Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post Reply
torcida

#1 Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post by torcida »

Nadam se da admin neće eliminirati temu, dijelom jeste u pitanju politički fokus tako da...

Posve neočekivano u naselju Kotezi u trebinjskoj općini, naišli smo na odsjaj tradicijske Bosne i Hercegovine, kojeg nisu netragom ugasili ratovi dvadesetog stoljeća.

Iako je knjiga stalnih stanovnika skoro zatvorena, ovo selo dva kilometra udaljeno od Popovog polja uz prometnicu Ljubinje – Trebinje, priča svoju priču kojoj ne treba kovanica suživot.
U stvari prefiks ''su“ je među njegovim stanovnicima kako stalnim, tako i onim povremenim, izlišan. Priča iz Koteza jednostavno je život, a on je isti ili sličan za sve ljude jednog podneblja bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost.
Dokaz tomu je i činjenica da je isto zvono oglašavalo smrt i sahranu, pravoslavnih i katolika u tom mjestu, o čemu Vide Ćorak – Bokin, Dubrovčanin koji tu provodi vikende, kaže: ''Pravoslavne crkve u Kotezima nije bilo, ima tu u Strujićima selo do, ali do rata kad bi netko od pravoslavnih umro zvono na našoj crkvi je klecalo, kao i kad umre katolik. Stariji ljudi bi znali reći da je zvono jedno, i od jednih i od drugih“.
Jedinstven slučaj, primjećujemo, a Vide nastavlja: ''Vjerojatno, vjerojatno. Imamo u selu i džamiju koja nije u funkciji još od onoga rata. To mi je isto malo čudno, jer je to jedna starina, jedna kulturna vrijednost“.

Iako je prošli rat tradicijske odnose nategao do krajnosti, sudeći po riječima Stojana Marića, rođenog Dubrovčanina, koji vikende također provodi u očevom rodnom selu, ipak nisu popucali.
''U Kotezima trenutno živi sedam ljudi, sve drugo su vikendaši. Živalj je većinski katolički, ima nešto muslimana i jedna kuća pravoslavnih. Jedini stalni stanovnici je tih sedmoro katolika, svi u poodmakloj dobi.
Čim se moglo doći godinu, dvije nakon rata, obnovili smo što se moglo svojim sredstvima. Negdje je nešto pomogla i Republika Srpska, ali većina nije imala uvjete, prije rata nije tu živjela. Tijekom rata u selu je ostalo dvanaestoro ljudi, nisu htjeli ići od kuće, rekli 'nikome ništa nismo napravili, tu ćemo ostat'.
Stvarno, ne može se reći da je netko stradao. Kao i u svakoj vojsci imate nekih problem, netko se napije, nešto napravi na svoju ruku, ali planski ih se nije ugrožavalo.
Tamo negdje mislim '94-te, Crveni križ došao i odveo ih sve u Dubrovnik, ostali godinu dvije i ponovo se počeli vraćati. Svi koji su se vratili još su živi, a što su dole ostali oni su umrli“, zaključuje Stojan svoju zanimljivu storiju.
Nakon rata priča se nastavlja, počeli katolici obnavljati oronulu crkvicu u središtu sela, priskočili susjedi muslimani koji navrate vikendom.
''Kad smo obnavljali crkvu, svi muslimani iz sela, gdje god da se nalaze dali su neku donaciju. Svaki!“, govori nam gospar Vide.
Rado bi se katolici sada revanširali susjedima muslimanske vjeroispovijesti, samo da se krenu u obnovu džamije koja je ruševna još od Drugog svjetskog rata.
Vide naglašava: ''Mi smo im još tada rekli – krenite s obnovom džamije, mi ćemo vam pomoći, i u radu i u novcu. Samo krenite“,
Koteška džamija ili Džamija Muje Kotezlije kako je mještani zovu, nije bilo kakva džamija, nego najstarija na jugu Hercegovine, a možda i šire.
Od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika 2003. je uvrštena na popis nacionalnih spomenika BiH. Mještani u obnovi džamije vide i praktičnu stranu, pošto zauzima središnji dio sela njezinom obnovom živnulo bi cijelo naselje, a bila bi zanimljiva i turistima.
Dakle, različite bogomolje Kotežanima nisu smetnja, dapače gledaju na život praktično – što će dva zvona kad je dovoljno i jedno ili obnovljena džamija novi život selu...
Umjesto zaključka moglo bi se reći da se u Kotezima potvrđuje izreka – Dobar susjed je najbolja ograda.

