Titovim stazama revolucije...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Vodenjak

#1 Titovim stazama revolucije...

Post by Vodenjak »

Živio drug reis!

"Reisul-ulema ostaje u službi doživotno, osim ako ne podnese ostavku ili ne bude s razlogom smijenjen u skladu s ovim Ustavom." Ovako glasi prvi stav člana 66 novog Ustava Islamske zajednice BiH kojeg je predložila radna grupa na čelu s prof. dr. Šukrijom Ramićem. U obrazloženju prijedloga stoji da "doživotni mandat za funkciju reisul-uleme" treba da bi se osigurala prepoznatljivost Islamske zajednice BiH po instituciji reisul-uleme, "kako u zemlji tako i u inostranstvu". Za neupućene, valja reći da je dr. Šukrija Ramić živahan i u punoj snazi i da ova priča o prepoznatljivosti i propagiranju IZ-a BiH nije povučena iz arhiva mračnih i totalitarnih komunističkih vremena, već da su ovo prijedlozi namijenjeni današnjoj Islamskoj zajednici. A ona je, priznat će čak i istaknuti domaći islamski intelektualci, ne samo u BiH već i diljem svijeta (nažalost) prepoznatljiva upravo po funkciji reisul-uleme, zahvaljujući između ostalog i činjenici da prvi kandidat za doživotnog reisa nema problema s jet lagom i da se u avionu bolje osjeća nego bilo gdje u BiH.

No, da se vlasi ne dosjete ili da, gluho bilo, neki mujki ne kaže naglas da je čitava ujdurma oko izmjene Ustava IZ-a BiH i napravljena da bi efendija Cerić konačno postao drug Tito, predlagač mudro zbori: "Za prepoznatljivost je potrebno puno više od sedam godina, koliko iznosi mandat reisul-uleme po Ustavu iz '97. godine!" To što je efendija Cerić reisul-ulema od 1993. i što je Ustav IZ-a već promijenjen da bi on trošio treći mandat i 15 punih godina reisovao, nije vrijedno spomena: to je zapravo (sve prijedloge valja dobronamjerno čitati) briga o budućnosti muslimana Bošnjaka, njihovoj opstojnosti i vjerskom identitetu. Za sve to postoji samo jedna garancija i sinonim: živući reis.

Otuda i inicijativa iza koje, osim dr. Ramića i radne grupe predlagača, stoji AKOS - Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport, koja se, sudeći po oficijelnom websiteu, ističe u disciplinama šerijatskog prava. Za ovaj pothvat AKOS je animirao "apsolvente i postdiplomce Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Sarajevu". Grupa je marljivo radila od januara 2006. do jula 2007. i 13. novembra prošle godine predala prijedlog Edhemu Bičakčiću, predsjedniku Sabora i najpoznatijem vlasniku 625 stranica nikad procesuiranih krivičnih prijava. Šira javnost je za inicijativu saznala iz prošlog broja Preporoda, lista čiji je izdavač Rijaset IZ-a BiH i u kome je efendija Cerić najslikaniji reis svih vremena. Pa, ipak, uredništvo Preporoda je tek na insistiranje AKOS-a objavilo tekst dostupan i na internet stranici ovog malo poznatog islamskog udruženja koje djeluje u Zenici i Begovom Hanu kod Žepča, ali - svjedoci kažu - ima širi utjecaj na prostorima od Engleske i Irske do Saudijske Arabije i Emirata.

Šukrija Ramić, predsjednik AKOS-a, kao članice Federacije islamskih organizacija u Evropi, učestvovao je u osnivanju Evropskog vijeća za fetve i predlagač je reisa Cerića u njegov sastav. Ramić je član, a Cerić predsjednik Šerijatskog odbora BBI banke, čiji su osnivači banke iz Emirata i Saudijske Arabije. Ramić je također bio i član Rijaseta IZ-a od 2003. do 2007. te dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici u dva mandata. Ramić i Cerić, kažu dobro obaviješteni izvori, dijele iste izvore finansijske i ideološke podrške i zato i ne treba sumnjati da će bitka za novi Ustav i Cerićev doživotni mandat biti jaka, osmišljena i žestoka.

