Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post Reply
Mister Yes

#726 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Mister Yes »

VCorp wrote: Normalno da će sud U SRBIJI rehabilitirati Mihailovića, pa predsjednik i premijer su i četničke vojvode :| I nemoj tu prosipati priču o pravičnosti suđenja. Hitler nije osuđen nikad pa da li to znači da nije ratni zločinac ?
To je besmisleno pitanje. Suđenje gdje pobjednik sudi pobjeđenom nije relevantno za ocjenjivanje bilo čije krivice. Samo neki neutralan sud bi bio relevantan a takav nismo imali nakon WW2
VCorp wrote:Jugoslavija je postojala prije Tita - istina. Hajmo sad reći kakva je bila ta Jugoslavija.
Nije bitno kakva je bila. Bar ne za raspravu koju sam imao sa XXS. On je pitao "je li bolje biti dio velike zemlje ili dio male zemlje". I o tome smo pričali. A ne o tome kakva je bila ta velika zemlja.
seln

#727 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by seln »

Mister Yes wrote:
VCorp wrote: Normalno da će sud U SRBIJI rehabilitirati Mihailovića, pa predsjednik i premijer su i četničke vojvode :| I nemoj tu prosipati priču o pravičnosti suđenja. Hitler nije osuđen nikad pa da li to znači da nije ratni zločinac ?
To je besmisleno pitanje. Suđenje gdje pobjednik sudi pobjeđenom nije relevantno za ocjenjivanje bilo čije krivice. Samo neki neutralan sud bi bio relevantan a takav nismo imali nakon WW2
Drugim rijecima, Nürnberski procesi su farsa...Göring, Keitel, Goth su umrli neduzni, zar ne? :-)
Koji su ti paranoik....
Mister Yes

#728 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Mister Yes »

seln wrote:Göring, Keitel, Goth su umrli neduzni, zar ne? :-)
Pojma nemam. To su događaji od prije 70 godina. Nisam bio ni rođen a kamoli da budem svjedok. O tome znamo samo ono što su pobjednici napisali o tome. Istoriju pišu pobjednici.

Pa evo, u ovom našem vremenu, 2015-te godine, svjedočimo tome da zapadni mediji neistinito prenose događaje iz kriznih žarišta. A to je danas sa svom ovom tehnikom. Kakve su tek manipulacije istinom bile moguće prije 70 godina teško je i zamisliti. Mi realno nemamo pojma šta se zaista dešavalo prije 70 godina. Znamo samo ono što su pobjednici predstavili kao svoju istinu.
Zokipfc

#729 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Zokipfc »

seln wrote:
Mister Yes wrote:
Drugim rijecima, Nürnberski procesi su farsa...Göring, Keitel, Goth su umrli neduzni, zar ne? :-)
Koji su ti paranoik....
Naravno da su ti procesi bili farsa. Dovoljno je pogledati koliko nacista je bilo u vladi Zap. Njemacke nakon rata. A da ne pricamo o NASA-i..
seln

#730 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by seln »

Mister Yes wrote:
Pojma nemam. To su događaji od prije 70 godina. Nisam bio ni rođen a kamoli da budem svjedok. O tome znamo samo ono što su pobjednici napisali o tome. Istoriju pišu pobjednici.

Pa evo, u ovom našem vremenu, 2015-te godine, svjedočimo tome da zapadni mediji neistinito prenose događaje iz kriznih žarišta. A to je danas sa svom ovom tehnikom. Kakve su tek manipulacije istinom bile moguće prije 70 godina teško je i zamisliti. Mi realno nemamo pojma šta se zaista dešavalo prije 70 godina. Znamo samo ono što su pobjednici predstavili kao svoju istinu.
Ma, reko' ja... rahmetli Adolf bio evlija, Pavelic radio u Caritasu, Himmler pomagao jevrejskim bakama preko ulice :-)
sve dobri ljudi, ali ih dusmani opanjkase...
Arteta

#731 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Arteta »

sabina1 wrote:
Pitaš o Titovim djelima :zid:
Na koje misliš : međunarodna , privredna , građevinska , socijalna , kulturna , sportska , nacionalna , historijska...
Privreda se zasnivala na raspalim fabrikama koje se ne mogu prilagoditi trzistu, ali bitno je da su to fabrike.

