Titoizam socijalizam je loše uređenje?
-
Dobrinja80
#1 Titoizam socijalizam je loše uređenje?
Ja nisam kao radnik osijetio taj sistem ali sva starija radnička klasa je hvalila, čak su i rudari išli na more i svaka firma je imala odmarališta na moru.
Sad nam je došao neki stranac i priča nam kako je sve to bilo loše a oni će nam pokazati bolje.
JA IM NEVJERUJEM A VI?
Šef Delegacije EU u BiH: Trenutni zakon o radu je zaostavština titoizma, novi je bolji
"Sistem koji sada imamo je vrlo rigidan, iskreno govoreći to je zaostavština titoizma. Sada se trebaju svi zapitati da li želimo da se vratimo u ta vremena ili želimo nešto modernije”, navodi Wigermark.
Sad nam je došao neki stranac i priča nam kako je sve to bilo loše a oni će nam pokazati bolje.
JA IM NEVJERUJEM A VI?
Šef Delegacije EU u BiH: Trenutni zakon o radu je zaostavština titoizma, novi je bolji
"Sistem koji sada imamo je vrlo rigidan, iskreno govoreći to je zaostavština titoizma. Sada se trebaju svi zapitati da li želimo da se vratimo u ta vremena ili želimo nešto modernije”, navodi Wigermark.
-
__Phoenix__
#2 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?
a koja to evropska zemlja sad ne zasniva svoju ekonomsku politiku na socijalizmu...
-
bosna boy
#3 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?
zato je to sranje i propalo ko GrčkaDobrinja80 wrote:Ja nisam kao radnik osijetio taj sistem ali sva starija radnička klasa je hvalila, čak su i rudari išli na more i svaka firma je imala odmarališta na moru.
odnosno eno ima na Kubi i S.Koreji, pa ako ti se sviđa, put pod noge pa osjeti sve blagodeti socijalističkog javašluka
- Tegla ajvara
#4 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?
Sranje to sto su rudari i ostala srednja klasa isla na more? Interesantno...
-
bosna boy
#5 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?
nisi dobro skonto
sve je to bilo vještački i bez realne ekonomske osnove, izjedao se profit preduzeća u razne gluposti tipa tih radničkih odmarališta, stanova i ostalih sranja, te preduzeću nije ostajalo ništa za dalje investiranje i razvoj, te je tako zaostajalo u razvoju i postajalo nekonkurentno na tržištu
nijedan privatni poduzetnik se ne bi tako ponašao, samo je mogla socijalistički menadžment postavljen od strane partije, koji kada je upropastio jednu firmu, za "nagradu" je prebacivan u drugu
sve je slično kao što je slučaj Grčke danas
lumperaj i arčenje bilo dok je trajala posuđena lova, kad je nestalo kuku lele
kao pijanac kad pije i roka, a onda nastane mamurluk i boli glava
sve je to bilo vještački i bez realne ekonomske osnove, izjedao se profit preduzeća u razne gluposti tipa tih radničkih odmarališta, stanova i ostalih sranja, te preduzeću nije ostajalo ništa za dalje investiranje i razvoj, te je tako zaostajalo u razvoju i postajalo nekonkurentno na tržištu
nijedan privatni poduzetnik se ne bi tako ponašao, samo je mogla socijalistički menadžment postavljen od strane partije, koji kada je upropastio jednu firmu, za "nagradu" je prebacivan u drugu
-
Naslovnica
#6 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?
...i tako skoro 40 godina nije valjalo dok je Tito bio gazda...
a evo prođe 35 kuka od kada se Stari preselio, od kada nam je svima svanulo, pogotovu kada smo spoznali demokratiju i kapitalizam.
a evo prođe 35 kuka od kada se Stari preselio, od kada nam je svima svanulo, pogotovu kada smo spoznali demokratiju i kapitalizam.
