Tko je ta, sta je ta, da prostis jebo je ja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Op3r4t0r

#1 Tko je ta, sta je ta, da prostis jebo je ja

Post by Op3r4t0r »

Ne znam odakle bih poceo, ljut sam i valjda ce mi biti lakse kad to podjelim, bar se nadam.

Zadnjih 12 godina zivim i radim u Austriji, ozenjen nasom zenom sa austrijskim drzavljanstvom, vec godinama i mene nagovaraju da uzmem drzavljanstvo jer ispunjavam vec odavno sve uslove a ja necu, necu, a i ne znam sto necu, valjda neki bosanski inat, a uvijek je u glavi bila i pomisao da kad dobijemo dijete ili vise njih i oni ce moci imati oba drzavljanstva, uz crveni i plavi pasos koji im vjerovatno nikad nece trebati ali eto neka ga nek stoji veli nesto u meni.

I dosao i taj dan, dobili mi svoje prvo dijete, hvala Bogu sreci nigdje kraja, ali treba to dijete i prijaviti da drzava zna za njega, da dobije svoje prve papire, i tako zena uz par klikova na internetu i jedan email u kojem je poslala kopije nasih dokumenata u austriji obavi cijeli posao, sve u par minuta, kroz par dana stize na nasu adresu sve sto djetetu treba, rodni list, internacionalni rodni list, dokaz o drzavljanstvu itd itd.

Ostalo jos da ponosni otac dijete prijavi i u Bosni, opet proradilo ono nesto bosansko u meni, da ta nasa Bosna ne gubi omladinu bar na papiru, predpostavim da ce biti u najmanju ruku lahko kao i u austriji, kopiram nase papire i papire od djeteta, odem u opstinu i prijavim dijete ili napravim punomoc i moji roditelji obave to za mene i gotova stvar.

Za svaki slucaj posaljem mamu danas da upita sta i kako ide i ona mi posalje uslikano sta mi sve treba

Image

Broj 1 nije problem
Broj 2 imam ali stariji od 6 mjeseci, valjda ljudi svaka 3 mjeseca mjenjaju drzavljanstva pa eto ne smije biti starije, valja vaditi novi
Broj 3: licnu kartu imam, jeli nova ili nije ne znam kad ih mjenjaju kako kome ceif naumpadne, znaci valja vadit novu licnu kartu a onda ici i na neko dodatno ovjeravanje
Broj 4: jos nekakvih papira, cekanja u redovima, obilazaka raznoraznih drzavnih ustanova
Broj 5: od svoje devete godine ne zivim u mjestu rodjenja, od devete do dvadeset i neke sam zivio u sredisnjem djelu Bosne, e sad ako hocu ovaj broj 5 valja mi ici dodatnih 200 km do rodnog grada koji se nalazi na zapadu bosne u manjem kantonu u koji idem svake prestupne godine
Broj 6: i jos nekakvih papira da bi bilo jos komplikovanije itd itd itd

Samo kad skontam koliko mi vremena za ovo treba, putovanja u druge gradove, cekanja u redovima, ziviciranja na salterima sa nasim "ljubaznim" salter hanumama, ma nepada mi na pamet, od danas i nakon ovoga sam zadovoljan da mi dijete bude samo svabce jer plavi pasos bi bio samo dodatna dekoracija u ormaru koja vjerovatno nikad nebi bila upotrebljena.

Ako moje dijete ne treba Bosni, ne treba ni Bosna njemu, bar onako na papirima.
Deda Kurcoje

#2 Re: Tko je ta, sta je ta, da prostis jebo je ja

Post by Deda Kurcoje »

Jos su nepismeni, ne pise se nesmije, vec ne smije.
Ridjobrki

#3 Re: Tko je ta, sta je ta, da prostis jebo je ja

Post by Ridjobrki »

Sramota.

Traže dokaz da je dijete rođeno, da već nije upisano u bh. državljanstvo, da su mu roditelji saglasni da se upiše u državljanstvo i da su ovlašteni za to.

Sve zbog takve sitnice kakva je upis u državljanstvo.

Bruka.
Fudo387

#4 Re: Tko je ta, sta je ta, da prostis jebo je ja

Post by Fudo387 »

Ridjobrki wrote:Sramota.

