Tito je umro kao musliman

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HamzaC

#176 Re: Re:

Post by HamzaC »

SoulSeeker wrote:
Jara wrote:Pitam ove što kažu da Tito nije htio priznat...ne znam šta...valjda izjašnjavanje kao Bošnjak umjesto Musliman...Pitam - je l' se to nekad tražilo pa on odbio? KAD i KO je to tražio i KAD je Tito to odbio?
Ako ti, @SS, znaš, napiši. :)
Komunisti nisu mogli priznati Bošnjake u to vrijeme jer bi to (IMHO) dovelo do debele destabilizacije tadašnje Jugoslavije. Takva vrsta priznanja ugrozila bi položaj Srba i Hrvata u BiH jer bi se tada u to vrijeme mislilo da "oni imaju svoje matične države zbog čega su u BiH gosti". Muslimani su stoga u duhu Titovog nepriznavanja nacionalnih manjina i većina dobili skroman status Muslimana sa velikim M što ih izdvaja od Srba i Hrvata i čini nekom vrstom "prepoznatljivog naroda" jer ovo veliko "M" ne karakteriše vjersku pripadnost i služi za razdvajanje Muslimana u BiH i svih ostalih muslimana širom Jugoslavije, recimo Albanaca, Srba, Hrvata, Slovenaca, i ostalih koji su islamske vjeroispovjeti.

Tito nije dozvoljavao sve slobode i "nečija prava" je ipak ignorisao, a to se odnosilo uglavnom na separatističke i antiustavne grupe koje su mogle narušiti i štetno djelovati po jugoslavensku državu. Jedno od ukidanja takvih prava se može vezati za "Hrvatsko proljeće" i Alijinu "Islamsku revoluciju", a i za uništenje dijela hrvatske terorističke mreže HRB (Hrvatsko revolucinarno bratstvo) koja je 70-tih godina u okolini Bugojna sa ciljem "dizanja revolucije protiv diktatorskog režima" pokušala zatrovati gradski vodovod.

Koliko vidiš, Tito je bio pravedan i kada je u pitanju priznavanje, a i nepriznavanje, a muslimani mu trebaju zahvaliti što uopšte i postoje zajedno sa BiH, jer bi ih se kao "neopredijeljenje" lakše dalo podijeliti među Srbima i Hrvatima zajedno sa teritorijem.

Kako se mogao ugroziti polozaj srba i hrvata u BiH, kad je od 1945. do 1980. godine vladalo bratstvo i jedinstvo, i nije bilo bitno koje si nacije ili vjeroispovijesti. Svima je bila bitna samo Jugoslavija. Ili ipak nije bilo tako, pa se zarad hrvatskog i srpskog nacionalizma u to vrijeme ipak jedan narod drzao bez imena!? A i kad je dobio ime, ono je nosilo odrednicu vjerske pripadnosti. Jel' to ravnopravnost svih naroda i narodnosti?

A to oko pravednosti, ja bih se sa tobom mogao sloziti samo da je on Bosnjacima vratio naziv kakav su oni imali, a ne izmislio novi, koji je isticao vjersku pripadnost. Takodje, 27 godina iza WWII smo bili narod bez ikakvog imena.
A ovo oko postojanja muslimana i BiH, koliko se sjecam jos je jedan imao ovakvu konstataciju u skupstini RBiH, negdje pred sam rat. :-)
nellington

#177 Re: Tito je umro kao musliman

Post by nellington »

SoulSeeker wrote:
zelenashica wrote:Al je zato bilo takmičenje koje sam jedva čekla:TITOVIM STAZAMA REVOLUCIJE :wink:
Eeeeeeeee, tu sam bio najbolji u razredu... Dolazi direktor škole i kaže "smrt fašizmu, sloboda narodu", a zatim pita "ko zna kako se zvao pas koji je drugu Titu spasio život prilikom desanta na Drvar" na što ja skočim i "opalim" kao iz topa...

"Zvao se Rex, da sam bio tamo ja bih iskočio ispred Rexa da ga zaštitim."

... a direktor se malo češka po glavi pa kaže:

"Ovo pitanje je nosilo pet poena, ali dajte ovom drugu dvadeset. Svaka mu čast"

:lol: :lol: :lol:
Ebem mu miša, zar nije bio Lux, i zar nije bila Sutjeska? :lol:
HamzaC

#178 Re: Tito je umro kao musliman

Post by HamzaC »

nellington wrote:
SoulSeeker wrote:
zelenashica wrote:Al je zato bilo takmičenje koje sam jedva čekla:TITOVIM STAZAMA REVOLUCIJE :wink:
Eeeeeeeee, tu sam bio najbolji u razredu... Dolazi direktor škole i kaže "smrt fašizmu, sloboda narodu", a zatim pita "ko zna kako se zvao pas koji je drugu Titu spasio život prilikom desanta na Drvar" na što ja skočim i "opalim" kao iz topa...