http://www.bljesak.info/web/article.asp ... d49eb9b572

@na navedenom linku su i komentari južnjaka tako da...neka vam ne bude mrsko baciti pogled na njihov rezon :wink:

:thumbup:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2 Re: Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post by plain vanilla »

kao i na bljesku, ni ovdje nema komentara

nije zanimljivo ako nema mrznje
Innovation

#3 Re: Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post by Innovation »

Iz mog okruzenja niko. :)
travnik

#4 Re: Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post by travnik »

Suživot je moguć i potreban. Danas se u BiH više živi jedni pored drugih, nego jedni sa drugima. Iskreno, nisam optimista. Neriješeno pitanje brojnih ratnih zločina, nakaradni nastavni planovi i programi, vjerske zajednice u funkciji dezintegracije bh društva i sl. otežavaju normalan život. Osobno sam stekao dojam da je većina građana BiH za suživot, ali na "moj"/"naš" način. Tolerancija i uvažavanje drugog i drugačijeg su na niskoj razini. Kod "drugih" se vidi sve i najmanji detalj, a kod "mojih" ništa. "Tuđe" greške se maksimiziraju i ističu, a "vlastite" minimiziraju i opravdavaju.
cyprus

#5 Re: Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post by cyprus »

Džamija u Kotezima
Image

Katolička crkva u Kotezima
Image

I naravno da nije zanimljivo :oops:
BHCluster

#6 Re: Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post by BHCluster »

Prica je odlicna i to je za ocekivati jer narod sa narodom uvjek moze i moce jer ih isti ekonomsko socijalni problemi zahvataju.

A za pitanje iz naslova odgovor je jednostavan a to je politicari, jer poterbno je zavaditi narode da bih vladali i nakon toga drzi svoje birace u konstantnom strahu od drugih da bi ostao na vlasti ili se docepao iste.

Bodkin

#7 Re: Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post by Bodkin »

travnik wrote:Suživot je moguć i potreban. Danas se u BiH više živi jedni pored drugih, nego jedni sa drugima. Iskreno, nisam optimista. Neriješeno pitanje brojnih ratnih zločina, nakaradni nastavni planovi i programi, vjerske zajednice u funkciji dezintegracije bh društva i sl. otežavaju normalan život. Osobno sam stekao dojam da je većina građana BiH za suživot, ali na "moj"/"naš" način. Tolerancija i uvažavanje drugog i drugačijeg su na niskoj razini. Kod "drugih" se vidi sve i najmanji detalj, a kod "mojih" ništa. "Tuđe" greške se maksimiziraju i ističu, a "vlastite" minimiziraju i opravdavaju.
:thumbup: ljudi zive normalno zato sto su mali i nebitni i toliko odvojeni od svakodnevnice. njih ne bombarduju svakodnevnim izljevima mrznje politicara. istina, nemaju nekih obalasti gdje bi se mogli sukobiti kao sto je obrazovanje ali nebitno. ja garantujem da se uzme jedan grad od 50k stanovnika u centru bosne i da se izoluje medijski da bi ljudi zivjeli sasvim normalno
akcid

#8 Re: Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post by akcid »

plain vanilla wrote:kao i na bljesku, ni ovdje nema komentara

nije zanimljivo ako nema mrznje
Šteta što je ova "suživot-priča" objavljena, ubijeđen sam da će se sada mnogi potruditi da poremete koteški suživot i uspostave znake mržnje :(
ludacha

#9 Re: Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post by ludacha »

Naravno da je moguc, za sve ljude koji su ciste glave, koji nisu pod utjecajem drugih (medija, politike itd). I naravno da ova tema ima slasb odaziv.
Sta reci na ovo, osim sam sebe dobro pljusnut zbog svih onih trenutaka kad se, suoceni sa mrznjom u virtualnom svijetu, zapitate jel stvarno moguce..hocemo li ikad ici naprijed...