Ko se uostalom smije suprotstaviti ovako dobro elaboriranom prijedlogu? Ko će imati petlju da kaže da je neprihvatljivo podređivati Islamsku zajednicu BiH autoritetu jedne osobe kada je ta osoba važeći mandatar Cerić? Ko bi uostalom imao hrabrosti da progovori o trajnim posljedicama ovakve odluke: pretvaranju Islamske zajednice u zatvorenu, neprohodnu nomenklaturu podređenu doživotnom mandatu poglavara, kao jedinoj neupitnoj činjenici i osobi koja bi određivala sve ostale odnose unutar zajednice. Ako odemo korak dalje, može se ustvrditi da bi taj proces Islamsku zajednicu konačno zaokružio kao sjedište društvene i političke moći, u kome bi se odlučivalo kako o Koridoru 5c, tako i o izgradnji elektroenergetskih objekata, identitetu Bošnjaka i Ustavu BiH, poziciji prema EU...

Istina, sve je ovo i do sada registrirana Cerićeva ambicija. Reis i njegovi najbliži suradnici su upotrebom islama u političke i nacionalne svrhe već uspjeli ozbiljno dovesti u pitanje pluralnost unutar bošnjačkog naroda i unutar BiH. To je najsigurniji put kojim se ugrožava budućnost i vjerodostojnost islama u BiH. U Cerićevom prvom, drugom i trećem mandatu očita je tendencija pretvaranja islama u sredstvo moralno-političke podobnosti u unutarnjim društvenim odnosima među Bošnjacima. Sukobljavanje s Cerićem značilo je, kao i u svakoj zatvorenoj, autoritarno struktuiranoj zajednici kakva se želi ozakoniti ovim prijedlogom - eliminiranje kritičara. Slikovita ilustracija je upravo nekadašnji predsjednik Sabora IZ-a BiH, prof. dr. Hilmo Neimarlija, kojeg se efendija nije prošao dok ga se nije riješio (ostavku je napokon podnio iz bolnice), a slično su prošli i brojni drugi nepodobno misleći muslimanski intelektualci - od prof. dr. Rešida Hafizovića preko Enesa Karića (kome je efendija otvoreno prijetio) do hafiza Halila ef. Mehtića... Ne, zaista nema nikakve sumnje: doživotni mandat Ceriću najavio bi ne samo progone neistomišljenika već i zaokruživanje Bošnjaka u vjersku manjinu u Evropi, sličnu plemenskim ili imigrantskim zajednicama iz Azije i Afrike. A jedino što bi im donio jeste eho stare parole: živio drug reis!

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=k ... tekst_rb=1

Za moj komentar - dovoljan naslov teme... :oops:
uvjek dobar gost

#2 Re: Titovim stazama revolucije...

Post by uvjek dobar gost »

Samo me zanima kako će na ovo reagovati Alispahić Fatmir....????
chuchumbamayumbe

#3 Re: Titovim stazama revolucije...

Post by chuchumbamayumbe »

I Papa je dozivotno, i Patrijarh...Zasto ne i Reis, ne vidim u cemu je problem?
Ono sto je nekada bilo ne mora uvijek biti tako, svako vrijeme nosi svoje promjene...Ne vidim razloga zasto se ne bi dozvolilo da funkcija Reisa postane dozivotna, ako tako zeli IVZ BiH i njeno rukovodstvo.
Osim naravno za one kojima se Reis ne dzasvi po ovom ili onom principu.
Mislim, nije moje da se petljam u rad Rijaseta (jer nisam ni musliman) ali ako ljudi tako zele, bujrum brate.
BTW, vazda sam bio dobar na "Titovim stazama..." :)
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#4 Re: Titovim stazama revolucije...

