Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
- seln
#801 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Ja bi' samo 'vako reko: kad bilo koji od ovih danasnjih hahara napravi bar desetinu onoga sto je napravio Tiiito, dodjite pa cemo pricat'.
- sinuhe
#802 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Nije u redu sto ste ukrali Tita za dnevnopoliticke potrebe. Tito ima odredjene zasluge.
- kamberovica polje
#803 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Tito se izborio za tu situaciju.ronnie wrote:Obnova Jugoslavije nakon 2SR je bio plan velikih sila i tu Tito nema ništa s tim. Tito je iskoristio situaciju, isto kao što su nacionalisti iskoristili sitaciju nakon što su velike sile odlučile da im Jugoslavija više ne treba (nakon što je srušen berlinski zid).
-
jefferson
#804 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
ronnie wrote:Obnova Jugoslavije nakon 2SR je bio plan velikih sila i tu Tito nema ništa s tim. Tito je iskoristio situaciju, isto kao što su nacionalisti iskoristili sitaciju nakon što su velike sile odlučile da im Jugoslavija više ne treba (nakon što je srušen berlinski zid).
- Sanjarko
#805 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Bravar koji je postao Maršal/Mušir i Predsjednik.
Hitler bio Moler koji je isto postao Predsjednik.
Ima ovih primjera još u Historiji da su Slabo Obrazovane osobe postale važne ličnosti.
Trebao sam i Ja kao oni možda postat neko ali šta ču kad me podcjenjuju i misle da sam lud,
ili misle da su moje vizije i ideje neostvarive.
Ima ovih primjera još u Historiji da su Slabo Obrazovane osobe postale važne ličnosti.
Trebao sam i Ja kao oni možda postat neko ali šta ču kad me podcjenjuju i misle da sam lud,
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#806 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Imas elektricara Lech Valesa koji je i dobitnik Nobelove nagrade i prvi demokratski izabran predsjednik Poljske.Vizionar 1985 wrote:Bravar koji je postao Maršal/Mušir i Predsjednik.
-
Avetinho
#807 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Vizionar 1985 wrote:Bravar koji je postao Maršal/Mušir i Predsjednik.
Djordje Balasevic wrote: A losi djaci odjednom
Svetom vladali...
- Sanjarko
#808 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Ma nisam mnoge naveo znam to.mali_milojica wrote:Imas elektricara Lech Valesa koji je i dobitnik Nobelove nagrade i prvi demokratski izabran predsjednik Poljske.Vizionar 1985 wrote:Bravar koji je postao Maršal/Mušir i Predsjednik.
Jbjg Nisam superkompjuter da sve pamtim.
Ma ni superkompjuter ne može sve zapamtit.
- spreca
#809 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Vizionar 1985 wrote:Bravar koji je postao Maršal/Mušir i Predsjednik.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#810 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Titov zivot je bila Partija a ta partija je u jednom trenutku vodila aktivnu politiku razbijanja Jugoslavije.Martinez_ wrote:sabina1 wrote:Ovdje ti je odgovor na pitanje zašto sam "jugonostalgična". Ponavljam , nimalo nisam "jugonostalgična" ali sam itekako "titoistična".![]()
![]()
A šta je Tito bez Jugoslavije? I kako to izgleda biti titonostalgičan bez Jugoslavije? Zamišljamo paralenu istoriju gde je Tito bio samo na čelu opštine Ilijaš?
Bez jugoslovenske ideje, jugoslovenstva i Jugoslavije ne bi bilo ni njega. A istorijski neuspeh njegov je upravo takav zato što ga Jugoslavija nije nadživela.
Pojam "nostalgija" znaci zal za necim......ne zalim nimalo za Jugoslavijom...ne shvatam poentu "jugonostalgije".
Retoricka "odbrana" Titovog lika i djela od subjektivnih a cesto neistinitih napada nema veze sa "jugonostalgijom" ma kako Tito i socijalisticka Jugoslavija bili koherentni.
