Tjevapi u BiH

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

The_Fluid

#1 Tjevapi u BiH

Post by The_Fluid »

dakle, svjedoci smo da su tjevapi, jedno od nacionale jela, u Bosni i Hercegovini.

Koje mjesto/tjevabdzhinicu mozhete da preporuchite, ali iskljuchivo izvan Sarajeva? I zashto? A onda na kraju dodajte vashu/vashe omiljene tjevabdzhinice.

Evo za uvod, preporuchujem Ihtijarevitja u Visokom (preko puta pijace) i Beshlitja u Zenici (put Vjetrenice, za Travnik).

Dalje preporuchujem Zlatni raj, u Bosanskom Shamcu, takodjer pored pijace, i Kod Ide, u Stocu, 150metara od kamenog mosta.

..
hananah

Post by hananah »

Ma nisu tjevapi nego ćevapi :-) a ja ih samo u Zelji jedem, tako kad i idem gdjegod van Sarajeva narucim iz Zelje za ponjeti :-) pa mi svugdje valjaju :)
Engram

Post by Engram »

tjevabdzhinice
jos malo pa cemo ga prevoditi... :-)
zensko

Post by zensko »

a ti bi Seha da ti ja majicu saljem u NYC? :-)

:)

ali mogu te odvesti na cevape
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Nakon vishestrukog prolaska kroz Bosnu i Hercegovinu, odgovorno tvrdim da su najbolji tjevapi u Travniku, a ne u Sarajevu. Tako je bilo i prije rata.

Idemo dalje, ako ste u Konjicu, odlichne tjevape mozhete pojesti u tjevabdzhinici Hajduk (preko puta Poshte), izgleda kao prizor iz filma: "Ko to tamo peva", ali su tjevapi odlichni, jogurt josh bolji i najvazhnije, ovo su rijetki tjevapi koji vam netje pasti teshko na zheludac.

Drugo mjesto, gdje tjete pojesti tjevape od chistog mesa, bez dodatka enormnih kolichina sode ili vegete, je Restoran Orhideja na ulasku u Donji Vakuf, iz pravca Travnika, sa desne strane.
zensko

Post by zensko »

:roll: mene sad malo glad fata :)
mrak

Post by mrak »

A Beslic, Zenica?

Slazem se sa Fluidom, najbolji cevapi koje sam ikada u zivotu pojeo bili su u Travniku, kod Harija, jel se tako zvalo.
progDVB

Post by progDVB »

Slazem se sa Hanom, u Sarajevu su najbolji u Zelji :D
Najduzi cevapi koji se prodaju u BiH, mislim da se mogu naci u cevabdzinici Zmaj, iza Robot komerca u Hrasnom
Van Sarajeva?...iako nije preporucljivo, jer nigdje nisu kao u Sarajevu ... :roll: ....mjesto se zove Dolac, na ulazu u Travnik, a mislim da se cevabdzinica zove Bajra
(kod Harija u Travniku mi se ne dopada somun) :(
hananah

Post by hananah »

Da, u Zmaju nisu losi, to mogam priznati, i super je sto imaju svakakve kombinacije. Tamo se moze npr. naruciti, 2 cevapa, jedna sudjukica, malo jetrice, bogda piletine, a moze se i kafa popiti poslije, nasa prava Bosanska :-)
progDVB

Post by progDVB »

Hajde neka neko spomene i po nekog trovaca medju cevabdzijama.
Evo ja npr kao prvog medju prvim predlazem Nuneta, od njegovih cevapa, manta se cijeli dan :-)
The_Fluid

Post by The_Fluid »

mrak,
Beshlitj je josh u uvodnom tekstu teme spomenut :-) .

Shto se tiche Sarajeva, da u Zmaju su tjevapi odlichni, i dobro je shto se mozhe kombinovati, ko voli tako.
Od tjevabdzhinica u Starom Gradu, preporuchio bih Peticu, gdje su tjevapi dozhivjeli najmanje promjene u posljednjih 15godina.

Shto se tiche Travnika, tjevabdzhinica Hari je samo naizvikanija, no pored Lashve, u tzv zantskom centru postoje josh najmanje tri tjevabdzhinice koje su jednako dobre, ako ne i bolje. (Nazhalost, najbolja u Travniku, Tri bora, je izgorila tokom rata.)

---
Idemo dalje,
ako vas put nanese u Bugojno, tjevape pojedite u Opatiji ili u tjevabdzhinici Kod Vahdete, obje tjevabdzhinice se naslanjaju jedna na drugu, i nalaze se na deset metara od ulaza u pijacu.

Banjaluka,
standatdno mjesto je Kod Muje, a dovoljno dobro je i u tjvabdzhinici Aljosha i Buha.