Gradjevinska :lol: Valjda je sima jasno da su se za vrijeme SFRJ pravile najruznije zgrade na kugli zemaljskoj i da je sve sto je vrijedilo ostalo iz perioda A-U.

Komunisti su dosta uradili po pitanju kulture i umjetnosti, to im se mora priznati, jer tako sto su im zabranjivali da rade svoj posao u njima su pokrenuli kreativnost .

U sportu su Srbija i Hrvatska uspjesnije od Jugoslavije.
Mister Yes

#732 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Mister Yes »

seln wrote:
Mister Yes wrote:

Ma, reko' ja... rahmetli Adolf bio evlija, Pavelic radio u Caritasu, Himmler pomagao jevrejskim bakama preko ulice :-)
sve dobri ljudi, ali ih dusmani opanjkase...
Ko god da je pobjedio svog bi protivnika (poražene) predstavljao kao zločince. Da je pobjedio Hitler mi bi 70 godina učili o zločinima Engleza, Amerikanaca i Rusa i ti bi sad vrtio okicama i pitao me: rahmetli Staljin bio evlija, Tito radio u Caritasu, Cherchil pomagao njemačkim bakama preko ulice :-)

Interesantno kako na kraju pravda uvijek pobjedi zar ne? :wink: I u WW2 pobjedilo dobro a izgubilo zlo zar ne?

A sad pogledaj realan život današnjice pa mi reci gdje to pobjeđuje dobro a gubi zlo? :-) Razmisli malo, kako to da mi svi vidimo da zlo pobjeđuje svuda u svijetu, a eto ipak u WW2 je pobjedilo dobro a izgubilo zlo?

Realno, ne vjerujem ničemu što smo učili iz istorije jer vidim da nas lažu i danas a kamoli za istoriju.
jefferson

#733 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by jefferson »

Arteta wrote:
sabina1 wrote:
Pitaš o Titovim djelima :zid:
Na koje misliš : međunarodna , privredna , građevinska , socijalna , kulturna , sportska , nacionalna , historijska...
Privreda se zasnivala na raspalim fabrikama koje se ne mogu prilagoditi trzistu, ali bitno je da su to fabrike.

Gradjevinska :lol: Valjda je sima jasno da su se za vrijeme SFRJ pravile najruznije zgrade na kugli zemaljskoj i da je sve sto je vrijedilo ostalo iz perioda A-U.

Komunisti su dosta uradili po pitanju kulture i umjetnosti, to im se mora priznati, jer tako sto su im zabranjivali da rade svoj posao u njima su pokrenuli kreativnost .

U sportu su Srbija i Hrvatska uspjesnije od Jugoslavije.
Pitanje teme: koliko je tebi godina?
Kada je bilo to tako zaostalo i neuspjesno, sto "demokrate" ne dokazase suprotno?
Kada bi danasnje demorkate, pluralisti i mozdani kapaciteti koji su jugoslovensku industriju proglasili "zaostalom" napravili bar 5% od onoga sto pise u ovom clanku, BiH bi bila neprepoznatljiva:
Početkom poslednje decenije prošlog veka u Jugoslaviji sve vri. Verbalni sukobi zavađenih poličkih elita, lagano prelaze u oružane čarke. Sve miriše na rat i krvoproliće ogromnih razmera. Za to vreme u Americi traje druga vrsta rata. Najmoćnije svetske avio-kompanije lome koplja kome će pripasti kolač težak osam milijardi dolara. Vazduhoplovstvo SAD tih godina odlučilo je da zameni svoje letelice za obuku vojnih pilota avionima nove generacije. Njihov račun je bio jasan: nije im se isplatilo da od početka projektuju novu “pticu”. Jugoslovenski avion G-4 bio je u samom vrhu favorita na konkursu Pentagona. Trebalo je samo zameniti motor i elektroniku. U redu za kontakte sa predstavnicima Jugoslavije stajali su najmoćniji američki vazduhoplovni koncerni.

