Titov socijalizam ili sadasnja demokratija???

digger

#26 Re: Titov socijalizam ili sadasnja demokratija???

Post by digger »

edu wrote:Sta vam je bolje?
Bice vam bolje da preglasno ne hvalite Tita jer ce vas mali "fatmircici" sa foruma kao i tinejdzeri koji iz vlastitog iskustva znaju zasto mrze "komunjare" nabiti na kolac ili raspeti na krst.

"Kada sam imao 16 godina, moji roditelji nista lisu znali. U dvadesetoj sam bio iznenadjen kako su sve brzo naucili."
zili

Post by zili »

prije par mjeseci gledam na hrt-u onu neku emisiju XO gdje imaju anketu koja traje za vrijeme emisije

uglavnom, pitanje je bilo nešto u stilu:

koji je sistem pravedniji? socijalizam ili kapitalizam?

sjećam se da je 92% ljudi glasalo za socijalizam

Svaka čast Titu, ali zašto se svaka rasprava o socijalizmu mora temeljiti na državnom ustrojstvu SFRJ? Pa nije Tito jedini socijalista na svijetu!

Ja sam za varijantu skandinavskog socijalizma - uživaš sve ono što smo uživali (besplatno školstvo, zdravstvo, socijalni programi itd.) minus goli otok, minus indoktrinacija, minus kult ličnosti

samo što da bi se postigao skandinavski socijalizam, moraš ovu stoku od našeg naroda silom ili milom opsimeniti. jer osim gore-navedenih minusa, skandinavci također imaju minus korupcija, minus konstantni pokušaji da se "zajebe" država - mislim, oni sretni i zadovoljni plaćaju poreze od 56% jer znaju da će se od tih para STVARNO izgraditi škole, bolnice, putevi... i da porezi neće završiti u džepu nekog polu-pismenog, polu-krezavog guzonje

neki dan dvije vijesti na dnevniku:

vijest 1: energoinvest ponovo na konju: nakon zalaganja i šljakanja 1500 radnika te godine, energoinvest napravio profit od 7 miliona KM

vijest 2: jedan pišljivi konj iz skupštine te iste godine sam samcat uspio pronevjeriti 4 miliona KM

no comment :-)
HamzaC

Post by HamzaC »

edu wrote:negdje sam procitao da je stara Yuga imala duga 14 milijardi USD..a sada samo Hrvatska ima dug od 35 milijardi USD...

imali smo stabilnu ekonomiju..odlican zivotni standard..imali smo drzavu..a sve zahvaljujuci, ponajvise, jednom covjeku, Marshalu!
Na pocetku procitah da si vecinu zivota prozivio u "demokratiji", ali opet vjerujem da se sjecas perioda iz juge (ako ne ti onda ce se vjerovatno sjetiti neko drugi)!

Osvrnut cu se na ovo stabilna ekonomija:

Sjecate li se Topcidera i sta se tamo radilo? Kad god bi zafalilo para, hajmo stancaj! To ne spada u domen stabilne ekonomije!

Sjecate li se cekova? Vrijednije stvari koje su se kupovale na cekove bi, dok bi cek dosao na naplatu, zbog nenormalne inflacije, "dobijale" vrijednost kutije cigara!

Napomenuh vec nenormalnu inflaciju, koju ni konstantno stampanje novih novcanica nije moglo stici! Ne rijetko je dolazilo do brisanja po cetiri do sest nula sa novcanica, jer na njima vise nije bilo mjesta da se napisu nadolazece nule!

Dogovorna ekonomija se svugdje u svijetu pokazala kao nenormalna pojava! Kada bi jedno preduzece slabo poslovalo, drugo koje nije imalo takvih problema, je moralo namirivati gubitke prvog! I to se nije desavalo sporadicno! Bilo je preduzeca koja su konstantno proizvodila gubitke, ali nisu zatvarana, nego su druga "teglila" za njih! Iz svega proizilazi - radio ne radio plata je 10-tog! I zbog takvih stvari su i profitabilna preduzeca dolazila u krizu! Tek nakon dugog niza godina bi se neko zapitao zasto neko preduzece koje konstantno proizvodi gubitke i dalje posluje!?

sve ovo ne navodim da bih branio sadasnji sistem, nego samo kratki osvrt na "stabilnu ekonomiju"!