Post by pape »

chuchumbamayumbe wrote:I Papa je dozivotno, i Patrijarh...Zasto ne i Reis, ne vidim u cemu je problem?
Ono sto je nekada bilo ne mora uvijek biti tako, svako vrijeme nosi svoje promjene...Ne vidim razloga zasto se ne bi dozvolilo da funkcija Reisa postane dozivotna, ako tako zeli IVZ BiH i njeno rukovodstvo.
Osim naravno za one kojima se Reis ne dzasvi po ovom ili onom principu.
Mislim, nije moje da se petljam u rad Rijaseta (jer nisam ni musliman) ali ako ljudi tako zele, bujrum brate.
BTW, vazda sam bio dobar na "Titovim stazama..." :)
Svi oni vole Jozhu, ... svima im je uzor, ... :oops:
I svjetovni i duhovni poglavari sa ovih prostora ga zele imitirati, ali .... :zzzz: ... jedan je Pape, ... ops, ... pardon, ... :zzzz: ... mislio sam na Jozhu, .... :oops:
strujnik

#5 Re: Titovim stazama revolucije...

Post by strujnik »

E sto ce mi Esad ovog petka pokvariti dzumu
Opet cu morati slusati da je "ovo sve orkestrirana kampanja iz staba Z. Lagumdzije" :D
Vodenjak

#6 Re: Titovim stazama revolucije...

Post by Vodenjak »

strujnik wrote:E sto ce mi Esad ovog petka pokvariti dzumu
Opet cu morati slusati da je "ovo sve orkestrirana kampanja iz staba Z. Lagumdzije" :D

:lol: :lol: :lol: :thumbup:
Fair Life

#7 Re: Titovim stazama revolucije...

Post by Fair Life »

uvjek dobar gost wrote:Samo me zanima kako će na ovo reagovati Alispahić Fatmir....????
Stafetom !!

Mi smo Titovi, "Tito" je nas !
Umjetnik a

#8 Re: Titovim stazama revolucije...

Post by Umjetnik a »

a DANI nemaju, niočem drugom da pišu nego o tome koliko je mandat prvom čovjeku IZ
Bosanac sa dna kace

#9 Re: Titovim stazama revolucije...

Post by Bosanac sa dna kace »

ja na stranici od AKOSa ne mogu da nadjem tekst o prijedlogu ustava IZ, imal iko orginalni tekst prijedloga ustava?
http://www.akosbih.com al nema.... :shock:
Vodenjak

#10 Re: Titovim stazama revolucije...

Post by Vodenjak »

Umjetnik a wrote:a DANI nemaju, niočem drugom da pišu nego o tome koliko je mandat prvom čovjeku IZ
Jah vala...
Koji je on faktor uostalom da nas bude briga za njega? :oops:
Bosanac sa dna kace

#11 Re: Titovim stazama revolucije...

Vodenjak wrote:
Umjetnik a wrote:a DANI nemaju, niočem drugom da pišu nego o tome koliko je mandat prvom čovjeku IZ
Jah vala...
Koji je on faktor uostalom da nas bude briga za njega? :oops:
jel ima igdje tekst prijedlog ustava, ja ne mogu da iskopam nigdje....
da nam to Hecimovic nije patku proturio? :shock:
sabanss

#12 Re: Titovim stazama revolucije...

Post by sabanss »

Cuj "Titovim stazama revolucije" ?

Ja sam 88' bio republicki sampion u Rogatici. Samo da se zna!
omar little

#13 Re: Titovim stazama revolucije...

Post by omar little »

sabanss wrote:Cuj "Titovim stazama revolucije" ?

Ooo, pa kako se proslo na saveznom takmicenju a? :D
sabanss

#14 Re: Titovim stazama revolucije...

Post by sabanss »

omar little wrote:
sabanss wrote:Cuj "Titovim stazama revolucije" ?

Ooo, pa kako se proslo na saveznom takmicenju a? :D
Slabo, bio je to ipak sumrak komunizma pa sam svoje simpatije usmjerio ka snagama u usponu :D
Bosanac sa dna kace

#15 Re: Titovim stazama revolucije...

to nema niko original predloga ustava? :shock:
Bosanac sa dna kace

#16 Re: Titovim stazama revolucije...

U našem otrcalom novinarstvu uvijek se pojave neke novinarske aždahe koji samim svojim izgledom ne liče na ozbiljnu osobu, a kamoli na ozbiljnog novinara. U današnjem bh novinarstvu se dešavaju svakavi eksperti koji sigurno nebi bili, da nije instrumentaliziranih medija, ni dobri čobani ovaca, a kamoli ljudi od pera koji odgovorno stoje iza svoje riječi i koji svaku svoju riječ potkrijepe argumentom.

Od kako postoje „sorošovi dani“ nastoje da upotrijebe sve moguće sile i naprave popularnim sve totalne anonimuse kako bi što bolje napravili sliku da je svaki Bošnjak izdajica i primitivac, a njihov glavni cilj u svemu tome je da običnom bošnjačkom puku prikažu da oni nemaju niti jednog političkog, vjerskog, ili bilo kojeg drugog predstavnika koji nije izdajica ili potencijalni „vehabija“ i „terorista“.

Jedan od glavnih „ekperata“, da prostite na izrazu, je Esad Hećimović, čuveni lovac na mudžahedine i uvijek spreman kao džoker za zamjenu u bilo kakvoj prljavoj igri. Autor je famoznog štiva u borbi protiv „islamskog terorizma“ u BiH „Garibi Mudžahedini u BiH 1992-1999“, a još skandaloznije je što je recenzent knjige Nedžad Latić, hodža za koje Hećimović tvrdi da su uz rahmetli Izetbegovića podržavali Kaidine dobrovoljce u BiH.
Gyorgy Lederer, recenzent knjige, smatra da je „Hećimovićevo istraživanje posebno bitno u historijskom periodu, kada je zapadni svijet suočen sa „islamističkim pristašama terora.““ Nakon toga kaže: „Zbog njegovog poznavanja radikalnog islama i post-jugoslovenskog društvenog okruženja, on analizira, sa profesionalnošću, pro-zapadnim angažovanjem i velikim osjećajem odgovornosti, ovaj neuspjeli, ali i dalje prijeteći, pokušaj arapskih džihadista da otmu njegovu zemlju.“
Eto, dobili ste pravi odgovor za knjigu: Ona objelodanjuje da su ti agresori iz arapskih zemalja pokušavali da okupiraju i još prijete okupaciji zemlje Esada Hećimovića. Da li su „arapski džihadisti“ otimali ili branili njegovu zemlju od agresora, to je svakom poznavaocu prilika u BiH između 1992 – 1995 jasno. Ali eto, informacije radi, Esad Hećimović u svojoj knjizi tvrdi da su arapi, čiju je humanitarnu pomoć sa apetitom ždero', agresori na njegovu zemlju.

Hećimović, koji je omiljen gost srbijanskih medija je glavni izvor informacija svakome koji dođe u Bosnu i Hercegovinu da lovi ili koji želi da stvori teroriste, bez obzira postojali oni ili ne. Ono što me je ponuklo da napišem ove riječi su njegov osvrt na prijedlog ustava Rijesate IZ BiH u kojem Hećimović kritizira famozni član da reis treba biti doživotan. Radi se o tome da je nevladina organizacija AKOS pokrenula inicijativu izmjene ustava Rijaseta IZ. U tom Ustavu je ugrađen i član kojim se reisu-l-ulemi daje doživotna funkcija. Ja se slažem sa njim da je taj član, uz sva obrazloženja predlagača, loše rješenje za Rijaset i nije u redu, ali konačan prijedlog Ustava još nije ni na pomolu. To je inicijativa grupe postdiplomaca i apsolvenata sa Pravnog i Ekonomskog fakulteta na čelu sa prof. dr. Šukrijom Ramićem i nije nikakav zvanični prijedlog bilo kojeg Rijasetovog tijela, već jedne nevladine organizacije i nekoliko entuzijasta. I sada dolazi ono što iritira svakog normalnog čovjeka koji razmišlja. Dolaze optužbe iz „dobro obavještenih izvori“ Citat: „Ramić i Cerić, kažu dobro obaviješteni izvori, dijele iste izvore finansijske i ideološke podrške“. Ovo je za Hećimovićeve vjerne čitatelje relevantan podatak, jer dolazi iz njegovih „dobro obavještenih izvora“.