Traže dokaz da je dijete rođeno, da već nije upisano u bh. državljanstvo, da su mu roditelji saglasni da se upiše u državljanstvo i da su ovlašteni za to.

Sve zbog takve sitnice kakva je upis u državljanstvo.

Bruka.
Pa nije to problem vec sto traze 876456232 dokumenta za te stvari sto si nabrojao.
Ja sam slican problem rjesio vrlo jednostavno. Kontam, ako mu to bude kad trebalo neka sam sebi ganja, a ja se vala ne jebato po tim
nasim salterima i zivce gubio. Dosta sto poludim dok sebi pasos izvadim.. :D
Ridjobrki

#5 Re: Tko je ta, sta je ta, da prostis jebo je ja

Post by Ridjobrki »

Ja ne znam gdje vi to vadite - ja produžio ličnu u prošli utorak za 5 minuta.

Ovo sve pobrojano je dan posla u Austriji i dan u BiH, ko hoće nađe načina - jeb'o te 6 papira. Ja sam za jednu dozvolu vadio cijelu abecedu - ono od a) do v) bilo papira a u svakoj drugoj stavci treba još poneki papir.

Ovlastiš nekoga da ti to odradi na kraju krajeva ako ti je stalo. Da si u USK ja bih ti ovo sve završio za heftu dvije uz jedan tvoj dolazak ili ako ti je istekla lična za mjesec dana.
dobar osjecaj

#6 Proces upisa u BiH drzavljanstvo

Post by dobar osjecaj »

Ma hajde ako je bilo radi emocija da se ima plava knjizica, moze to dijete sredjivati i kad odraste. Ima pravo da se upise u BiH drzavljanstvo i kad bude samo u stanju da skupi sve te fine papirice, a mozda dotad neko malo pismeniji bude kucao ovaj spisak potrebnih dokumenata i mozda neki dijelovi procesa budu olaksani. S druge strane, tvoj post me podsjetio da se ponovo raspitam o uslovima za odricanje od BiH drzavljanstva.
Iskreno, zapamtila sam neki veci iznos ali nisam zapamtila da postoji razlicita tarifa obzirom na to u ime kojeg novog drzavljanstva se zelis/moras odreci ovog naseg.
POSTUPAK ODRICANJA OD DRŽAVLJANSTVA BiH

Lice koje se odriče od državljanstva Bosne i Hercegovine, daje izjavu o odricanju lično ili putem punomoćnika na pripremljenom obrascu kod Ministarstva civilnih poslova ili u DKP-ima u inozemstvu.

Uz izjavu o odricanju obavezno se prilaže:

1. Dokaz o posjedovanju državljanstva druge države (uvjerenje o državljanstvu), ili dokaz da mu je zagarantirano sticanje državljanstva druge države (garancija);

2. Prijava boravka u inozemstvu;

Navedene dokumente potrebno je prevesti na jedan od jezika u službenoj upotrebi u BiH kod ovlaštenog sudskog prevodioca u BiH ili u inozemstvu – ovjerene kod nadležnog organa, a eventualna punomoć, koja se daje u inozemstvu, ovjerena od strane DKP-a ili kod notara.

3. Izvod iz MKR u Bosni i Hercegovini – rodni list;

4. Uvjerenje o državljanstvu BiH;

5. Vjenčani list (za lica koja su u braku);

Ovi dokumenti ne smiju biti stariji od šest mjeseci.

6. Presudu o razvodu braka (za lica čiji je brak prestao razvodom);

7. Ovjerenu kopiju pasoša BiH (strana sa fotografijom ovjerena od nadležnog DKP-a, od notara, ili od strane nadležnog organa u BiH) ili uvjerenje o neposjedovanju istog;

8. Važeću ličnu kartu izdatu u BiH, ili uvjerenje o njenom neposjedovanju;

9. Uplatnicu od 200 KM za lica koja imaju, odnosno stiču državljanstvo država bivše SFRJ, a za lica koja imaju, odnosno stiču državljanstvo drugih država, uplatnicu od 800 KM administrativne takse po predmetu.

Način uplate pojašnjava se prilikom davanja izjave o odricanju od državljanstva BiH.

