TOEFL Test

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
maja-sa

#1 TOEFL

Post by maja-sa »

Zna li neko gdje se u Sarajevu moze polagati TOEFL? Koliko košta i kako cesto se organizuju ti ispiti?

Hvala
mgogic

#2 Re: TOEFL

Post by mgogic »

Idi na toefl.org, pa te onda automatski preusmjere na stranicu ETS-a, registruj se, ne placa se nista, a ako odlucis polagati, ta registracija ce ti sluziti.Onda se uloguj, pa idi na ORDER TEST, mislim da je tako, uglavnom skontaces, izaberes lokaciju i grad, i onda ti kaze kad ima u SA,TZ ili BD da se polaze i gdje!
Inace test je iBT verzija, i kosta cca 250KM!
Ako jos sta treba, pitaj!!!
maja-sa

#3 Re: TOEFL

Post by maja-sa »

E super, hvala ti.
jefferson

#4 Re: TOEFL

Post by jefferson »

Obavezno kupi knjigu TOEFL u knjizarama, to ce ti super doci. Na IBT moras imati 61 bod za vecinu skola!
mgogic

#5 Re: TOEFL

Post by mgogic »

Da za dodiplomski!Mada ima i da traze 71,a sve zavisi od skole do skole.Za postdiplomski to ide malo vise, obicno 92, ali nekad i preko 105, ali urijetko i to mislim da je bas preseravanje, ali ko sam ja da sudim?!
jefferson

#6 Re: TOEFL

Post by jefferson »

mgogic wrote:Da za dodiplomski!Mada ima i da traze 71,a sve zavisi od skole do skole.Za postdiplomski to ide malo vise, obicno 92, ali nekad i preko 105, ali urijetko i to mislim da je bas preseravanje, ali ko sam ja da sudim?!
Sve je od skole do skole!
Neke skole traze 61 za TOEFL a 980 za SAT. Neke traze 71 za TOEFL a 860 za SAT!
Sve zavisi.
Konkretno, na mom univerzitetu gdje ja radim, koji je Research 1 univeriztet trazi se 61 i za dodiplomski i postdiplomski!
mgogic

#7 Re: TOEFL

Post by mgogic »

Upravu si, nema standardnog broja bodova, uglavnom cilj je uraditi sto bolje, pa kom obojci - kom opanci.
Nego da preporucim jednu stranicu koja je meni mnogo pomogla u spremanju: englishtips.org To je ruski sajt, registruj se, i nadji u TOEFL sekciji sve sto ti treba!
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#8 Re: TOEFL

Post by anjusha »

Toefl u Sarajevu organizuje SUS. 033 200 070. Nazovi i pitaj. Problem je jedino sto samo 15 ljudi u isto vrijeme moze raditi test, a mjesta se brzo popune. Ali postoji caka: ako odes na termin (premda nisi zakazala) i neko se ne pojavi - mozes uskociti na njegovo mjesto. Mislim da je potrebna kreditna kartica (ili debitna) kako bi na licu mjesta platila.
Za bilo kakva druga pitanja u vezi postidiplomskog ili dodiplomskog studija u Americi (fakulteta, aplikacije, finansijske pomoci i sl) koje mozes imati nazovi 033 222 252- EducationUSA centar nedavno otvoren u Sarajevu.
Good luck!
Angelina84

#9 Re: TOEFL

Post by Angelina84 »

maja-sa wrote:Zna li neko gdje se u Sarajevu moze polagati TOEFL? Koliko košta i kako cesto se organizuju ti ispiti?

Hvala

moj ti je savjet da polažeš IELTS (u BC), pošto uglavnom na institucijama priznaju oboje (osim ako nećeš u Ameriku). IELTS pišeš na papiru i nekako imaš više koncentracije, dok TOEFL moraš sve na kompjuteru, pa se meni lično ne sviđa zbog toga (tri-četri sata buljenja u kompjuter užasno me smara, a još pri tome koncetracija ti mora bit na nivou...)