Cijela njegova gore spomenuta knjiga je potkrijepljena „dobro obavještenim izvorima“, svaki njegov članak se bazira na „dobro obavještene izvore“ i svaki njegov govor u nastupima na srpskim medijima se zasniva na „dobro obavještenim izvorima“ i nakon svega ovoga zar može neko pametan i zdrav ovog patološkog lašca, amatera, samozvanog ekperta za tzv. islamski terorizam, isključivo za srbijanske medije i Nezavisne novine, uzimati za ozbiljno?

Mržnja čini čovjeka slijepim, a dragi Bog mu nije džaba dao ovakvo prezime već da ga podsjeti da liječi (hećimi) svoju dušu od velike mržnje koju nosi prema mnogim pripadnicima islamskog korpusa u BiH i da prestane konačno potvarati muslimane Bosne i Hercegovine za terorizam i da konačno svim znatiželjnima predoči svoje „dobro obavještene izvorie“. To od njega zahtjeva profesionalizam i struka kojom se on, nažalost, bavi.

Nekoliko linkova koji govore bolje o njemu nego iko živ:
rs-icty.org/
nezavisne.com/

Piše: Nazif Horozović e-Mail: [email protected] e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli

BH Muslim Monitor - Islambosna.ba 09.05.2008.
Bosanac sa dna kace

#17 Re: Titovim stazama revolucije...

Evo koga interesuje predlog nacrta ustava za IZ ima priliku da pita dr.Sukriju Ramica licno.
Pitanja za Sukriju Ramica
Bosanac sa dna kace

#18 Re: Titovim stazama revolucije...

Moje mišljenje je da je ograničenje mandata pojedinaca i organa IZ-a jedno od najznačajnijih demokratskih dostignuća koje smo napravili. Sve, pa i reisu-l-ulemu, treba provjeravati izborima.
Novinarskoj kliki (umalo ne napisah - klici!) iz anamo onog magazina nije trebao snažniji grom iz vedra neba, nego što je to bio tekst prijedloga ustava Islamske zajednice, objavljen u našem listu br. 8. od 15. aprila ove godine. Tamo je, u rubrici čitalaca, izvjesna neformalna grupa objavila neka svoja razmišljanja i prijedloge kako bi, eventualno, trebao da izgleda novi tekst Ustava Islamske zajednice, što nije ništa ni novo ni neobično: ljudi, naime, imaju prava da iznose svoja mišljenja i svoje stavove, što čitaoci našeg lista čine već godinama. E, ali u tome tekstu (prijedlogu) stoji, između ostalog, da REISU-L-ULEMA OSTAJE U SLUŽBI DOŽIVOTNO, OSIM AKO NE PODNESE OSTAVKU ILI NE BUDE S RAZLOGOM SMIJENJEN U SKLADU S OVIM USTAVOM!

