Tolerancija i vjernici

Rasprave o vjerskim temama.
abdulah12

#1 Tolerancija i vjernici

Post by abdulah12 »

Kada su u pitanju međuljudski odnosi, da vidimo šta je to što od nas, vjernika, zahtijeva toleranciju, šta nas to iritira, šta nam to smeta kod drugih, pa to treba da tolerišemo?

Suljaga

#2 Re: Tolerancija i vjernici

Post by Suljaga »

@ abdulah12

Selam,

Mozes li malo opisati ko je ovaj covjek? I znas li kada ce biti ta iduca prezentacija? Dosta ovoga sto je rekao zvuci dobro, ali moram priznati da sam zabrinut sta ce iduce reci.
fatamorgana

#3 Re: Tolerancija i vjernici

Post by fatamorgana »

""Borite se protiv onih koji ne vjeruju u Allaha i u onaj svijet." (Prijevod značenja Et-Tevba, 29)

dalje sto je muhammed rekao

Ebu-Hurejre, radijallahu ‘anh, takođe prenosi da je Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, rekao: "Neće nastupiti Posljednji dan dok muslimani ne povedu bitku protiv jevreja, kada će ih muslimani tako pobiti da će se jevreji sakrivati za drvo i kamen, ali će svako drvo i kamen progo­voriti: O muslimanu, o Allahov robe, evo jevreja, sakrio se iza mene, dođi pa ga ubij, izuzev drveta garkad, jer je ono jevre­jsko drvo!" (Muslim, Kitab el-Fiten ve ešratis sa'ah)"

;-)
nasa

#4 Re: Tolerancija i vjernici

Post by nasa »

fatamorgana wrote:""Borite se protiv onih koji ne vjeruju u Allaha i u onaj svijet." (Prijevod značenja Et-Tevba, 29)

Ebu-Hurejre, radijallahu ‘anh, takođe prenosi da je Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, rekao: "Neće nastupiti Posljednji dan dok muslimani ne povedu bitku protiv jevreja, kada će ih muslimani tako pobiti da će se jevreji sakrivati za drvo i kamen, ali će svako drvo i kamen progo­voriti: O muslimanu, o Allahov robe, evo jevreja, sakrio se iza mene, dođi pa ga ubij, izuzev drveta garkad, jer je ono jevre­jsko drvo!" (Muslim, Kitab el-Fiten ve ešratis sa'ah)"

;-)
Paaaa postoji taj hadis ali ga se niko ne pridrzava vec Palestinci vode sami borbu,tako da bih ja rekla da smo daleko od ostvarenje ovog hadisa odnosno ne brini se @Fato ni za Jevreje ni za Smak svijeta ;-)
fatamorgana

#5 Re: Tolerancija i vjernici

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
Paaaa postoji taj hadis ali ga se niko ne pridrzava vec Palestinci vode sami borbu,tako da bih ja rekla da smo daleko od ostvarenje ovog hadisa odnosno ne brini se @Fato ni za Jevreje ni za Smak svijeta ;-)
Fala ti k'o sestri, oma' mi lakše, ja već počeo kontat' iza kakog sad drveta da se ja sakrijem, mislim da za mene tak'o drvo još nije izraslo, valjda promaklo Svevišnjem, ;-)
MyTao

#6 Re: Tolerancija i vjernici

Post by MyTao »

fatamorgana wrote:""Borite se protiv onih koji ne vjeruju u Allaha i u onaj svijet." (Prijevod značenja Et-Tevba, 29)

;-)
A hoce li ta muslimanska drva proganjati to jedno jevrejsko?

Pomalo je zabrnjavajuce da 1.5 milijardi ljudi danas vjeruje u to, i ceka taj dan, da ubijaju jevreje :-)
It_is_a_Leclerc

#7 Re: Tolerancija i vjernici

Post by It_is_a_Leclerc »

MyTao wrote:

;-)
A hoce li ta muslimanska drva proganjati to jedno jevrejsko?

Pomalo je zabrnjavajuce da 1.5 milijardi ljudi danas vjeruje u to, i ceka taj dan, da ubijaju jevreje :-)
U Kur'anu se kaže da onaj ko ubije jednog nedužnog čovjeka, kao da je ubio cijelo čovjenčastvo. Također, pravom se muslimanu zabranjuje da ubija ono što je Bog stvorio, pa taman to bili i vrapci.
Bog u kojeg ja vjerujem je stvorio i muslimane, i jevreje, i katolike, i ateiste, dao im mozak i slobodnu volju. Bog u kojeg ja vjerujem nije hibridno dijete na CoD-u koje nas šalje u besmislene bitke.