Nedavno gledam na BHT1 dokumentarac "Bio jednom jedan dnevnik" i prilog iz 1984. Bilo je govora o stecaju preduzeca (ne mogu se tacno sjetiti kojeg) i o tome da ce odredjeni dio radnika na biro! Prilog je napravljen tako da su radnici, koji su bili zaposlenici tog preduzeca, nakon sto su otpusteni jer im se preduzece ugasilo, trebali biti, u najmanju ruku, ponosti na svoju situaciju, te da su time ojacali drustveno - ekonomsku situaciju zemlje!
Mislim da sve zablude vezane za vrijeme socijalizma dolaze bas od medija, i konstantnog ispiranja mozga, stanovnistva koje nije bilo svjesno da se juga dugi niz godina "raspadala" i na ekonomskom planu!
Himera

Post by Himera »

scarface32 wrote:Ja kazem eno ti demokratiju i zapad.
Zivim na zapadu,ali tito je bio demokrata za ove ovdje.
Sad cu samo nabrojati neke nedostatke zapada.
Pocet cu od djece.
-obdaniste i ako nadjes mjesta oderaste te s cijenom#
-skola se placa
-da bi isao na fax moras kredit uzeti
-posao je tesko naci i ako nadjes dobivas ugovore na 6 do 12 mjeseci,Za stalno te vise ne otac ne uzima u firmu
-zdravstveno uzas skupo s tim da zubara sam placas,a i u bolnicu ako odes nemas no claim corting.(u prevodu kao i osiguranje za auto ako nemas sudara)
-od poste i papira ne mozes do daha doci(stari mi bio u posjeti 15 dana i kaze mi sine koliko si ti poste dobio za 15 dana ja nisam u svojih 20 godina)
-i na kraju nama pusacima samo sto nisu i na ulicama zabranili pusiti
-a prednost je da ovo sve sto sam napisao mozes i na ulici reci
I na kraju sami zakljucite gdje je bilo bolje.Kod tite iili na trulom zapadu

Tačno tako još kad ovaj euro dođe je..če nam tek život možda još gore neg u njemačkoj aš to onaj gore reče kod tite bio totaliralizam a sad ja ko če više ukrasti i koga prevarati sve u ime demokratije
edu

Post by edu »

Sto se tice komunizma, koliko je meni poznato postoje samo 2 zemlje sa takvim sistemom a to su Kina i Kuba...

Slazem se sa onim sto je spominjao skandinavske zemlje kao pozitivan primjer socijalizma...
Nazalost, slazem se i sa onim dijelom u kojem on govori kako bi to kod nas tesko moglo zazivjeti...
Negdje sam procitao da je komunizam zamisljen ovako nekako: "uzmi koliko si radio"..medjutim to je kod nas nemoguce..negdje se takodjer spominje (u komunizmu) i diktatura proletarijata..po mom misljenju to je nemoguce..proletarijat je radnicka klasa i a vecinu stanovnistva cini radnicka klasa (u normalnim zemljama) i sad mi nije bas najjasnije da li je moguca ta diktatura..mislim da je komunizam zamisljen idealno (naravno svaki sistem ima poneku gresku) ali tu dolazimo do problema vecine..znam da je vecina neprosvjecena..i zato je nemoguce izvesti onu konstrukciju "uzmi koliko si radio"..da bi to bilo izvodljivo treba podici svijest ljudi na visi nivo..treba imati dobre zakone..dosta toga treba uraditi...
HRVAT-BIH

Post by HRVAT-BIH »

edu wrote:Sto se tice komunizma, koliko je meni poznato postoje samo 2 zemlje sa takvim sistemom a to su Kina i Kuba...
dobar taj komunizam u kini, sta god kupis "made in china"...
kike

Post by kike »

Goli otok je, po mom misljenju, dobra stvar...
Povraca mi se.