U nadrealnoj političkoj zbilji, koja je bila u SFRJ vazduhoplovci su sjajno “plivali”. Posle niza razgovora u SAD i u Beogradu, kompaniju “General Dunamics”, iz čijih pogona su izlazili i izlaze američki najkvalitetniji avioni, naši stručnjaci biraju kao idealnog kooperanta. Ova firma je ponudila rešenje da za pet godina izbaci 900 letelica sa modifikacijama na konstrukciji aviona G-4. Naime,naši kapaciteti u fabrici u Mostaru bili su limitirani ali je zato “General Dunamics” imao fabriku u Turskoj koja je mogla da pomogne da se posao završi bez ikakvih zastoja. Američki plan je bio da se posle reprojektovanja krene odmah sa proizvodnjom u Turskoj gde bi se sklopilo oko 60 odsto ovih letelica, a da se za to vreme u Mostaru montiraju dodatne linije na kojima bi bilo, u narednih pet godina, sklopljeno oko 400 komada. Američka ideja je bila da preko Turske, ovaj avion uđe u sve zemlje NATO, za selekciju i obuku pilota. U finalnim razgovorima predstavnici “General dunamics” su otvoreno rekli jugoslovenskim zvaničnicima da imamo dve trećine šanse da pobedimo na ovom konkursu. Amerikanci su procenjivali da nam je 33 odsto šanse u avionu kakav već posedujemo. Drugu trećinu prilike videli su u potencijalu avioinžinjera iz Žarkova. Trećina faktora uspešnosti, na ovom konkursu Pentagona, bila je politika za koju je druga strana obećala svu pomoć.

Inžinjer Milan Milojević koji je JPATS vodio sa jugoslovenske strane seća se da su u intenzivnim posetama Americi rešavani najveći nedostaci našeg proizvoda. Ključna stvar je bila pronaći motor za G-4 koji ne bi štrčao iz projektovane konstrukcije sa takozvanim fenom, koji bi mu dao element dvoprotočnosti kakav naš “rojs rojs” motor na G-4 nije imao.

- U Bostonu, u sedištu “General electrik”, koji je u to vreme proizvodio dve trećine svih avionskih motora u svetu, čekalo me je kompletno rukovodstvo kompanije - svedoči on. Otprilike radilo se o poslu za oko 1.000 motora što je i za njih bila ogromna narudžbina. Oni tada nisu proizvodili motor kakav je odgovarao gabaritima naše letelice, ali su imali nešto slično ranijih godina. Pre odlaska na put, na ovu činjenicu pažnju su mi skrenuli inžinjeri iz Žarkova koji su ispravno procenili da bi taj motor mogao da se modifikuje.

Naš inžinjer se seća kako su stručnjaci “General electrik” potpuno zaboravili na ovaj motor iz banalnog razloga. Oni su svoju tehničku dokumentaciju perspektivnih pogonskih grupa za razvoj već tada prebacili u elektronsku formu a motor koji je bio “na pameti”našim inžinjerima nije spadao u ovu grupu. U to vreme Amerikanci nisu imali avion kao G-4 tako da im je i ovaj motor bio”neperspektivan”.

Naš sagovornik, kada su u pitanju razgovori o zajedničkom nastupu na konkursu JPATS, koji je 1990. godine i zvanično raspisan, naročito izdvaja ime gospodina Kaplingera koji je nastupao kao odgovorno lice iz “General dynamics”. Bio je to retko energičan i sposoban čovek koji je redovno dolazio u Beograd, u Žarkovo da prati ideje razvoja reprojekta G-4. U međuvremenu, u Jugoslaviju dolaze najviše zvaničnici Turskog vazduhoplovstva, da se uvere u moć ovog aviona koji bi trebalo da se proizvodi i kod njih. Turcima je inače trebao avion za preobuku i oni su ga nazvali “turgo-5.” Kada su stigli u Institut i izložili taktičko-tehničke zahteve letelice za svoje potrebe shvatili su da je G-4 ono što traže.

