indiciraju odredjene procese nazalost.

Njemacka je sigurna ;)
(svabo je to :oops: )
meldina

Post by meldina »

mejdina ...

i evropski islam zna sta riskira ...

Sta je to "evropski islam" ?
to ne postoji, sve je islam ko islam
imalli "americko krscanstvo" ili africko krscanstvo? :roll:
livadic

Post by livadic »

Sta je to "evropski islam" ?
to ne postoji, sve je islam ko islam
imalli "americko krscanstvo" ili africko krscanstvo?

-------------------

evropski islam je kontradiktorni pojam koji su smislili izbjeglice - muslimani iz ex*yu ... :oops:

da bi se time predstavili kao 'potpuno benigni muslimani'

i da bi sa time poboljsali svoj polzaj na zapadu ... 8)

kasnije je ovaj pojam dobio i sira znacenja ... :cry:

ali ... to je vec duga prica ... ;)

;)

pa La Pen je na posljednjim predsjednickim izborima dobio cijelih 17% a u Francuskoj, zabrana marame (koja je po meni bila sasvim NEPOTREBNA) vec indiciraju odredjene procese nazalost.

----------------------------

po meni je zbrana marame oduvijek bila potrebna ... :(

a problem nije u le*penu ... :D

nego u anarhiji ... :shock: ... koja bi lako mogla nastati ... :oops:

... a to bi bilo neupredivo gore od doticnog gospodina ... ;)

;)
Fair Life

Post by Fair Life »

meldina wrote:Ja nisam za ovo ubistvo i ako je taj covjek gori od zivotinje za mene jer nema respekta prema vjeri u koju toliki broj ljudi vjeruje.
Ni malo mi ga nije zao
Dabome, dabome...
hananah

Post by hananah »

Halo ba Light, meldina i ostali slicni vama. Pa niko nije rekao da u Kriscanstvu nema svega. Ali odakle se to zna? Nije skriveno, pokazano je dokazano. A kad se o Islamu nesto pokaze i dokaze vi se vadite na nepostivanje religije. Ma koje ba religije. Nigdje u Kuranu ne pise da se treba tako ponasati prema zenama kako se Arapi ponasaju. I zasto to i ne prikazati. Zasto skrivati istinu? Cemu tolika ogorcenost kad se od Arapa prikaze prljavi ves.
I Light jedno je udati zenu. A drugo je tretirati je onako kako je tretiraju Arapi, kao robu. To su dva razlicita pojma. No, mogu ja trositi rijeci, ti to nikad neces shvatiti. Zasto malo ne razmislis glavom i upitas se kako bi se ti ponasao da ti se recimo sestra uda za kakvog Arapa i da je on tuce i ponizava. Da li bi ostao slijep na to ili bi jednostavno rekao: ma udao sam je, to je najvaznije.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

meldina wrote:Ja nisam za ovo ubistvo i ako je taj covjek gori od zivotinje za mene jer nema respekta prema vjeri u koju toliki broj ljudi vjeruje.
Ni malo mi ga nije zao
Meldina!!!!!

Jednom sam te upozorio i zaprijetio ti kekecom! :x

Zavezi vise!
Ima sasvim dovoljno ovih drugih tupadzija!
Tebe ne moramo slusati, a zao nam te.
Ipak ti je samo 20 godina!

Mucni tom svojom mladom glavicom!
Covjek je izmasakriran u zemlji demokratije zbog toga sto je iznio svoj stav!
I to izmasakriran u SVOJOJ ZEMLJI od doslje i probisvjeta kojemu je izmedju ostalih I taj UBIJENI od svog poreza izdvajao novac da zivi i prezivi na socijali!

Ne petljaj se gdje ti nije mjesto!
Ako nista pametnije ne znas reci, zacepi gubicu, maHramu na glavu, dimije na sebe, feredzu preko lica i NA TAJ SE NACIN bori za ono sto je van Gogh osudjivao!
Dokazi i njemu i cijelom svijetu da se ti kao zena ne osjecas ugrozenom ni ako sve to nabacis na sebe!

Niti ako ti se zacepi gubica, naravno!

Hoces li meldinice?

Ali nemoj da me lagis... :x
Post Reply