Tjelohranitelj=tjelobranitelj

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Fox Mulder

#1 Tjelohranitelj=tjelobranitelj

Post by Fox Mulder »

Vec duze vremena mi bode oci izraz tjelohranitelj. Valjda treba da bude tjelobranitelj ili tjelesni cuvar. Ovo je tema za gramatike, ali i na engleskom se kaze body-guard, a to je tjelobranitelj.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

prevodi se u duhu naseg jezika... dakle hrvatskog :D:D:D

:P
DJ Babo

#3 prvobitno znacenje glagola "hraniti"

Post by DJ Babo »

prvobitno znacenje glagola "hraniti" bilo je "(sa)cuvati". to se znacenje do danas odrzalo u rijecima "pohraniti" i "sahraniti"...

i naravno, odrzalo se jos u "tjelohranitelj"

8)
atko

Post by atko »

A moze li suprotno od TjeloHranitelj biti TjeloSaHranitel? :D :D :D
Dirty Harry

#5 Re: prvobitno znacenje glagola "hraniti"

Post by Dirty Harry »

DJ Babo wrote:prvobitno znacenje glagola "hraniti" bilo je "(sa)cuvati". to se znacenje do danas odrzalo u rijecima "pohraniti" i "sahraniti"...

8)
I odrzalo se u nekim drugim slavenskim jezicima ...
sulesavic

#6 Re: prvobitno znacenje glagola "hraniti"

Post by sulesavic »

DJ Babo wrote:prvobitno znacenje glagola "hraniti" bilo je "(sa)cuvati". to se znacenje do danas odrzalo u rijecima "pohraniti" i "sahraniti"...

8)
Nije me sramota reæi hvala...
patrius

Post by patrius »

Pohrana = Arhiva :oops:
patrius

Post by patrius »

Hraniti v suhom,hladnom i tamnom mestu :oops:
Ergot

#9 Re: Tjelohranitelj=tjelobranitelj

Post by Ergot »

Fox Mulder wrote:Vec duze vremena mi bode oci izraz tjelohranitelj. Valjda treba da bude tjelobranitelj ili tjelesni cuvar. Ovo je tema za gramatike, ali i na engleskom se kaze body-guard, a to je tjelobranitelj.
Branitelj je defender, a guard je cuvar ili strazar. A znas srati o 'slabim nacijama'.
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

sve mi se nešto mješaju ova slova pred očima, ko da piše jeboznatitelj
Downunda

#11 Obezbjeđenje = osiguranje?

Post by Downunda »

Stvarno ne prođe ni jedan dan (pa skoro nijedan) da ne primjetim da je neki prijeratni izraz zamjenjen nekim novim pa čak i da novi izraz nije pravilan ni u kom pogledu.....ali eto, valjda je to po ovom poslijeratnom pravilu "nije to naše" (mada meni još nije jasno šta je "naše", a šta "njihovo").

Zašto se na skoro svim medijima (pa i u govoru) riječ "security" prevodi kao "osiguranje"; kada se (bar kod nas) izraz osiguranje odnosi na "insurance"?
Nikad, osim u polju osiguranja (imovine i lica) nisam prije rata čuo da bilo ko kaže:"On je radnik osiguranja", nego "obezbjeđenja".
Da ne spominjem izraze "zaštitari" koji bi vjerovatno znalo (semantički) odgonetnuti možda 4% naših prijeratnih sugrađana!

Neka svako govori kako misli da treba, ali zašto mnogi (uglavnom ovi koji favorizuju, (da ne kažem favorizIRAJU-što također nema veze sa našmgovornim područjem), se toliko "naoštre" i "napale" čim se spomene neka riječ, koja je nekad (prije rata) bila u upotrebi, a danas je zamjenjena nekom novom?
I obično je svima isti odgovor: "Nije to naša riječ, a nijedan od njih ne zna objasniti ŠTA TO ZNAČI "NAŠA" RIJEČ I ZAŠTO baš to NIJE "NAŠA" RIJEČ!
Nele

Post by Nele »

a tjelopazitelj - izraz za ljubavnika :-D :-D :-D :-D :-D
cyprus

Post by cyprus »

A što se ne kaže tjelohranioc/tjelobranioc/tjelohranilac/tjelobranilac? :D
walkabout

Post by walkabout »

Ova diskusija me podsjeti na jednu rijec za koju nisam siguran da li (zvanicno) postoji.

Naime, kao dijete, posmatrao sam, po prvi put, rukometnu utakmicu i spazim da golman stavi neki predmet unutar donjeg dijela trenerke, tamo gdje je ono "sto piski". Pitam starijeg brata sta je to, kaze:

Mudobran! :shock: :D

Ni dan danas ne znam je li me zezo ili se stvarno tako zove.

Anybody?
patrius

Post by patrius »

Nakurnjak :D Ova zaista postoji,i nemoj da se ko pravi sasav da ne razumije :oops: :lol:
walkabout

Post by walkabout »

patrius wrote:Nakurnjak :D Ova zaista postoji,i nemoj da se ko pravi sasav da ne razumije :oops: :lol:
Za ovaj sam i ja cuo skoro (N.Dzanko - BHDani). :oops:

PS. Kazhu kad su jaranu Kemici pleli, morali su triput uzimati mjeru - da bi na kraju i vunice nestalo. :D
Jara

Post by Jara »

patrius wrote:Pohrana = Arhiva :oops:
pismohrana = arhiv (u Hrvatskoj):
Gradski ured za opću upravu, obavlja među ostalima, i poslove što se odnose na pismohranu, u kojoj je pohranjeno registraturno i arhivsko gradivo tijela...
Fox Mulder

#18 Re: Tjelohranitelj=tjelobranitelj

Post by Fox Mulder »

Ergot wrote:
Fox Mulder wrote:Vec duze vremena mi bode oci izraz tjelohranitelj. Valjda treba da bude tjelobranitelj ili tjelesni cuvar. Ovo je tema za gramatike, ali i na engleskom se kaze body-guard, a to je tjelobranitelj.
Branitelj je defender, a guard je cuvar ili strazar. A znas srati o 'slabim nacijama'.
Koliko imas sinonima sa istim znacenjem. Moze onda biti i tjelocuvar po tebi. Ovo je samo dokaz kako neki ljudi pojma nemaju, potom medijski exploatisu rijec koja je neispravna i umjesto tjelobranitelj (bukvalni prevod) ili tjelesni cuvar ili ... (ima jos logicnih varijanti) ode sve u p.m. i posta tjelohranitelj. Je li to ta osoba hrani tijelo koje cuva(brani) ili ga zaista nastoji odbraniti (ocuvati). Vidis kako neko ko pojma nema nametne pogresan izraz i onda ljudi po automatizmu, jer ne moze se bas o svemu na vrijeme razmisljati, koriste i prave gresku nehoticno. By the way za tzv. "slabe" nacije te nisam nista pitao povijest je dokazala da to nije tako bitno, ali da ipak postoje.
bice_bice

Post by bice_bice »

kostobran? u nogometu..

a neki ipak kazu shtitnjaci..

???? :? ???
Fox Mulder

Post by Fox Mulder »

Hraniti=braniti :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply