Tolerancija za sve ugrozene skupine u BiH
-
mit12
#76 Re: Tolerancija za sve ugrozene skupine u BiH
Ovako se možete raspravljati jedno 10 godina,Jedino rješenje je 4 entitet za geyeve,5 entitet za transe,i šesti za mene da budem svoj na svome.I da konačno prestane majorizacija svih naroda(i geyova) u našoj BiH.
- ¤ jelena ¤
#77 Re: Tolerancija za sve ugrozene skupine u BiH
Upravo tako... zakonom zaštićeni, broje se i prebrojavaju u milionima, imaju i svoje države i entitete i jezike i kulture i istorije i historije i povijesti, a evo već dvadeset godina mira nestaju sa lica Zemlje kad god im se za to ukaže prilika, samo da ne bi nešto zajedno uradili, promijenili za dobro svih i krenuli naprijed. Bijesno obijesni.Kikibombona wrote:¤ jelena ¤ wrote:Hm...u zemlji u kojoj najviše cmizdre o Sebi kao žrtvi i najglasnije urlaju o svojoj ugroženosti oni najbahatiji, kojima su sva prava Ustavom sasvim jasno definisana i zagarantovana - nema mjesta toleranciji i soliradnosti.
Oni zaista ugroženi živi se ne čuju, a da bi se čuli morali bi se udružiti i zajedno izboriti za svoja prava. Zato je ova ideja uvodnog posta odlična. Pritom ne mislim na pozivanje vjerskih nam poglavara da se uprazno izjašnjavaju o obavezama društva da poštuje prava homoseksualaca, nego mislim na zajednička mirna okupljanja ugroženih običnih građana, koliko god to djelovalo kao utopija i nemoguća misija onima koji će sve to ispratiti iz fotelja i za kompjuterom.![]()
Najugrozeniji su Srbi (pravoslavci), Bosnjaci (muslimani) i Hrvati (katolici)!
Ne zna se koji vise kukaju!
Ne kazem da nisu ugrozeni, jesu, kao svi u ovoj drzavi, ali ima gorih slucajeva...
Romi, homoseksualci, neke druge vjerske zajednice... su istinski ugrozene!
Da zajedno izadju na proteste, mozes misliti kako bi reagovala tri naroda/tri vjere. Mozes zamisliti tu eksploziju mrznje, ismijavanja, cinizma...
I onda takvi pricaju o moralu i pravdi, o ljudski pravima!
Fuuujjjjj!
Kad bi se nama desilo to čudo zajedničkih protesta, davili bi se u sopstvenom blatu do grla - da ne kažem nečem drugom, slične boje i konzistencije - a sve s podsmijehom i prezirom na licu, mašući zastavama svojih vječno ugroženih država.
Toliko o našoj toleranciji, što znači onoj, na ljestvici sistema vrijednosti najnižoj, elemantarnoj sposobnosti da trpimo drugačije u našoj neposrednoj blizini, a o razumijevanju istih, našoj kolektivnoj svijesti o njihovoj ugroženosti i o tom nekakvom našem moralu - nema svrhe ni govoriti. To ne postoji ni teoretski, čak ni u ovim našim forumskim raspravama, a kamoli u realnosti.
- sinuhe
#78 Re: Tolerancija za sve ugrozene skupine u BiH
Bice tu svega kad se budu zakoni uskladjivali sa zakonima EU.
-
Idriz
#79 Re: Tolerancija za sve ugrozene skupine u BiH
"Tolerancija" je jedan ideoloski koncept. Pretpostavlja neki vid nepodnosenja. Drugi nam zauzimaju personalni prostor pa ih moramo trpiti.
Moramo se trpiti jer smo drugacijeg identiteta. Jedemo drugaciju hranu, drugacije se oblacimo. Vjerovatno ovi drugi nam pomalo i smrde. Drugacije su im higijenske navike. I muzika im je peglativna. Valja sve to trpiti. Sto bolhe trpis to si civilizovaniji.
Poruka je ta da je problem u tome sto ne poznajemo drugog sa drugacijom vjerom i kulturom. Upoznajmo se pa cemo se vise tolerisat. Svi smo ljudi.