-
bosna boy
#7 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?
da vam je Tito 300 godina živio kako kaže rambo Amadeus ili da ih ima 10
sve bi se isto završilo
propast socijalizma na globalnom nivou sa SSSR-om je bio kraj tog sranja
baš bi bilo dobro da vam je dotični osto živ i baš mi žao što nije, da se uvjerite da bi sve jednako otišlo u kurac
ovako ispada nedokazani heroj koji se vozao u blindiranom mercedesu od milion maraka i mahao raji
što se nije vozo u stojadinu kad je tako dosljedna komunjara bio
sve bi se isto završilo
propast socijalizma na globalnom nivou sa SSSR-om je bio kraj tog sranja
baš bi bilo dobro da vam je dotični osto živ i baš mi žao što nije, da se uvjerite da bi sve jednako otišlo u kurac
ovako ispada nedokazani heroj koji se vozao u blindiranom mercedesu od milion maraka i mahao raji
što se nije vozo u stojadinu kad je tako dosljedna komunjara bio
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#8 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?
malo više si prećero sa lupetanjem...radnička odmarališta, stanove i te ostale "gluposti" koje navodiš pravile su samo firme koje su dobro radile i ostvarivale ogroman profit. Ni u socijalizmu nisi mogao tek tako kršit pare ako ih nisi zaradio, a kad ih zaradiš onda je distribucija te zarade bila pravednija. Isto tako nije tačno da te firme nisu bile nekonkurentne na tržištu jer da je tako onda bio neko drugi gradio brane, zgrade, dalekovode i ostalu infrastrukturu po Iraku, Iranu i ostatku svijeta.bosna boy wrote:nisi dobro skonto
A glede izjave ovog ojropskog ćmara mogu samo reći da je postojeći zakon samo rigidan utoliko što štiti radnika, a realno jeste besmislen u tom smislu jer ga je država obesmislila puštanjem da se krši
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#9 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?
Svi imali posla , bilo za rakiju i mezuNaslovnica wrote:...i tako skoro 40 godina nije valjalo dok je Tito bio gazda...
Na jednom radnom mjestu bile po 2 osobe, tjedna uncinkovitost ravna nasem jari za jedan dan rada u njemackoj.
Elita su bilo direktori i obrtnici.
-
palermo
#10 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?
Prava elita su bili partijski funkcioneri. To nam se nije promijenilo ni danas. Direktori i obrtnici su bili neka vrsta sub elite, imaš para ali nemaš moć....ovisiš o ovim partijskim funkcionerima.emillio estevez wrote:Svi imali posla , bilo za rakiju i mezuNaslovnica wrote:...i tako skoro 40 godina nije valjalo dok je Tito bio gazda...
a evo prođe 35 kuka od kada se Stari preselio, od kada nam je svima svanulo, pogotovu kada smo spoznali demokratiju i kapitalizam..
Na jednom radnom mjestu bile po 2 osobe, tjedna uncinkovitost ravna nasem jari za jedan dan rada u njemackoj.
Elita su bilo direktori i obrtnici.
Ovo drugo što si napisao je prilično tačno.
Al bilo je lijepo i časno živjeti u Titinom socijalzmu. Samo nije moglo tako dovijeka....
-
Naslovnica
#11 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?
Pa i u Kini su komunjare bile na vlasti, pa se reformisali.
Stava sam da se to moglo desiti i u Jugoslaviji, na mnogo lakši i bezbolniji način, ali nije nam se dalo.
I nije tačno da je na jednom mjestu radilo po dvoje radnika, to je čista zabluda i laž.
Bilo je slučajeva, ali, generalno, radilo se i imalo se.
Giganti radili i vani (Energoinvest, UNIS, Hidrogradnja, Vranica...), masa raje bila vani, dobro se zarađivalo, svi imali koristi, vojna industrija bila jaka, crna industrija, hemija...
Fakat mi nije jasno kada kažete da "nije valjalo" da je "sve bilo zabluda"...
Pa bilo je kriza, eno i Americi bila kriza, u čitavom svijetu kriza.
Ne bih da pretjerujem i nešto idealizujem, ali nema potrebe ni crnjačiti.
Stava sam da se to moglo desiti i u Jugoslaviji, na mnogo lakši i bezbolniji način, ali nije nam se dalo.
I nije tačno da je na jednom mjestu radilo po dvoje radnika, to je čista zabluda i laž.
Giganti radili i vani (Energoinvest, UNIS, Hidrogradnja, Vranica...), masa raje bila vani, dobro se zarađivalo, svi imali koristi, vojna industrija bila jaka, crna industrija, hemija...
-
palermo
#12 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?
Pa nije bolan crnačenje, jednostavno se sistem istrošio, nismo stvarali novu vrijednost, nismo mogli pratiti nove trendove, nismo mogli ulagati u razvoj..i tako dalje i dalje....Naslovnica wrote:Pa i u Kini su komunjare bile na vlasti, pa se reformisali.
Nravno da ovako nije moralo završiti ( mislim ratom) ali pričati o onom vremenu i pitati se zašto sada nije tako...to je onako....