- Posetu Turaka pratila je anegdota koja se posle prepričavala u vazduhoplovnom svetu - nastavlja Milojević. - Pošto su Turci shvatili da avion G-4 ima već proverene odgovore na sve njihove taktičko-tehničke zahteve, sa žaljenjem su zaključili da njima ipak treba avion koji bi mogao da ponese 200 do 300 litara goriva više jer su velika zemlja.Posle ove konstatacije, turska delegacija je zamoljena da ostane u Instititu još par sati i da obiđe laboratorije, da bi nakon ovog vremena opet zajedno seli u salu za konferencije. Za dva sata naši inžinjeri našli su prostor unutar konstrukcije u koji bi se ovo gorivo moglo smestiti i to su nacrtali na projektu aviona.

Finale posla i potpisivanje predugovora sa “General dynamics” o saradnji na reprojektovanju aviona dogodilo se sredinom 199O.godine u Žarkovu. Dokumentom u tri tačke je predviđeno da se uđe u saradnju. Predviđen je zajednički rad inžinjera “General dunamics” i Vazduhoplovno-tehničkog instituta na reprojektovanju i pod tri, zajednički nastup na konkursu Pentagona.

- Kada smo se rukovali Kaplinger me je pitao zašto ne skačem od sreće - seća se naš inžinjer. Ja sam, naravno, bio zadovoljan, ali i malo zabrinut. Jer, pošto sam sa naše strane predložio tri inžinjera za projekat, ime šefa tima sam izostavio. Vaspitan sam da se sam ne guram. Kaplinger, kao da je znao šta mi je, odvojio me je u stranu i poluglasno mi je ponudio da pređem u “General dynamics” i da se preselim u SAD, pa ako hoću i u njihovu vojsku.

Milojević, iako zatečen ovim predlogom, odbio je da bude Amerikanac.

- Ja, dete iz sela Kijeva kraj Kragujevca, da napustim svoju vojsku i odem u tuđu... takve stvari se u Šumadiji tada nisu mogle ni zamisliti - seća se inžinjer.

Projekat JPATS išao je do sredine 1991. Političari zaslepljeni nacionalizmom počeli su građanski rat. Avion G-4 poslednji put se pojavio u leto 1991. godine na Laburžeu u Francuskoj, kada je i Francuzima saopšteno da odustajemo od nadzvučnog aviona. Počele su borbe oko Vukovara, jedan deo Amerikanaca je uzalud pokušavao da urazumi zaraćene strane. Drugi su ih gurali da se kolju još žešće.

pitanje bez odgovora

INŽINjER Milan Milojević ipak je vojsku napustio 1993. godine. On je bio u zajedničkoj komisiji Generalštaba tadašnje armije koja je “zbog racionalizacije” nasilno htela da spoji Vojnotehnički institut iz Katanićeve i Vazduhoplovno-tehnički iz Žarkova. Uzalud se opirao ludoj ideji. Izdvojio je svoje mišljenje i skinuo uniformu. Ubrzo je morao da hleb potraži u Africi.

- U Africi 1993. u trenucima dokolice čitao sam engleski “Ekonomist” i u oči mi je pao tekst o izvozu naoružanja u 1989. Prva je bila Amerika sa 17 milijardi izvoza. Englezi su imali 7,5, Rusi blizu 6 milijardi izvezenog naoružanja. Mi oko dve milijarde - priča vazduhoplovac. Ono o čemu ranije nisam razmišljao takođe sam našao u “Ekonomistu”. Po glavi stanovnika, mi smo imali najveći izvoz u svetu. Uplašio sam se da nisam radio nešto zbog čega su moja država i narod “dobili po glavi” i zbog čega nas veliki i dalje kinje.