Zaista, moras biti teski debil da ne skontas da je ovo ideoloska ubleha. Cilj je naglasiti razlicitost kultura i identiteta.
To je toboze najveci problem. Samo to rijesimo, a za ostalo vec se zna kako se rjesava. Imaju eksperti. Nezaposlenost? Stvori ambijent za investitire. Korupcija? Glasaj za postene. Budzet? Smanji administraciju. Ustedi. Obrazovanje? Povezi trziste rada sa strucnom praksom. Prisvoji nove tehnologije. Zagadjenost? Recikliraj.
Sve redom ideoloska gomila govana za retardirane mase. Samo kako se ljudi nebi povezali i pohvatali ko kerove 1% najbogatojih koji spontano upravljaju bogatstvom 90% planete.
Moramo se trpiti jer smo drugacijeg identiteta. Jedemo drugaciju hranu, drugacije se oblacimo. Vjerovatno ovi drugi nam pomalo i smrde. Drugacije su im higijenske navike. I muzika im je peglativna. Valja sve to trpiti. Sto bolhe trpis to si civilizovaniji.
Poruka je ta da je problem u tome sto ne poznajemo drugog sa drugacijom vjerom i kulturom. Upoznajmo se pa cemo se vise tolerisat. Svi smo ljudi.
Zaista, moras biti teski debil da ne skontas da je ovo ideoloska ubleha. Cilj je naglasiti razlicitost kultura i identiteta.
To je toboze najveci problem. Samo to rijesimo, a za ostalo vec se zna kako se rjesava. Imaju eksperti. Nezaposlenost? Stvori ambijent za investitire. Korupcija? Glasaj za postene. Budzet? Smanji administraciju. Ustedi. Obrazovanje? Povezi trziste rada sa strucnom praksom. Prisvoji nove tehnologije. Zagadjenost? Recikliraj.
Sve redom ideoloska gomila govana za retardirane mase. Samo kako se ljudi nebi povezali i pohvatali ko kerove 1% najbogatojih koji spontano upravljaju bogatstvom 90% planete.
- ¤ jelena ¤
#80 Re: Tolerancija za sve ugrozene skupine u BiH
Tolerancija je, prije svega, jedan psihosomatski koncept...Idriz wrote:"Tolerancija" je jedan ideoloski koncept. Pretpostavlja neki vid nepodnosenja.
- SkyLimit
#81 Re: Tolerancija za sve ugrozene skupine u BiH
Momak je dobio otkaz na poslu dan poslije ovog priloga
Jbga ljudi, koliko mi se ne svidjaju Selefije, ni ovo mi se nimalo ne svidja, nimalo, ovo je histericni lov na vjestice u kojem uglavnom na kraju ispastaju oni koji to uopce i nisu. Siguran sam da na sudu za ljudska prava ovaj momak moze dobiti presudu da mu se mora isplatiti ogromna odsteta. Teoretski ne mozes ti ni otpustiti nekoga samo zbog toga jer je Selefija, njemu su u ovom prilogu stavili etiketu potencijalnog teroriste
Vjerovatno i nije relevantno za raspravu, ali ovaj mladic iz priloga je sin zlatnog ljiljana Edhema Omerovica Tite, legendarnog pripadnika 206. viteske brigade Sapna - Zvornik, koji se danas bori sa teskom bolescu.
Jbga ljudi, koliko mi se ne svidjaju Selefije, ni ovo mi se nimalo ne svidja, nimalo, ovo je histericni lov na vjestice u kojem uglavnom na kraju ispastaju oni koji to uopce i nisu. Siguran sam da na sudu za ljudska prava ovaj momak moze dobiti presudu da mu se mora isplatiti ogromna odsteta. Teoretski ne mozes ti ni otpustiti nekoga samo zbog toga jer je Selefija, njemu su u ovom prilogu stavili etiketu potencijalnog teroriste
Vjerovatno i nije relevantno za raspravu, ali ovaj mladic iz priloga je sin zlatnog ljiljana Edhema Omerovica Tite, legendarnog pripadnika 206. viteske brigade Sapna - Zvornik, koji se danas bori sa teskom bolescu.
Last edited by SkyLimit on 02/03/2016 18:42, edited 1 time in total.
