Titule i nivo plata

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

julisiz es grant

#101 Re: Titule i nivo plata

Post by julisiz es grant »

bubavi1 wrote:
pustopoljina wrote:Pa ako Bosanci nose tradiciju austro hungarsku, trebali bi postivati njemacku tradicju i nositi titulu doktora tek kada objave tezu !!!! kada bi jos znali kako se sastavlja teza....
cekaj samo da ovo pokazem prvom austrijancu,da ti on kaze nesto o njemackoj tradiciji. :evil:
zato nam je europa puna 25-togodisnjih doktora.
da zato i nasa raja koja ima para salje svoje vani na lijecenje... jedno je kada student zavrsi fakultet na medicini u 25-oj godini a drugo je kada se kupuju diplome za vrijeme rata, pa se svak zali na nivo prakse nasih ljekara...citam prosle godine kako ljekari u bolnici otvoreno puse a kobojagi ti predaju kako postivati zdravlje.
Očito ne kontaš pa skrećeš temu u sasvim drugom pravcu. pitao si za titule i sto puta ti je objašnjeno. To je to.
julisiz es grant

#102 Re: Titule i nivo plata

bubavi1 wrote:
julisiz es grant wrote:
bubavi1 wrote: volim znati skim imam posla kada me ljekar ili doktor lijeci,
U Bosni će te uvijek liječiti doktor ( završen 6-godišnji studij ). A ako misliš, a očito misliš, na doktora medicinskih nauka ( završen doktorat ) mnogi od njih ne liječe niti imaju dana prakse, jednostavno zato što se mogu baviti nekom medicinskom NEKLINIČKOM granom, koja se ne bavi direktnim liječenjem ljudi ( anatomija, fiziologija, medicinska biohemija..). Dakle, vidiš kako su STRUKA i NAUKA često sasvim odvojene stvari.
Jasno mi je ... mene je licno prof.dr.sci stomatologije lijecio... vidis da i mogu direktno lijeciti...
Naravno da mogu. A to što je prof.dr. znači da predaje ili je predavao na fakultetu pa je stekao zvanje univerzitetskog profesora. Već je objašnjeno kako se to stiče.
pustopoljina

#103 Re: Titule i nivo plata

Post by pustopoljina »

ja ne kontam o cemu ti zelis pricati?
1.o sistemu akademskih naziva u bosni i nivo plata?
2.o dobijanju "ratnih" diploma (revizije su bile,i bice opet)?
3.o tome da neko eventualno bez dozvole ima praksu?!
4.o tome da u nasem(bosanskom) obrazovanju nije sve "po zakonu"?
na
1. je odgovoreno
2. upravo otvaras temu
3.ako imas dokaza za ovo-prijaviti slucaj
4.mislim da cemo se oko ovoga svi brzo sloziti.
Epitop

#104 Re: Titule i nivo plata

Post by Epitop »

@bubavi u medicini je veoma često nebitno da li te liječi doktor nauka ili obični specijalista doktor medicine, jer ima tokliko dobrih ljekara u onome što rade da je titula u akademskom zvanju tu sekundarna činjenica, a veoma često i varka.
bubavi1

#105 Re: Titule i nivo plata

Post by bubavi1 »

julisiz es grant wrote:
bubavi1 wrote:
pustopoljina wrote:Pa ako Bosanci nose tradiciju austro hungarsku, trebali bi postivati njemacku tradicju i nositi titulu doktora tek kada objave tezu !!!! kada bi jos znali kako se sastavlja teza....
cekaj samo da ovo pokazem prvom austrijancu,da ti on kaze nesto o njemackoj tradiciji. :evil:
zato nam je europa puna 25-togodisnjih doktora.
da zato i nasa raja koja ima para salje svoje vani na lijecenje... jedno je kada student zavrsi fakultet na medicini u 25-oj godini a drugo je kada se kupuju diplome za vrijeme rata, pa se svak zali na nivo prakse nasih ljekara...citam prosle godine kako ljekari u bolnici otvoreno puse a kobojagi ti predaju kako postivati zdravlje.
Očito ne kontaš pa skrećeš temu u sasvim drugom pravcu. pitao si za titule i sto puta ti je objašnjeno. To je to.
Ja sam precizirao kako stoje titule u Europi i sirom svijeta, pa sam reagovo na ironiju sto je europa puno 25-togodisnjih doktora.
Ne skrecem s teme, samo kazem i ponavljam da ne shvatam po cemu se ove titule kod nas u BIH ispravne kada se uzima austrohumgarsku tradiciju kada sami i oni ne nosi naziv doktora sve dok nisu objavili tezu ili zavrsili doktorat...
pustopoljina

