Tizen OS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Djubre_

#1 Tizen OS

Post by Djubre_ »

Koliko vidim pojavio se screenshot novog Operativnog Sistema "Tizen", kojeg najavljuje Samsung na svojim pametnim telefonima od 14 februara koji ce biti predstavljen u Barceloni.. Kako bih se rijesili google proizvoda, tj androida..

Koliko ce to biti dobar ili bolji OS ostaje nam da sacekamo i vidimo..

Po svemu sudeci, slican je androidu dosta.

Image

Vise slika na..

http://www.sammobile.com/2013/12/19/lea ... interface/

Po ovoj slici, svidjaju mi se notifikacije.. na ostalim slikama, ne svidja mi se sto mnogo ima bijele boje.. nadam se postavkama i promjeni pozadine u porukama, itd..

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
Qler

#2 Re: Tizen OS

Post by Qler »

Ovo je pravi problem za google, jer kazu da samsung planira da prebaci sve na tizen, da otkanta google, i to polako, da raja ne skonta... i recimo, galaxy s6 da bude tizen a ne google. To bi bio pravi udarac za google.
Djubre_

#3 Re: Tizen OS

Post by Djubre_ »

Koji s6. Ma ja se nadam na ljeto naredne godine da ce S3, S4, S5, Note 3, Note4 i jos neki koji se proizvedu u narednoj god, imati ovaj OS. Vidis da pice ko ludi da telefonima i sistemima..

Qler

#4 Re: Tizen OS

Post by Qler »

Ne govorim o portovima, nego da oficijelno izadje sa Tizenom. A Tizen je u pocetku ja mislim bio vezan sa MeeGo i Nokia-Intel partnerstvom, i kad je je Elop sjebao sve, izmedju ostalog i taj ugovor, Intel je dogovorio posao sa Samsungom.

Neka je tako kombinacija bila... U glavnom, ja sam za sto vise OS-ova, i sto vise konkurencije. Volio bi imati i Sailfish i Tizen, i MeeGo, Firefox, Ubuntu, sve te outsidere...
Djubre_

#5 Re: Tizen OS

Post by Djubre_ »

Ne znam jbg nisam upoznat. Malo citao o tizenu.. naravno neka ih bude sto vise. Ma da mi android djeluje kao xp na racunaru, jednostavan. Mozda ga Tizen nadjaca.

Qler

#6 Re: Tizen OS

Post by Qler »

Andorid je po meni dobar skoro samo u Nexus seriji. Stock, bez ikakvih komplikacija. Ovo sve ostalo, sto svako ima svoju ideju i viziju kako treba da izgleda, je postalo pretesko, tj prezahtjevno.

negdje sam naletio da je stock andorid na samsungu google play edition oko 400MB a samsungov sa touchwizom oko 2GB...
mousstapha

#7 Re: Tizen OS

Post by mousstapha »

Broj dostupnih aplikacija igra bitnu ulogu u svemu. Ne moze Tizen taj broj dostici preko noci, osim ako ne skontaju neku kompatibilnost sa Android aplikacijama.

Kakva je situacija sa Bada OS-om, jeli Samsung odustao od njega?
Qler

#8 Re: Tizen OS

Post by Qler »

Odustao je od toga. A svi sad furaju kompatibilnost sa apk, jer je sve na linux kernelu, arm arhitektura, tako da su potrebne minimalne prepravke da to sve radi. I androdi je u stvari virtuelna masina koja se pokrece na linux kernelu. Zato i laga i trazi jaci HW od ostalih. Zamisli na kompu pokrenes linux pa u virtuelnoj masini drugi OS...
Djubre_

#9 Re: Tizen OS

Post by Djubre_ »

Ovaj tizen koliko vidim, mjenja glupi touchwiz najvise..

dinooh

#10 Re: Tizen OS

Post by dinooh »

Ja se bojim da ce Tizen zavrsiti kao i BADA. I ona je ovako krenula, kao zamjena za android pa nakon 5-6 mobitela prestali praviti BADA OS mobitele. Najveci ce problem biti u aplikacijama, kao sto je i za BADA bilo.
Djubre_

#11 Re: Tizen OS

Post by Djubre_ »

A cija/i je bada? Mozda nemaju experte kao samsung :)

Qler

#12 Re: Tizen OS

Post by Qler »

Bada je samsungov pokusaj da napravi konkurentan OS. Tizen mislim ima malo jaci comunitiy support, koji bada prakticno nije imao nikako...
strong69

#13 Re: Tizen OS

Post by strong69 »

Kad je propao Mee Go i webOS onda nesto cisto sumnjam da ce bilo ko da se nametne pored Androida i Apple-a.
Djubre_

#14 Re: Tizen OS

Post by Djubre_ »

Mozda ce se ovaj put zaista potruditi.. svjesni su ono tog

dinooh

#15 Re: Tizen OS

Post by dinooh »

ma kad im profit bude manji, odustat ce od ove ideje i vratit se Androidu. Jednostavno, ljudi su vec navikli na iOS i Android. Znam kako je bilo sa BADA OS, koristim i danas taj mobitel, ali nije ni blizu androidu ili iOS.
Quaresma

#16 Re: Tizen OS

Post by Quaresma »

bada os nije nimalo ambiciozan projekt kao tizen, nema podrsku kao tizen, a i slabo se ulagalo u razvoj os.a kao i u reklamiranje
u vrijeme kad je samsung wave izasao bio je pravo konkurentan ostalim android uredjajima hardverski
samaung samo neka mjenja interfejs, ljudima je dosadio touchwiz

Sent from space
Djubre_

#17 Re: Tizen OS

Post by Djubre_ »

Ma nije ni taj samsung naivan toliko da kiksa ovoga puta. Google je gigant jedan veliki. Android mu je prava stvar. Ali sto mislite ko najvise koristi taj googleov proizvod?