Ovakve storije ucvrscuju nadu da ce mrznje biti manje..

Ako cemo o temi, ja nikad nisam osjetila otvorenu netrpeljivost i sl. Puno sam godina (poratnih) provela u sarajevu, ja katolkinja, hercegovka..ljutim se nekad na ove svoje hercrgovce koji, zbog iskljivljene medijske slike koja im se plasira o sarajevu, zaista misle kako je gore "muslimanski grad i da su svi ostali nepozeljni, satirani" i slicne gluposti.
Al osjetim da se i oni, nekad jako cvrsti u svojim prohrvatskim-kontra drugih stavovima, lagano tope i mijenjaju, ja bih rekla da pocinju misliti svojom glavom.
Innovation

#10 Re: Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post by Innovation »

ludacha wrote:Naravno da je moguc, za sve ljude koji su ciste glave, koji nisu pod utjecajem drugih (medija, politike itd). I naravno da ova tema ima slasb odaziv.
Sta reci na ovo, osim sam sebe dobro pljusnut zbog svih onih trenutaka kad se, suoceni sa mrznjom u virtualnom svijetu, zapitate jel stvarno moguce..hocemo li ikad ici naprijed...

Ako cemo o temi, ja nikad nisam osjetila otvorenu netrpeljivost i sl. Puno sam godina (poratnih) provela u sarajevu, ja katolkinja, hercegovka..ljutim se nekad na ove svoje hercrgovce koji, zbog iskljivljene medijske slike koja im se plasira o sarajevu, zaista misle kako je gore "muslimanski grad i da su svi ostali nepozeljni, satirani" i slicne gluposti.
Al osjetim da se i oni, nekad jako cvrsti u svojim prohrvatskim-kontra drugih stavovima, lagano tope i mijenjaju, ja bih rekla da pocinju misliti svojom glavom.
:thumbup: :thumbup: :kiss: Image
webby-x

#11 Re: Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post by webby-x »

Kakav je ovo suživot?
7 katolika i jedan pravoslavac, sve starci čekaju smrt.
Ovo je kao neki "dokaz" kako je "suživot" moguć?

:-)
cyprus

#12 Re: Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post by cyprus »

webby-x wrote:Kakav je ovo suživot?

Nikakav... Naravno da nije moguć... Laprdaju bezveze :oops:
Bodkin

#13 Re: Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post by Bodkin »

Ko o cemu webby o nemogucnosti suzivota i neminovnosti razdvajanja. Sad ce mu doci basovod u pomoc :D
webby-x

#14 Re: Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post by webby-x »

Bodkin wrote:Ko o cemu webby o nemogucnosti suzivota i neminovnosti razdvajanja.
Razdvojeno je davno, a nikada i nije bilo baš spojeno osim
u nekoliko BiH gradova koji su na kraju najviše i stradali.
Ovo je kao da kao primjer suživota navode mafiju koja je
u nas baš multietnička.

Nemam ja ništa protiv suživota, dapače, ali ne lažnog. Bilo
bi dobro da se u BiH može navesti neki primjer dobro suživota,
a da je zajednica malo veća od 7 ljudi u zadnjoj životnoj fazi.
bolje da ste naveli Brčko, koje bar nekako funkcionira iako je
i to protektorat.
_majevica_

#15 Re: Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post by _majevica_ »

ludacha wrote:Naravno da je moguc, za sve ljude koji su ciste glave, koji nisu pod utjecajem drugih (medija, politike itd). I naravno da ova tema ima slasb odaziv.