Milan Milojević danas živi od predavanja u vazduhoplovnim akademijama trećih zemalja. Uveren je da i danas imamo potencijale da napravimo avion kakav treba Vojsci Srbije. Ne da kupimo već - da napravimo.
VCorp

#734 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by VCorp »

Mister Yes wrote:

Nešto ne vidim da su se Švabe žalile mnogo na sud poslije WW2 - hint: https://sh.wikipedia.org/wiki/Nirnber%C5%A1ki_proces

Uostalom sudili su im pravično, holokaust i sve ostalo su historijske činjenice. Dok su nacisti sudili ( bas kao i četnici ) onda je to islo na nacin da te upita za ime i upuca ili zakolje na kućnom pragu. Sad ti tu igras opet kartu bosnjackog uvlačenja i glumljenja pravičnog.

Je li Draza bio četnik ? Jest. Jesu sarađivali sa nacistima ? Jesu. U svrhu cega ? Homogene Srbije na ustrb ostalih. Jesu klali Bosnjake, Hrvate i Srbe po Bosni i palili ih sa citavim familijama žive u kućama ? Jesu. Je li četnička ideologija, koja je opasna po sve osim velikih Srbendi, ostala živa i danas ( kao nacizam ) ? Jeste. Je li ispravno što se ne zna gdje je grob tog zločinca, kojeg bi danas hodocastili isti oni koji su nas klali devedesetih ? Jeste.

Zato nemoj da mi kenjas tu o pravicnosti suđenja fašistickom ološu poput Mihailovica, jer da nije bilo partizana pitanje je da li bi ti i ja danas tu bilo sta pisali. Samo mi je krivo sto su ga streljali, jer ga je trebalo rascereciti.

A o tome koliko i gdje je priznat Mihailovic i njegova rehabilitacija svjedoci protestno pismo Ruske Federacije isti dan kad su ponistili odluku suda, fino su im objasnili da oni to ne prihvataju, zbog Crvene Armije i sjecanja na jugoslavenske partizane. Dakle njihov bog i batina im je objasnio ono oko cega samo Bosnjo moze da se uvlaci Srbinu iz estetskih razloga.

Nije bitno kakva je bila. Bar ne za raspravu koju sam imao sa XXS. On je pitao "je li bolje biti dio velike zemlje ili dio male zemlje". I o tome smo pričali. A ne o tome kakva je bila ta velika zemlja.
Jest bitno kakva je bila, bila je kurac za nas i sve ostale koji nisu Srbi. To su cinjenice. Koji je vama da poslije 20 godina i dalje imate strah od Srba pa da im pokusavate biti dobre komsije, na ustrb sebe, svog naroda i svega onoga sto su nam uradili devedesetih ? Ko ih jebe, neka sami čiste govna koja su izasrali a mene kad bi u Bosni slucajno uhvatio ponovno rat s njima kojeg god bih vidio sa puskom bila bi mu presuda kao i kad su hvatali SS . ovce.
VCorp

#735 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by VCorp »

Mister Yes wrote:

Pobjednici nad fasizmom. Niko pola europskih drzava nije pitao da li će u rat sa Njemackom vec ih je Hitler napadao i osvajao, ljude porobljavao, '' nepodobne '' slao u logore u kojem su danima ubijali ljude, pravili novcanike od njihove kože itd ... A logore i takve stvari suprotne strane nisu imale za naciste, bar ne u takvom masovnom obliku. Jedna strana nije odlucivala ko ce zivjeti a druga, nacisticka, je htjela pobiti sve sto ne spada u skladu s njihovim rasnim zakonima. Ne mozes takve stvari izjednacavati jebo ga ti.

Cuj ne znamo sta se desavala, pa moj djed koji ima sad 92 godine je bio partizan ( nikad clan KPJ ). Poenta je da nikome nije bilo do rata od njega i njegovih, ali kad je đavo odnio salu onda je vidio ili borba sa ustašama i četnicima ili smrt. A kod partizana, Crvene Armije, Saveznika itd ... nije bilo tako, osim sa SS -ovcima.

