Tjeranje kod kujice

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
opet ja

#1 Tjeranje kod kujice

Post by opet ja »

Ima li ovdje ijedan veterinar? je li moguce da kujica od 16 godina ima jos uvijek tjeranje :shock: :? krvari...mislim ono tackice po podu, stalno hoce vani, neuroticna je...
Lucie

#2 Re: Tjeranje kod kujice

Post by Lucie »

nisam veterinar ali sa mojim brojim kujicama kao da sam diplomirala:-)))))

pa kujica ulazi u period nakon 9 - 1O godine kao zena ulazi u menopauz. i sada svaka kujica i kao svaka zena to podnosi drugcije. imala sam kuju koja redovno dva puta godisnje imala tjeranje do svoje smrti /nekih 15 godina/. Imala sam kuju kojoj pocelo tjeranje skakati. tjerala se jednom za 2 mjeseca posle godinu dana nista. I imala sam kujicu koja sa 1O godina se prestala tjerati zauvjek.
mislim ono tackice po podu, stalno hoce vani, neuroticna je...
daje u pitanju moja kuja odmah sutra dana bi isla na sono, jer moze to znaciti upalu maternice ili rak mlecnih zleza ili tumor u maternici. izmeri temperatu, to su prve znakove upale u tjelu. I moze to samo znaciti staracku neuroticnost ali dala bi da me smiri veterinar. ako je ozbilno nesto, sa 16 godina nebi je dala operisati. to sam uradila jednom da nisam slusala veta :-(i samo sam produzila nasu patnju o 2 mjeseca :-(((
opet ja

#3 Re: Tjeranje kod kujice

Post by opet ja »

hvala ti puno...ma svakako cemo otici ima ona vec i epilepticke napade..ma sva sam zbunjena
Lucie

#4 Re: Tjeranje kod kujice

Post by Lucie »

cuvam fige. ako treba oko epilepsie nazalost i s atim imamo iskustva pa sam na PP. ali u glavno 16 godina kod peseka je fenomenalno ito prica kako divno se sa vama provela. Ja svog Amadeusa izgubila u 6 i to je prerano za svakog pesa :-(
drvetmed

#5 Re: Tjeranje kod kujice

Post by drvetmed »

opet ja wrote:Ima li ovdje ijedan veterinar? je li moguce da kujica od 16 godina ima jos uvijek tjeranje :shock: :? krvari...mislim ono tackice po podu, stalno hoce vani, neuroticna je...
Ima nas veterinara ,
Moguće je da kuja i sa 16 godina ima tjeranje .
Kod životinja je to malo drugačije jer sve životinje imaju manje ili više izražen ciklus cijeli život.A sem toga više je nego nemoguće porediti žene i životinje jer kod žena u određenom životnom dobu dolazi do menopauze a kod životinja dolazi do određenih promjena na nivou žljezda i hormona ali ne do te granice da dolazi do menopauze ( ona kod životinja praktično i ne postoji u onom obliku u kojem dolazi kod žena ) .

Upale materice su vrlo rijetko pračene krvavim kapljicama, obično je to gnojni, sluzavi ili mješani iscjedak.Karcinom je također malo za vjerovati jer je kuja " neurotična" , kod karcinoma temperatura u večini slučajeva je u granicama normale a životinje su mirnije i potištene.
Meni ovo liči na obično tjeranje ali isto tako mislim da je teško na ovakav način o tome raspravljati, bolje da se to pogleda pa si na sigurnom.
:run:
Last edited by drvetmed on 05/05/2009 19:25, edited 2 times in total.
opet ja

#6 Re: Tjeranje kod kujice

Post by opet ja »

Hvala tebi..kod ove moje je definitivno tjeranje...hem ona ganja muske..hem nju ganjaju...ludilo :-)
drvetmed

#7 Re: Tjeranje kod kujice

Post by drvetmed »

opet ja wrote:Hvala tebi..kod ove moje je definitivno tjeranje...hem ona ganja muske..hem nju ganjaju...ludilo :-)
Pa to je dobro moja kujica koja je kastrirana ne ganja muške niti dozvoljava da njoj prilaze ali zato uvjek sa sobom nosa igračku koju koristi u razne svrhe, đaba što je kastrirana.Šta su ti hormoni?

drago mi je da nije ništa loše :dance:
Post Reply