(to be continued..)
weasel

Post by weasel »

JEDIMO CEVAPE-BUDIMO JAKI :oops:

Ako nismo bas najpametniji,onda smo sigurno najaci :oops: ,a to je sve zbog naseg nacionalnog jela -tjevappcici :D

Dokaz (iz licnog iskustva) ;)

Stojim za sankom,poliram ga laktovima,pijem neko bljutavo pivo.Prilazi mi neki pijani Svedo,odmjera me od glave do pete i pita da li moze da proba da me digne?Haj' reko,prepustim se, ko ce jos sa pijanim kretenom izaci na kraj.I proba on,ali corak :D - ni makac od poda.Reko,dedera da ja sada probam!Dignem ga,k'o perku a on se samo koprca u zraku.Tako je kada se samo jedu kukuruzne pahuljice :D...Pita Svedo kako sam tako jak?Rekoh,od sest mjeseci starosti jedem tjevap. :oops: Od sest mjeseci jedes Kebab,priupita Svedo?Ma jok kebab,hajvane,nego tjevap...
Ne konta on sta je to pa pojasnim fino:od sest mjeseci starosti jedem samo meso,a ne kukuruzne pahuljice kao ti.Usput mu fino objasnim kako od tjevapa "zebu noge"...;)
winetou

Post by winetou »

Banjalučke ćevape ipak treba odvojiti od ostalih podgrupa :D
progDVB

Post by progDVB »

winetou wrote:Banjalučke ćevape ipak treba odvojiti od ostalih podgrupa :D
Ja ih bas nesto i ne gotivim :(
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Iste, teshko da mozhete natji, a da su chemu u mjestima kao shto je Biletja, Gacko, Shiroki Brijeg, no vrijedi pokushati u Gorazhdu, u jednom restoranu, pedest metara prije zgrade Poshte, na drugoj strani ulice, malo uvuchenom, u prizemlju stambene zgrade, odmah do 'piljare'. Imena se sad ne mogu sjetiit, no poshto je tu samo jedan restoran, lako ga je pronatji.
tjevaptjitj

Post by tjevaptjitj »

banjalutjki tjevaptjitji nisu tjevaptjitji :oops: :lol:
Monya

Post by Monya »

Kod Hodzica na Bascarsiji cevapi su bez premca! Ja dolazim u rajvoSa triput godisnje, ali necu da kvarim ili eksperimentisem. Nekad sam, dok sam zivio u Sarajevu svracao u Zelju, ali stavri se mijenjaju...
The_Fluid

Post by The_Fluid »

tjevaptjitj,
obzirom da nigdje ne stoji tjevapchitj, nego se spominje rijech tjevap i tjevapi, vidno je da si stavio ovaj komentar (misletji da si pametan i duhovit, a ustvari samo pokazujesh svoje pravo lice, koje je daleko od prethodno spomenutog) ne gledajutju o chemu je tema. Tema nije da li je banjaluchki tjevap tjevapchitj, nego gdje su dobri tjevapi u BiH.

Weaselu, mozhesh ti to i sa svojim nickom :D

Stick to the topic iliti drzhi se teme. Hvala.

Monya,
mislish na Hodzhitja nasuprot Ferhatovitja? Jer sad imash Hodzhitja i do nekadashnjeg Dedana ili AB-a ili Noname-a, na glavnom trgu, a odranije je poznat Hodzhitj pored Ramisa na Slatkom tjoshku, ovaj je pak Tarik Hodzhitj.
Monya

Post by Monya »

Monya,
mislish na Hodzhitja nasuprot Ferhatovitja?

Bravo shampion!
Ja sam dos'o u Carsiju nakon par godina i sretnem jarana Veliju kod NIK-a (bivseg), stali malo i ja ga pitam gdje ima dobro da se sjedne i nesto pojede. Kaze mi "Hodzic ti je jarane najbolji za mene".
I ispade da me nije izradio...
Angel In Coma

Post by Angel In Coma »

Moram vas razočarati, ali ćevapčići su Tursko nacionalno jelo a ne naše :sad: Najbolji su u Želji naravno.

Imam jedno pitanje. Malo sam se zbunila kada sam naručila ćevape u Mostaru prošlo ljeto i konobar mi donjeo uz njih maslo i pomfrit. Koliko ja znam nigdje veze :-) Šta je fazon???
progDVB

Post by progDVB »

Angel In Coma wrote:Moram vas razočarati, ali ćevapčići su Tursko nacionalno jelo :sad:
Ne bih bas rekao :roll:
Angel In Coma

Post by Angel In Coma »

Ma nisam ni ja mogla vjerovati ali jednom davno čitala u Danima.
Post Reply