Titov socijalizam ili sadasnja demokratija???

edu

#1 Titov socijalizam ili sadasnja demokratija???

Post by edu »

Sta vam je bolje?

Kada ste bolje zivjeli?

Je li u Titovo vrijem manjkalo religijskih sloboda..slobode govora...?

Na sta vam lici ovo sadasnje stanje?

Kazu za Titino vrijeme da je to bilo klasicno jednoumlje..ali kontam bolje mi je i to jednoumlje u kojem sam dobro zivio nego ova, sadasnja demokratija kad pola stanovnistva nema posla..bijeda..kriminal...

Koji su Titini minusi..je li samo to sto je amnestirao cetnike ili???

Moze li malo diskusije na ovu temu..normalne, racionalne price...???

Ja zalim za onim vremenom..iako veci dio zivota provedoh u ovoj "demokratiji"...
Edit

Post by Edit »

.. na ekspolataciju nasih prirodnih dobara...
.. na imperijalizam...
.. na eksploataciju radnicke klase koja radi u bescijenje bez ikakvih prava i zdravstvene zastite...

samo mi to ne vidimo
jer nemamo vise
zjenicu svoga oka
:roll:
edu

Post by edu »

ipak, kad sve saberes i oduzmes mislim da je puno bolje bilo u onom sistemu, svima...
Hart

Post by Hart »

niti jedno niti drugo, ono je bio totalitarizam, ovo je tek privid demokratije....
bojim se da ni jedno ni drugo nismo mogli birati, kao niti rat uostalom kojim je kod nas okoncan totalitarizam i koji je prethodio ovom sranju sada... :roll:

prema tome mislim da pitanje nema smisla.
Hart

Post by Hart »

samo da dodam: mislim (ustvari znam) da je ljudima u Sloveniji, Hrvatskoj, Ceskoj, Slovackoj, Madjarskoj itd puno bolje sada nego prije, a zivjeli su u socijalizmu, (ne u takvom kakvom smo imali mi ovdje ali tim prije bi nam trebalo biti bolje nego njima sada), a mi smo se nasuprot tome samo unazadili... zasto je to tako? pa valjda zbog rata i onoga sto nam je on donio (ustvari oduzeo)...
edu

Post by edu »

Hart wrote:niti jedno niti drugo, ono je bio totalitarizam, ovo je tek privid demokratije....
bojim se da ni jedno ni drugo nismo mogli birati, kao niti rat uostalom kojim je kod nas okoncan totalitarizam i koji je prethodio ovom sranju sada... :roll:

prema tome mislim da pitanje nema smisla.
ipak ce biti da tvoja konstatacija nema smisla...

tebi nije odgovaralo niti jedno niti drugo..od dva zla izaberi manje...

meni je ovo sada najvece zlo..ne moze gore..ali opet kontam..poznavajuci nas mentalitet mislim da uvijek mozemo gore, nazalost...

negdje sam procitao da je stara Yuga imala duga 14 milijardi USD..a sada samo Hrvatska ima dug od 35 milijardi USD...

imali smo stabilnu ekonomiju..odlican zivotni standard..imali smo drzavu..a sve zahvaljujuci, ponajvise, jednom covjeku, Marshalu!
winetou

Post by winetou »

Sve mi se čini da je ova tema već bila :-)
CiCiban

Post by CiCiban »

hey hey.. :P dok te dvije opcije odavno krkljaju u smrtnim mukama :-)
robovlasnistvo se vraca u velikoM sTiLLu :)
scarface32

Post by scarface32 »

Ja kazem eno ti demokratiju i zapad.
Zivim na zapadu,ali tito je bio demokrata za ove ovdje.
Sad cu samo nabrojati neke nedostatke zapada.
Pocet cu od djece.
-obdaniste i ako nadjes mjesta oderaste te s cijenom#
-skola se placa
-da bi isao na fax moras kredit uzeti
-posao je tesko naci i ako nadjes dobivas ugovore na 6 do 12 mjeseci,Za stalno te vise ne otac ne uzima u firmu
-zdravstveno uzas skupo s tim da zubara sam placas,a i u bolnicu ako odes nemas no claim corting.(u prevodu kao i osiguranje za auto ako nemas sudara)
-od poste i papira ne mozes do daha doci(stari mi bio u posjeti 15 dana i kaze mi sine koliko si ti poste dobio za 15 dana ja nisam u svojih 20 godina)
-i na kraju nama pusacima samo sto nisu i na ulicama zabranili pusiti
-a prednost je da ovo sve sto sam napisao mozes i na ulici reci
I na kraju sami zakljucite gdje je bilo bolje.Kod tite iili na trulom zapadu
scarface32

Post by scarface32 »

izvinite na pokoji pravopisnu gresku.prsti debeli pa ne pogodim pravo slovo.
scarface32

Post by scarface32 »

scarface32 wrote:Ja kazem eno ti demokratiju i zapad.
Pocet cu od djece.
-skola se placa
-posao je tesko naci i ako nadjes dobivas ugovore na 6 do 12 mjeseci,Za stalno te vise ne otac ne uzima u firmu
-zdravstveno uzas skupo s tim da zubara sam placas,a i u bolnicu ako odes nemas no claim corting.(u prevodu kao i osiguranje za auto ako nemas sudara)
-od poste i papira ne mozes do daha doci(stari mi bio u posjeti 15 dana i kaze mi sine koliko si ti poste dobio za 15 dana ja nisam u svojih 20 godina)

ma puko sam i ja :-x
Klon

Post by Klon »

Tito
Soul_Sista

#13 Re: Titov socijalizam ili sadasnja demokratija???

Post by Soul_Sista »

edu wrote:Sta vam je bolje?

Kada ste bolje zivjeli?

Je li u Titovo vrijem manjkalo religijskih sloboda..slobode govora...?

Kazu za Titino vrijeme da je to bilo klasicno jednoumlje..ali kontam bolje mi je i to jednoumlje u kojem sam dobro zivio nego ova, sadasnja demokratija kad pola stanovnistva nema posla..bijeda..kriminal...

Koji su Titini minusi..je li samo to sto je amnestirao cetnike ili???

Moze li malo diskusije na ovu temu..normalne, racionalne price...???

Ja zalim za onim vremenom..iako veci dio zivota provedoh u ovoj "demokratiji"...
Umjesto da sjedis i razmisljas jeli bolje bilo jucer ili danas, ti se digni na noge, aktivisi i radi na tome da sutra bude bolje nego sto je danas. Zivot je jedan BORI SE A NE CEKAJ DA TI SE UDIJELI!
kike

Post by kike »

Milim i da je najlosija demokracija bolja od najbolje diktature.

Pitanje treba postaviti prezivjelima sa golog otoka, familijama sarajevskog procesa, ljudima iz Zapadne Hercegovine i svim drugim inim politickim zatvorenicima i onima koji su svaki 10 april provodili u zatvorima
cowboy

Post by cowboy »

Hart wrote:niti jedno niti drugo, ono je bio totalitarizam, ovo je tek privid demokratije....
Dobar post, apsolutno si u pravu.
cowboy

Post by cowboy »

Hart wrote:samo da dodam: mislim (ustvari znam) da je ljudima u Sloveniji, Hrvatskoj, Ceskoj, Slovackoj, Madjarskoj itd puno bolje sada nego prije, a zivjeli su u socijalizmu, (ne u takvom kakvom smo imali mi ovdje ali tim prije bi nam trebalo biti bolje nego njima sada), a mi smo se nasuprot tome samo unazadili... zasto je to tako? pa valjda zbog rata i onoga sto nam je on donio (ustvari oduzeo)...
Rat je posljedica ispranih mozgova. Veliki dio bosanske populacije je uvjeren od strane nacionalnih stranaka da BIH nije njihova zemlja, i da je dijelove bosanske teritorije potrebno pripojiti "maticama" ili barem steci neovisnost zasnovanu na etnicko/religijskom osnovu.
Posto ovakva razmisljanja, manje-vise, ne postoje u drzavama koje si gore nabrojao, logicno je da je ljudima tamo zivot bolji.
Problem je nedostatak nacionalne svijesti kod mnogih Bosanaca. Za nedostatak svijesti dobrim dijelom krivim Titovu vlast. Iako je Bosni pomogao u smislu izgradnje fabrika, infrastrukture, itd. komunisti joj nisu pomogli u smislu da njeguje svoju bosansku bastinu i identitet (za razliku od ostalih ex-Yu republika.) Zbog toga smatram da je Titovo doba samo odgodilo i zakomplikovalo obnovu bosanskog identiteta (kojeg smo izgubili vjerovatno dolaskom Turaka.)
Naravno, nova vlast je apsolutno nekompetentna da se bavi ovako bitnim i komplikovanim pitanjima. Usporedjujuci prije-ratno vrijeme sa poslijeratnim, u smislu bosanske opstojnosti: gore od goreg.
Hart