- ioannes
#13 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?
Interesantno štivo od kandskog ekonomiste Michela Chossudovskog, o tome kakvu je ulogu igrao IMF
80-ih god. u rušenju jugoslovenske ekonomije
PDF je na njemačkom ,od stranice 188
https://www.google.de/url?sa=t&source=w ... 0sNQaXisBQ
80-ih god. u rušenju jugoslovenske ekonomije
PDF je na njemačkom ,od stranice 188
https://www.google.de/url?sa=t&source=w ... 0sNQaXisBQ
- Ali Kemal
#14 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?
Iz ovoga samo moze da se vidi jedno tesko neznanje.bosna boy wrote:nisi dobro skonto
Prvo, Grcka je kapitalisticka zemlja i njeno uredjenje nema veze sa socijalizmom u SFRJ, tako da je jako glupo porediti SFRJ sa Grckom, te se ne provaljuj na taj nacin.
Drugo, taj socijalizam je sasvim dobro funkcionisao u odredjenom vremenskom periodu, u blokovskom svijetu hladnog rata. Investicije su bile ogromne za to vrijeme, tako da ponovo lupetas. Pored toga sve investicije su bile domace investicije, iz vlastitog dzepa, nije se cekalo da dodju stranci pa da se investira.
Samo treba objektivno sagledati pa shvatiti koliko je stanova u Sarajevu izgradjeno sedamdesetih i osamdesetih. Ja cu nabrojati neka naselja na brzaka. Otoka, Alipasino komplet, Dobrinja, Ciglane, Breka, Shoping i ostali neboderi po Hrasnom i Cengic Vili. Predpostavlja da je napravljeno najmanje 50.000 stanova. Sportski centri Skenderija i Zetra, organizovana Olimpijada itd.
Tek o broju izgradjenih industrijskih postrojenja da ne govorim, a sve je to investicija, i to vlastita.
Kako se situacija u svijetu mijenjala, drustvo je evoluiralo i pocele su reforme. Mogu sasvim sigurno reci da su reforme krenule vise nego dobro, interesovanje zapadnih partnera (ne vlasnika, nego partnera, sto je ogromna razlika) je bilo veliko, medjutim ta sansa je propustena, krenulo se vjerskim putem unazad, raja umjesto da su postala progresivnija, postala su sve zatucanija i sada imamo to sto imamo, a duznicko ropstvo je vjerovatno jedina perspektiva, ciji rezultat ce biti gubitak BiH kao suverene teritorije.
Vlasnici ce vjerovatno biti Nijemci i Austrijanci, te se sjetih onih vremena kada se Tito brinuo o statusu Koruskih Slovenaca u Austriji, sto je sada nezamislivo, sada Austrijski drugoligaski politicari upravljaju Bosnom.
- KUZNETSOV
#15 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?
zaduzenje Jugoslavije prije raspada je bilo nekih 19 milijardi dolara sto nisu male pare u to vrijeme bile.... pa pogledaj samo kolika je infalcija bila u to vrijeme i sve ce ti se samo reci, samo je zambia imala vecu inflaciju ja mislim od jugoslavije.... koliko su ono nula dodali? ljudi vrecama para placali kilu soli
-
Mohamad Sissoko
#16 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?
Upravo nam je danas ovako zbog titoizma i te ostavstine.Sistem koji je odgojio danasnje politicare i neradnike po drzavnim firmama.Naslovnica wrote:...i tako skoro 40 godina nije valjalo dok je Tito bio gazda...
Demokratija i kapitalizam putuju do Plutona i pronalaze nove "zemlje" dok se mi nikako da pokrenemo jer nas jebe nerad i nazadni radnicki mentalitet titoizma i drzavnih jasli za uhljebe.
- Tegla ajvara
#17 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?
Na putu su bile Markovićeve reforme, koje bi vratile stanje u kako tako normalno stanje, no međutim, razbijanje SFRJ je odavno bio isplaniran i nezaustavljiv proces.
-
Naslovnica
#18 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?
Jašta.Mohamad Sissoko wrote:Upravo nam je danas ovako zbog titoizma i te ostavstine.Sistem koji je odgojio danasnje politicare i neradnike po drzavnim firmama.Naslovnica wrote:...i tako skoro 40 godina nije valjalo dok je Tito bio gazda...
Demokratija i kapitalizam putuju do Plutona i pronalaze nove "zemlje" dok se mi nikako da pokrenemo jer nas jebe nerad i nazadni radnicki mentalitet titoizma i drzavnih jasli za uhljebe.