#106 Re: Titule i nivo plata

Post by pustopoljina »

5.o korupciji u zdravstvu,nedostaku osnovnih materijala (koje uzimaju dr.ovi za svoje privatne prakse),pa ti onda pametnije svog bolesnika lijeciti negdje vani?
bubavi1

#107 Re: Titule i nivo plata

Post by bubavi1 »

pustopoljina wrote:ja ne kontam o cemu ti zelis pricati?
1.o sistemu akademskih naziva u bosni i nivo plata?
2.o dobijanju "ratnih" diploma (revizije su bile,i bice opet)?
3.o tome da neko eventualno bez dozvole ima praksu?!
4.o tome da u nasem(bosanskom) obrazovanju nije sve "po zakonu"?
na
1. je odgovoreno
2. upravo otvaras temu
3.ako imas dokaza za ovo-prijaviti slucaj
4.mislim da cemo se oko ovoga svi brzo sloziti.
1: ako si procitao moj prvi post, vidjet ces da ima dva odvojena pitanja, pa odgovram kada neko odgovara na prvo ili na drugo pitanje!
2: slazem se, otvorena tema o ratnim diplomama, zatim o titulama i mogucih neispravnim titulama
3: U tu temu nisam (jos) usao
4: to mi j jasno i opet u tome ne ulazim.
bubavi1

#108 Re: Titule i nivo plata

Post by bubavi1 »

Epitop wrote:@bubavi u medicini je veoma često nebitno da li te liječi doktor nauka ili obični specijalista doktor medicine, jer ima tokliko dobrih ljekara u onome što rade da je titula u akademskom zvanju tu sekundarna činjenica, a veoma često i varka.
odgovara mi tvoj odgovor ;)
julisiz es grant

#109 Re: Titule i nivo plata

Epitop wrote:@bubavi u medicini je veoma često nebitno da li te liječi doktor nauka ili obični specijalista doktor medicine, jer ima tokliko dobrih ljekara u onome što rade da je titula u akademskom zvanju tu sekundarna činjenica, a veoma često i varka.
Upravo to je suština. Jer je doktor baš specifično zanimanje, jer osim stručnosti zahtijeva i LJUDSKOST, a imaš mnogo doktora nauka koji su po odnosu prema pacijentima kao prema stoci, a imaš masu ljekara ( doktora medicine :D ) bez ikakvog akademskog zvanja, koji uživaju povjerenje pacijenata, ne samo zbog svoje stručnosti ( koja se, siguran sam, više stiče iskustvom nego onim što se nauči na fakultetu ) već i dobrog i ljudskog odnosa prema čovjeku. Neko je davno rekao: "Samo dobar čovjek može biti dobar ljekar". Potpisujem.
bubavi1

#110 Re: Titule i nivo plata

Post by bubavi1 »

pustopoljina wrote:5.o korupciji u zdravstvu,nedostaku osnovnih materijala (koje uzimaju dr.ovi za svoje privatne prakse),pa ti onda pametnije svog bolesnika lijeciti negdje vani?
eh za tu temu, onaj koji ima para da salje svog vani , moze ga slati tom doktoru koji ima privatnu praksu ako je toliko iskusan!! A sto ne?
julisiz es grant

#111 Re: Titule i nivo plata

bubavi1 wrote:
pustopoljina wrote:5.o korupciji u zdravstvu,nedostaku osnovnih materijala (koje uzimaju dr.ovi za svoje privatne prakse),pa ti onda pametnije svog bolesnika lijeciti negdje vani?
eh za tu temu, onaj koji ima para da salje svog vani , moze ga slati tom doktoru koji ima privatnu praksu ako je toliko iskusan!! A sto ne?
Mnoge medicinske pretrage i novi načini liječenja su JAKO, JAKO skupi i u našoj zemlji se nigdje ne rade, jednostavno jer nismo toliko bogati da imamo sve što za to treba. Uglavnom se za takve stvari ide vani. I ne idu samo oni koji imaju para, već ko mora. Da živiš u Bosni svakodnevno bi na TV-u, novinam, pa i na Internetu ( to možeš odatle gdje jesi ) susretao brojne apele za skupljanje novca da neko ( najčešće nažalost dijete ) ode vani da se liječi, jer se u nas ta vrsta liječenja ne primjenjuje. Nismo mi Francuska...Francuska je puno, PUNO bogatija zemlja od Bosne i vjerujem da zbog toga malo Francuza ide vani da se liječi.
bubavi1

#112 Re: Titule i nivo plata

Post by bubavi1 »

julisiz es grant wrote:
bubavi1 wrote:
Mnoge medicinske pretrage i novi načini liječenja su JAKO, JAKO skupi i u našoj zemlji se nigdje ne rade, jednostavno jer nismo toliko bogati da imamo sve što za to treba. Uglavnom se za takve stvari ide vani. I ne idu samo oni koji imaju para, već ko mora. Da živiš u Bosni svakodnevno bi na TV-u, novinam, pa i na Internetu ( to možeš odatle gdje jesi ) susretao brojne apele za skupljanje novca da neko ( najčešće nažalost dijete ) ode vani da se liječi, jer se u nas ta vrsta liječenja ne primjenjuje. Nismo mi Francuska...Francuska je puno, PUNO bogatija zemlja od Bosne i vjerujem da zbog toga malo Francuza ide vani da se liječi.
Slazem se potpuno sa tobom, ima toga, pa ako se kod nas ne primjenjuje ta lijecenja, kako bi tek nasi doktori bili iskusni? Ispada da se medicina svodi na osnovne hirurgije i lijecenja??!!! :roll:
pustopoljina

#113 Re: Titule i nivo plata

Post by pustopoljina »

a za austro-ugarsku i njemacku stoji moja ironija,zar ne?
u principu nisam protiv 25-togodisnjih doktora nauka,jer to smatram stimulativnim...mada previse sturo studiranje,nedostatak usmenih ispita,previse multiple choice ispita,previse seminara u koje je najvaznije upasti,a apsolvirace se sa sigurnoscu od 90%.previse ucenja po ispitnim pitanjima...trazi svoj danak. objaviti svoj clanak (ili biti jedan od onih &al) na zapadu i nije tesko.
austrija jos nije sprovela bolonju u cjelosti (bas na ovim fakultetima o kojima smo pricali) i njen je argument da ne zele akademske gradjane sa tekuce trake (kao iz fabrike)...eu optuzuje austriju za previse elitisticko studiranje...sad sta je bolje,sta je pametnije...

ja se sjecam da je oko 2000-te bila revizija diploma,pa su bili i oni skandali sa mostarom i policajcima...tako da postoje u ovoj invalidnoj vlasti neke strukture koje zele da diploma bude ono sto treba biti.bilo bi lakse uvesti bolonju da je postojeci sistem zdrav,ali nije-korumpiran je.i to nije krivica studenata,i to ne znaci da oni svoju titulu nisu zaradili.
Biznis

#114 Re: Titule i nivo plata

Post by Biznis »

Image

Image

titula dr medicine je pocasna titula koja se dobija zavrsavanjem medicinskog fakulteta. doktor nauka se postaje nakon odbranjenog doktorata. to je uglavnom svugdje na svijetu normalno, ne vidim u cemu je problem. u bolnici u engleskoj, americi, libiji ili gorazdu uvijek te svi zovu doktor.

i btw zvanje lijecnik-ljekar ne moze stajati na diplomi. to zvanje oznacava strucno usmjerenje i koristi se za one dr medicine koji poloze drzavni strucni ispit i rade u praksi sa pacijentima.
amrica

#115 Re: Titule i nivo plata

Post by amrica »

da se odmaknemo malo od medicine, napr u obrazovanje.

Uciteljica u prva 4 razreda moze biti:
sa SSS = ucitelj, sa VS (visom) = nastavnik razredne nastave i sa VSS = profesor razredne nastave, formalno svi zaposleni u osnovnoj skoli su NASTAVNICI, bez obzira na strucnu spremu, ali plate su razlicite, tj. polazni koeficijenti su veci vecoj strucnoj spremi, sto se donekle anulira napredovanjem prema stazu starijih nastavnika. Dok, napr. mr ili dr sci koji radi u osnovnoj skoli ima status i platu VSS i zove se nastavnik....
pustopoljina

#116 Re: Titule i nivo plata

Post by pustopoljina »

iskustvo nasih doktora?
ti samo otvaras nove teme. uredno se odjavljujem,imam puno posla. pozdrav svima.
julisiz es grant

#117 Re: Titule i nivo plata

Ako ti nije jasno VEĆINA se ljudi liječi ovdje. Samo mali broj slučajeva čije liječenja zahtijeva visokosofisticirane metode, ide vani. Kad bi bilo kao što ti misliš, bolnice, domovi zdravlja, klinike, poliklinike, privatne ordinacije...zjapili bi nam prazni. A nije tako vjeruj mi.
Većina ljudi realno obolijeva od onoga što ne zahtijeva liječenje vani. Niko ne ide u inostranstvo da liječi upalu pluća, infarkt, moždani udar, malokrvnost, polomljene kosti, degenerativne bolesti kičme i koštanog sistema ( uglavnom ), kamen u bubregu i žučnoj kesi, razne infekcije, povrede, upale slijepog crijeva, aterosklerozu...pa i mnoge forme malignih oboljenja. Većinom se sve zbrinjava ovdje, a, vjerovao ili ne, ljudi u BiH, pa i drugdje u svijetu, najviše boluju od pobrojanih i sličnih bolesti. A za bolesti koje su relativno rijetke, ali ipak veliki problem, daje se i najmanje para od države i zato se za neke terapije tih bolesti ( npr.leukemije i razne urođene bolesti ) mora ići vani.
Biznis