Samsung ga je i probio u svijetu. Koliko ljudi koristi samsung smart telefone..

Tizen je po izgledu dosta slican androidu. Samo ce ga pustiti na telefone, nece nas niko nista i pitati naravno.

Ja cekam to cudo da vidim bas, no ne raduje me mnogo... svejedno mi. Meni je android trenutno najbolji. Probat cu tizen, ali na android se lahko vratiti, samo bez podrske mozda..

Ali dok tizen taj dodje, android ce izbacivati nove verzije.. 5.0 itd..

Dobro je kada ima konkurencije za nas korisnike.. ;)

newlevel

#18 Re: AW: Tizen OS

Post by newlevel »

Upravu ste kada kazete, da sto vise OS_ova, to bolje. No, bit ce ovo intreresantna borba. Imam neki osjecaj, da ce Samsung vise truda i rada ulozit u ovaj OS, nego u Bada.

Sent from my Nokia 3310
Qler

#19 Re: Tizen OS

Post by Qler »

Rekao sam ja, google se pravo boji da ce samsung polako odustati od androida, jer hoce preko tizena da i oni mlate lovu od aplikacija, tu su pare. A MeeGo je propao jedino i iskljucivo zahvaljujuci Elopu i MS-u... Inace bi danas imali jedan jako dobar i konkurentan OS koji bi usput vrtio i apk bez problema...

Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
Arata

#20 Re: Tizen OS

Post by Arata »

newlevel wrote:Upravu ste kada kazete, da sto vise OS_ova, to bolje. No, bit ce ovo intreresantna borba. Imam neki osjecaj, da ce Samsung vise truda i rada ulozit u ovaj OS, nego u Bada.

Sent from my Nokia 3310
Meni nije bolje :evil: Taman razviješ aplikacije za jedan OS, pojavi se drugi pa hajd' ponovo uči i kontaj. Ne znam ni kako je to za korisnika bolje, svi pretežno portaju aplikacije na novi OS pa onda debaguju kad masa poludi... Malo ko će pisati od početka, a to povlači bagove.

Najbolje bi bilo jedan OpenSource OS, sa velikim brojem dobro istestiranih biblioteka i samo na njega nadograđivati. Nešto u smislu kao što je Linux zamišljen, samo što su i tamo otišli predaleko sa brojem distribucija.
AdoCka

#21 Re: Tizen OS

Post by AdoCka »

Ja mislim da Qler jos vise zali za prodatom N9-kom,zbog cinjenice da je sada moguce instalirat Sailfish na nju =D :S
Quaresma

#22 Re: AW: Tizen OS

Post by Quaresma »

newlevel wrote:Upravu ste kada kazete, da sto vise OS_ova, to bolje. No, bit ce ovo intreresantna borba. Imam neki osjecaj, da ce Samsung vise truda i rada ulozit u ovaj OS, nego u Bada.

Sent from my Nokia 3310

nije bolje za developere

ali svako treba svjezine

meni je od ovih propalih najvise zao symbiana, meego, i webos
stakasa

#23 Re: Tizen OS

Post by stakasa »

Tesko da ce biti mjesta za 4. OS sada kada je MSTF usao na velika vrata. Mada, trziste smartphonea tako raste da..
stakasa

#24 Re: Tizen OS

Post by stakasa »

Qler wrote:Rekao sam ja, google se pravo boji da ce samsung polako odustati od androida, jer hoce preko tizena da i oni mlate lovu od aplikacija, tu su pare. A MeeGo je propao jedino i iskljucivo zahvaljujuci Elopu i MS-u... Inace bi danas imali jedan jako dobar i konkurentan OS koji bi usput vrtio i apk bez problema...

Probala je Nokia sa vlastitim OS pa su na putu da se vrate gumama-eksericama. Tesko da ce se ta greska ponovit.
Qler

#25 Re: Tizen OS

Post by Qler »

Probala sa symbianom i deset godina bila prakticno jedini smarphone proizvodjac... Tesko da to nije uspjeh. Znas kad kazu dinosauri izumrli, a niko ne kaze da su oni dominirali 65 miliona godina, a koliko smo mi tu... Tako i symbian je u it svijetu kao dinosaur, izumruo ali ostavio je puno iza sebe. Pa i danas ima jedan od bolje rijesenih multitaskinga, dvije godine nakon sto se prestao proizvoditi, dvije godine u it svijetu, prije dvije godine kad je 1GHz bio wow procesor a danas quad i octa core idu...

A N9 je prica za sebe :) juce sam muntao jarana opet da mi je proda nazad, nece smrad :) Zamisli Meego i Sailfish :) gdje ces bolje :)

Post Reply