- Sanjarko
#811 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Ma upravu je Georg.Avetinho wrote:Vizionar 1985 wrote:Bravar koji je postao Maršal/Mušir i Predsjednik.
ili misle da su moje vizije i ideje neostvarive.Djordje Balasevic wrote: A losi djaci odjednom
Svetom vladali...
Ali ne mora značiti da su loši đaci zli i loši ljudi.
Vidi ove danas sve Dobri đaci bili sve Doktori, Generali, Inžinjeri itd.
A svi skoro lopov do lopova i zli i loši ljudi.
U tom stihu možda đak je metafora za ljude/insane/čovjeka.
A losi djaci ( Ljudi ) odjednom
Svetom vladali...
- sabina1
#812 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Aha.jefferson wrote:ronnie wrote:Obnova Jugoslavije nakon 2SR je bio plan velikih sila i tu Tito nema ništa s tim. Tito je iskoristio situaciju, isto kao što su nacionalisti iskoristili sitaciju nakon što su velike sile odlučile da im Jugoslavija više ne treba (nakon što je srušen berlinski zid).
Znaci drzavnicka i odgovorna politika koja je podrazumjevala stvarnu NEZAVISNOST baziranu na jakoj armiji i odlicnoj vanjskoj politici, politika koja je podrazumjevala OGROMNA ulaganja u privredu (posebno industriju) , obrazovanje , nauku, kulturu i sport , politika pune nacionalne i gradjanske ravnopravnosti , enormnog civilizacijskog napretka uz minimum korupcije i duga (bar u poredjenju sa stanjem danas) je zapravo rezultat "plana velikih sila" a ne odgovornosti i cestitosti Marsala i ljudi koji su mu polagali racune ?
Imam jedno konkreno pitanje za obojicu , sta vam nije jasno u pojmu NEZAVISNOST ?
- Sanjarko
#813 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Živa istina.spreca wrote:Vizionar 1985 wrote:Bravar koji je postao Maršal/Mušir i Predsjednik.
ili misle da su moje vizije i ideje neostvarive.![]()
![]()
Rekao ljudima da sam smislio ideju kako napraviti Avion kojeg toplotno navodeča raketa ne može oboriti,
a oni mi se smijali/zajebavali me.
PS. nije isti način što su Švabe smislile da laserskom zrakom ometaju senzor rakete,
jeftiniji i efikasniji način.
Šta sam još sve smislio ne bi vjerovao a koliko je samo od tih preko 1.000+ ideja danas ostvarilo/obestinilo.
I drugi ljudi došli na iste ideje kao Ja, isto im naumpalo.
- Sanjarko
#814 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Barem načelnik.spreca wrote:Vizionar 1985 wrote:Bravar koji je postao Maršal/Mušir i Predsjednik.
![]()
-
Fudo387
#815 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Diplomatija nam je bila jaca strana, sto jest' jes't. Sakupio oko sebe one garibe sto nit' sta imaju nit' sta znaju i slik'o se sa njima po djunglama.sabina1 wrote:Aha.Znaci drzavnicka i odgovorna politika koja je podrazumjevala stvarnu NEZAVISNOST baziranu na jakoj armiji i odlicnoj vanjskoj politici, politika koja je podrazumjevala OGROMNA ulaganja u privredu (posebno industriju) , obrazovanje , nauku, kulturu i sport , politika pune nacionalne i gradjanske ravnopravnosti , enormnog civilizacijskog napretka uz minimum korupcije i duga (bar u poredjenju sa stanjem danas) je zapravo rezultat "plana velikih sila" a ne odgovornosti i cestitosti Marsala i ljudi koji su mu polagali racune ?Imam jedno konkreno pitanje za obojicu , sta vam nije jasno u pojmu NEZAVISNOST ?
Umjesto da nas uvalio u nato i eez na vrijeme, on siljio o miroljubivoj koegzistenciji k'o da je u nekoj paralelnoj dimenziji a ne ovoj ludackoj
planeti.
Boli njega kita 'dje cemo i sta cemo kad on odapne, a sa njim i njegova partija, drzava, vizija.