A pomenuti hadis je definitivno konstrukcija militanata i onih koji su petokraku i CD Ace Lukasa zamijenili sa tespihom, a koja se danas rado koristi kako bi se ocrnili muslimani i predstavili kao zločinci i teroristi.
fatamorgana

#8 Re: Tolerancija i vjernici

Post by fatamorgana »

It_is_a_Leclerc wrote: U Kur'anu se kaže da onaj ko ubije jednog nedužnog čovjeka, kao da je ubio cijelo čovjenčastvo. Također, pravom se muslimanu zabranjuje da ubija ono što je Bog stvorio, pa taman to bili i vrapci.
Bog u kojeg ja vjerujem je stvorio i muslimane, i jevreje, i katolike, i ateiste, dao im mozak i slobodnu volju. Bog u kojeg ja vjerujem nije hibridno dijete na CoD-u koje nas šalje u besmislene bitke.

A pomenuti hadis je definitivno konstrukcija militanata i onih koji su petokraku i CD Ace Lukasa zamijenili sa tespihom, a koja se danas rado koristi kako bi se ocrnili muslimani i predstavili kao zločinci i teroristi.
Pa dogovorite se jednom više ....
ExNihilo

#9 Re: Tolerancija i vjernici

Post by ExNihilo »

It_is_a_Leclerc wrote:[

Znači ti si musliman koji odbacuje Muslimov sahih? Jesam li dobro shvatio?
AleksoMKD

#10 Re: Tolerancija i vjernici

Post by AleksoMKD »

MyTao wrote: A hoce li ta muslimanska drva proganjati to jedno jevrejsko?
I sta ce raditi hriscanska drva? Mogu li zimzelene jelke i borovi prezivjeti dole na bliskom istoku sa tom temperaturom?
malsal

#11 Re: Tolerancija i vjernici

Post by malsal »

Religije i nisu bas tolerantne, niti su kada bile. Nekad, u ime interesa (mahom ekonomskog) su religije trpile ponesto (by the way, osnova tolerancije je da ti nesto ide na neku stvar i najradje bi to ukino, ali eto trpis to iz nekog razloga, i onda si tolerantan) poput recimo zidova u evropi, ali sve je to podlozno raznim drugim interesima, recimo dnevno-politickim ili teoloskim.
Niti jedna religija se ne moze pohvalit tolerancijom, a ako sad i istrpe nesto (recimo gay brak, ili javni ateizam, ili odvajanje religije od drzave/politike) to je zato sto je ta tolerantnost nametnuta religiji. Dakle tolerisu jer moraju, a onda se postavlja pitanje koliko je to istinska tolerancija a koliko nemoc da spalis vjesticu, zgazis pedera, ubijes heretika...

@mytao
Ocigledno da ne vjeruje milijarda i po ljudi u to, inace ne bi jevreji nikad prezivili na bliskom istoku od nastanka Islama. A bilo im je (jevrjeima) bilo puno bolje medju muslimanima nego u kriscanskoj evropi...
Hadisi su ionako rekla-kazala islama.
Suljaga

#12 Re: Tolerancija i vjernici

Post by Suljaga »

Kur'an je prvi izvor serijata, a Sunnet drugi.

Hadisi ne mogu ispred Casnog Kur'ana.
MyTao

#13 Re: Tolerancija i vjernici

Post by MyTao »

Suljaga wrote:Kur'an je prvi izvor serijata, a Sunnet drugi.

Hadisi ne mogu ispred Casnog Kur'ana.
Quran (2:191-193) - "And slay them wherever ye find them, and drive them out of the places whence they drove you out, for persecution [of Muslims] is worse than slaughter [of non-believers]... but if they desist, then lo! Allah is forgiving and merciful. And fight them until persecution is no more, and religion is for Allah."

Sta cemo sad?

stani znam... rijec "slay" nije dobro prevedena sa arapskog, to ustvari znaci zagrli ili poljubi??? :D :D
Nefs-i Mulhima

#15 Re: Tolerancija i vjernici

Post by Nefs-i Mulhima »

MyTao wrote: Quran (2:191-193) - "And slay them wherever ye find them, and drive them out of the places whence they drove you out, for persecution [of Muslims] is worse than slaughter [of non-believers]... but if they desist, then lo! Allah is forgiving and merciful. And fight them until persecution is no more, and religion is for Allah."

