Tjevapi u BiH

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

car-x

Post by car-x »

edu wrote:ne mogu kod zelje valjati cevapi kad se desi da vas sjedne 2-3..narucite 2-3 porcije..a oni vam ih donesu za 56 sekundi..neki dan sam bio sa nekom rajom..cevapi mu stoje na rostilju peceni..u cosku..pokriveni somunom..neko naruci..konobar vrisne odmah 3 desetke..dok on dodje..ovaj ih samo jos malo ugrije..i to je to......na stranu sto su malo kraci od virsli.. :D :D .........nema cevapa do petice..sta vam je...
valja mi sljedeci put kad odem kod hadzije na cevape (ovo sto je fukara spomeno pod "bosna" u srebreniku), pa da vidite kako to izgleda..
Orbini

Post by Orbini »

Cevap nije originalno bosansko jelo, vec jedna verzija kepapa,kebaba,cebaba,... kojih imas najmanje 100 razlicitih vrsta diljem istocnog svijeta i Balkana. Dakle, jedno od orjentalnih jela koja su dosla kod nas za Osmanlija.

Probao sam cevap u sve i jednoj nasoj carsiji i mogu vam reci da po ukusu i obliku nisu puno drugaciji od vrsta kebaba koje sam jeo u Turskoj.

Jedini originalni autenticni cevap u Bosni je Banjalucki cevap.
Kako po ukusu, tako i po obliku. Sve ostalo je blaga kopija nekih podvrsta turskih kebaba.

Zao mi je Sarajlije ako ovo vrijedja vasa osjecanja. Ali vi imate pite i corbe koji su kod vas najbolji, janjetina je najbolja oko konjica, paprike na razne nacine u Gradaccu, kvrgusa, mutusa,.. u Bos. Krajini, tufahije i japrak u Mostaru, burek u travniku,... i cevap po Banjaluckom receptu.

S tim da se i oko pita moze raspravljati. Vasa je krompirusa i uckur pita.
prijatan pozdrav
:-D
Stari

Post by Stari »

Negdje u juznom dijelu svedske postoji grad Värnamo (Vearnamo se izgovara otprilike) u tom gradu, blizu zeljeznicke stanice, postoji cevabdzinica koja se zove Restaurant BL ....medju etnickim svedjanima vlada nedoumica oko toga da li BL znaci ... :D Bosnian Lovers :D ...ili nesto drugo.

Cevapi su po banjaluckom fazonu ... jestivi su...jos ako su sa kajmakom...dapace vrlo dobri.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

edu wrote:ne mogu kod zelje valjati cevapi kad se desi da vas sjedne 2-3..narucite 2-3 porcije..a oni vam ih donesu za 56 sekundi..neki dan sam bio sa nekom rajom..cevapi mu stoje na rostilju peceni..u cosku..pokriveni somunom..neko naruci..konobar vrisne odmah 3 desetke..dok on dodje..ovaj ih samo jos malo ugrije..i to je to......na stranu sto su malo kraci od virsli.. :D :D .........nema cevapa do petice..sta vam je...

nek se i ja sa eduom jednom slozim, mada to vec napisah par stranica prije na ovoj istoj temi.
Trenutno nema boljih od petice, zelju zaobilazim u sirokom luku.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Nikad ne udjoh u peticu na tjevaptitje :D:D

Ma Kurto zakon, Mrkva also :)
edu

Post by edu »

da je ovom administratoru pameti.. :D :D ..slag'o bi se on sa mnom cesce.. :D :D :D

horns..kupim ti crvene cipelice.. :oops: :D ..pa te vodim u peticu.. :D :D ..pa nije osmi mart svaki dan.. :D :D :D
Post Reply