Titule i nivo plata

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

bubavi1

#1 Titule i nivo plata

Post by bubavi1 »

Postovanje svima.

Ovako, prije svega da upozorim da nisam bosanac rodom, pa nemojte zamjeriti na gramatiku i ostale greske.

Jedne prilike sam otisao zubaru i zaprepasten sam bio koliko je hierarhija i titula vazna( svi se medju-sobno persiraju sa titulom), sestrica, doktor stomatolog, i profesor.
Ja sam navikao u Francuskoj npr. da je doktor onaj koji je zavrsio doktorat, a u BIH izgleda da je onaj koji je samo zavrsio fakultet.
Profesor takodjer u Francuskoj je onaj koji ima doktorat, koji recimo predaje na fakultetu i/ili koji pored fakulteta radi kao profesor u nekoj ordinaciji.
U BIH izlega da magistar sci. koji radi u stomatologiji ima naziv profesor.

Ako mi moze iko pojasniti bilo bi super.

Usput drugo pitanje, dali iko zna koliko se krecu pocetne plate za VII stepen(VSS) i VIII stepen( Master/Magistrat) u KS ??

Hvala.
Last edited by bubavi1 on 10/01/2009 20:12, edited 1 time in total.
lala_sa

#2 Re: Titule i nivo plata

Post by lala_sa »

Ne moze ni kod nas magistar imati zvanje profesor, nego moze biti asistent. Sa doktoratom se dobiva titula docenta , i onda nakon nekog staza se postaje profesor....
LAIBACH KUNST

#3 Re: Titule i nivo plata

Post by LAIBACH KUNST »

Prijateljski savjet:

Ne pokušavaj shvatiti Bosance.
Luke Perry

#4 Re: Titule i nivo plata

Post by Luke Perry »

U BiH su nastavnici u srednjim skolama profesori ili ih samo tako zovu :? a doktorom se valjda moze postati bez ijednog clanka objavljenog u inostranstvu.
Loulou

#5 Re: Titule i nivo plata

Post by Loulou »

Još u bivšoj državi su predavači su srednjim školama imali titulu "profesor", a oni u osnovnim "nastavnik". Tako im je i pisalo na diplomama.

Što se tiče "titule" doktor - ovdje je neki (odavno) općeprohvaćeni naziv za sve liječnike - doktor. (I na engleskom je doctor, zar ne?) I nema veze s PhD titulom.
A i stomatologe se popularno naziva doktorima, odn. narocito im se medincinsko osoblje koje s njima u ordinaciji ili kolektivu radi, tako obraća.
to sam ja

#6 Re: Titule i nivo plata

Post by to sam ja »

bubavi1 wrote:Postovanje svima.

Ovako, prije svega da upozorim da nisam bosanac rodom, pa nemojte zamjeriti na gramatiku i ostale greske.

Jedne prilike sam otisao zubaru i zaprepasten sam bio koliko je hierarhija i titula vazna( svi se medju-sobno persiraju sa titulom), sestrica, doktor stomatolog, i profesor.
Ja sam navikao u Francuskoj npr. da je doktor onaj koji je zavrsio doktorat, a u BIH izgleda da je onaj koji je samo zavrsio fakultet.
Profesor takodjer u Francuskoj je onaj koji ima doktorat, koji recimo predaje na fakultetu i/ili koji pored fakulteta radi kao profesor u nekoj ordinaciji.
U BIH izlega da magistar sci. koji radi u stomatologiji ima naziv profesor.

Ako mi moze iko pojasniti bilo bi super.

Usput drugo pitanje, dali iko zna koliko se krecu pocetne plate za VII stepen(VSS) i VIII stepen( Master/Magistrat) u KS ??

