Titov socijalizam i BiH
- Adriatic
#26 Re: Titov socijalizam i BiH
Znači Jugoslavija se raspala zbog bratstva i jedinstva.
Kad god pomislim da sam čuo najveću glupost, ovaj forum me uvijek iznenadi.
-
neretvanac
#27 Re: Titov socijalizam i BiH
Ne. Ko je to rekao?Adriatic wrote:Znači Jugoslavija se raspala zbog bratstva i jedinstva.
Raspala se jer se glumilo bratstvo i jedinstvo na ulici a iza zatvorenih vrata psovale ustaske, cetnicke i turske majke.
- Adriatic
#28 Re: Titov socijalizam i BiH
Ne možeš tako generalizovati.neretvanac wrote:Ne. Ko je to rekao?Adriatic wrote:Znači Jugoslavija se raspala zbog bratstva i jedinstva.
Raspala se jer se glumilo bratstvo i jedinstvo na ulici a iza zatvorenih vrata psovale ustaske, cetnicke i turske majke.
Ja recimo nisam glumio i ostvario sam brdo prijateljstava bez obzira na naciju. I ona i danas traju.
A da ima i onih drugih, koji su jedva čekali da ta zemlja crkne i da se vratimo 50 godina unazad, to stoji.
- osa
#29 Re: Titov socijalizam i BiH
seln wrote:Jao, breee...kako ste vi napredni...osa wrote:negdje na brdovitom balkanu, iako moji ne vole kad im se kaže da su na poluotoku, oni više šmekaju, mediteran, srednju europu i sl.-Romeo- wrote:
sretno, a gdje ono bi zemlja dembelija........
ne znam kako vas nisu izabrali za kraljeve sveta.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
napredni, i nismo nešto, ali imamo to što imamo i ne kukamo, da nam je netko drugi kriv što nemamo...
- osa
#30 Re: Titov socijalizam i BiH
ma da je bio dobar temelj nema tog "fašizma" koji bi to srušio...Fair Life wrote:Nemoj osa molim te. Taman kad pomislim da si OK ti zabrljas.osa wrote:izgleda da su uz sav trud majstori slab temelj izlili...michio wrote:Mene samo cudi raspad sistema obzirom da u Jugoslaviji komunizam nije bio uvozni, a jel' zid pao pala je i Jugoslavija.
Velis slab materijal ?! I cvrsci materijali su placali danak novom fasizmu...
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatsk ... fault.aspx
- seln
#31 Re: Titov socijalizam i BiH
Nije fasizam, vec eksploziv. On sve rusi.osa wrote:ma da je bio dobar temelj nema tog "fašizma" koji bi to srušio...Fair Life wrote:Nemoj osa molim te. Taman kad pomislim da si OK ti zabrljas.osa wrote: izgleda da su uz sav trud majstori slab temelj izlili...
Velis slab materijal ?! I cvrsci materijali su placali danak novom fasizmu...
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatsk ... fault.aspx
- seln
#32 Re: Titov socijalizam i BiH
Ali zato ufuraniji od Francuza...osa wrote:
napredni, i nismo nešto,
...kao sto kukaju neki drugi, koji su prodali vjeru za veceru, zar ne, osa?ali imamo to što imamo i ne kukamo, da nam je netko drugi kriv što nemamo...
- osa
#33 Re: Titov socijalizam i BiH
u čemu je problem, evo prodat ću ti ja svoju, šta nudiš...seln wrote:Ali zato ufuraniji od Francuza...osa wrote:
napredni, i nismo nešto,
...kao sto kukaju neki drugi, koji su prodali vjeru za veceru, zar ne, osa?ali imamo to što imamo i ne kukamo, da nam je netko drugi kriv što nemamo...
-
Great Cornholio
#34 Re: Titov socijalizam i BiH
Nešto mi je ovaj istoričar pristrasan, jer pitanje je kakvu su Jugoslaviju Srbi željeli, a slažem se s tim da ostali narodi nisu željeli Jugoslaviju ( i to ne samo zbog srpske želje za dominacijom). Zaboravio je još samo reći i da je i njegova država željela raspad Jugoslavije.neretvanac wrote:Nedavno sam gledao intervju sa americkim historicarem. Pitali su covjeka zasto se Jugoslavija raspala:Great Cornholio wrote:Tri faktora su razvalili Jugoslaviju i BiH: nacionalizam, "socijalizam" ( koji je bio socijalizam samo na papiru, ali ne i praksi, jer u socijalizmu ne bi trebale postojati velike razlike između plata različitih profesija i zanimanja) i želja velikih kapitalističkih sila da uklone smetnju svom daljnjem bogaćenju.
"Nije bilo interesa za nju niti izvana niti unutra. Izvana jer je bila balans prema Varsavskom sistemu, a taj je vec pao, iznutra jer su svi zeljeli raspad osim Srba".
End of story.