- Kikibombona
#82 Re: Tolerancija za sve ugrozene skupine u BiH
Ako sam dobro shvatio, njegova izjava se emitovala na Mrezi nekada u vecernjim satima, te je odmah sutradan dobio otkaz.SkyLimit wrote:...
Kako je to moguce?
Ne sumnjam da ce nakon tuzbe biti vracen na posao, osim ako posrijedi nije nesto drugo.
Svakako za osudu!
- SkyLimit
#83 Re: Tolerancija za sve ugrozene skupine u BiH
Ima njegovo saopcenje u slobodarskom Saffu:
Meni je ovo strasno, jednako npr. kao da je neko izlozen javnom ruglu samo zbog toga sto je gay, odnosno samo zbog sumnje da je gay.
Bismillahi rrahmani rrahim
Pišem vam iz jednog razloga, a on je, da vam se zahvalim na tome što ste osudili javni linč, koji je u noći 1. marta 2016. godine, Federalna televizija(novinari Omer Hasanović i Elma Kazagić) izvršila nad mojom ličnošću(Edvin Omerović) i nad ličnošću gospodina Refika Osmanovića.
Objasniti ću vam kako i na koji način sam obavio razgovor sa novinarom Omerom Hasanovićem.
Bilo je devet sati nedjeljno jutro, 28. februara 2016. godine, kada su mi na vrata stana pokucali novinari Omer Hasanović i snimatelj, uposlenici Federalne televizije. Prije nego li su ušli u stan u kojem živim, sa svojom suprugom i našim četiri mjeseca starim sinom, oni su se predstavili i rekli zbog čega su došli,tj. da provjere da li sam na legalan način zaposlen na MAT-u, “Međunarodnom aerodromu Tuzla”! Čuvši razlog zbog kojeg su došli, pustio sam ih u stan kako bih odgovorio na pitanja koja će mi postaviti, nadajući se da će biti korektni. Moj razgovor sa gospodinom Omerom je trajao nekih 15 minuta, cijelo vrijeme sniman, da bi ga oni kreirali po svojoj volji i u emisiji “Mreža” prikazali i sveli na samo jednu minutu. Da budem iskren nisam ni očekivao da će cijeli naš razgovor pustiti u javnost, ali da će biti korektniji to svakako jesam. Novinar Omer Hasanović mi je u jednom trenutku postavio pitanje da li sam obavljao molitvu na radnom mjestu, na šta sam odgovorio da jesam, da sam pitao poslovođu da li mogu da obavim namaz, i ako mogu gdje? Na što mi je poslovođa odgovorio da mogu, da je to moje pravo, zakonom garantovano i dao mi je ključ od jedne prostorije u kojoj sam obavio prve svoje namaze na poslu, prvog radnog dana. Taj moj odgovor novinar Hasanović je iskoristio i izrezao, i od njega kreirao situaciju kakvu je želio. On(novinar Hasanović) je od nekog dobio informaciju da smo Refik i ja tražili da se na MAT-u otvori mesdžid kako bi obavljali molitve, na što sam se ja nasmijao i odgovorio da takvo nešto nikad nismo tražili, što mu mogu potvrditi poslovođe. Njemu takav odgovor nije odgovarao, pa je moj odgovor na njegovo pitanje o namazu vješto iskoristio, time tvrdeći da je to odgovor na njegovo pitanje o mesdžidu, što se jasno vidi na kratkom isječku iz emisije “Mreža”. Zašto nismo čuli njegovo pitanje prije mog odgovora?! Zašto je isjekao pitanje prije mog odgovora? Novinar Hasanović je iskoristio moje gostoprimstvo i razgovor koji je vodio sa mnom, te na Refika i mene bacio veliku ljagu. Ja sam već sutradan, 29. februara 2016. godine, dobio otkaz na MAT-u, moram reći da razumijem situaciju u kojoj se našao menadžment MAT-a i da ni njima nije lahko i da sam s razumijevanjem prihvatio otkaz, ipak se radi o preduzeću koje pred sobom ima blistavu budućnost ako BOG da, ne želim da budem kočnica njihovog napretka, ako se već takvim smatram. Ne zamjerujem im ništa, prema meni su bili korektni do zadnjeg dana, i hvala im na svemu.