Hvala.
Pa tako je i kod nas...ne mozes samo s zavrsenim fakultetom imati zvanje doktora
Lesli Eldridž

#7 Re: Titule i nivo plata

Post by Lesli Eldridž »

Može kod nas sve, jer smo mimo svijeta. Ovdje se dešava parada zvanja i neznanja. Dr. je samo onaj koji ima doktorat. Kako ovdje pate od titula farmaceuti se nazivaju magistri iako su samo diplomirali, ali mr. im je duša imati i kažu da je to onda titula magistar struke (koja glupost-to po zakonu ne može biti), a kad magistriraju onda su magistri nauka. Ljekari ili liječnici-tako ih zovu svugdje u svijetu isto tako pate od titula (a ništa obično ne znaju, već ubijaju ljude) dali sami sebi, mimo svakog zakona titulu doktor nakon diplomskog ispita (a i to je glupost, prije rata oni nisu diplomirali. Sada im je zadnji ispit nešto što zovu diplomskim ispitom). Tada se može vidjeti ona čuvena glupost u novinama:Dr. taj i taj brani magistarsku disertaciju. Tada se ilegalno (mimo zakona) predstavljaju i pišu Dr. taj i taj mr.sci (magistar nauka) :lol: :lol: :lol: . Kako doktor može braniti magistarski rad, valjda ide suprotno. Jednostavno sami sebe zdravstveni radnici tituliraju kako oni hoće. Krajem 60-tih godina prošlog stoljeća jedna generacija liječnika nije htjela primiti diplome u kojima piše liječnik kao i svugdje u normalnom svijetu, i tu su im popustili, da na diplomama interno napišu dr. iako to zapravo nisu. E zašto je to tako. Zato što su i tada primitivci na vlasti to dopustili jer se boje za zdravlje i korumpirali su liječnike na taj način što su im dopustili da se ilegalno zovu doktori.K'o eto što da im se zamijeramo oni će nas liječiti. Bože sačuvaj primitivizma.
Last edited by Lesli Eldridž on 10/01/2009 21:26, edited 3 times in total.
suncandan

#8 Re: Titule i nivo plata

Post by suncandan »

Danas je kod nas sve moguce, nemoj se nista iznenaditi.
:x
Lesli Eldridž

#9 Re: Titule i nivo plata

Post by Lesli Eldridž »

Ovde zakonom nije rgulisana plata po stručnim spremama. Bitan je interni pravilnik firme, ustanove, radne organizacije,... A inače se škola ne cijeni nikako, već samo štela i lopovluk, pa se onda kaže da se neko snaš'o. :-)
to sam ja

#10 Re: Titule i nivo plata

Post by to sam ja »

Lesli Eldridž wrote:Može kod nas sve, jer smo mimo svijeta. Ovdje se dešava parada zvanja i neznanja. Dr. je samo onaj koji ima doktorat. Kako ovdje pate od titula farmaceuti se nazivaju magistri iako su samo diplomirali, ali mr. im je duša imati i kažu da je to onda titula magistar struke (koja glupost-to po zakonu ne može biti), a kad magistriraju onda su magistri nauka. Ljekari ili liječnici-tako ih zovu svugdje u svijetu isto tako pate od titula (a ništa obično ne znaju, već ubijaju ljude) dali sami sebi, mimo svakog zakona titulu doktor nakon diplomskog ispita (a i to je glupost, prije rata oni nisu diplomirali. Sada im je zadnji ispit nešto što zovu diplomskim ispitom). Tada se može vidjeti ona čuvena glupost u novinama:Dr. taj i taj brani magistarsku disertaciju. Tada se ilegalno (mimo zakona) predstavljaju i pišu Dr. taj i taj mr.sci (magistar nauka) :lol: :lol: :lol: . Kako doktor može braniti magistarski rad, valjda ide suprotno. Jednostavno sami sebe zdravstveni radnici tituliraju kako oni hoće. Krajem 60-tih godina prošlog stoljeća jedna generacija liječnika nije htjela primiti diplome u kojima piše liječnik kao i svugdje u normalnom svijetu, i tu su im popustili, da na diplomama interno napišu dr. iako to zapravo nisu. E zašto je to tako. Zato što su i tada primitivci na vlasti to dopustili jer se boje za zdravlje i korumpirali su liječnike na taj način što su im dopustili da se ilegalno zovu doktori.K'o eto što da im se zamijeramo oni će nas liječiti. Bože sačuvaj primitivizma.
To sve stoji ali i vani doktore (lijecnike) zovu doktorima...cak mislim da je kod nas teze doci do zvanja dr. nego vani...
A to sto se kod nas kite titulama koje nemaju to je druga stvar...meni je veca konfuzija titula profesora :-)
julisiz es grant