U postupku odricanja od državljanstva BiH za malodobnu djecu, pored izjave o odricanju, potrebna je i izjava o saglasnosti oba roditelja za odricanje, a ako su djeca starija od 14 godina i njihova izjava o saglasnosti za prestanak državljanstva BiH odricanjem.

Ove izjave daju se potpisivanjem na zapisnik kod nadležnog organa iz tačke1., ili se prilažu ovjerene izjave uz zahtjev za odricanje.

Ako je drugi roditelj stranac, za njega se prilaže uvjerenje o državljanstvu druge države, a ako je drugi roditelj umro, za njega se prilaže izvod iz matične knjige umrlih.

Posebne napomene:

- Sva lica koja se odriču državljanstva BiH moraju imati određen jedinstveni matični broj.

- Kod lica koja su mijenjala prezime, zaključenjem braka ili na drugi način, vjenčano, odnosno na drugi način promijenjeno prezime, mora biti upisano u rodnom listu i u uvjerenju o državljanstvu BiH.

- U predmetima odricanja putem DKP-a, na propratnom aktu, mora biti popis akata u predmetu odricanja (ova praksa je napuštena od pojedinih DKP-a).

- Lična karta (ne fotokopija lične karte) ili uvjerenje o njenom neposjedovanju, mora se dostaviti od strane nadležnog DKP-a, uz predmet odricanja, sa odgovarajućom konstatacijom u propratnom aktu (samo za odrasle).
ferratilis

#7 Re: Tko je ta, sta je ta, da prostis jebo je ja

Post by ferratilis »

Vidiš, care moj, tebi je to opcionalno da li ćeš ganjati te papire. E sad zamisli kako je svima nama koji svaki dan moramo visiti po šalterima i trpiti "ljubaznost" "naših" službenika

Uživaj ti u životu u Austriji i trudi se samo da to dijete ima što bolji život, ali i nek ne zaboravi odakle je. Pozdrav
Fudo387

#8 Re: Tko je ta, sta je ta, da prostis jebo je ja

Post by Fudo387 »

Ridjobrki wrote:Ja ne znam gdje vi to vadite - ja produžio ličnu u prošli utorak za 5 minuta.
U ambasadi.
Meni je najcudnije sto svaki put moras ponovo donijeti uvjerenje o drzavljanstvu i rodni list. Pa jebemu, valjda ako imam stari pasos koji
treba produziti, odnosno izvaditi novi jer svako malo dodajete nake zvjezdice po njemu :D pa ti taj stari koji uopste nije istekao vise ne vazi,
logicno bi bilo da ti te gluposti vise ne trebaju. Nego daj zovi starog da to sve izvadi, pa posalje postom, pa onda ti njima posaljes, i dok to
oni primjete, uknjize, odgovore, zakazu ti datum da se pojavis kako bi te uslikali, uzeli otiske prstiju drlj brljzvrlj...mozes na mars i vratiti se.
Bespotrebno i potpuno besmisleno je to sve zakomplikovano, ne znam kome je u interesu da je to tako.
Margita81

#9 Re: Tko je ta, sta je ta, da prostis jebo je ja

Post by Margita81 »

ferratilis wrote:Vidiš, care moj, tebi je to opcionalno da li ćeš ganjati te papire. E sad zamisli kako je svima nama koji svaki dan moramo visiti po šalterima i trpiti "ljubaznost" "naših" službenika

Uživaj ti u životu u Austriji i trudi se samo da to dijete ima što bolji život, ali i nek ne zaboravi odakle je. Pozdrav

:thumbup: :lol:
O'zone
Globalni moderator

#10 Re: Tko je ta, sta je ta, da prostis jebo je ja

Post by O'zone »

Meni kao nekome ko živi u ovoj da prostiš jebo je ja Bosni i Hercegovini ostaje fenomen zašto ljudi koji žive vani žele da se vežu uz ovu rupu pa barem komadom papira.

Možda to drugačije izgleda kad si vani ali iz moje tačke gledišta to je apsolutno bespotrebno.