Moj otac je dobitnik “Zlatnog lijljana”, penzionisani je oficir, brigadir po činu, komandant jedne od najboljih brigada koje je ova zemlja imala, 206. Viteške brdske brigade, Zvornik. Čovjek koji se danas bori sa karcinomom kostiju, čovjek koji tri puta u sedmici ide na hemodijalizu. Čovjek koji se borio da bi njegova djeca imala blistavu budućnost, ne samo njegova nego sva djeca BiH, danas je dočekao da mu sin dobije otkaz na poslu jer je musliman. Ja sam zahvaljujući svome ocu zaposlen na MAT-u, ne to nije bila nikakva štela, namještaljka, ili kako god već da se zove, nego je to bio prioritet pri zapošljavanju, kao što su i djeca šehida, RVI, demobilisanih boraca bila, što je navedeno u konkursu. Kome smeta to što sam musliman, gdje su svi ti borci za ljudska prava, gdje su svi ti koji se bore za prava boraca i njihovih porodica, zar treba da umremo u mukama, zašto ja nemam pravo na egzistenciju, nisam nikada počinio nikakvo krivično djelo, protiv mene se ne vodi sudski proces, moji papiri iz MUP-a i suda su uredno dostavljeni na MAT, uredno plaćamo RTV taksu, poreze državi. Zbog čega sam neprihvatljiv? Zato što obavljam namaz pet puta na dan, zato što imam bradu, šta sam uradio da bih bio izopčen u BH-a društvu, da ne mogu da se zaposlim, je li treba da radim protiv muslimana kako bih živio lijepo, je li u tome suština života u ovoj državi? Ko se bori za naša prava? Zbog čega sam ja opasan po društvo, za putnike na aerodromu, zbog čega se u mene sumnja, zar moram da budem nezaposlen zato jer sam musliman i što se družim sa “bradatim” ljudima? Gdje je moje pravo na život, ako pravo na život imaju ubice, silovatelji, dileri?
Meni je ovo strasno, jednako npr. kao da je neko izlozen javnom ruglu samo zbog toga sto je gay, odnosno samo zbog sumnje da je gay.
- Kikibombona
#84 Re: Tolerancija za sve ugrozene skupine u BiH
I zato kazem da bi bilo odlicno kada bi selefije i homoseksualci izasli na zajednicke proteste. Ne moraju se voljeti, ne moraju se druziti i medjusobno uvazavati, ali se mogu i trebaju boriti za prava koja su im uskracena.SkyLimit wrote: Meni je ovo strasno, jednako npr. kao da je neko izlozen javnom ruglu samo zbog toga sto je gay, odnosno samo zbog sumnje da je gay.
- ako su selefije nepravedne protiv homoseksualaca, ako ih stigmatiziraju, onda ne mogu traziti pravdu za sebe
- ako su homosekusalci nepravedni prema selefijama, ako ih stigmatiziraju, onda ne mogu traziti pravdu za sebe
Zajednickim protestima bi poslali snaznu poruku ovom ucmalom i mrznjom ispunjenom drustvu. Pomogli bi sebi i cjelokupnoj zajednici.
- Connaisseur Karlin
#85 Re: Tolerancija za sve ugrozene skupine u BiH
Nece,EU ne interesuju interni etno-nacionalni sukobi koji ne ugorzavaju EU,a EU je vec dokazala da mnoge drzave sa visokimm procentom korupcije mogu uci u EU,toliko o savjesti i efikasnosti krtierija za ulazak u EU.sinuhe wrote:Bice tu svega kad se budu zakoni uskladjivali sa zakonima EU.
-
Zgoljo
#86 Re: Tolerancija za sve ugrozene skupine u BiH
Šutnja na ovaj skandal dovoljno govori.Da je neko ideoloski blizak proleterima ovako hitlerovski zigosan kao ovi mladici digla bi se kuka i motika,pravile fejzbuk grupe,oglasavali kulturni radnici....Ovako šutnja,a šutnja je odobravanje.
Zato smo mi truhlo i bolesno drustvo,drustvo bez principa.
Zato smo mi truhlo i bolesno drustvo,drustvo bez principa.