Sretno ;)
mgogic

#10 Re: TOEFL

Post by mgogic »

Potpisujem, i moram da dodam da IELTS ide i u US od skoro, bar sam tako cuo!
BTW, iBT traje oko 4,5 sata, sa samo 10 min pauze izmedju!
zenny

#11 Re: TOEFL

Post by zenny »

vec su ti rekli gdje je prijava, brojeve i to..
samo da ti dodam da ima pravo dobrih programa koji se skinu na komp i pomocu njih vjezbas test.. ja sam im'o neki koji se zvao "TOEFL test" il' tako nesto.. puno mi je pomogao u pripremi... sretno
maja-sa

#12 Re: TOEFL

Post by maja-sa »

Hvala svima.
pz
Erzsebet

#13 Re: TOEFL

Post by Erzsebet »

Boga mi, mislim da trebaš imati minimalno 79 da bi prošla, a u Evropi često traže i više od toga.
streetwalker

#14 TOEFL Test

Post by streetwalker »

Da li ima neko ko je polagao internet based toefl test? Pisite iskustva, savjete, sve informacije su dobrodosle i od pomoci.
Hvala :)
Mjesanac

#16 Re: TOEFL Test

Post by Mjesanac »

angelina ovdje se radi o TOEFL testu, a ne o IELTS

Ja sam radio TOEFL, ali paper based. Postoji razlika izmedju paper i internet based. Necu da te prepadam, ali internet based je dosta tezi. Preporucujem da se uclanis u British Council biblioteku. British Council se nalazi odma iznad OHRa. Imaju jako dobre materijale za vjezbu. Imas u BuyBook kupiti knjigu, uz koju dobijes i CD.

Trenutno mi ne pada nista vise na pamet.

Pozdrav
Angelina84

#17 Re: TOEFL Test

Post by Angelina84 »

Mjesanac wrote:angelina ovdje se radi o TOEFL testu, a ne o IELTS

Ja sam radio TOEFL, ali paper based. Postoji razlika izmedju paper i internet based. Necu da te prepadam, ali internet based je dosta tezi. Preporucujem da se uclanis u British Council biblioteku. British Council se nalazi odma iznad OHRa. Imaju jako dobre materijale za vjezbu. Imas u BuyBook kupiti knjigu, uz koju dobijes i CD.

Pozdrav

Na linku koji sam navela govorilo se i o TOEFL-u - kolega jedan je rekao da se polagao pa sam zbog toga navela link kolegi - da ga može konaktirati.
Mjesanac

#18 Re: TOEFL Test

Post by Mjesanac »

Angelina84 wrote:
Mjesanac wrote:angelina ovdje se radi o TOEFL testu, a ne o IELTS

Pozdrav

Na linku koji sam navela govorilo se i o TOEFL-u - kolega jedan je rekao da se polagao pa sam zbog toga navela link kolegi - da ga može konaktirati.

Moja greska. Nisam iscitao sta sve pise, samo sam vidio naslov teme, pa sam pomislio da si se zabunila.
malosutra81

#19 Re: TOEFL Test

Post by malosutra81 »

mgogic

#20 Re: TOEFL Test

Post by mgogic »

Radio sam ja iBT u augustu, reci sta te konretno interesuje!
Angelina84

#21 Re: TOEFL Test

Post by Angelina84 »

Mjesanac - ok je.
Erzsebet

#22 Re: TOEFL Test

Post by Erzsebet »

mgogic wrote:Radio sam ja iBT u augustu, reci sta te konretno interesuje!