Tipican pordukt "Titovog boljitka" :x
Opanak u tranziciji

Post by Opanak u tranziciji »

kike wrote:
Goli otok je, po mom misljenju, dobra stvar...
Povraca mi se.

Tipican pordukt "Titovog boljitka" :x
ako nisi citao Vrijeme smrti od Cosica

preporucujem
margareta

Post by margareta »

69 pitanja

--------------------------------------------------------------------------------

Hrvati su jugonostalgičari i zato glasaju za Mesića

Kontroverzni nogometni trener, bivši selektor hrvatske reprezentacije, blizak prijatelj Franje Tuđmana i rođeni Travničanin, za Start govori o svojoj neuspješnoj kandidaturi za predsjednika Hrvatske, o Titu, Tuđmanu, jugonostalgiji, svom brzom jeziku i objašnjava šta je mislio izjavom: Nijemce najviše volim na tenku i štuki.............

(....)Znači, ne zaslužujete da se nađete ispred Antuna Gustava Matoša?
- Ne, apsolutno. Mislim da je to falsifikat.
Prvih pet mjesta zauzimaju, ovim redoslijedom: Tito, Tesla, Ruđer Bošković, Krleža i Tuđman. Slažete li se s poretkom?
- Tu sam ja malo subjektivan, nemojte zamjeriti. Tuđman je moj intiman prijatelj, kojeg sam izuzetno volio i cijenio. On je uvijek za mene prvi. Nema dvojbe da je Tito genijalac svog stoljeća, najveći mangup kojeg je naše podneblje vidjelo. Ušao je u povijest. Ja nisam bio za Tita ali, jebem mu mater, kad se sjetiš njegovog pogreba, gdje je skupio sve najveće džekove, stajali su tamo mirno, onaj Brežnjev i društvo, padaju u nesvijest ali čekaju... Prema tome, Tito je povijesna ličnost koju možeš voljet’ il ne voljet’ ali ga ne možeš osporiti.

(...)Da li ste glasali u drugom krugu predsjedničkih
izbora u Hrvatskoj?
- Jesam, jesam. Glasao sam protiv Mesića.
Prokomentirajte njegovu ubjedljivu pobjedu?
- Joj, joj, ne bih htio pogriješiti... Ali, nema nikakve dvojbe da veliki procenat hrvatskog pučanstva vuče nostalgija za Jugoslavijom (smijeh).
Eto, da budem savršeno jasan.
Smatrate da su Hrvati u velikom procentu jugonostalgičari?
- Da. Ovo je jebeno, kad odjekne. To će ovdje svi prenijeti.
(....)
Vaše mišljenje o Haškom sudu promijenilo?
- Nije. Potpuno je negativno. Iako, istini za volju, smatram da bi, da su pravedni, odigrali veliki povijesni značaj za sve ove budale koje započnu bratoubilačku borbu. Jer, svako bi rekao: Čekaj, odoh ja u Haag. Znate, to je jedan pozitivan momenat, ali meni su se zamjerili.
(....)
Valjda ste svjesni da Hrvatska ne može u Evropu bez suradnje s Tribunalom?
- Znam, znam. Ali, jebi ga, ja nisam za to da te ucjenjuju bilo čime. Jer, tada gubiš svoje dostojanstvo, svoj autoritet, ako si u potlačenom položaju.
Narodna mudrost koju smatrate apsolutno
primjenljivom u životu?
- Sve učini da od neprijatelja napraviš poluprijatelja, od poluprijatelja – prijatelja.
--------------------------------------------------------------------------------
Magazin START
Fair Life

Post by Fair Life »

HamzaC wrote:Napomenuh vec nenormalnu inflaciju, koju ni konstantno stampanje novih novcanica nije moglo stici!
Stampanje novcanica nikad nije stizalo inflaciju. Kao stici svoju sjenku...

Stampanje novcanica je bio jedan od pouzdanih generatora inflacije...
Post Reply