Ebem mu miša, zar nije bio Lux, i zar nije bila Sutjeska? :lol:
E takvi su u ono vrijeme od mogucih pet, dobijali dvadeset poena. :D
Utokkha

#179 Re: Tito je umro kao musliman

Post by Utokkha »

Živio nam... brat Tito :-D
HAVANA

#180 Re: Tito je umro kao musliman

Post by HAVANA »

Ja :shock: sad nam je i on brat :lol: a sestre :?

A vid dženaze žalosna ti majka 8-)

black

#181 Re: Tito je umro kao musliman

Post by black »

SoulSeeker wrote:

sjooo nema dalje, mog'o si daleko dogurati, pravo 'probitacan' zahebo bi i rexa na svom udarnichkom putu :mrgreen:
veljaca

#182 Re: Tito je umro kao musliman

Post by veljaca »

zelenashica wrote:Pričajte šta vam volja...ali ja ću umrijeti kao Titova pionirka :wink:

Image
:thumbup:

Eh da se hoce vratiti ova vremena i ove pionirke ....pa makar se vratio i Goli otok .....
drndalo

#183 Re: Tito je umro kao musliman

Post by drndalo »

Image

:thumbup: I ja sam vjeciti pionir... Samo je kod mene bila bijela kapa... :wink:
*mima*

#184 Re: Tito je umro kao musliman

Post by *mima* »

HAVANA wrote:Ja :shock: sad nam je i on brat :lol: a sestre :?

Ponovil se kad vaka dženaza?
Zlocin&Kazna

#185 Re: Tito je umro kao musliman

Post by Zlocin&Kazna »

moderator wrote:Fascinantno je koliko je mnogima bitno kako je Tito umro, Tito ili bilo ko drugi...
Valjda je bitno kako je ko zivio i sta je radio za zivota, pogotovo ako je imao uticaj na milione svojih sunarodnjaka..

No, tema zivne cim se postira neka seksi pionirka... :zzzz: :zzzz: :zzzz: :zzzz: :zzzz:
Upravo tako.. Nama zivima je bitno kako je covjek zivio i sta za zivota uradio, a to kako je umro (kao ovakav ili onakav) je izmedju njega i Boga, samo. A nama su bitni putevi i tvornice koje je izgradio, ljude koje je zaposlio, ljude koje je poslao na Goli otok, itd... Sve ono dobro i lose (njegova djela).
ljubav_aha

#186 Re: Tito je umro kao musliman

Post by ljubav_aha »

SoulSeeker wrote:

uh,koja ljubav :D :lol: :thumbup:
SoulSeeker

#187 Re: Tito je umro kao musliman

Post by SoulSeeker »

nellington wrote:Ebem mu miša, zar nije bio Lux, i zar nije bila Sutjeska? :lol:
Da, pas se zvao Lux i ne radi se o Drvaru nego o ranjavanju na Sutjesci u junu 1943-te godine. Napravio sam mali test da vidim koliko ima pravih Titovaca, i koliko vidim - ipak ih ima. :)

Čestitam Nelli, dobio si dvadeset poena i našu prvu nagradu. :lol: :lol: :lol:

Image
respo

#188 Re: Tito je umro kao musliman

Post by respo »

HAVANA wrote:Ja :shock: sad nam je i on brat :lol: a sestre :?

nesto mi tiha ova dzenaza
fali mi tekbiranje :D
pustopoljina

#189 Re: Tito je umro kao musliman

Post by pustopoljina »

i ja sam rasturala TITOVIM STAZAMA REVOLUCIJE :D
sad ne znam da bih znala poredati ofanzive :)
a znala sam i to i datume nekakvih sjednica i razna imena...i gdje je ona ograda sto je tito svojerucno iskovao (u sisku cini mi se)...ma trista cuda.
respo

#190 Re: Tito je umro kao musliman

Post by respo »

pustopoljina wrote:i ja sam rasturala TITOVIM STAZAMA REVOLUCIJE :D
a znala sam i to i datume nekakvih sjednica i razna imena...i gdje je ona ograda sto je tito svojerucno iskovao (u sisku cini mi se)...ma trista cuda.
zar je tesko poredati ofanzive
prva ofanziva
druga ofanziva
treca ofanziva .... :D
ljubav_aha