#11 Re: Titule i nivo plata

Post by julisiz es grant »

Lesli, zvanični naziv ZANIMANJA, a ne TITULE je DOKTOR MEDICINE.
To nema veze sa naučnim titulama ( magistar, doktor nauka i sl. ) Ljekar koji doktorira zove se DOKTOR MEDICINSKIH NAUKA ( dr.sci.med.skraćeno ).
julisiz es grant

#12 Re: Titule i nivo plata

Ta je nomenklatura razlicita od drzave do drzave. Pretresi malo po Wikipediji pa ces vidjeti. U USA je npr. isto kao kod nas; nakon zavrsenog medicinskog fakulteta i polozenog prvog stepena drzavnog ispita ( tako je to odprilike kod njih ) dobijes zvanje M.D., dakle "medical doctor" ili "doktor medicine", kao i kod nas. U drugim zemljama je drukcije i o tome ne vrijedi raspravljati, jer je normalno da postoje razlicita pravila i sistemi u razlicitim djelovima svijeta.
barby02

#13 Re: Titule i nivo plata

Post by barby02 »

Ima neka kvaka sa malim "dr." i velikim Dr. iza imena i ispred imena. . joj ja sam prof. po diplomi i to se pise iza imena jer nisam Prof. Dr.. . .malo mi objasnite :-)
julisiz es grant

#14 Re: Titule i nivo plata

barby02 wrote:Ima neka kvaka sa malim "dr." i velikim Dr. iza imena i ispred imena. . joj ja sam prof. po diplomi i to se pise iza imena jer nisam Prof. Dr.. . .malo mi objasnite :-)
Nisam siguran, ali mislim da to nema veze. A mozda i ima :D Jedino sto sigurno znam da ljekarima ispred imena piše Dr,znači veliko slovo ( upravo gledam u otisak jednog ljekarskog pečata ). Da li svima piše tako, i kako piše doktorima nauka, malo ili veliko, ne znam. Pa i tvoje zvanje profesora je takođe naziv ZANIMANJA a ne naučne titule, zar ne? Hoću da kažem, dobila si je završenim fakultetom, kao što i ljekar postaje doktor završivši fakultet. Jednostavno. ponavljam, tako se kod nas zanimanja zovu, u drugim zemljama se zovu drugačije i ja tu ne vidim problem.
Našeg francuskog prijatelja vjerovatno je zbunilo što kod njih "docteur" jeste naučna titula, a ljekar se kaže "medecin", barem koliko ja znam.
julisiz es grant

#15 Re: Titule i nivo plata

A ispred i iza imena, bravo! Evo kako bi stajalo na pečatu jednom našem ljekaru, koji je, osim što je završio fakultet, još i odbranio doktorat:
Dr ( skraćenica zvanja koje je stekao diplomom ) Taji Itaj, dr. sci. med. ( titula koju je stekao odbranom doktorata )
barby02

