tolerancija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Svemirski_Jebach

#1 tolerancija

Post by Svemirski_Jebach »

tako to obicno i bude onda kada ljudi svaljuju netoleranciju na drugew po devizi "oni su krivi, a zasto nikad ne zapitamo sebe jesmo li mi tolerantni prema drugima?

Najbolje cu to objasniti na primjeru: ako sam ateista, cesto bi govorio kako su eto oni koji to nisu netolerantni prema meni kao ateisti. Ali bi li se ja zapitao da li sam ja netolerantan prema nekome ko je vjernik, pa da govorim na sav glas kako su eto oni koji vjeruju zatucani npr. kao sto mnogi ateisti pricaju.

Ili vjernici su netolerantni ako nece da se npr druze sa nekim ko jeste ateist, ali da su ateisti netolerantni ako ne zele da se druze sa vjernicima, ako misle da je njihova vjera glupa???

I ko je tu u pravu? Ko je netolerantan? Sve ovisi od ugla posmatranja. Krajnji produkt jeste opca netrpeljivost jednih prema drugima.

Eto, toliko od mene, a hanno mislim da primiti kurban jeste stvar postovanja, ne vjere. ako si vec vegetarijanac mogla si ga jednostavno dati u javnu kuhinju, nekome bi sigurno koristilo. Vuk sit a ovce na broju.

c ya
pitt

Post by pitt »

Sta ja samo poklona i cestitki dobijem za Bozic i Uskrs od raznih ljudi i nikad mi nije palo na pamet da pocnem ispravljati kako ja to ne slavim i sl (gladne oci :D:D). Mislim da bi ispao pravi papak svakome na poslu npr ko mi cestita Bozic da kazem eh znas sta ja ti to ne slavim i mojne mi vise cestitanja :?
Kareem Abdul-Jabbar

#3 Re: tolerancija

Post by Kareem Abdul-Jabbar »

Svemirski_Jebach wrote: Ili vjernici su netolerantni ako nece da se npr druze sa nekim ko jeste ateist, ali da su ateisti netolerantni ako ne zele da se druze sa vjernicima, ako misle da je njihova vjera glupa???

I ko je tu u pravu?
:? pa, sta ti mislis?? :? Ko je ovdje u pravu??
Toozla

#4 Re: tolerancija

Post by Toozla »

Kareem Abdul-Jabbar wrote:
Svemirski_Jebach wrote: Ili vjernici su netolerantni ako nece da se npr druze sa nekim ko jeste ateist, ali da su ateisti netolerantni ako ne zele da se druze sa vjernicima, ako misle da je njihova vjera glupa???

I ko je tu u pravu?
:? pa, sta ti mislis?? :? Ko je ovdje u pravu??
...niko....mogu samo uvazavati medjusobne stavove....ili...
Zox

Post by Zox »

Pa kako da se druzim s nekim ko nece da se druzi sa mnom?
Zio

Post by Zio »

pitt wrote:Sta ja samo poklona i cestitki dobijem za Bozic i Uskrs od raznih ljudi i nikad mi nije palo na pamet da pocnem ispravljati kako ja to ne slavim i sl (gladne oci :D:D). Mislim da bi ispao pravi papak svakome na poslu npr ko mi cestita Bozic da kazem eh znas sta ja ti to ne slavim i mojne mi vise cestitanja :?
Imas pravo.I ja isto i dobijem i poklonim i cestitam.
Prince

Post by Prince »

Neprimanje kurbana samo pokazuje isfrustriranost i islamofobičnost od osobe koja to učini. Same teme koje ona otvara su provocirajuće, i nema drugog zaključka od toga da nije nešto ok s njom.
Uvijek o vjeri u negativnom kontekstu pričaju oni koji najmanje o njoj znaju, i naravno da ne kontaju šta vjernike vrijeđa, kad nemaju pojma o čemu pričaju. I ovdje, na ovom forumu su samo ateisti mogli biti moderatori jedno vrijeme, pa onda se nađe ateist moderator na potforumu religija. Niđe veze zaista. Jednog od njih je admin pitao da li je ateist, pa tek onda hoće li biti moderator. Van pameti...
black

Post by black »

Prince wrote:Neprimanje kurbana samo pokazuje isfrustriranost i islamofobičnost od osobe koja to učini. Same teme koje ona otvara su provocirajuće, i nema drugog zaključka od toga da nije nešto ok s njom.
Uvijek o vjeri u negativnom kontekstu pričaju oni koji najmanje o njoj znaju, i naravno da ne kontaju šta vjernike vrijeđa, kad nemaju pojma o čemu pričaju. I ovdje, na ovom forumu su samo ateisti mogli biti moderatori jedno vrijeme, pa onda se nađe ateist moderator na potforumu religija. Niđe veze zaista. Jednog od njih je admin pitao da li je ateist, pa tek onda hoće li biti moderator. Van pameti...
svaka cast
Post Reply