#191 Re: Tito je umro kao musliman

Post by ljubav_aha »

pustopoljina wrote:i ja sam rasturala TITOVIM STAZAMA REVOLUCIJE :D

kao sto rekoh u prethodnom postu,bilo je suvise ne-bitnih detalja,pretjerivanja :lol: fazon je bio odrzavanje tradicije s postovanjem

takodjer predpostavljam da je sisak :-D
nellington

#192 Re: Tito je umro kao musliman

Post by nellington »

SoulSeeker wrote:
nellington wrote:Ebem mu miša, zar nije bio Lux, i zar nije bila Sutjeska? :lol:
Da, pas se zvao Lux i ne radi se o Drvaru nego o ranjavanju na Sutjesci u junu 1943-te godine. Napravio sam mali test da vidim koliko ima pravih Titovaca, i koliko vidim - ipak ih ima. :)

Čestitam Nelli, dobio si dvadeset poena i našu prvu nagradu. :lol: :lol: :lol:

Image
Gdje mogu podići nagradu? :dance:
SoulSeeker

#193 Re: Tito je umro kao musliman

Post by SoulSeeker »

nellington wrote:Gdje mogu podići nagradu? :dance:
U trovačkom centru. Ima ih mali milion, a sve Titovke. Biraj koju hoćeš samo nemoj onu moju plavu sa prizemlja, već je zauzeta :lol:
nellington

#194 Re: Tito je umro kao musliman

Post by nellington »

SoulSeeker wrote:
nellington wrote:Gdje mogu podići nagradu? :dance:
U trovačkom centru. Ima ih mali milion, a sve Titovke. Biraj koju hoćeš samo nemoj onu moju plavu sa prizemlja, već je zauzeta :lol:
Dobro, kad naletim kući iza ispita idem probrati :)
SoulSeeker

#195 Re: Tito je umro kao musliman

Post by SoulSeeker »

nellington wrote:Dobro, kad naletim kući iza ispita idem probrati :)
Zovi i jarana pa ćemo u "Ekran". Ona crna Titovka mora past za slobodu zajedno sa Windows-om. :)
zelenashica

#196 Re: Tito je umro kao musliman

Post by zelenashica »

moderator wrote:Fascinantno je koliko je mnogima bitno kako je Tito umro, Tito ili bilo ko drugi...
Valjda je bitno kako je ko zivio i sta je radio za zivota, pogotovo ako je imao uticaj na milione svojih sunarodnjaka..

No, tema zivne cim se postira neka seksi pionirka... :zzzz: :zzzz: :zzzz: :zzzz: :zzzz:
Marketing moderatoru,marketing ......... :lol: :lol: :lol:
nellington

#197 Re: Tito je umro kao musliman

Post by nellington »

SoulSeeker wrote:
nellington wrote:Dobro, kad naletim kući iza ispita idem probrati :)
Zovi i jarana pa ćemo u "Ekran". Ona crna Titovka mora past za slobodu zajedno sa Windows-om. :)
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
zelenashica

#198 Re: Tito je umro kao musliman

Post by zelenashica »

Kako počinje video:
"Proglašavam Druga Josipa Broza Tita za predsjednika republike bez ograničenja trajanja mandata!"

Ima li danas neko kome bi smjeli dati ovakve ovlasti? :roll:

Ja od danas pjevam ovu :D

Druže Tito mi ti se kunemo
da ovako više ne možemo.
Nama više ne cvjetaju ruže
Sve je lopov do lopova druže.
Na plećima teško nam je breme
blago tebi umro si na vrijeme.
:sad:
Last edited by zelenashica on 09/04/2010 18:54, edited 2 times in total.
nellington

#199 Re: Tito je umro kao musliman

Post by nellington »

zelenashica wrote:
Nikom, osim možda Ekremu. Međutim, osobi koja bi provela uspješnu revoluciju u zemlji bez straha bismo mogli dati odriješene ruke.
zelenashica

#200 Re: Tito je umro kao musliman

Post by zelenashica »

nellington wrote:
zelenashica wrote:
Nikom, osim možda Ekremu. Međutim, osobi koja bi provela uspješnu revoluciju u zemlji bez straha bismo mogli dati odriješene ruke.
Jadni samo mi danas ..... :roll: nego de da mi zapjevamo ovu novu verziju nekadašnje zakletve... :D

Druže Tito mi ti se kunemo
da ovako više ne možemo.
Nama više ne cvjetaju ruže
Sve je lopov do lopova druže.
Na plećima teško nam je breme
blago tebi umro si na vrijeme
:roll:
Post Reply