Jedini plan koji nam je ostavio u amanet je bio; ja sad odoh a vi se jeb'te, obavezno me u mramor zapakujte.
- nosara
#816 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
pasha078 wrote: Stoga Fudina stoji.
- ronnie
#817 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
sabina1 wrote:Aha.jefferson wrote:ronnie wrote:Obnova Jugoslavije nakon 2SR je bio plan velikih sila i tu Tito nema ništa s tim. Tito je iskoristio situaciju, isto kao što su nacionalisti iskoristili sitaciju nakon što su velike sile odlučile da im Jugoslavija više ne treba (nakon što je srušen berlinski zid).
Znaci drzavnicka i odgovorna politika koja je podrazumjevala stvarnu NEZAVISNOST baziranu na jakoj armiji i odlicnoj vanjskoj politici, politika koja je podrazumjevala OGROMNA ulaganja u privredu (posebno industriju) , obrazovanje , nauku, kulturu i sport , politika pune nacionalne i gradjanske ravnopravnosti , enormnog civilizacijskog napretka uz minimum korupcije i duga (bar u poredjenju sa stanjem danas) je zapravo rezultat "plana velikih sila" a ne odgovornosti i cestitosti Marsala i ljudi koji su mu polagali racune ?
Imam jedno konkreno pitanje za obojicu , sta vam nije jasno u pojmu NEZAVISNOST ?
Koja nezavisnost? Do 1948. godine potpuno zavisana od SSSR-a, a nakon toga od zapada, čiji dolari su ostavljali dojam blagostanja. Dobro, Titina je zasluga što je otvorio granice, pa je raja mogla itići van nešto i zaraditi. Uglavnom jugoslavenska ekonomija bi se urušila i bez rata, a zatim i federacija, jer zapadu nakon pada berlinskog zida više nije bilo u interesu održavati na životu tu umjetnu tvorevinu. Dobro, treba priznati da su Slovenija i Hrvatska imale koliko toliko pozitivnu ekonomsku bilancu, ali više nisu mogle održavati cijelu federaciju na životu. Čak ni mađioničar Ante Marković to nije uspio.
- ronnie
#818 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
pasha078 wrote:
Jugoslaviju su zaista stvorili partizani i Tito, ne volja velikih sila. Neka druga opcija, bilo razvaljivanje, istaliranje kralja ili Staljinove marionete bi zahtijevala bilo zapadnu bili istocnu intervenciju.
Krajem 40-tih ni jedni ni drugi nisu imali ni stomaka ni muda za takvo sto. Stoga nije fer umanjivati kredit koji pripada partizanima.
Ne umanjujem niti najmanje ulogu partizana, ali velike sile, u prvom redu UK a djelomično i SAD su željele povratak monarhije, i tom smislu isprva podržavale ponovno stvaranje Jugoslavije. Kad su shvatile da je Draža sluga okupatora, a Tito odnosno partizani jedina snaga koja se aktivno bori protiv fašista već je bilo kasno.
- Sanjarko
#819 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Tačno Paša.pasha078 wrote:
Jugoslaviju su zaista stvorili partizani i Tito, ne volja velikih sila. Neka druga opcija, bilo razvaljivanje, istaliranje kralja ili Staljinove marionete bi zahtijevala bilo zapadnu bili istocnu intervenciju.
Krajem 40-tih ni jedni ni drugi nisu imali ni stomaka ni muda za takvo sto. Stoga nije fer umanjivati kredit koji pripada partizanima.
-
Fudo387
#820 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Samo se ti krevelji, da je uradio kako je trebao sad bi ti mogao tim grbom mahat' i uzivo a ne samo po internetu, skupa sa Sabincom.nosara wrote:pasha078 wrote: Stoga Fudina stoji.
- sabina1
#821 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Ha....malo mi je nelogično da pojasnjavam i treći put ali hajde.....pasha078 wrote:sabina1 wrote:S obzirom da je kernel ovog posta odgovor na moje pitanje, da i ja prokomentiram.Martinez_ wrote: Titov zivot je bila Partija a ta partija je u jednom trenutku vodila aktivnu politiku razbijanja Jugoslavije.