Tragači, specijalisti za svim što je u vezi za reisu-l-ulemom dr. Mustafom Cerićem, dobro izvježbani, pronicljivi do maksimuma (i nešto malo dalje), puni novih ideja i inicijativa odmah su (promptno, što se kaže) stupili u akciju, u otkriće mjeseca, ako ne i godine: iza kobajagi benignog teksta prijedloga ustava, krije se, ustvari, razorna (tenkovska) mina koja uništava sve u krugu od nekoliko kilometara: dovitljivi i prepredeni reisu-l-ulema sjetio se kako će na najlakši način doći do svoga životnoga cilja - mandata do kraja života! A ima li većeg udarca za te novinarske uhljupe, koji godinama nastoje reisu-l-ulemu dr. Mustafu Cerića otjerati s tog položaja, nanoseći mu udarce i s lijeva i s desna, a bogme i sprijeda i, naročito, straga, služeći se pritom najvećim prljavštinama i nepodopštinama koje ne poznaje ni tzv. pištolj-novinarstvo. Reisu doživotni mandat! Pa to je smak svijeta! Sudnji dan demokracije, ljudskih prava, vjerskih sloboda itd. itsl. Reis Cerić konačno drug Tito - njihove aktivnosti su, dakle, doživjele potpuni krah i postale, što se dobro rimuje, obični prah. Prašina koju je reis Cerić, sa dva prsta, upravo stresao sa džubeta i ahmedije! Kao da stresa neku dosadnu muhu-zunzaru koja mu se zalijepila za bjelinu ahmedije.
Pa u jednom broju uvodnik (“Živio drug reis”), pa to malo, pa u drugom broju čitave četiri strane (“Efendijin put do političkog prijestolja”). Pa kaže: “No, da se vlasi ne dosjete ili da, gluho bilo, neki mujki ne kaže naglas da je čitava ujdurma oko izmjene Ustava IZ-a u BiH i napravljena da bi efendija Cerić konačno postao drug Tito, predlagač mudro zbori:”Za prepoznatljivost je potrebno puno više od sedam godina, koliko iznosi mandat reisul-uleme po Ustavu iz’97. godine”. Pa dalje: “Ko se uostalom smije suprotstaviti ovako dobro elaboriranom prijedlogu? Ko će imati petlju da kaže da je neprihvatljivo podređivati Islamsku zajednicu BiH autoritetu jedne osobe kada je ta osoba važeći mandatar Cerić? Ko bi uostalom imao hrabrosti da progovori o trajnim posljedicama ovakve odluke: pretvaranju Islamske zajednice u zatvorenu, neprohodnu nomenklaturu podređenu doživotnom mandatu poglavara, kao jedinoj neupitmoj činjenici i osobi koja bi određivala sve ostale odnose unutar zajednice.”
A sve, naravno, mora počivati na materijalnom interesu: “Ramić (jedan od članova grupe predlagača, int. A.K.) i Cerić, kažu dobro obaviješteni izvori, dijele iste finansijske i ideološke podrške i zato i ne treba sumnjati da će bitka za novi Ustav i Cerićev doživotni mandat biti jaka, osmišljena i žestoka.
Pa malo bilo onom anamonom magazinu (malen tiraž, malena i snaga) valja to proširiti na svenarodni medij. Pa Avdo Avdić ( zvani tv šejhu-l-islam), nakon upada u prostorije “Merhameta”, ne smijede upasti u prostorije Rijaseta (mada su one preko puta “Merhameta”), već slavodobitno, pun sebe i Bakira Hadžiomerovića zajedno, uman kakvim ga je Dragi Bog dao, sa svojim glasom na kome bi mu svaka svraka pozavidjela, zapali nekakvu krpu pred Rijasetom i, reče: evo, ovo je bijeli dim! Ko, biva, reis Cerić je k’o Papa - izabran doživotno!
A Bakir, urednik mu, na početku kaza, kako, nije šala, Reis dogura do - Tita Maršala. Pa mu ga dođe da je reis k’o Tito i k’o Papa - trećega nema, ako se ne računa gospodin-drug Fidel Kastro, ali je on čas na vlasti, čas u bolnici, pa nije preporučljiv za komparaciju i sličnu bakir-avdićevsku kombinaciju.