Da mi se pruži prilika da odem i da se nakon nekog vremna odreknem državljanstva i veza sa BiH uradio bih to bez razmišljanja čak ni trepnuo ne bih....ali opet to je gledište nekoga ko živi, radi, odgaja djete/cu u ovoj državi.
Ridjobrki

#11 Re: Tko je ta, sta je ta, da prostis jebo je ja

Post by Ridjobrki »

Fudo387 wrote:
Ridjobrki wrote:Ja ne znam gdje vi to vadite - ja produžio ličnu u prošli utorak za 5 minuta.
U ambasadi.
Meni je najcudnije sto svaki put moras ponovo donijeti uvjerenje o drzavljanstvu i rodni list. Pa jebemu, valjda ako imam stari pasos koji
treba produziti, odnosno izvaditi novi jer svako malo dodajete nake zvjezdice po njemu :D pa ti taj stari koji uopste nije istekao vise ne vazi,
logicno bi bilo da ti te gluposti vise ne trebaju. Nego daj zovi starog da to sve izvadi, pa posalje postom, pa onda ti njima posaljes, i dok to
oni primjete, uknjize, odgovore, zakazu ti datum da se pojavis kako bi te uslikali, uzeli otiske prstiju drlj brljzvrlj...mozes na mars i vratiti se.
Bespotrebno i potpuno besmisleno je to sve zakomplikovano, ne znam kome je u interesu da je to tako.
Ima milion nelogičnih i glupih stvari, niko to ne spori - ali da je sad toliki problem izvaditi 5-6 papira, brate nije. Gledam onaj spisak, sve se to završi na tri mjesta - MUP, CIPS i notar. Iole pismenom i organizovanom čovjeku to je odvojiti malo vremena i završiti posao.

Treba kritizirati i upozoravati ali ne vidim poentu izmišljati da se svako malo mijenjaju lične karte kad je moja lična karta istekla prirodnim putem nakon 10 godina validnosti. Ili pod broj 6 kukati zbog "hrpe dokumenata" iako je riječ o jednom dokumentu koji mu možda neće ni trebati.

Držimo stvari realnim, ovo sve je par dana posla i par sedmica čekanja - ipak govorimo o stvari koja nije nimalo neozbljna, državljanstvo je u pitanju. Ako je toliki zahmet i problem i ako patriotizam pada zbog tri šaltera pišaj i tu državu i taj patriotizam.
Fudo387

#12 Re: Tko je ta, sta je ta, da prostis jebo je ja

Post by Fudo387 »

Nije to tako jednostavno druze ridjobrki, ima tu puno vise peripetija od par sedmica cekanja i nekoliko papira.
Malog Pjanica su handrili mjesecima, na kraju moralo vijece ministara vanredni sastanak zbog njega odrzati, a zamisli kako je kad
se obicnom smrtniku nekakav kockoglavi bizon u ambasadi ili konzulatu natovari na kosti.
Edin H.

#13 Re: Tko je ta, sta je ta, da prostis jebo je ja

Post by Edin H. »

Udarajmo pecate :oops:

animals

#14 Re: Tko je ta, sta je ta, da prostis jebo je ja

Post by animals »

Austrijski pasos dijete, ako mu je jedan roditelj Austrijski drzavljanin, dobije bez
ikakvi komplikacija..ali BIH, je to, treba dobiti njihovo drzavljanstvo, navala iz cijelog svijeta..
jebem ti, birokratiju.. :-)
Gojeni H

#15 Re: Tko je ta, sta je ta, da prostis jebo je ja

Post by Gojeni H »

Ridjobrki wrote: ... - ipak govorimo o stvari koja nije nimalo neozbljna, državljanstvo je u pitanju. Ako je toliki zahmet i problem i ako patriotizam pada zbog tri šaltera pišaj i tu državu i taj patriotizam.
:thumbup:
Ridjobrki

#16 Re: Tko je ta, sta je ta, da prostis jebo je ja

Post by Ridjobrki »

Fudo387 wrote:Nije to tako jednostavno druze ridjobrki, ima tu puno vise peripetija od par sedmica cekanja i nekoliko papira.
Malog Pjanica su handrili mjesecima, na kraju moralo vijece ministara vanredni sastanak zbog njega odrzati, a zamisli kako je kad
se obicnom smrtniku nekakav kockoglavi bizon u ambasadi ili konzulatu natovari na kosti.
Nije tačno i ne možeš porediti novorođenče sa Pjanićem i nema tu nikakvog handrenja. Kod nas ljudi predaju nepotpunu dokumentaciju pa ih onda kao handre glavonje i bizoni. Ako je išta uređeno i organizovano sada onda je to izdavanje ličnih dokumenata, znam pola raje iz IDDEEA u BL i znam kako i koliko rade.