Znam da ces spomenuti Bleiburg, jer Hrvati to forsiraju, tacnije HDZ ali vecina Hrvata ne zeli imati veze s tim i vecina kaze da je ustaše i četnike trebalo pobiti. Slazem se s tim i sam.
Fudo387

#736 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Fudo387 »

Gdje iskopa tog Milana, frajer kao odbio GD i Ameriku a onda otisao u Afriku da radi.
Jos tvrdi kako srbija moze danas napraviti vlastiti avion...ma daj bjezi.
Arteta

#737 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Arteta »

jefferson wrote: Pitanje teme: koliko je tebi godina?
Kada je bilo to tako zaostalo i neuspjesno, sto "demokrate" ne dokazase suprotno?
Kada bi danasnje demorkate, pluralisti i mozdani kapaciteti koji su jugoslovensku industriju proglasili "zaostalom" napravili bar 5% od onoga sto pise u ovom clanku, BiH bi bila neprepoznatljiva:
Jos jedan kojem se mora crtati, Jeffersone, ja sam mislio da si ti jedan od nih kojih razmislja svojom glavom, a ne da si uz ono za sta se prica da je dobro.
U ekonomiji kada se porede 2 stvari onda je veoma bitna pretpostavka da se otale stvari ne mijenjaju, a u ovom slucaju kada se porede nove drzave i bivsa drzava ta pretpostavka ne moze vrijediti jer su se promjene desavale devedesetih strahovitom brzinom.
Neke od najbitnijih promjena su:
-rat na podrucju bivse drzave Jugoslavije u kojem je nasa nova drzava BiH najvise ostecena (izracunati stetu i izracunati cijenu rata)
-kolaps komunizma i prelazak drzava na slobodno trziste sa kojim se nase fabrike ne mogu pod ovakvim uslovima boriti.
-zbog pada istocnog bloka nema vise sjedenja na dvije stolice i autonomije u odlucivanju i uzimanja onog najboljeg od zapada i istoka nego samo klimanje glavom pomocnicima zamjenika ministara vanjskih poslova sa zapada, to nema veze sa Titom nego sa stanjem u Svijetu.
-nema vise krsenja ljudskog prava kao u Jugoslaviji i danas se mnogo vise moraju postivati ljudi, drzava ako hoce nesto da uzme od ljudi mora platiti, a ne kao u Jugoslaviji da se to samo uzme.
-nema vise glupana kao u Jugoslaviji, danas niko nece raditi dzaba i ici na radne akcije, danas hoce svako da mu se plati za rad

Kroz ove promjene bi prosla i Jugoslavija da je opstala i sigurno nebi nista bilo bolje nego danas.

Sto se tice Tita, seljacina i lopov, ne postujem nista u vezi tog covjeka.
jefferson

#738 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by jefferson »

Arteta wrote:
Jos jedan kojem se mora crtati, Jeffersone, ja sam mislio da si ti jedan od nih kojih razmislja svojom glavom, a ne da si uz ono za sta se prica da je dobro.
U ekonomiji kada se porede 2 stvari onda je veoma bitna pretpostavka da se otale stvari ne mijenjaju, a u ovom slucaju kada se porede nove drzave i bivsa drzava ta pretpostavka ne moze vrijediti jer su se promjene desavale devedesetih strahovitom brzinom.
-rat na podrucju bivse drzave Jugoslavije u kojem je nasa nova drzava BiH najvise ostecena (izracunati stetu i izracunati cijenu rata)
-kolaps komunizma i prelazak drzava na slobodno trziste sa kojim se nase fabrike ne mogu pod ovakvim uslovima boriti.
-zbog pada istocnog bloka nema vise sjedenja na dvije stolice i autonomije u odlucivanju i uzimanja onog najboljeg od zapada i istoka nego samo klimanje glavom pomocnicima zamjenika ministara vanjskih poslova sa zapada, to nema veze sa Titom nego sa stanjem u Svijetu.
-nema vise krsenja ljudskog prava kao u Jugoslaviji i danas se mnogo vise moraju postivati ljudi, drzava ako hoce nesto da uzme od ljudi mora platiti, a ne kao u Jugoslaviji da se to samo uzme.
-nema vise glupana kao u Jugoslaviji, danas niko nece raditi dzaba i ici na radne akcije, danas hoce svako da mu se plati za rad