Pa onaj u anamo onom magazinu napisa: “Postoje i oni koji tvrde da samom Ceriću i nije toliko stalo do ovog prijedloga, koliko je to u interesu onima oko njega. Pretpostavlja se da bi, nakon Cerića, doživotni mandat dobili i njegov zamjenik i muftije”. Šta ti znači pluralizam mišljenja: postoje i oni ... je li moguće da postoje i oni koji tvrde da samom Ceriću i nije toliko stalo do ovog prijedloga - pa kako će se to uklopiti u opći koncept Cerićeve pohlepe za doživotnim mandatom - no oni su sigurno neki izuzeci, ali valja ih navesti, kako bi se i muftije i reisov zamjenik pokazali da su apsolutni Cerićevi istomišljenici, da je i njima stalo da stalno gledaju flm - Odavde do vječnosti!
I još taj iz anamo onog magazina napisa, ali ultimativno: “To su pitanja na koja će sam reis Cerić morati da odgovori javnosti kad se vrati u BiH.” I, Boga mi, Cerić se prepade i javnosti odgovori prije nego što se vrati u BiH, dakle direktno iz Londona, a preko “Oslobođenja”, koje ga, iz pera glavnog urednika Faruka Borića, za tu ažurnost izvrijeđa na pasja preskakala, nazvavši ga dvoličnim i nepoštenim: No, na pitanje novinara šta misli o prijedlogu trajanja doživotnog mandata, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić odgovara:
- To je prijedlog jedne grupe džematlija i to je njihovo mišljenje - ništa manje i ništa više od toga. Svaku izmjenu Ustava IZ-a mora pokrenuti ili jedna trećina sabornika ili Rijaset a odobriti Sabor. A šta ja mislim o tome vidi se iz Ustava IZ-a koji je sada na snazi. Moje mišljenje je da je ograničenje mandata pojedinaca i organa IZ-a jedno od najznačajnijih demokratskih dostignuća koje smo napravili. Sve, pa i reisu-l-ulemu, treba provjeravati izborima.
A na naredno pitanje šta će raditi nakon isteka ovog mandata, hoće li ponovo biti reis-l-ulema, evropski muftija, profesor Fakulteta islamskih nauka, direktor nekog islamskog instituta, ili, možda, političar, reisu-l-ulema decidno kaže:
- Penzioner, ako Bog da. Vrijeme je da i moja porodica dobije svoga člana, a moji unuci, ako Bog da (sada imam samo jednog) dedu koji će ih moći izvoditi u park ili u bašču. No, čovjek snuje, a Bog određuje.
I kad smo već kod “Oslobođenja”, treba zabilježiti da u istom broju sa reisovim intervjuom, samo nekoliko stranica dalje, “komentator” i specijalista za tramvaje i dvospratne autobuse, inače bolji poznavalac reisa Cerića, Hamza Bakšić, u tekstu “Kamo ide tramvaj”, piše:
“Mirno, polahko - nema potrebe da građani ulaze u tramvaje sa strahom. Odnedavno je dio njih iskićen islamskim moralnim poukama. Oni upozoravaju na dobro ponašanje, tako da svakim danom postajemo sve bolji.
Nešto se događa.
Na ovaj način se, vjerovatno, obilježava odluka reisa Cerića, izrečena kao inicijativa njegovih adlatusa, da krene Titovim stazama revolucije i prihvati da dužnost obavlja “bez ograničenja trajanja mandata”. Ko bolje zna efendiju Cerića, zna da to znači do kijametskog dana.” (Podvukao A.K.)
I šta ti imaš govoriti novinarskoj kliki i razjašnjavati joj stvari. Govorio ne govorio, klika kliče ono što je naučila klicati. Ili - kljucati.
I tako će, samo Bog zna, i nešto malo Hamza Bakšić, trajati do kijametskog dana.
Aziz Kadribegović (Preporod)
Post Reply