U BiH stanovnika ima kao neki malo veci grad Evrope.Recimo oko 4,5 mil stanovnika...uporedjujuci taj jedan grad sa
nasom citavom zemljom...gledajuci koja bogastva i sirinu imamo....trebao bi svaki beha stanovnik da je bogat.
Medjutim nas nasi politicari kradu i siluju u zdrav mozak ev najmanje 20 godina...Opet dobar je narod ko nas
predstavlja i vodi ovu zemlju...
zateznistub

#16 Re: Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post by zateznistub »

Moj bivski direktor je iz Koteza, bio sam dole i ljudi su prva liga!
animals

#17 Re: Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post by animals »

Normalni ljudi, bilo koje rase mogu naci zajednicku..budale iz istog soja ne mogu..sta vise da se kaze...
kako to

#18 Re: Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post by kako to »

Kad ima para ima i suzivota ... gdje nema para i braca se pobiju.
zlajapravaraja

#19 Re: Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post by zlajapravaraja »

kako to wrote:Kad ima para ima i suzivota ... gdje nema para i braca se pobiju.
Covjek objasnio :thumbup:
dede merdzane

#20 Re: Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post by dede merdzane »

webby-x wrote:
Bodkin wrote:Ko o cemu webby o nemogucnosti suzivota i neminovnosti razdvajanja.
Svi veci gradovi su bili mijesani. A zna se i ko je naredjivao i sprovodio njihovo stradanje. Kako ono ide? icty.org nesto.
Skijaš

#21 Re: Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post by Skijaš »

webby-x wrote:
Danas u BiH, i nakon svega, ipak imamo dvocifren broj opština koje po svom demografskom sastavu ne liče na Han Pijesak ili Donji Vakuf a s obzirom na sve, i to je uspjeh. Osim toga, čak i u više opština koje imaju značajnu većinu određenog naroda, postoje vitalne mjesne zajednice ili više njih a u kojima žive pripadnici druga dva naroda. Nukleus suživota je očuvan i kada se prestane sa kampanjom sijanja straha, unutrašnje migracije motivisane zaposlenjem ili obrazovanjem će ojačati (jedva preživjeli ali ipak preživjeli) multietnički duh Bosne i Hercegovine.

Čitava ta priča o podjelama je prevaziđena jer da se moglo postići dogovor oko toga šta je čije, to bi već bilo urađeno. Budućnost leži u reintegraciji društva.
torcida

#22 Re: Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post by torcida »

travnik wrote:Suživot je moguć i potreban. Danas se u BiH više živi jedni pored drugih, nego jedni sa drugima. Iskreno, nisam optimista. Neriješeno pitanje brojnih ratnih zločina, nakaradni nastavni planovi i programi, vjerske zajednice u funkciji dezintegracije bh društva i sl. otežavaju normalan život. Osobno sam stekao dojam da je većina građana BiH za suživot, ali na "moj"/"naš" način. Tolerancija i uvažavanje drugog i drugačijeg su na niskoj razini. Kod "drugih" se vidi sve i najmanji detalj, a kod "mojih" ništa. "Tuđe" greške se maksimiziraju i ističu, a "vlastite" minimiziraju i opravdavaju.
sve napisano stoji ali se ipak nadam da je ljudska glupost mjerljiva i da svima prije/poslije mora doći iz zicagu u glavu..

ako 20 godina tapkanju u mjestu nije bilo dovoljno onda... :-)
torcida

#23 Re: Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post by torcida »

ludacha wrote:
iskljivljena slika je dolazila putem (zbog) javnog servisa i to je bilo dovoljno za određenu negativnu promidžbu...kako na jednoj-tako i na drugoj strani
torcida

#24 Re: Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post by torcida »

webby-x wrote:Kakav je ovo suživot?

ne mogu reći da nisam očekivao ovakvu strelicu... :P

da preformuliram pitanje i karem da... postoji li ikakva naznaka da suživot neće izumrijeti sa spomenutom gerijatrijom?
zavrzlama

#25 Re: Tko kaže da je suživot nemoguć!?

