Tjelohranitelj=tjelobranitelj
-
Fox Mulder
#1 Tjelohranitelj=tjelobranitelj
Vec duze vremena mi bode oci izraz tjelohranitelj. Valjda treba da bude tjelobranitelj ili tjelesni cuvar. Ovo je tema za gramatike, ali i na engleskom se kaze body-guard, a to je tjelobranitelj.
-
DJ Babo
#3 prvobitno znacenje glagola "hraniti"
prvobitno znacenje glagola "hraniti" bilo je "(sa)cuvati". to se znacenje do danas odrzalo u rijecima "pohraniti" i "sahraniti"...
i naravno, odrzalo se jos u "tjelohranitelj"

- Dirty Harry
#5 Re: prvobitno znacenje glagola "hraniti"
I odrzalo se u nekim drugim slavenskim jezicima ...DJ Babo wrote:prvobitno znacenje glagola "hraniti" bilo je "(sa)cuvati". to se znacenje do danas odrzalo u rijecima "pohraniti" i "sahraniti"...
-
sulesavic
#6 Re: prvobitno znacenje glagola "hraniti"
Nije me sramota reæi hvala...DJ Babo wrote:prvobitno znacenje glagola "hraniti" bilo je "(sa)cuvati". to se znacenje do danas odrzalo u rijecima "pohraniti" i "sahraniti"...
- Ergot
#9 Re: Tjelohranitelj=tjelobranitelj
Branitelj je defender, a guard je cuvar ili strazar. A znas srati o 'slabim nacijama'.Fox Mulder wrote:Vec duze vremena mi bode oci izraz tjelohranitelj. Valjda treba da bude tjelobranitelj ili tjelesni cuvar. Ovo je tema za gramatike, ali i na engleskom se kaze body-guard, a to je tjelobranitelj.
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
sve mi se nešto mješaju ova slova pred očima, ko da piše jeboznatitelj
-
Downunda
#11 Obezbjeđenje = osiguranje?
Stvarno ne prođe ni jedan dan (pa skoro nijedan) da ne primjetim da je neki prijeratni izraz zamjenjen nekim novim pa čak i da novi izraz nije pravilan ni u kom pogledu.....ali eto, valjda je to po ovom poslijeratnom pravilu "nije to naše" (mada meni još nije jasno šta je "naše", a šta "njihovo").
Zašto se na skoro svim medijima (pa i u govoru) riječ "security" prevodi kao "osiguranje"; kada se (bar kod nas) izraz osiguranje odnosi na "insurance"?
Nikad, osim u polju osiguranja (imovine i lica) nisam prije rata čuo da bilo ko kaže:"On je radnik osiguranja", nego "obezbjeđenja".
Da ne spominjem izraze "zaštitari" koji bi vjerovatno znalo (semantički) odgonetnuti možda 4% naših prijeratnih sugrađana!
Neka svako govori kako misli da treba, ali zašto mnogi (uglavnom ovi koji favorizuju, (da ne kažem favorizIRAJU-što također nema veze sa našmgovornim područjem), se toliko "naoštre" i "napale" čim se spomene neka riječ, koja je nekad (prije rata) bila u upotrebi, a danas je zamjenjena nekom novom?
I obično je svima isti odgovor: "Nije to naša riječ, a nijedan od njih ne zna objasniti ŠTA TO ZNAČI "NAŠA" RIJEČ I ZAŠTO baš to NIJE "NAŠA" RIJEČ!
Zašto se na skoro svim medijima (pa i u govoru) riječ "security" prevodi kao "osiguranje"; kada se (bar kod nas) izraz osiguranje odnosi na "insurance"?
Nikad, osim u polju osiguranja (imovine i lica) nisam prije rata čuo da bilo ko kaže:"On je radnik osiguranja", nego "obezbjeđenja".
Da ne spominjem izraze "zaštitari" koji bi vjerovatno znalo (semantički) odgonetnuti možda 4% naših prijeratnih sugrađana!
Neka svako govori kako misli da treba, ali zašto mnogi (uglavnom ovi koji favorizuju, (da ne kažem favorizIRAJU-što također nema veze sa našmgovornim područjem), se toliko "naoštre" i "napale" čim se spomene neka riječ, koja je nekad (prije rata) bila u upotrebi, a danas je zamjenjena nekom novom?
I obično je svima isti odgovor: "Nije to naša riječ, a nijedan od njih ne zna objasniti ŠTA TO ZNAČI "NAŠA" RIJEČ I ZAŠTO baš to NIJE "NAŠA" RIJEČ!
-
walkabout
Ova diskusija me podsjeti na jednu rijec za koju nisam siguran da li (zvanicno) postoji.
Naime, kao dijete, posmatrao sam, po prvi put, rukometnu utakmicu i spazim da golman stavi neki predmet unutar donjeg dijela trenerke, tamo gdje je ono "sto piski". Pitam starijeg brata sta je to, kaze:
Mudobran!
Ni dan danas ne znam je li me zezo ili se stvarno tako zove.
Anybody?
Naime, kao dijete, posmatrao sam, po prvi put, rukometnu utakmicu i spazim da golman stavi neki predmet unutar donjeg dijela trenerke, tamo gdje je ono "sto piski". Pitam starijeg brata sta je to, kaze:
Mudobran!
Ni dan danas ne znam je li me zezo ili se stvarno tako zove.
Anybody?
-
Fox Mulder
#18 Re: Tjelohranitelj=tjelobranitelj
Koliko imas sinonima sa istim znacenjem. Moze onda biti i tjelocuvar po tebi. Ovo je samo dokaz kako neki ljudi pojma nemaju, potom medijski exploatisu rijec koja je neispravna i umjesto tjelobranitelj (bukvalni prevod) ili tjelesni cuvar ili ... (ima jos logicnih varijanti) ode sve u p.m. i posta tjelohranitelj. Je li to ta osoba hrani tijelo koje cuva(brani) ili ga zaista nastoji odbraniti (ocuvati). Vidis kako neko ko pojma nema nametne pogresan izraz i onda ljudi po automatizmu, jer ne moze se bas o svemu na vrijeme razmisljati, koriste i prave gresku nehoticno. By the way za tzv. "slabe" nacije te nisam nista pitao povijest je dokazala da to nije tako bitno, ali da ipak postoje.Ergot wrote:Branitelj je defender, a guard je cuvar ili strazar. A znas srati o 'slabim nacijama'.Fox Mulder wrote:Vec duze vremena mi bode oci izraz tjelohranitelj. Valjda treba da bude tjelobranitelj ili tjelesni cuvar. Ovo je tema za gramatike, ali i na engleskom se kaze body-guard, a to je tjelobranitelj.