Kroz ove promjene bi prosla i Jugoslavija da je opstala i sigurno nebi nista bilo bolje nego danas.

Uopste nemoras porediti Jugoslaviju iz 1990 sa BiH iz 2015.
Poredi BiH, ne cijelu Jugoslaviju, nego BiH iz 1965 i sta se uradilo od 1945 do 1965, i poredi BiH sada.
Mi cemo haman jos 100 godina pricati kako nas je rat sjebao, tipicni onaj africki mentalitet zavisnosti od donacija. Danas u Sarajevu, "metropoli" kako se hoce reci, imas redovne redukcije vode, GRAS nemoze kupiti jebeni autobus a da nije donacija iz Turske i slicnih zemalja.
BiH je 1945 bila porusena ratarska zemlja koja se pocela opismenjavati, dok danas imas manju pismenost nego 1995 godine. 1965 BiH je bila 10 svjetlosnih godina u poredjenju sa 1945-om godinom, dok danas BiH nije u niti jednom segmentu ispred BiH 1990 godine.
Taj seljacina o kojem pricas je bio postovan svjetski covjek koji je bio uzto bravar, dok danas raznorazni magistri i doktori sa Pala, iz Travnika, i slicno, kroje politiku a vrata im nisu otvorena u prosjecnoj mjesnoj zajednici u prosjecnoj evropskoj kasabi, dok seljacini i lopovu vrata svugdje bila otvorena.
I ne bi nista bolje bilo nego danas?
Opet postavljam pitanje: koliko je tebi godina?
Leons

#739 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Leons »

Jugoslavija je bila velikosrpski projekat.
AkHolic

#740 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by AkHolic »

jefferson wrote: Poredi BiH, ne cijelu Jugoslaviju, nego BiH iz 1965 i sta se uradilo od 1945 do 1965, i poredi BiH sada.
1945 i 1965 BiH se nije bitno razlikovala.Razvitak starta šestdesetih na temelju financijskih zajmova iz inozemstva i masovnog odlaska na privremeni rad u Njemačku i druge zapadne zemlje.
Leons

#741 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Leons »

AkHolic wrote:
jefferson wrote: Poredi BiH, ne cijelu Jugoslaviju, nego BiH iz 1965 i sta se uradilo od 1945 do 1965, i poredi BiH sada.
1945 i 1965 BiH se nije bitno razlikovala.Razvitak starta šestdesetih na temelju financijskih zajmova iz inozemstva i masovnog odlaska na privremeni rad u Njemačku i druge zapadne zemlje.
Titina Jugoslavija je dostigla prijeratni per capita standard tek oko 70e godine.
madner

#742 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by madner »

Postoji nesto sto se zove cinjenice i na osnovu istih se moze dati sud o Drazi, Goringu ili Himmleru. To sto neko iste ne prizna, njegov problem. Tako je i rehabilatacija Draze izvedena bez da se pokusa dokazati njegova nevinost.

No dokumenti i potpisi ostaju.
madner

#743 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by madner »

Inace je frapantno kakvi se intelektualni kepeci skoluju trenutno.

Tako neko istovremeno zastupa tezu da nas je rat sjebao i unazadio mada komunisticke fabrike nisu nista vrijedile. I nije svjestan paradoksa teza. :roll:
VjecitiStudent

#744 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by VjecitiStudent »

Leons wrote:
AkHolic wrote:
Titina Jugoslavija je dostigla prijeratni per capita standard tek oko 70e godine.
:lol:
Ludzak

#745 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Ludzak »

Što se više pljuje po Titu ljudi ga sve više vole. Vjerovatno više volite Bosnu gdje nad 50% teritorije imate kontrolu. Bosnu koja je podjeljena na dva dijela+ prividni dio Herceg Bosna. Bosnu gdje ne smiješ ni mahnuti svojom zastavom u drugom dijelu jer bi dobio po labrnji. U Jugi je Bosna bila cjelovita, u ovom današnjem vremenu ona to nije.
nosara

#746 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by nosara »

madner wrote:Inace je frapantno kakvi se intelektualni kepeci skoluju trenutno.

Tako neko istovremeno zastupa tezu da nas je rat sjebao i unazadio mada komunisticke fabrike nisu nista vrijedile. I nije svjestan paradoksa teza. :roll:
:lol:

Velemajstorski... :D
Arteta

#747 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Arteta »

jefferson wrote:
Arteta wrote:

Uopste nemoras porediti Jugoslaviju iz 1990 sa BiH iz 2015.
Poredi BiH, ne cijelu Jugoslaviju, nego BiH iz 1965 i sta se uradilo od 1945 do 1965, i poredi BiH sada.
Mi cemo haman jos 100 godina pricati kako nas je rat sjebao, tipicni onaj africki mentalitet zavisnosti od donacija. Danas u Sarajevu, "metropoli" kako se hoce reci, imas redovne redukcije vode, GRAS nemoze kupiti jebeni autobus a da nije donacija iz Turske i slicnih zemalja.
BiH je 1945 bila porusena ratarska zemlja koja se pocela opismenjavati, dok danas imas manju pismenost nego 1995 godine. 1965 BiH je bila 10 svjetlosnih godina u poredjenju sa 1945-om godinom, dok danas BiH nije u niti jednom segmentu ispred BiH 1990 godine.
Taj seljacina o kojem pricas je bio postovan svjetski covjek koji je bio uzto bravar, dok danas raznorazni magistri i doktori sa Pala, iz Travnika, i slicno, kroje politiku a vrata im nisu otvorena u prosjecnoj mjesnoj zajednici u prosjecnoj evropskoj kasabi, dok seljacini i lopovu vrata svugdje bila otvorena.
I ne bi nista bolje bilo nego danas?
Opet postavljam pitanje: koliko je tebi godina?
Opet poredis neuporedivo.
U drugom Svjetskom ratu su sve drzave nazadovale, dok smo u ovom nasem ratu samo mi nazadovali, a konkurencija je napravili strasne korake naprijed sa samo par poteza.

Vec sam par puta ovdje pisao da mi udariti jake temelje drzave pa da bi mogli osjetiti napredak poslije 30 godina.
Treba nam slobodno trziste i treba nam sredjena drzava, mi to nemamo nijedno.
Mi ovako samo tapkamo u mjestu, a spominjuci Jugoslaviju samo razmisljamo o vremenu koje je iza nas i koje nam ne treba jer smo nazalost od tog vremena dobili samo lsoe posljedice i to najvise u glavama ljudi.

Koga boli qratz sto je Tito mogao lunjati po Svijetu? kakve to ima veze sa zivotom u Jugoslaviji?
Arteta

#748 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Arteta »

madner wrote:Inace je frapantno kakvi se intelektualni kepeci skoluju trenutno.

Postoji jos stvari za sjebati se osim fabrika?
Citava sela su popaljena, a pola miliona ljudi je nestalo.
madner

#749 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by madner »

Cuj to. Hoces reci da su sela bila nosioci produktivnosti? :D
Arteta

#750 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Arteta »

madner wrote:Cuj to. Hoces reci da su sela bila nosioci produktivnosti? :D
Ne naravno, poljoprivreda a samim tim i selo je sistematski sjebano za vrijeme copavog.

To govorim zato sto se to treba obnoviti, a to kosta, i novaca i energije.
Post Reply