#16 Re: Titule i nivo plata

Post by barby02 »

julisiz es grant wrote:
barby02 wrote:Ima neka kvaka sa malim "dr." i velikim Dr. iza imena i ispred imena. . joj ja sam prof. po diplomi i to se pise iza imena jer nisam Prof. Dr.. . .malo mi objasnite :-)
Nisam siguran, ali mislim da to nema veze. A mozda i ima :D Jedino sto sigurno znam da ljekarima ispred imena piše Dr,znači veliko slovo ( upravo gledam u otisak jednog ljekarskog pečata ). Da li svima piše tako, i kako piše doktorima nauka, malo ili veliko, ne znam. Pa i tvoje zvanje profesora je takođe naziv ZANIMANJA a ne naučne titule, zar ne? Hoću da kažem, dobila si je završenim fakultetom, kao što i ljekar postaje doktor završivši fakultet. Jednostavno. ponavljam, tako se kod nas zanimanja zovu, u drugim zemljama se zovu drugačije i ja tu ne vidim problem.
Našeg francuskog prijatelja vjerovatno je zbunilo što kod njih "docteur" jeste naučna titula, a ljekar se kaže "medecin", barem koliko ja znam.
Da u pravu si. Ja sam profesor i to zbog zanimanja kojeg obavljam ali ipak nisam bas skroz sigurna . . . U mojoj struci magisterij je najvisi nivo obrazovanja i nema doktorata :D bar ne u ex Yu zemljama. ima ga vjerovatno u svijetu ali se opet ne radi nista novo, nego aktivnoscu , godinama i kvalitetom zaradjuje. Mozda negdje i ima ko zna. .
julisiz es grant

#17 Re: Titule i nivo plata

Eto vidiš, to se čak razlikuje od zanimanja do zanimanja i u istoj državi, a ne samo među različitim državama. Vjerovatno će se ovom Bolonjom svašta nešto tu izmijeniti, tako da stvarno nikoga ne bi trebalo te stvari previše da opterećuju. Ali već sam rekao šta je vjerovatno unijelo zabunu: različiti sistemi obrazovanja i imenovanja zanimanja i titula u različitim državama ( jer i pokretač teme dolazi "svana" pa ga je to zbunilo ).
barby02

#18 Re: Titule i nivo plata

Post by barby02 »

Da tacno ! Koliko ce Bolonja donijeti promjena i kakve ce one biti vidjecemo a za moj slucaj :shock: da postoji doktorat u ZG (po bolonjskom procesu) Ja ne bih doktorirala , nema tih para :-) i nase stare diplome se nostrifikuju u Hrvatskoj tako sto VII stepen, automatski postaje VIII stepen. Po sto "kupila"-po to prodala :D
scooter21ba

#19 Re: Titule i nivo plata

Post by scooter21ba »

sto se tice ovoga totalni sam laik
al pokusat cu to logickim nekim razmisljanjem "rijesiti" po meni naravno
ovdje ocigledno raju zbunjuje ovo doktor
doktor moze biti i onaj lijecnik koji bi trebao biti "doktor" i onaj neki naucnik koji recimo proucava zvijezde i onda se valjda naziva doktor prirodoslovnih ili kojih vec nauka
e sada to magistar doktor e tu sam jos vise laik
jeli magistar "veci" od doktora ili "manji"
i kako se to postaje prvo valjda zavrsis fax tu si niko i nista vjerovatno onda ide doktor jeli a onda dr mr ili kako vec?
julisiz es grant