Post by Hart »

Slazem se :)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

scarface32 wrote:
scarface32 wrote:Ja kazem eno ti demokratiju i zapad.
Pocet cu od djece.
-skola se placa

ma puko sam i ja :-x
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Nikad, NIKAD se sladje ne nasmijah na forumu!
Ejvala ti ljudino!!!!
JBT

Post by JBT »

"ma puko sam i ja "

-Je li ti lakse ako kazem da nisi jedini.
Ima ona: da nisam puko mislio bih da sam nenormalan.
edu

Post by edu »

Goli otok je, po mom misljenju, dobra stvar...
Ako imas drzavu, dobar zivotni standard, mozes hodati po cijelom svijet samo sa pasosom bez ikakvih viza, imas vjersku slobodu..koji k..ac onda imas ista da pricas i radis protiv te vlasti???
Daj Boze da je Titio 90-ih bio ziv i da je po 10 000 nacionalista iz sva tri naroda poslao na Goli otok ovog rata ne bi ni bilo...

Eto sad ne vlada jednoumlje..nema Tite..imate demokrate na vlasti..pa kako zivite???
Imamo drzavu koju 2/3 stanovnistva ne zeli da prizna..imamo 3 jezika u jednoj drzavi..2 vojske..3 predsjednika..2 (a Hrvati jedva cekaju 3.)entiteta..predsjednik nam se ponosi sto mu je otac bio cetnik..a sve demokrate...

A sve Tito nije valjao...
car-x

Post by car-x »

edu wrote:Goli otok je, po mom misljenju, dobra stvar...
Ako imas drzavu, dobar zivotni standard, mozes hodati po cijelom svijet samo sa pasosom bez ikakvih viza, imas vjersku slobodu..koji k..ac onda imas ista da pricas i radis protiv te vlasti???
Daj Boze da je Titio 90-ih bio ziv i da je po 10 000 nacionalista iz sva tri naroda poslao na Goli otok ovog rata ne bi ni bilo...

Eto sad ne vlada jednoumlje..nema Tite..imate demokrate na vlasti..pa kako zivite???
Imamo drzavu koju 2/3 stanovnistva ne zeli da prizna..imamo 3 jezika u jednoj drzavi..2 vojske..3 predsjednika..2 (a Hrvati jedva cekaju 3.)entiteta..predsjednik nam se ponosi sto mu je otac bio cetnik..a sve demokrate...

ako ti ovo stvarno mislis onda s tobom nema svrhe diskutovati..
edu

Post by edu »

car-x wrote:
edu wrote:Goli otok je, po mom misljenju, dobra stvar...

ako ti ovo stvarno mislis onda s tobom nema svrhe diskutovati..
Vjerovatno je bilo onih koji su greskom zavrsili tamo..i to naravno ne opravdavam..pa i sad imas ljudi koji tudjom krivicom leze po zatvorima a oni koji bi trebali lezati su slobodni..cini mi se da je Edin Garaplija odlezao jedno 8 godina ni kriv ni duzan?!

A oni koji su radili protiv drzave u to vrijeme..oni koji su nam obecavali da cemo jesti iz zlatnih kasika..nije ih trebalo ni pustati sa Otoka...
scarface32

Post by scarface32 »

mislim da ovo vec svi znamo ali opet da ponovim.
-Pitao sin oca kako je bilo 45 god u mraku(misleci na vrijeme titove vladavine)
a otac ce sinu jebem ga ko je upalio svijetlo.
pametnom dosta!!! :-D
edu

Post by edu »

scarface32 wrote:mislim da ovo vec svi znamo ali opet da ponovim.
-Pitao sin oca kako je bilo 45 god u mraku(misleci na vrijeme titove vladavine)
a otac ce sinu jebem ga ko je upalio svijetlo.
pametnom dosta!!! :-D
sto jest-jest!
dajdzarile

Post by dajdzarile »

Tile je znao kako stoku "uvest u suru" :D ovih demokrata raznoraznih pun Hag :D bice da je to zato sto za Tiletovog vakta nije bilo Carle ili? :D
Post Reply