- osa
#35 Re: Titov socijalizam i BiH
netočno, ako se sjećaš, zimermana, sve je činio da se juga očuva, čak je i srbiji i jna dat neki rok da riješe pitanje jugoslavije, uveli su embargo na uvoz oružja, sve s ciljem očuvanja juge, nije išlo, poslije su napravili ono što je jedino ,moguće, priznali faktično stanje stvari na terenu....Great Cornholio wrote:Nešto mi je ovaj istoričar pristrasan, jer pitanje je kakvu su Jugoslaviju Srbi željeli, a slažem se s tim da ostali narodi nisu željeli Jugoslaviju ( i to ne samo zbog srpske želje za dominacijom). Zaboravio je još samo reći i da je i njegova država željela raspad Jugoslavije.neretvanac wrote:Nedavno sam gledao intervju sa americkim historicarem. Pitali su covjeka zasto se Jugoslavija raspala:Great Cornholio wrote:Tri faktora su razvalili Jugoslaviju i BiH: nacionalizam, "socijalizam" ( koji je bio socijalizam samo na papiru, ali ne i praksi, jer u socijalizmu ne bi trebale postojati velike razlike između plata različitih profesija i zanimanja) i želja velikih kapitalističkih sila da uklone smetnju svom daljnjem bogaćenju.
"Nije bilo interesa za nju niti izvana niti unutra. Izvana jer je bila balans prema Varsavskom sistemu, a taj je vec pao, iznutra jer su svi zeljeli raspad osim Srba".
End of story.
- -Romeo-
#36 Re: Titov socijalizam i BiH
osa wrote:[q
netočno, ako se sjećaš, zimermana, sve je činio da se juga očuva, čak je i srbiji i jna dat neki rok da riješe pitanje jugoslavije, uveli su embargo na uvoz oružja, sve s ciljem očuvanja juge, nije išlo, poslije su napravili ono što je jedino ,moguće, priznali faktično stanje stvari na terenu....
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#37 Re: Titov socijalizam i BiH
Bio u DR Kongu, kad ja tamo, a ono, medjutim, i tamo znaju za Jugoslava Pilota JNA, plaćenika Mobutu Sese Seko-a. Žario i palio tako da su prisilno postrojena djeca plakala i cvilila od straha. Sletio u grad gdje su većina muslimani, pa postrojio sve stanovnike centra grada kod grčke pravoslavne crkve.osa wrote:PipiDugaDevetka wrote:Jebo ovakav mir,...!
onda pravac irak, afganistan, sudan itd.., ima ratova koliko hoćeš.....
- osa
#38 Re: Titov socijalizam i BiH
hajde da ih je uplašio dok je letio, ali kad je sletio, to mi već vuče na crtani film...PipiDugaDevetka wrote:Bio u DR Kongu, kad ja tamo, a ono, medjutim, i tamo znaju za Jugoslava Pilota JNA, plaćenika Mobutu Sese Seko-a. Žario i palio tako da su prisilno postrojena djeca plakala i cvilila od straha. Sletio u grad gdje su većina muslimani, pa postrojio sve stanovnike centra grada kod grčke pravoslavne crkve.osa wrote:PipiDugaDevetka wrote:Jebo ovakav mir,...!
onda pravac irak, afganistan, sudan itd.., ima ratova koliko hoćeš.....
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#39 Re: Titov socijalizam i BiH
Jugoslav Petrušić priča:
http://www.youtube.com/watch?v=MjD6FV_A5o8
http://www.youtube.com/watch?v=MjD6FV_A5o8
-
sammo
#40 Re: Titov socijalizam i BiH
Sigurno su bili i vanjski interesi da YU raspade ( 4. najjaca armija u Europi se nije svidjela zapadu, zavadi pa vladaj...), ali glavni razlozi su bili unutarnji ( SLO i HR su htjele svojim putem, a Srbija....veliku Srbiju...svi znamo gdje su bile granice te....SLO se izvukla, HR i BIH nisu...poceo rat, etnicko ciscenje, genocid...). USA, EU i Rusija su gledale na taj rat kao na partiju saha, malo navijale za jednog, malo za drugog...neka se pobiju glupi Balkanci. Na kraju su Tudzmanu dozvolili oluju i HR je iz rata izasla kao pobjednik. A u BIH nije bilo pobjednika, Srbi ( 33% ) su malo pred svoj slom dobili 49% teritorija BIH, to je bila nagrada za njih. Odtad je status quo u BIH. U svakom slucaju je BIH u Titinoj YU bilo dobro, bratstvo i jedinstvo su samo pojmovi koje pamtimo, sad su trend mrznja i nacionalizam u BIH.Adriatic wrote:Znači Jugoslavija se raspala zbog bratstva i jedinstva.
- osa
#41 Re: Titov socijalizam i BiH
Bosnohercegovac wrote:Jugoslavija se nije raspala zbog spoljnog faktora već zato što je došla demokratija. Demokratija i Jugosalvija su dva nepomirljiva pojma i to je svima bilo jasno krajem 80-ih. Jugoslavija se mogla očuvati samo kao diktatura, jer je kao diktatura jedino i postojala (Kraljeva diktatura u Kraljevini Jugoslaviji i komunistička diktatura u SFRJ).