Moj stari je radio i imao, nije bio neradnik, kao i većina njegovih kolega. I nije ih bilo viška.
Konkretno govorim o Energoinvestu.
Vidi ih sada.
Nigdje ih.
Kriv je rat i kriminalna privatizacija.
-
Haman
#19 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?
U svakom slucaju bolje nego sad. Politicari nisu bili bogati kao ovi danas i nisu odlazili u penziju kao sto sad odlaze. Bolje se zivilo, zaposlenost je bila veca. Ovi su sve unistili od onoga sto je poslije rata ostalo. Nove firme nisu otvorene, novac koji smo dobili potrosen na administraciju, zaduzenja svakim danom sve veca. I na kraju ceka nas isto ono sto je sad u Grckoj. Bivsa vlast je pocela od nicega pa je napravila nesto, ova je imala nesto a sad nema nista.
- It_is_a_Leclerc
#20 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?
Najjači su mi ovi rudimentarni socijalisti što se čude ko pita dreku na ovu izjavu. Za Evropu i njihove standarde, Tito i komunizam su za njih totalitarno vrijeme sivila, koje je, u usporedbi s onim što su oni imali u svojim zemljama, izgledalo kao bijeda i jad.
- Ali Kemal
#21 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?
Za trenutno stanje najmanje je kriv socijalizam iz SFRJ.
To drustvo je naravno trebalo da se rerformira, medjutim reformiralo se u negativnom smislu.
Zalosno je da demokratija nije donijela bolji zivot, nego zatucanost i bijedu.
Cinjenice su sasvim jasne, SFRJ nije bila na dnu Evrope, kao sto je sada BiH i ostale zemlje regiona. Svako ko zeli da poredi prije i sada, treba da to prije svega prihvati.
To drustvo je naravno trebalo da se rerformira, medjutim reformiralo se u negativnom smislu.
Zalosno je da demokratija nije donijela bolji zivot, nego zatucanost i bijedu.
Cinjenice su sasvim jasne, SFRJ nije bila na dnu Evrope, kao sto je sada BiH i ostale zemlje regiona. Svako ko zeli da poredi prije i sada, treba da to prije svega prihvati.
-
Haman
#22 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?
Pa mi nismo bili u komunizmu, mi smo zivjeli u socijalizmu. Socijalizm je sistem a komunizam je samo idejal.Kome je bolje nezaposlenost nemam nista protiov, unistene firme za cije unistenje niko ne odgovara, opet namam nista protiv. Ja samo iznosim svoj stav.
-
bosna boy
#23 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?
klasična srpska propaganda, sve se eto nešto SAMO pojebalo ili zli kapitalizam i zapad ili zla amerika i ameriAli Kemal wrote:Za trenutno stanje najmanje je kriv socijalizam iz SFRJ.
.
čuj "reformiralo se", ko biva onako samo od sebe, s neba spalo
reformirale u negativnom smislu komunjare koje su se pobile i za vratove ufatile na 14. konresu gdje nisu bili sposobni , a kakvi su bili nije ni čudo, da odgovore izazovu novog vremena i promjena na globalnom nivou,...mislili da će sranje od socijalizma trajat vjekovima a oni u neradu i bez pameti uživat dovijeka
a narod na prvim demokratskim izborima rekao jasno šta misli i o komunjarama i o bivšem sistemu
rekao NE
kome se ne sviđa takva demokratija i hoće totalitarizam eno mu sjeverne koreje, venecuele ili kube
bujrum nek uživa u blagodetima preostalog socijalizma i sa Čavezom i Kastrom pevaju pesmice da će Amerika i Engleska postat zemlja proleterska
Last edited by bosna boy on 24/07/2015 18:02, edited 1 time in total.
- piupiu
#24 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?
Kako mislis 'bile'? Jos uvijek su.Naslovnica wrote:Pa i u Kini su komunjare bile na vlasti, pa se reformisali.
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#25 Re: Titoizam socijalizam je loše uređenje?
Ne mi smo bili u totalitarnom komunizmu .Haman wrote:Pa mi nismo bili u komunizmu, mi smo zivjeli u socijalizmu. Socijalizm je sistem a komunizam je samo idejal.Kome je bolje nezaposlenost nemam nista protiov, unistene firme za cije unistenje niko ne odgovara, opet namam nista protiv. Ja samo iznosim svoj stav.