toefl test
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1 Re: toefl test
jel to begaš vani 
-
melb26sa
#2 Re: toefl test
http://www.ets.org/portal/site/ets/menu ... .org_toefl
Sve sto te zanima ces naci na ovom linku. Ja sam nadgledala ITOEFL i jedino sto ti mogu reci je da ces bolje proci ako si se navikla na americki akcenat a ne britanski, bar onaj dio sto slusas. Ne znam da li vise ima TOEFL da se pise u SA, obicno ljudi idu u ZG da rade computer-based (PROMETRIC je na ekonomskom fakultetu).
Sretno!
Sve sto te zanima ces naci na ovom linku. Ja sam nadgledala ITOEFL i jedino sto ti mogu reci je da ces bolje proci ako si se navikla na americki akcenat a ne britanski, bar onaj dio sto slusas. Ne znam da li vise ima TOEFL da se pise u SA, obicno ljudi idu u ZG da rade computer-based (PROMETRIC je na ekonomskom fakultetu).
Sretno!
- Bosanac sa dna kace
#3 Re: toefl test
tu nema stele, dobro znaj, i ja kontam takodje
- anais_nin
#4 Re: toefl test
kiki-miki wrote:Zanima me da li je neko polagao ovaj test negdje kod nas u sa?
Kako izgleda i da li je moguće negdje na net-u naći primjerak kako on izgleda?
Posudjivala sam neku knjigu američko izdanje,ali je to previše strana i previše testova,ma služi samo za pripremu.Mene zanima kako test pravo izgleda.Hvala svima
ja sam test stvarno davno davno pisala....medjutim koliko znam koncept tih standardizovanih testova se slabo mjenja...ono na sto najvise moras paziti je VRIJEME....test je tako osmisljen da ne dozvoljava predugo razmisljanje o odgovorima...pregledaj dobro njihov site....zato sto neki od tih testova osmisljeni u AmeriKi daju negativne poene za pogresne odgovore....tako da dobro moras razraditi taktiku u zavisnosti od toga
takodje ako zelis da vjezbas ukucaj na google TOEFL SAMPLE i izbacice ti site-ove na kojima mozes vjezbati sam test
kao npr
http://www.graduateshotline.com/sampletoefl.html
http://www.orangutanenglish.com/Adobebk ... stions.pdf
http://www.bestsamplequestions.com/toef ... tions.html
takodje dio testa je i pisanje eseja....ne mozes pisati sta hoces i kako hoces, osim poznavanja engleskog i provjere sposobnosti da se adekvatno izrazis na engleskom takodje te ocjenjuju na poznavanju strukture pisanja eseja....a to u vecini engleskog govornog podrucja izgleda ovako:
http://www.geocities.com/soho/Atrium/14 ... cture.html
ako ti nesto nije jasno, pitaj
-
svako_dobro_bih
#5 Re: toefl test
polagao sam toefl prije 1 mjesec
imash 4 dijela:
1. dio u kojem slusas americki engleski, slusas razlicite razgovore. prvo slusas veoma kratke razgovore izmedju dvije osobe i imas ponudjena 4 odgovora kojeg veoma brzo moras zaokruziti, drugi dio budu duzi razgovori a treci dio kao neko predavanje razlicitih profesija pa odgovaras na pitanja. uglavnom veoma malo je vremena tako da moras biti skoncentrisan/na maksimalno
2. dio je dio u kojem zaokruzujes isto odgovore, npr bude ti kao neka rijec u recenici koja ne pase, koja nije gramaticki ispravna ili ti bude recenica u kojoj ti moras staviti neku rijec
3. dio bude citanje tekstova, pitanja o tekstovima, bude oko 10 veoma dugih tekstova teskih za citanje, te tekstove uopste ne citas nego imas metodu 111L ako se tako zove
znaci procitas prvu recenicu sve i jednog paragrafa osim zadnjeg kojeg procitas cijelog. nema sanse da stignes sve tako da ...
4. dio esej, bezveze
nama bila neka recenica nekog poznatog tipa, ni sam se ne sjecam
et, sretno, ako ima kakvih pitanja pitaj
imash 4 dijela:
1. dio u kojem slusas americki engleski, slusas razlicite razgovore. prvo slusas veoma kratke razgovore izmedju dvije osobe i imas ponudjena 4 odgovora kojeg veoma brzo moras zaokruziti, drugi dio budu duzi razgovori a treci dio kao neko predavanje razlicitih profesija pa odgovaras na pitanja. uglavnom veoma malo je vremena tako da moras biti skoncentrisan/na maksimalno
2. dio je dio u kojem zaokruzujes isto odgovore, npr bude ti kao neka rijec u recenici koja ne pase, koja nije gramaticki ispravna ili ti bude recenica u kojoj ti moras staviti neku rijec
3. dio bude citanje tekstova, pitanja o tekstovima, bude oko 10 veoma dugih tekstova teskih za citanje, te tekstove uopste ne citas nego imas metodu 111L ako se tako zove
4. dio esej, bezveze
et, sretno, ako ima kakvih pitanja pitaj
-
leigh
#6 Re: toefl test
od sada computer based toefl se moze polagati i u Tuzli, na Američkom univerzitetu 
- aNTropocentrio
#7 Re: toefl test
Uz Longman Exams Dictionary dolazi CD sa jako dobrim interaktivim TOEFL testovima. (mislim da je cijena oko 50 KM)
-
paprika
#8 Re: toefl test
jel' neko u skorije vrijeme polagao toefl u sa? ili taj computer based? i koliko kosta?
hvala unaprijed na pomoci
hvala unaprijed na pomoci
-
globalbih
#9 Re: toefl test
Imaš na http://www.englishtips.org sve što te interesuje u vezi engleskog.kiki-miki wrote:Zanima me da li je neko polagao ovaj test negdje kod nas u sa?
Posudjivala sam neku knjigu američko izdanje,ali je to previše strana i previše testova,ma služi samo za pripremu.Mene zanima kako test pravo izgleda.Hvala svima
Naime, stranica je na ruskome jeziku, potrebno je da se registrujes i onda mozes downlodirati sve testove, pripreme, cd i knjige te bez problema izaci na ispit za kojeg ces biti i vise nego spreman.
-
Kwaheri
#10 Re: toefl test
zanima me kako izgledaju ulazni testovi za soros skolu jezika? da li je neko radio test?
-
Bodkin
#11 Re: toefl test
kod computer based testa je razlika u pricanju.na pbt(paper based) pricas sa osobom a na cbt imas mikrofon.npr procitas tekst,hvatas biljeske pa odgovaris a imas 15 sec.komplikovanija pitanja su 30 sec.preporucujem da kuci malo vjezbas jer je pravo cudno slusati sebe na engleskom i jos na mikrofonukiki-miki wrote:hvala svima na informacijama![]()
kao ide taj computer based toefl,da li je velika razlika u odnosu na ovaj "obični"?
- metal_rules_cura
#12 Re: toefl test
Ja kontam u skorije vrijeme polagati i nemam pojma sta me ceka, iskreno
Citala sam sve to, ali opet nemam bas neku predstavu. Zanima me ukupna cijena ukoliko bi mi mogao reci neko ko je polagao u skorije vrijeme???
Citala sam sve to, ali opet nemam bas neku predstavu. Zanima me ukupna cijena ukoliko bi mi mogao reci neko ko je polagao u skorije vrijeme???
-
zarica
#13 Re: toefl test
TOEFL test ima i u Sarajevu. Polaze se na kampusu Univerziteta, SUS BiH (US Educational Advising Center). Sve prijave i placanja se rade preko http://www.ets.org Mislim da za ovu godinu vise nema polaganja, a da od iduce i u Sarajevu pocinje internet based test. Takodjer, u Sarajevu se moze polagati i GRE (subject i general) i SAT.
- swirl
#14 Re: toefl test
ibTOEFL kosta $155, a ako se registrujete tri dana pred pocetak testa onda placate $180zarica wrote:TOEFL test ima i u Sarajevu. Polaze se na kampusu Univerziteta, SUS BiH (US Educational Advising Center). Sve prijave i placanja se rade preko http://www.ets.org Mislim da za ovu godinu vise nema polaganja, a da od iduce i u Sarajevu pocinje internet based test. Takodjer, u Sarajevu se moze polagati i GRE (subject i general) i SAT.
- mgogic
#15 Re: toefl test
Ima na torrent site-ovima tona pripremnog meterijala,ako nisi u mogucnosti da skines,nadji nekog ko se snalazi sa torrentima,znam da je Kaplan-ov IBT super program,nek ti to skine imaju i svojevrsne simulacije testova gdje bas dobijes predstavu kako izgleda!Ako ne mozes da nadjes nikog,poslacu ti ja za DZ,samo mi javi na PM,posto sam ja u Zivinicama,pa ako imas koga blizu,da dostavimo to! 
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#16 Re: toefl test
Joj ja sam to radio prije 4 godine ovdje u SAD.kiki-miki wrote:Zanima me da li je neko polagao ovaj test negdje kod nas u sa?
Imas citanje, slusanje i pisanje
TOEFL traje 2 sahata, plus pisanje 1 sahat koje mozes drugi dan polagati.
Ne zaboravi imas i COMPAS da obavis, test iz matematike.
Nakon svega zbroje te i stave u odredjenu grupu studenata sa pribliznim pojenima.
Sretno
- mgogic
#17 Re: toefl test
Jos jedna jako bitna stvar vezana za test,odnosno njegovu dejstvo.Nisam siguran da li to objasne prije,ili su vec istakli negdje na stranici,ali sto se tice trajanja testa,ja gdje god sam gledao,a gdje se trazi TOEFL test,uvijek traze da rezultati NE budu stariji od 2 godine!Znaci,ko planira raditi test samo "da mu se nadje",nek ne trosi pare dok ne bude siguran da mu treba!
- swirl
#18 Re: toefl test
Pa sam certifikat o polozenom TOEFL testu vrijedi dvije godine. Nakon toga se mora ponovo polagati.
Internet based TOEFL test traje 4½ sata, a uglavnom je sada svuda uveden ovaj IB test, rijetko gdje se jos moze polagati paper based.
Internet based TOEFL test traje 4½ sata, a uglavnom je sada svuda uveden ovaj IB test, rijetko gdje se jos moze polagati paper based.
- Bosanac sa dna kace
#20 Re: toefl test
mislim da je IELTS laksi...
-
Riko
#21 Re: toefl test
Ja sam isao na Toefl i bilo mi je ok. Ocekivao sam mnogo teze pa sam se stvarno ozbiljno spremao. Ielts kazu da je laksi svakako. Mislim da mi je presudno bilo to sto sam isao na casove kod profesorke u skolu, imao sam odlicne pripreme tako da mislim da je to kljuc. Tesko je spremati se sam tako da moje preporuke za skolsku nastavu obavezno. sve ide u kontinuitetu i sve ide po redu a to je super stvarno. mislim da je britanicca odlicna. sve preporuke od mene.