Kako je bilo moguće da jedna Slovenija ostane u demokratskoj Jugoslaviji, a da većina onog što zaradi ode u druge republike? Kako je bilo moguće da Hrvatska ostane u SFRJ kad je preko Hrvatske ulazilo 80% deviza u SFRJ, a Srbiji i Kosovu odlazilo preko 60%? I to da prihvati hrvatski i slovenski narod? Plus što prvi put u moderno vrijeme može da ima sopstvenu državu gdje bi sami sobom upravljali i niko im ne bi uzimao njihove zarađene pare. Nije postojao apsolutno nikakav interes (ekonomski, politički, ...) koji bi ih privukao da ostanu u SFRJ. Tokom svih Jugoslavija u 20 st. nije izgrađeno ništa "jugoslavensko", što bilo zajedničko za sve, tako da "Jugoslavene" ništa nije moglo držati na okupu.
iz ovog treba izvući pouke...
-
sammo
#42 Re: Titov socijalizam i BiH
bili su JUS i JNA...Bosnohercegovac wrote:Jugoslavija se nije raspala zbog spoljnog faktora već zato što je došla demokratija. Demokratija i Jugosalvija su dva nepomirljiva pojma i to je svima bilo jasno krajem 80-ih. Jugoslavija se mogla očuvati samo kao diktatura, jer je kao diktatura jedino i postojala (Kraljeva diktatura u Kraljevini Jugoslaviji i komunistička diktatura u SFRJ).
Kako je bilo moguće da jedna Slovenija ostane u demokratskoj Jugoslaviji, a da većina onog što zaradi ode u druge republike? Kako je bilo moguće da Hrvatska ostane u SFRJ kad je preko Hrvatske ulazilo 80% deviza u SFRJ, a Srbiji i Kosovu odlazilo preko 60%? I to da prihvati hrvatski i slovenski narod? Plus što prvi put u moderno vrijeme može da ima sopstvenu državu gdje bi sami sobom upravljali i niko im ne bi uzimao njihove zarađene pare. Nije postojao apsolutno nikakav interes (ekonomski, politički, ...) koji bi ih privukao da ostanu u SFRJ. Tokom svih Jugoslavija u 20 st. nije izgrađeno ništa "jugoslavensko", što bilo zajedničko za sve, tako da "Jugoslavene" ništa nije moglo držati na okupu.
-
Great Cornholio
#43 Re: Titov socijalizam i BiH
Titov socijalizmi ( a i svi ostali socijalistički režimi) u suštini se nije mnogo razlikovao od kapitalizma, bio je to u stvari 'državni kapitalizam' . U kapitalizmu koji je prisutan u kapitalističkim državama vlasnik kapitala je privatnik, a u državnom kapitalizmu vlasnik kapitala je država, ali i u jednom i u drugom sistemu glavni pokretač svega je maksimalna proizvodnja za maksimalnu potrošnju. U oba ta sistema vrijednost čovjeka se mjerila po količini materijalnih sredstava koje posjeduje. U državnom kapitalizmu mnogo se teže bilo obogatiti, pa su pojedinci bili više frustrirani. Frustracija izaziva agresivnost , a agresivnost je potrebna da se krene rat. Vođe naroda u Jugoslaviji koji su i sami bili isfrustrirani činjenicom da nisu Tito ( onaj koji je najvažniji i najcjenjeniji) a silno su to željeli obećali su narodu "oslobođenje" od "stega" koje su onemogućavale "napredak" . Narod se obradovao njihovom obećanju, pružio im podršku, stranci nam dadoše blagoslov i tako krenusmo u bolji život
Dok je god glavni životni motiv imati više od drugoga uvijek će biti sukoba, ratova stradanja i tuge. Još samo da dodam da je nacionalizam kompenzacija za vlastiti neuspjeh ( vidim da sam niko i ništa, al sam dio neke "velike" , "Ponosne" "veličanstvene" grupe pa sam onda i ja takav.
-
sammo
#44 Re: Titov socijalizam i BiH
Kaže djed unuku: "Što po cijeli dan truneš po kući, samo ležiš, sjediš za računarom, ništa ne radiš, uopće se ne zabavljaš. Kad sam ja bio tvojih godina išao sam s društvom u Trst, jeo, pio, pušio fini duhan, odlazio u restorane, bio tamo do jutra, a u jutro poje*ao pjevačicu na pozornici i još se popišao po šanku. Kakav si ti to šonjo."
Poslušao njega unuk, otišao s društvom na put. Vraća se unuk nakon 10 dana sav u zavojima i gipsu, plav od batina. Pita djeda: "Evo pokušao sam raditi što si mi rekao, zaradio sam samo teške batine".
Djed: "S kim si išao na put?"
Unuk: "S turističkom agencijom Kompas, a ti?"
Djed: "S partizanima.".
Poslušao njega unuk, otišao s društvom na put. Vraća se unuk nakon 10 dana sav u zavojima i gipsu, plav od batina. Pita djeda: "Evo pokušao sam raditi što si mi rekao, zaradio sam samo teške batine".
Djed: "S kim si išao na put?"
Unuk: "S turističkom agencijom Kompas, a ti?"
Djed: "S partizanima.".