#20 Re: Titule i nivo plata

scooter21ba wrote:sto se tice ovoga totalni sam laik
al pokusat cu to logickim nekim razmisljanjem "rijesiti" po meni naravno
ovdje ocigledno raju zbunjuje ovo doktor
doktor moze biti i onaj lijecnik koji bi trebao biti "doktor" i onaj neki naucnik koji recimo proucava zvijezde i onda se valjda naziva doktor prirodoslovnih ili kojih vec nauka
e sada to magistar doktor e tu sam jos vise laik
jeli magistar "veci" od doktora ili "manji"
i kako se to postaje prvo valjda zavrsis fax tu si niko i nista vjerovatno onda ide doktor jeli a onda dr mr ili kako vec?
Već sam gore pokušao objasniti. Kod nekih zanimanja "doktor" je naziv samog zanimanja, npr. u medicini i stomatologiji. Kada završiš te fakultete postaješ doktor medicine ili stomatologije. To je zvanični naziv tvoje struke.
Ako želiš dalje da se naučno usavršavaš, onda završiš magisterij i odbraniš magistarski rad i postaješ "magistar".
U većini zanimanja postoji titula iznad magistra, a to je "doktor nauka", za što nakon magisterija moraš završiti doktorat, dakle, postaješ npr. "doktor medicinskih nauka", "doktor prava" itd.
Dakle, razlika je u tome što npr.u medicini imaš inaziv zanimanja "doktor", kada završiš fakultet, a ako položiš i sve ovo gore navedeno, postaješ još i "doktor medicinskih nauka", dakle to je isključivo naučna titula, koja je stepen iznad magistra, s tim što u nekim zanimanjima, kao što vidiš iz barby-nog posta, uopšte i nemaš doktorata, najviše možeš postati magistar.
starii

#21 Re: Titule i nivo plata

Post by starii »

pa plus 5% ti je na platu ako si magistar nauka a ako si doktor nauka onda ti je plus 10% na platu...opet sve zavisi od firme do firme...ali prosjek je taj..
Lesli Eldridž

#22 Re: Titule i nivo plata

Post by Lesli Eldridž »

Ma to su oni sami sebi na silu stavili. Po zakonu je liječnik i u nas i u Hrvatskoj i u Njemačkoj i svugdje u Europi i svijetu-. Magistar i doktor su akademske titule i ne mogu se koristiti kao titule zanimanja.Isto je i za titulu profesor koju kao zanimanje daju na filozofiji, političkim naukama i ostalim talašika fakultetima. Parada zvanja i neznanja. Primitivizam koju su onda polulegalno kroz neke službene listove provukli papci, a u Zakonu tako ne piše i nije usaglašeno sa zakonskim aktima
Lesli Eldridž

#23 Re: Titule i nivo plata

Post by Lesli Eldridž »

starii wrote:pa plus 5% ti je na platu ako si magistar nauka a ako si doktor nauka onda ti je plus 10% na platu...opet sve zavisi od firme do firme...ali prosjek je taj..
E u mojoj firmi nije tako, ako i uskoro svim državnim firmama. Sve zavisi od internog pravilnika i kako se primjenjuje, a o tome sam već pisao. Jebo državu gdje su ovakve stvari moguće, da dr. brani magistrat, i da na diplomi piše profesor ili doktor, a radi se o VII stepenu stručne spreme. To je primitivizam i papanluk i jedno strašno gaženje akademskih titula i sistema obrazovanja, jednom rječju FUJ. Svaka šuša doktor ili magistar, a nije ni doktorirala ni magistrirala.
bubavi1

#24 Re: Titule i nivo plata

Post by bubavi1 »

Vidim da nisam jedini u tu situaciju.Lesli Eldridz je dobro shvatila stvar, skroz nenormalno. Tacno je da ljekara zoves doktorom, to je u navikama, a da taj ljekar pored svoga imena na vratima ili gdje drugom stavlja Dr.XXX onda je totalna zbuna.
U francuskoj se kaze "Docteur en Médecine ili Médecin" za ljekara i "Docteur-ès." za onog koji je zavrsio Doktorat, medjutim obicna raja zove svakog ljekara docteur, greska naroda vjerovatno.
Koliko je to vazno zvugdje svoju titulu pisati, ispada sad da je ta osoba stekla jos jedno prezime pored svoj porodicnog, od pisma, pa preko stambenovih vrata itd.
Sada kako je navedeno, ako je jednostavno Magistar( magistar struke)ili Doktor onda po nekom redu spada u kategoriji ljekara, a Magistar nauka( Mr.sci) je taj koji je odbranio Magistrat?

totalna zbuna...
sffovac

#25 Re: Titule i nivo plata

Post by sffovac »

doc.dr je valjda doktor koji je doktorirao ili nije ?

i sta je primarius ?
Post Reply