Ljudi predaju za dokumente kad je stani-pani, kad je sezona, kad je gužva, kad je nemoguće obraditi tolike zahtjeve... Zahtjev za ličnu ili pasoš treba par papira i to je sve. Meni kad je bilo zapelo išao sam na onu hitnu proceduru i dobio pasoš za dva dana, može se i to ako se treba.
Kinesko prkno

#17 Re: Tko je ta, sta je ta, da prostis jebo je ja

Post by Kinesko prkno »

Saburom je dunjaluk pokriven,pa tako i birokratija u BiH. :-)
Nek je dijete zivo i zdravo, a ne da odmah bude zrtva tvoje nostalgije i inata,
Dobilo dijete pasos sutra ili za godinu,njemu je to svejedno.
Nemoj se ti sikirati i tako to.
Fudo387

#18 Re: Tko je ta, sta je ta, da prostis jebo je ja

Post by Fudo387 »

Ridjobrki wrote:Meni kad je bilo zapelo išao sam na onu hitnu proceduru i dobio pasoš za dva dana
Pa ja,
Ridjobrki wrote:znam pola raje iz IDDEEA u BL
:lol:

jebes ti mene, al haj...
Ridjobrki

#19 Re: Tko je ta, sta je ta, da prostis jebo je ja

Post by Ridjobrki »

Fudo387 wrote:
Ridjobrki wrote:Meni kad je bilo zapelo išao sam na onu hitnu proceduru i dobio pasoš za dva dana
Pa ja,
Ridjobrki wrote:znam pola raje iz IDDEEA u BL
:lol:

jebes ti mene, al haj...
:lol: :lol: :lol:

Nije to u pitanju, majke mi :lol:

Znam ljude jer mi je prijatelj tamo radio pa sam preko njega upoznao sav sindikat njihov. :lol:

Nema tu štele, ljudi ljeti rade u tri smjene i jedva stižu obaviti posao. A pasoš može dobiti za dva dana redovnom procedurom ko god hoće i ko je spreman platiti 200 KM. Dosta raje iz dijaspore tako radi kad dođu na odmor. Mene firma trebala slati u Njemačku, bilo nešto hitno i jedino ja mogao ići ali nisam imao pasoš...
Saian

#20 Re: Tko je ta, sta je ta, da prostis jebo je ja

Post by Saian »

Op3r4t0r wrote: ziviciranja na salterima sa nasim "ljubaznim" salter hanumama, ma nepada mi na pamet, .
pogresno prika, salter hanume su zapravo ismethorashice koje sjede i rade na salteru u slobodno vrijeme, inace rade na svom materijalu
Ridjobrki wrote:
Edin H. wrote:
Paul F. wrote:U Bosni ima provala ko nigdje. Neki dan u banci u Sa. Neka žena došla na šalter i bankarka kaže: to je 28 KM. Ova je pita: šta je KM ? Bankarka odgovara: pa qrac moj, šta će biti ? :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: , to je to, konacno se vide plodovi mukotrpnog rada i obuke s ciljem poboljsanja i unapredjenja odnosa prema komitentima :skoljka:

:lol: :lol: :lol:

Ovo treba uvrstiti u neku antologiju šalterskog poslovanja! :lol: :lol: :lol:
a sad svi zamislite neku dragu stariju rodicu ili rodjaka, majku, mati, tetku, dedu, daidzu koji (iz bilo kojeg razloga) nisu culi ili ne znaju za skracenicu bosanske valute i iskreno iz neznanja pitaju sta je KM osobu na salteru te dobiju ovaj "zmijuga profesore" odgovor, kakav ba plavi pasosh, pa koji ce ti kua, man' se corava posla
Ridjobrki

#21 Re: Tko je ta, sta je ta, da prostis jebo je ja

Post by Ridjobrki »

Je rajt, eto niko ne zna šta je KM u Bosni - jel' pita na pijaci šta je KM dok paradajz pipa?