Interesuje nas sve što nam možeš reći, koliko ukupno traje, tri ili četiri sata, kakva je atmosfera (smijem li pojesti čokoladicu usred testa npr., radi nervoze), koliko ima ljudi, čuju li jedni druge tokom "speaking" dijela, iz kojih oblasti si dobio "reading" dio (biologija, geografija, politika i sl.)... Sve što ti padne na pamet, piši.
mgogic

#23 Re: TOEFL Test

Post by mgogic »

Eh narode, evo idemo ispocetka sve sto mi padne na pamet a ako sta profulam i interesuje vas, slobodno pitajte, tu sam da pomognem!!!
Cim udjes, daju ti da potpises kako neces odavati sadrzaj testa nikome i u bilo kojoj formi!Ja cu malo to da popiskim ali ne previse, posto nemam pojma sta moze da se desi!
Znaci sam test traje cca 4 do 4,5 sata, i ima jedna pauza od 10 min izmedju LISTENING i SPEAKING dijela!Ja znam da sam se konkretno skoro upiskio, ali bukvalno sto znaci da se dobro pomokrite i pokakite prije testa!U slucaju nuzde vi mozete izaci vani u WC, ali vjerujte nemate vremena da odgovorite ili procitate tekst u tom slucaju, ili sta se vec od vas trazi, i onda gubite dragocjene bodove!
Citav test se snima kamerom koja je kod nas bila fiksirana, i nije predstavljala nikakav problem, a momci koji su pravili monitoring su bili stvarno prekorektni, tako da si cak mogao i pitati kolegu do sebe ako ti nesto zapne!
Znaci prvi dio testa je citanje i budu 3 teksta, meni jedan iz oblasti historije, drugi nutricionisticka oblast a treci geologija!
Onda slusanje pa pauza!Slusanje budu 3 serije po 1 razgovor i jedno predavanje i onda ide pauza!
Onda ide SPEAKING pa onda READING, a to je po meni laksi dio testa jer vec prodje trema!
Kad zavrsis, imas takav osjecaj da si laksi 1000000000000 kg, to se ne moze rijecima opisati, kad budete polagali vidjecete!
Svi rade iste testove, ali nemas vremena kad on nekog prepisati kad stalno moras biti koncentrisan!
Ima medjutim jedna caka poslije pauze, koju bih vam poslao na PM kad me kontaktirate, koja ce vam pomoci da osvojite vise bodova na SPEAKING i koja je jebacki da prostite confidence booster!!!Ne bih je ovako javno iznosio, opet kazem tjeraju te da potpises svasta, pa ne bih da se previse uvaljujem!Sto mislite da nigdje na internetu ne mozete naci score sheet mladji od 3 godine?!?!
Oriental_snowflake

#24 Re: TOEFL Test

Post by Oriental_snowflake »

Trebala bih polagati TOEFL test sto je prije moguce, medjutim odem ja do SUS-a i neka fina djevojka mi pomogne sa potrebnom literaturom da malo osvjezim pamcenje i kaze kako trebam izvrsiti online prijavu te da u februaru ima slobodnih mjesta. Tako dodem kuci i da prijavim kad nema mjesta do aprila. :( Otisla ponovo danas medjutim nije bilo te fine djevojke a neka druga gospodja mi nije nista znala objasniti. Ja sad nesto kontam da nema smisla da nema mjesta do aprila ni u Sarajevu ni u Brcko distriktu. :roll: Postoji li mogucnost da ima neka sistemska greska? Da li je neko imao slicno iskustvo?
Erzsebet

#25 Re: TOEFL Test

Post by Erzsebet »

Oriental_snowflake wrote:Trebala bih polagati TOEFL test sto je prije moguce, medjutim odem ja do SUS-a i neka fina djevojka mi pomogne sa potrebnom literaturom da malo osvjezim pamcenje i kaze kako trebam izvrsiti online prijavu te da u februaru ima slobodnih mjesta. Tako dodem kuci i da prijavim kad nema mjesta do aprila. :( Otisla ponovo danas medjutim nije bilo te fine djevojke a neka druga gospodja mi nije nista znala objasniti. Ja sad nesto kontam da nema smisla da nema mjesta do aprila ni u Sarajevu ni u Brcko distriktu. :roll: Postoji li mogucnost da ima neka sistemska greska? Da li je neko imao slicno iskustvo?
Nije greška, u SUS-u imaju vrlo malo kompjutera. Jedina opcija su ti neki drugi jugoslovenski gradovi, dakle ganjaj Beograd, Prištinu, Split, Suboticu ili Zagreb, negdje bi moralo biti mjesta.
Post Reply