Pojam "nostalgija" znaci zal za necim......ne zalim nimalo za Jugoslavijom...ne shvatam poentu "jugonostalgije".
Retoricka "odbrana" Titovog lika i djela od subjektivnih a cesto neistinitih napada nema veze sa "jugonostalgijom" ma kako Tito i socijalisticka Jugoslavija bili koherentni.
Kolega Martinez ima pravo, vrlo tesko mozes biti Titois a da nisi jugonostalgicar. Jugoslavija je njegovo najvece dostignuce, u koje je ulozio skoro pa cijeli zivot. Tito bez Jugoslavije (mislim na post WW2 Jugoslaviju) nije nista, isto kao sto je istorija pokazala da Jugoslavija bez Tita nije nista, jedva 10 godina postojanja nakrpila....
No cini se da si ti prije svega zbunjena, iako dobro baratas istorijskim cinjenicama. Kazes da je Titov zivot bila Partija. Dakle, zasto fino ne kazes da si komunist, ili komunisticki nostalgicar? Time nama koji to nismo malo pojednostavis horizont..... S obzirom da je sustina Tita, po tebi, njegov partijski rad i partija, ti si titoist u smislu subdivizije komunizma, slicno kao trockisti ili staljinisti.....
Da li je ovo ispravno napisano?
Ako nije, s obzirom da negiras jugonostalgiju, a i komunisticku nostalgiju, jedino sto preostaje je 'crush' na Tita, slicno kako bi sesnaestogodisnja ucenica imala na svog nastavnika matematike. Ja druge opcije ne vidim
Najveći broj kritičara Titovog djela jesu antikomunisti. Ne ulazim u to da li su oni antikomunisti jer je oduzeta zemlja njihovih djedova ili im očevi (navodno) nisu mogli napredovati u karijeri ili su samo ideološki antikomunisti jer su čitali knjige i to je "moderno".
Nisam komunistkinja i komunizam me ne interesuje izuzev nekih teoretskih opaski i sl.....
Tito jeste bio zakleti komunista ali to ne znači da su sva pozitivna djela njegove vladavine i proizašla iz komunističkih dogmi.
Titovi afirmativci nisu nužno zagovornici komunizma - naprotiv na ovoj temi brojni forumasi koji afirmativno pišu o Titu ni u snu nisu komunisti.....uključujući moju malenkost...
Tito je bio veliki državnik , odličan diplomata , vrhunski vojnik i odgovoran , savjestan i dobar vladar.
Njegova vjera , ideja je sasvim nevažna u odnosu na gore napisano.
On je naravno činio i loše stvari , neke u ime ideje a neke kao lošu procjenu ali njegova loša djela su marginalna u odnosu na ono pozitivno što je postigao.
Tako da nikada necu reći da je Tito bio loš jer sam se na osnovu njegovih djela uvjerila da je bio dobar i to ne zbog toga što je komunista već zbog toga što je bio državnik.
Navela sam stotine rečenica zašto ga smatram pozitivnim a pogotovo u smislu pune ravnopravnosti žena i muškaraca , pune ravnopravnosti Bošnjaka i pune ravnopravnosti Bosne i Hercegovine. Sve to je osnova današnjeg modernog sistema i ljudskih prava i sloboda iako je u njegovo vrijeme taj sistem bio dijelom limitiran ali itekako bitan kao osnov naše današnje svijesti.
Jugoslavija - odlična stvar ali kukati o njoj je besmislica...po ovim teorijama ako za Tita i Jugoslaviju tvrdis da su ok , odmah si "jugonostalgicar"....ne pisem ja ovo zbog drzave koja vise ne postoji ili dogme koja je nestala....pisem prvenstveno kao osoba koja je citala nesto malo historije i koja se bori za opstanak u jednoj maloj,siromašnoj i opljackanoj zemlji koja je nekad bila puno sretnija , sredjenija i razvijenija i u kojoj je život bio i sretniji i vedriji i vrijedniji....