Sta cemo sad?

stani znam... rijec "slay" nije dobro prevedena sa arapskog, to ustvari znaci zagrli ili poljubi??? :D :D
B.Korkut 2:191
I napadajte takve gdje god ih sretnete i progonite ih odande odakle su oni vas prognali. A zlostavljanje je teže od ubijanja! I ne borite se protiv njih kod Časnog hrama, dok vas oni tu ne napadnu. Ako vas napadnu, onda ih ubijajte! - neka takva bude kazna za nevjernike.
B.Korkut 2:192
A ako se prođu, - pa, Allah zaista prašta i samilostan je.
B.Korkut 2:193
I borite se protiv njih sve dok mnogoboštva ne nestane i dok se Allahova vjera slobodno ispovjedati ne mogne. Pa ako se okane, onda neprijateljstvo prestaje, jedino protiv nasilnika ostaje.
Tefsir (pojasnjenje):
U vezi s riječima Uzvišenog: "I borite se na Al­lahovu putu protiv onih koji se bore protiv vas..." Ebul-Alijje kaže: "Ovo je prvi ajet koji je ob­javljen u Medini u vezi s borbom. Nakon što je ob­javljen, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, vodio je borbu sa svakim ko je protiv njega borbu vodio, a štedio je onoga ko njega nije napadao, sve dok nije objavljena sura Bera'et ili Et-Tevbe. "I ubijajte ih gdje god ih stignete, i progonite ih odakle su oni vas prognali!..." Znači, budite odlučni u borbi protiv njih kao što su oni odlučni u borbi protiv vas, budite odlučni da ih za odmazdu protjerate iz zemlje vaše, odakle su oni vas protjerali. "i ne prelazite granice jer Allah, doista, ne voli one koji prekoračaju granice", tj. borite se na Allahovom putu, ali ne prelazite granice. U to spada svaki zabranjeni čin, kao što je: zlostavljanje, osveta, ubijanje žena, djece, starih osoba, koje nemaju nikakav poseban stav niti mogućnost borbe, svećenika, monaha u ćelijama, zatim paljenje drveća i ubijanje životinja bez posebnog razloga, što navode Ibn-Abbas, Omer ibn Abdul-Aziz i neki drugiU tom smislu, u Sahihu Muslimovom navodi se predanje od Burejde da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: /230/ "Idite u boj na Allahovom putu, borite se protiv onih koji u Allaha ne vjeruju. Borite se, ali ne pljačkajte, ne obmanjujte, ne zlostavljajte, ne ubijajte djecu niti monahe u ćelijama." Budući da se u toku borbe uništavaju i ubijaju ljudi, Allah Uzvišeni upozo­rava da je nevjerstvo koje oni nose, idolopoklonstvo i okretanje od puta Allahova, daleko veće, jače i opas­nije nego ubijanje.
Zato Allah Uzvišeni kaže: "Smutnja je gora od ubijanja." To znači da je idolopoklonstvo veće i gore od ubijanja. "I ne borite se protiv njih kod Hrama časnog." U oba Sahiha, također, stoji: /231/ "Ovu je zemlju Allah proglasio nepovredivom onoga dana kada je stvorio nebesa i Zemlju; ona je Allahovom odredbom nepovrediva, sveta do Sudnjega danaI ovdje borbu nije dozvolio izuzev jednoga sata, a to je ovaj satNepovrediva je Allahovom odredbom do Sudnjeg dana, pa se ne može sjeći drveće u njoj, niti čupati bilje. Ako se neko usudi dozvoliti borbu zato što je bila dozvoljena Alla­hovom Poslaniku, recite: "Allah je dozvolio Svom Poslaniku, ali nije dozvolio vama!", i to na Dan osvo­jenja Meke, kada ju je osvojio borbom, tjsilom." "Ako vas tu napadnu, onda ih ubijajte! takva je kazna za nevjernike." Allah Uzvišeni kaže: I ne borite se protiv njih kod Hrama časnog osim ako oni tu započnu borbu protiv vas. U tom slučaju vam se dozvoljava da se protiv njih borite i ubijate ih, kako biste od­bili napad. "...a ako se oni okane, Allah doista prašta i milostiv je", tjako se oni okane borbe protiv vas u Haremu, te izraze privrženost islamu i pokaju se, Allah će oprostiti nji­hove grijehe iako su ubijali muslimane u Haremu Al­lahovom, jer nema toga grijeha koji On neće oprosti­ti onome ko se pokaje. Nakon toga, Allah Uzvišeni naređuje borbu protiv nevjernika: "kako ne bi bilo smutnje", tj. idolopoklonstva, kako ističu Ibn-Abbas i neki drugi; "i dok vjera bude Al­lahova...", tjdok vjera Allahova ne bude evidentna i iznad drugih vjera. U oba Sahiha stoji: /232/
"Naređeno mi je da se borim protiv ljudi sve dok ne kažu: Nema boga osim Allaha! Kada to kažu, njihova krv i imovina za mene su nepovredivi osim s opravdanim razlogom, a oni će račun polagati pred Alla­hom." "Pa, ako se okane, onda neprijateljstvo prestaje, a jedino protiv nasilnika ostaje." Allah Uzvišeni kaže, ako se oni okanu idolopoklonstva u kome se nalaze i borbe protiv vjernika, onda i njih ostavite u miru. Onaj koji se nakon toga protiv njih bude borio, na­silnik je. A nema neprijateljstva osim protiv nasilnika. Ovo je smisao riječi: da se ne bori osim protiv napa­dača. Ako se napadači okane, time su se riješili nasilja koje predstavlja čin idolopoklonstva i protiv njih pos­lije toga nema borbe. Pod neprijateljstvom se ovdje misli na kaznu i borbu protiv njih, kao što se navodi u riječima Uzvišenog: "Ako na nepravdu uzvraćate, onda to učinite samo u mjeri u kojoj je to vama učinjeno" (16:126)Zato Ikreme kaže: Nasilnik (zalim) onaj je ko odbije reći: "Nema boga osim Allaha!"
Kroksica