Dijasporci, okanite se šupljiranja i forsiranja ekstremnih i teoretskih situacija koje se eto jedino vama mogu dogoditi.

Sjedi gdje jesi, razduži državljanstvo i odjebi u troskocima ako ti se ta Bosna toliko gadi. Liku mrsko nekad tokom života izvaditi šest papira da mu dijete ima državljanstvo. Neko je po mjesec dana u blatu ginuo pod snajperima i mitraljezima da bi nekom danas bilo woooo-hoooooo crnjak pred tri šaltera slati.

Danima se nešto raspravljam sa dijasporcima u vezi takvih jebenih trivijalnosti da stvarno mislim da mi je vrijeme da malo odmorim od foruma pa hajde da isprovociram ban - nosite se lijepo u tri pičke materine europeizirane i pustite ljude koji znaju živjeti da to i rade.

Molim ban na mjesec dana da ne gubim vrijeme na pizde dijasporske kojima bi sva država trebala zanositi jaja u krivini da bi se oni osjećali lijepo u nečemu po čemu samo pišaju sa visine bez da su to ičim pomislili poboljšati.

Adios!
Ridjobrki

#22 Re: Tko je ta, sta je ta, da prostis jebo je ja

Post by Ridjobrki »

P.S. Sam sam prijavio post tako da vam pokažemo kako može administracija u BiH biti i brza kad treba.

:wink: :kiss:

:sax:
MedenoSrce

#23 Re: Tko je ta, sta je ta, da prostis jebo je ja

Post by MedenoSrce »

samo da apeliram da se brkan ne banuje jer sam razumjela da je on ovo napisao in a menr of spiking, sa nadom da cete uvaziti moju molbu srdacno se zahvaljujem :mrgreen:

a sto se tice patke zvane "sta znaci ovo KM" moj komentar je da ima potencijala uci u urbanu legendu
necu da kazem da laze forumas koji je navedeno napis'o :D

:sax: +
Saian

#24 Re: Tko je ta, sta je ta, da prostis jebo je ja

Post by Saian »

Ridjobrki wrote:P.S. Sam sam prijavio post
Nista manje se od tako principijelnog forumasa ne bi ni ocekivalo :D Iako ja stvarno ne vidim potrebu, sto se mene tice uopce nisi morao. Lichno (a drugi neka kazu za sebe) se ne osjecam ama bas nimalo uvrijedjen niti prozvan ovim izljevom samodopadnosti maskirane u nekakvu pravednichko-patriotsku "ajm a survajvr" zhuch upakovanu u "ja sam trpio koliko sam mogao, al sami ste krivi"-folushku. No moras priznati da su razmazheni dijasporci bili izvrsna prilika da se manifestira ona "iako uctiv ustvari sam poprilichno chvrst i nesputan kad branim ono u sta vjerujem" :D

Nesto ovako samo sto bih od Dzamonje ovo pokus'o i trazio jos
Ako ti kažu da sam se u svojim posljednjim časovima junački držao, da sam neustrašivo gledao smrti u oči, da sam je čak i začikavao, da sam svog sudiju prezrivo pljunuo, a da sam dželatu dao kesu dukata uz riječi: “Dobro obavite svoj posao!”,

Ovo
Ridjobrki wrote:P.S. Sam sam prijavio post
je potpuno nepotrebno napisati, ako je pravednicki gnjev u pitanju, naime tad se prijavi i suti o tome, cekas svoj ban koji prizeljkujes, s kojim si zen i cao, doci ce. Ali kako ostaviti ego da skapa? A i kompleks isusa nazarechanina koji se evo zrtvovao pred najezdom strashnih razmazhenih hordi iz dijaspore bi ostao neispunjen. Drugim rijecima, ne znam ko ti to inache pushi, al nemoj zamjerit, ako ja preskocim
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#25 Re: Tko je ta, sta je ta, da prostis jebo je ja

Post by Truba »

kako to brko fino sroci
a ja samo napisem

ne volim dijasporu :mrgreen: ne volim ljeto jer vi dolazite
ne volim europske blagdane jer dofurate kad spojite sa vikendom

zasto ba dolazite na ovaj forum :thumbup: :bih: :sax:
Locked