Srdačan pozdrav
PS To što je Tito bio deklarisani a faktički antifasist je plus do neba....
Last edited by sabina1 on 13/11/2015 19:05, edited 1 time in total.
- spreca
#822 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Kandiduj se za drzavni parlament...podrzat ce mo teVizionar 1985 wrote:Barem načelnik.spreca wrote:Vizionar 1985 wrote:Bravar koji je postao Maršal/Mušir i Predsjednik.
![]()
- madner
#823 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Titoizam je i ideologija.
Ideologija koja kaze da su rezultati bitniji od ideologije, a drzava najbitniji fundament za drustveni napredak.
Ideologija koja kaze da su rezultati bitniji od ideologije, a drzava najbitniji fundament za drustveni napredak.
- sabina1
#824 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
@roonie
Objasni kako je to do 1948 Jugoslavija bila zavisna od SSSR-a ?
Prvih postratnih godina Evropa je bila razorena pa su sve evropske zemlje bile zavisne od SAD-a , Velike Britanije i SSSR-a ili je ostatak Evrope po tebi odabrao privredne rekorde a samo je Jugoslavija visila na sovjetskoj sisi?
Dolari su bili pozajmica i nisu stvarali nikakvo blagostanje nego su bili investirani u industriju,obrazovanje , nauku,kulturu I sport.
To sto je novac raspodjeljen u drzavu a nije zavrsio na brojnim tajkunskim racunima ili pokojem Tornju je zasluga ovih koji su upravljali tim novcem a na vrhu te piramide je stajao Tito.
Navedi samo jedan primjer kada je Jugoslavija zbog vanjske pomoci povukla jedan spoljno-politicki potez u korist zapadnih drustava. Samo JEDAN ?
I molim te odgovori na pitanje , sta ti nije jasno u pojmu NEZAVISNOST ?
Objasni kako je to do 1948 Jugoslavija bila zavisna od SSSR-a ?
Prvih postratnih godina Evropa je bila razorena pa su sve evropske zemlje bile zavisne od SAD-a , Velike Britanije i SSSR-a ili je ostatak Evrope po tebi odabrao privredne rekorde a samo je Jugoslavija visila na sovjetskoj sisi?
Dolari su bili pozajmica i nisu stvarali nikakvo blagostanje nego su bili investirani u industriju,obrazovanje , nauku,kulturu I sport.
To sto je novac raspodjeljen u drzavu a nije zavrsio na brojnim tajkunskim racunima ili pokojem Tornju je zasluga ovih koji su upravljali tim novcem a na vrhu te piramide je stajao Tito.
Navedi samo jedan primjer kada je Jugoslavija zbog vanjske pomoci povukla jedan spoljno-politicki potez u korist zapadnih drustava. Samo JEDAN ?
I molim te odgovori na pitanje , sta ti nije jasno u pojmu NEZAVISNOST ?
- sabina1
#825 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
To sto tvoji postovi sa nedostatkom argumenata vrve seksizmom govore najvise o tebi pa sam prinudjena prestati komunikaciju.pasha078 wrote:
Ok sad si pojasnila, u principu tvoj titoizam je verzija kulta licnosti. Titoizam za tebe nema ideolosku podlogu, ili da se drugacije izrazim ti nisi titoist jer se slazes i propagiras komunizam, ili njegu verziju, niti si titoist jer si nostalgicna za njegovim najvecim dostignucem, Jugoslavijom.
U principu si redukovala svoj titoizam na kult licnosti. Slicno kao sto su nekada obozavali kraljeve....
Ljetos sam bio u Istanbulu i obisao turbe Sulejmana Velicanstvenog. Dugacak red, puno zena koje uce fatihu i dodirnu njegov grob. Ne zbog Sulejmanove ideologije ili Carstva vec jer je bio dobar vladar.
Tvoje obozavanje Tita podsjeca na obozavanje Sulejmana od strane ovih zena......
Tito se ovoj zemlji odavno dokazao...
Last edited by sabina1 on 13/11/2015 19:44, edited 1 time in total.