Post by zavrzlama »

Pravoslavna porodica Todorović iz sela Karići kod Vareša, smještenog na pitomom platou planine Zvijezde u srednjoj Bosni, decenijama je čuvala ključeve lokalne džamije izgrađene početkom 18. stoljeća. Sve do septembra 1993. godine Todorovići su brinuli o džamiji koja je okružena selima sa dominantno srpskim stanovništvom. Te ratne jeseni pripadnici Vojske Republike Srpske do temelja su srušili ovu malu, drvenu džamiju i nadgrobne spomenike u njenoj blizini. Džamiju je od uništenja pokušao sačuvati Nenad Todorović, koji srpskim vojnicima nije želio dati ključeve od ovog vjerskog objekta muslimana. Nakon prijetnji i uvreda Nenad je ubijen. “Todorovići su održavali džamiju i držali njene ključeve. Džamiju su zapalili neki Srbi sa strane, te postoje priče da je jedan od lokalnih Srba, u namjeri da zaštiti džamiju od uništenja, u sukobu sa drugim vojnicima Srbima, bio i ubijen”, pojasnio je za agenciju Anadolija imam čaršijske džamije u Varešu i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Vareš Sadžid ef. Ramić. Između Islamske zajednice i porodice Todorović prije rata postojao je ugovor prema kojem su, zajedničkim ulaganjima, napravili i vodovod koji je ovoj porodici i džamiji služio za snadbijevanje pitkom vodom. Todorovići su o džamiji brinuli kao o svojoj kući, a sa džematlijama džamije u Karićima godinama su skladno živjeli, sve dok zlo nije nadvladalo. Ovo ipak, nije bio prvi slučaj da je lokalno pravoslavno stanovništvo stalo u odbranu čuvene džamije, koju godišnje posjete hiljade vjernika muslimana iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Ostala je legenda da je i za vrijeme Drugog svjetskog rata pravoslavno stanovništvo zaštitilo ovu džamiju od najezde četnika. “Ono što znam i što mi je rečeno jeste da je još u Drugom svjetskom ratu, lokalno pravoslavno stanovništvo zaštitilo ovu džamiju od nasrtaja srpske vojske koje su htjele da zapale ovu džamiju. Prema pričama lokalnih Srba, džamija nije htjela da gori”, pojasnio je Ramić. Ipak, džamija je uništena i zapaljena u septembru. 1993. godine kada je ubijen njen čuvar Nenad Todorović. Mjesto Karići specifično je i po tome što na njegovom širem području ne živi muslimansko stanovništvo, a džamija je smještena na dominantnom mjestu platoa Zvijezde. “Džamija je izgrađena na mjestu u čijoj blizini nema niti jednog muslimanskog naselja, samo nekoliko naselja u kojem je živjelo pretežno pravoslavno stanovništvo”, pojasnio je Ramić. Na platou planine Zvijezde, tačnije na prostoru gdje se nalazi džamija, ali i u okolini, postoji veliki broj stećaka, ali i nišana koji upućuju da je ovdje nekada živjelo muslimansko stanovništvo. “Naime, u posljednjoj četvrtini 18 stoljeća u BiH vladala je kuga. Tada je veliki broj stanovnika bio pogođen ovom bolešću, dok se drugi dio odselio na druga područja. Obzirom da je došlo do odseljavanja, ovo područje je ostalo nenaseljeno, pa je doseljeno pravoslavno stanovništvo kako bi obrađivalo zemlju i živjelo na tom području”, ispričao je imam čaršijske džamije u Varešu, efendija Ramić.
Post Reply