#118 Re: Titule i nivo plata

Post by Biznis »

I neki ljudi izvana se lijece ovdje. Bubavi je npr dosao ovdje da popravi zube jer ima isti nivo usluge kao u Francuskoj ali mu je ovdje puno jeftinije.
julisiz es grant

#119 Re: Titule i nivo plata

pustopoljina wrote:iskustvo nasih doktora?
ti samo otvaras nove teme. uredno se odjavljujem,imam puno posla. pozdrav svima.
U pravu je pustopoljina, Francuz, pokreni posebne teme za ova pitanja, ovako ćemo se samo pogubiti.
julisiz es grant

#120 Re: Titule i nivo plata

Biznis wrote:I neki ljudi izvana se lijece ovdje. Bubavi je npr dosao ovdje da popravi zube jer ima isti nivo usluge kao u Francuskoj ali mu je ovdje puno jeftinije.
Pun pogodak! Ljudi nisu svjesni da VANI u NAJUREĐENIJIM državama, skoro sve se plaća i to debelo. Zdravstvo postaje luksuz.
bubavi1

#121 Re: Titule i nivo plata

Post by bubavi1 »

pustopoljina wrote:iskustvo nasih doktora?
ne otvaram novu temu vec je pitanje vezano sa odgovorom, za bolje objasnjenje!
Ali uredu je, sve u svemu mi je jako jasno. U BIH sve medju sobno svi persiraju po titulom, jer im je stalo do toga, iako pojedinim ljudima to pomalo smeta, dali je to frustracija ili ponos, neznam.

Opet svima velika hvala na vremenu kojeg ste dali za objasnjenje.

Jos ovo ako mi moze neko pojasniti, zasto ici na MASTER ako nema razlike na plati sa onima koji imaju BACHELOR ???
julisiz es grant

#122 Re: Titule i nivo plata

Biznis wrote:Image

Image

titula dr medicine je pocasna titula koja se dobija zavrsavanjem medicinskog fakulteta. doktor nauka se postaje nakon odbranjenog doktorata. to je uglavnom svugdje na svijetu normalno, ne vidim u cemu je problem. u bolnici u engleskoj, americi, libiji ili gorazdu uvijek te svi zovu doktor.

i btw zvanje lijecnik-ljekar ne moze stajati na diplomi. to zvanje oznacava strucno usmjerenje i koristi se za one dr medicine koji poloze drzavni strucni ispit i rade u praksi sa pacijentima.
Problem prave jedino Lesli i pokretač teme. Lesli će ti kad se vrati reći da je to nelegalna diploma nelegalnog univerziteta i da su to izmislili Ameri da bi opravdali svoje imperijalističke ciljeve, a mi ih u tome slijedimo :D Vidjećeš.
bubavi1

#123 Re: Titule i nivo plata

Post by bubavi1 »

Biznis wrote:I neki ljudi izvana se lijece ovdje. Bubavi je npr dosao ovdje da popravi zube jer ima isti nivo usluge kao u Francuskoj ali mu je ovdje puno jeftinije.
Bas tako, sa istim nivoom usluge, razlika je u cijeni a ne u strucnosti. Medjutim problem nije tu, vec kao navedeno o titulima, zasto su titule toliko vazne nasim strucnjacima?
julisiz es grant

#124 Re: Titule i nivo plata

bubavi1 wrote:
Bas tako, sa istim nivoom usluge, razlika je u cijeni a ne u strucnosti. Medjutim problem nije tu, vec kao navedeno o titulima, zasto su titule toliko vazne nasim strucnjacima?
Tebi je izgleda zasmetalo što čovjeka koji ti je pravio zub zovu profesorom. Pa kako će ga zvati ako jeste profesor? Nije u redu da pacijent ili sestra mu se obraćaju imenom, to bi bilo previše intimno i nekulturno. Kao kad bi vojnik svog nadređenog oslovio imenom, a ne činom, ili, kao u Americi, sa "sir".
julisiz es grant

#125 Re: Titule i nivo plata

I u svakom poslu je normalno i znak lijepog odgoja da se svome nadređenom, makar u formalnoj komunikaciji i pred strankama, obraćaš sa "šefe","direktore","upravniče", a ne imenom.
Post Reply