#16 Re: Tolerancija i vjernici

Post by Kroksica »

Quran (2:191-193) - "And slay them wherever ye find them, and drive them out of the places whence they drove you out, for persecution [of Muslims] is worse than slaughter [of non-believers]... but if they desist, then lo! Allah is forgiving and merciful. And fight them until persecution is no more, and religion is for Allah."

Sta cemo sad?

Fight in the way of Allah those who fight you but do not transgress. Indeed. Allah does not like transgressors. (2:190)

Ovo je ajet koji prethodi tim sto si ti postavio i moze se zakljuciti da ti "tvoji" govore o samoodbrani ali posto ti ne mozes biti fer pa postavit kako treba, evo ja cu. Da ne bi bilo zabune, ne daj Boze. :D
fatamorgana

#17 Re: Tolerancija i vjernici

Post by fatamorgana »

Nefs-i Mulhima wrote: "Naređeno mi je da se borim protiv ljudi sve dok ne kažu: Nema boga osim Allaha! Kada to kažu, njihova krv i imovina za mene su nepovredivi osim s opravdanim razlogom, a oni će račun polagati pred Alla­hom." "Pa, ako se okane, onda neprijateljstvo prestaje, a jedino protiv nasilnika ostaje." Allah Uzvišeni kaže, ako se oni okanu idolopoklonstva u kome se nalaze i borbe protiv vjernika, onda i njih ostavite u miru. Onaj koji se nakon toga protiv njih bude borio, na­silnik je. A nema neprijateljstva osim protiv nasilnika. Ovo je smisao riječi: da se ne bori osim protiv napa­dača. Ako se napadači okane, time su se riješili nasilja koje predstavlja čin idolopoklonstva i protiv njih pos­lije toga nema borbe. Pod neprijateljstvom se ovdje misli na kaznu i borbu protiv njih, kao što se navodi u riječima Uzvišenog: "Ako na nepravdu uzvraćate, onda to učinite samo u mjeri u kojoj je to vama učinjeno" (16:126)Zato Ikreme kaže: Nasilnik (zalim) onaj je ko odbije reći: "Nema boga osim Allaha!"
[/quote]

Odbijam reći: "Nema boga osim Allaha", bori se protiv mene, ;-)
Nefs-i Mulhima

#18 Re: Tolerancija i vjernici

Post by Nefs-i Mulhima »

fatamorgana wrote:Odbijam reći: "Nema boga osim Allaha", bori se protiv mene, ;-)
Image
Kroksica

#19 Re: Tolerancija i vjernici

Post by Kroksica »

Nefs-i Mulhima wrote:
fatamorgana wrote:Odbijam reći: "Nema boga osim Allaha", bori se protiv mene, ;-)
Image
Snow White! :D
nasa

#20 Re: Tolerancija i vjernici

Post by nasa »

:lol: :lol: :lol:
fatamorgana

#21 Re: Tolerancija i vjernici

Post by fatamorgana »

Nefs-i Mulhima wrote:
Image
A ja se ponad'o da'š skočit' na mene, :D
fatamorgana

#22 Re: Tolerancija i vjernici

Post by fatamorgana »

nasa wrote::lol: :lol: :lol:
Primijetio sam da se smiješ samo na islamske provale, :lol:
Nefs-i Mulhima

#23 Re: Tolerancija i vjernici

Post by Nefs-i Mulhima »

fatamorgana wrote:A ja se ponad'o da'š skočit' na mene, :D
Samo ti crtam koliko si mi bitan :roll: