tko nas to čuva - REFORMA POLICIJE II

Post Reply
virus935

#1 tko nas to čuva - REFORMA POLICIJE II

Post by virus935 »

-Naslov teme je pomalo bombastičan i više liči na naslov nekog filma ali tama je toliko važna da se o njoj mora raspravljati i među nama koji se nalazimo na ovom forumu.Iako se ova tema direktno tiče i mene mislim da ću o ovoj temi moći objektivno pisati i da se u mojim komentarima sem doze ironije neće naći ni trun subjektivizma.
-Već duže vremena u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine se čuje riječ reforma koja je uglavnom vezana za raznorazne međunarodne zvaničnike koji su nakon rata došli u Bosnu i Hercegovinu da pomire zaraćena plemena .
-Kako su reforimisali sve i svašta na red je došla i policija. Misija IPTF.-a je bila nosilac prve reforme koja je za kratko vrijeme uspjela iz redova policije uz pomoć domaćih kriminalaca pomesti jedan dio kadrova koji su bili u svojim sredinama okosnica borbe protiv razgrađivanja ove države kriminalnim djelovanjem. Bez namjere da vrijeđam sve one poštene momke koji su ostali u policiji odlučio sam da vam stavim na uvid dio dokumenata koje posjedujem , a koji će vam pokazati kakavi su to ljudi prošli "RIGOROZNE I STUČNE PROVJERE STRUČNJAKA /ŠVERCERA/ IZ UN.-a" .

- Na osnovu naših tvrdnji o nezakonitostima,diskriminaciji i masovnim kršenjima osnovnih ljudskih prava i temeljnih sloboda u procesu reforme policije BiH, provedene posredstvom UNMIBH/IPTF-a,dostavljamo Vam i informaciju o još jednom apsurdu koji je obilježio navedeni proces.Radi se o dodjeljivanju certifikata dvanaestorici službenika policije MUP Republike Srpske,za koje je domaćim pravosudnim organima stigla suglasnost Haškog tribunala za procesuiranje po osnovu optužnica za ratni zločin kategorije ''A''.Navedena informacija odnosi se na sedam(7) policajaca i pet(5) rukovodnih policijskih službenika MUP RS:
1.Elvis Đurić – PU Vlasenica;
2.Goran Damjanović – SJB Sokolac;
3.Ljubiša Petrović – CJB Zvornik;
4.Marinko Đurić – CJB Zvornik;
5.Dušan Cimeša – MUP RS;
6.Miroslav-Miro Kecman – MUP RS,
7.Boban Šimšić – SJB Višegrad;
8.Mile Pejčić – načelnik CJB Bjeljina;
9.Dragoslav Marković – načelnik CJB Bjeljina;
10.Milomir Krsmanović – zamjenik nač.CJB Bjeljina;
11.Goran Đelmić – komandir PS Kozluk;
12.Luka Bogdanović – komandir PS Milići…
13.Deronjić Milan -krivični proces u toku…,
14.Robert Bešir-MUP RS..
DOPUNA:Pod ''Haškom'' optužnicom kategorije ''A'' prema raspoloživim informacijama nalaze se još i slijedeći certificirani službenici MUP-a RS:
13.Novo Rajak……..
14.Aleksandar Radovanović ……krivični proces u toku;
15.Željko Lelek(dok se prema informacijama dobijenim iz izvještaja ICG-a /Međunarodne krizne grupe za Balkan br.130 od 10.maja 2002.godine,radi o daleko većem broju službenika policije gdje je navedeno da je ''IPTF zagrizao prevelik zalogaj'',kao i to da će mandat EUPM-a biti nastavak započetih aktivnosti oko provjere podobnosti policajaca pod sumnjom da su bili umješani u ratne zločine)….
Nedavno su putem bh.medija objelodanjeni podaci o umješanosti u ratne zločine slijedećih policijskih službenika:Rade Mutić,MilenkoTepavčević,Siniša Karan,Goran Nović,Branko Stević,Miroslav Škorić,Mile Knežević-MUP USK Bihać(optužba za ratni zločin-krivični postupak u toku, nalazi se još u radnom odnosu),Drago Vuković,Goran Abazović, Simo Gavrić i Branko Pudić –MUP Distrikta Brčko; (Miloš Stupar-k-dir spec.policije Šekovići,Branko Džinić-Vlasenica,Aleksandar Radovanović-Skelani,Miladin Stevanović- Srebrenica; certificirani zločinci-suđenje za slučaj «Kravice»…….
Navedena informacija slikovito govori o tome koliko je neprofesionalno i nezakonito proveden proces proces certifikacije policijskog osoblja u BiH,kao i komentar glasnogovornika EUPM-a koji je potvrdio podobnost imenovanih policajaca za rad u policijskim snagama BiH jer su ''certificirani'' od strane UNMIBH/IPTF-a.U navedenom kontekstu zabrinjava pasivnost EUPM-a po pitanju navedene problematike i velikog broja žalbi na odluke IPTF-a kao i velik broj službenika policije za koje je utvrđena falsificirana obrazovna dokumentacija nakon certifikacije i okončanja mandata UNMIBH/IPTF-a u više kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova F BiH(najdrastičniji primjer je 53 službenika MUP HNK-a,certificiranih za koje je nakon 15 mjeseci od okončanja misije IPTF-a utvrđeno da posjeduju falsificirane obrazovne dokumente)isto tako u HNK aktuelna afera u vezi 180 decertificiranih policajaca kojima je dana otpremnina bez izricanja zabrana rada i još uvijek su na platnim listama MUP HNK!!.Na drugoj strani,UDCP F BiH raspolaže nepobitnim dokazima o decertifikaciji jednog broja policajca sa potpuno validnom obrazovnom dokumentacijom,a kojima je kao razlog decertifikacije navedena ''nevalidna'' obrazovna dokumentacija…

POLICAJCI OPTUŽENI ZA RATNE ZLOČINE NA PLATNOM SPISKU MUPa RS

Četvorica policajaca optuženih za zločine počinjene u Kravicama 1995. i dalje svaki mjesec primaju 55 posto od ličnog dohotka.

BIRN – JUSTICE REPORT – 24.03.2006 – Protiv policajaca MUP-a Republike Srpske Miloša Stupara, Branka Džinića, Aleksandra Radovanovića i Miladina Stevanovića, četvorice od 11 osuđenih pred Sudom BiH za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine, još uvijek nije pokrenut disciplinski postupak.

Prema navodima glasnogovornika MUP-a, Radovana Pejića, od prvog jula 2005. sva četvorica su suspendovana, ali su i dalje na platnom spisku i primaju 55 posto od plate. Pejić nije mogao reći o kojem se tačno iznosu radi u svakom pojedinačnom slučaju, ali prosječna plata policajcima u RS je 400KM.

«Disciplinski postupak još uvijek nije pokrenut jer disciplinski organi ne mogu provesti proceduru» kaže nam Pejić.

Obrazlaže da s obzirom da postupak još uvijek traje, disciplinski organi ne mogu sprovesti postupak i proglasiti ih krivim ili osloboditi krivice.

Svih jedanaest uhapšeno je u junu 2005. godine po nalogu Tužilaštva BiH. Optužnica ih tereti da su direktno učestvovali u masovnim ubistvima Srebreničana u ljeto 1995. godine.

Odbrana Aleksandra Radovanovića i Miladina Stevanovića danas tvrdi da su njihovi klijenti neuračunljivi te su od Suda tražili da im se odobre neuropsihijatraijska vještačenja, što je i odobreno.

EUPM, koji ima zadatak da «uspostavi održivu, profesionalnu i multietničku policiju koja će djelovati u skladu s najboljim evropskim međunarodnim standardima» ne može komentarisati slučajeve pored domaćim sudovima, pa čak ni kada je riječ o policiji.

Glasnogovornica Slađana Lizdek ponavlja da je sam proces certificiranja policije bio zadatak UN misije i da «EUPM to ne može komentarisati». Ipak, potvrđuje da su u EUPM svjesni statusa koji uhapšeni policajci imaju danas u MUP-u RS, ali da je prema njihovim saznanjima «sve u skladu sa Zakonom o radu RS».

Jedan od optuženika na platnom spsiku MUP-a RS, Stupar Miloš, je otac četvero djece, rođen je i živio u Šekovićima kraj Srebrenice. Za vrijeme rata bio je komandir Druge specijalne policijske jedinice Šekovići i odlikovan je za svoja djela.

Drugi na platnom spisku je Branko Džinić, sa nadimkom Čupo, koji je živio i radio na području opštine Vlasenica.

Treći optuženi na platnom spisku je Aleksandar Radovanović koji je do hapšenja živio i radio na području općine Skelani. Otac je jednog djeteta.

Četvrti je Miladin Stevanović, otac dvoje djece, koji je u policiji u Srebrenici radio do samog hapšenja.

I Stevanović i Radovanović bili su za vrijeme rata pripadnici policijske jedinice kojom je Stupar komandovao, a Džinić specijalac u Drugom šekovaćkom odjelu specijalne policije.

Prema sudskim registrima nijedan nije počinio bilo kakvo krivično djelo od rata na ovamo.

Branko Todorović, predsjednik Helsinškog komiteta Republike Srpske, tvrdi da je i ovaj slučaj dokaz situacije u kojoj živimo.

«Ali to je i stvar niza pitanja sa kojima se mi danas, ovakvi kakvi jesmo, suočavamo i pitanje angažmana međunarodne zajednice u BiH. S jedne strane imamo ljude koji su decertificirani zbog nekih minornih prekršaja, a s druge slučajeve kao što je ovaj. Istovremeno, moramo uzeti u obzir da po svim zakonima ti ljudi imaju prava koja im ne smiju biti uskraćena» kaže Todorović naglašavajući da ovaj slučaj otvara niz pitanja i za nevladin sektor i za političke strukture u BiH.

«S jedne strane imamo moral, pravdu i logiku, s druge vladavinu prava i postulat da niko nije kriv dok se drugačije ne dokaže. Istina, njima se prava ne mogu oduzeti sve dok im se ne dokaže krivica» zaključuje Todorović.

Sprema li nam se u našoj Bosni još jedna ovakva reforma policije koja će ustoličiti ljude koji u najmanju ruku imaju sumnjivu prošlost kao kadrove koji će čuvati ovu zajednicu je današnje pitanje za vas, pa bujrum! :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Još jedan pogled na IPTF certifikaciju policajaca:
D. Pavlović, Oslobodjenje, [url]http://www.oslobodjenje.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=48427&Itemid=53[/url] wrote:......Postavlja se pitanje koliko je u skladu sa Zakonom činjenica da osobe koje nemaju certifikat policajca, npr. vrše DNK analizu, daktiloskopska vještačenja tragova na mjestu ubistva ili analizu tragova krvi, te koliko su zaključci takvih vještačenja validni u sudskom procesu. Također postavlja se pitanje da li su diplome koje se dobijaju u Policijskoj akademiji validne ukoliko ih završenim studentima daju osobe koje same nemaju policijski certifikat...
......
......
......Neusvajanjem izmjena Zakona ministar policije i komesar EUPM sramno su legalizovali traljavo izveden posao pripadnika IPTF-a (koji su sastavili spisak certificiranih policajaca u FBiH nekoliko dana prije odlaska iz BiH). ......
wels

Post by wels »

A zasto sam ja josh u izbjeglistvu???
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

wels wrote:A zasto sam ja josh u izbjeglistvu???
Između ostalog, i zato što sam ja penzioner(Da prostiš! :D ) policijski, a nisam to htio biti!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

PipiDugaDevetka wrote:
wels wrote:A zasto sam ja josh u izbjeglistvu???
Između ostalog, i zato što sam ja penzioner(Da prostiš! :D ) policijski, a nisam to htio biti!
Pa ako si ti u penziji, onda se mi smijemo vratiti! :-)
Ne mozes nam barem dozvolu uzeti! :D
muha_sa

Post by muha_sa »

Tko nas to čuva ? Nitko!! Moj bože kako su uspješni u kopiranju amera---voze ispred i iza auta nekog drugorazrednog činovničića i zuje kao na trkama---rotacije-sirene--"guranje"drugih učesnika u saobračaju iz kolovozne trake da bi ko bezbjedno prošao njima povjereni činovnik----taj isti činovnik može komotno sa svojom familijom cio dan čaršijom hodat--bog me ubio ako bi ga iko i primjetio a kamoli -nedo bog nešto učinio.
PipiDugaDevetka

Vodenjak wrote:Pa ako si ti u penziji, onda se mi smijemo vratiti! :-)
Ne mozes nam barem dozvolu uzeti! :D
Vraćajte se svi, treba neko da objasni ljudima da nam tek sada slijede KRV, ZNOJ I SUZE, zatim RAD, RAD, I SAMO RAD/UČITI, UČITI I SAMO UČITI,... KOPANJEM, DO POBJEDE!...
Post Reply