Tito je umro kao musliman

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BosnjakAga

#1 Tito je umro kao musliman

Post by BosnjakAga »

RAZGOVOR: HADŽI HAMDIJA EFENDIJA JUSUFSPAHIĆ, BEOGRADSKI MUFTIJA I MARŠALOV NEFORMALNI MINISTAR ZA ISLAMSKI SVIJE (citat):

Kada sam došao upisati se u knjigu žalosti, prišao mi je Titov tajnik Badurina i rekao da je predsjednik umro kao musliman, i to čitajući Kuran treći put uzastopno...

Hadži Hamdija efendija Jusufspahić već je 36. godinu beogradski muftija. Bilo da se radi o duhovnoj, bilo svjetovnoj vlasti, beogradski je muftija među onima s najdužim stažom na nekoj dužnosti na prostoru ex Jugoslavije. Koliko ga pamćenje služi, veli, tek je ispred njega šabački vladika Lavrentije, kojega je zatekao kada je stigao na službu u Beograd. Iz kruga političara mogao bi mu parirati donedavni slovenski predsjednik Milan Kučan, ali muftija kaže da je od njega stariji i godinama i stažom.
Hamdija Jusufspahić ima osebujnu biografiju: prvi je tako diplomirani islamski teolog u SFRJ, Naserov je stipendist, ali je medijima svakako najzanimljiviji kao Titov, doduše nikada formalno proglašeni, "ministar za islamski svijet". S hadži Hamdijom efendijom Jusufspahićem razgovarali smo u sjedištu beogradskog muftijstva u Ulici gospodara Jevrema 11, smještenom uz Bajrakli džamiju, a u uvodu razgovora osvrće se na ovu svoju neformalnu ministarsku dužnost i zadobiveno Titovo povjerenje, s kojim se susreo čak 22 puta.
Pa ja ne mogu to reći, već samo da sam želio imati dobre odnose s Titom, ali i vlašću, jer od toga je u mnogočemu zavisilo kako će živjeti moja braća i ovdje u Beogradu, ali i na drugim mjestima. Ja sam Tita poštovao kao čovjeka i znao sam tada da imamo jednu od najljepših zemalja svijeta. S tom njegovom putovnicom mogli smo ići kamo smo god htjeli i svugdje smo bili rado viđeni. Moram reći da politika aktivne i miroljubive koegzistencije jest politika koja se meni dopadala, koja se u potpunosti slagala s islamskim pogledima na svijet, odnosima među ljudima itd.

20 godina šutnje
Kod Tita sam išao uvijek po njegovu pozivu. On se veoma interesirao za islam. O tome se mnogo piše i to ljudi i razumiju i ne razumiju. Ja sam 20 godina šutio na tu temu, nisam htio ništa govoriti o tome, ali sam se bojao da ću otići, a da se neće saznati ono što znam.
O tome ste konačno progovorili prije nekoliko tjedana, a najviše je odjeka imala Vaša izjava da je Tito umro kao musliman, odnosno držeći Kuran u rukama.
Ja sam rekao da je meni, kada sam se došao upisati u knjigu žalosti, Titov tajnik Badurina prišao i rekao: "Čestitam!". Uzvratio sam: "Šta čestitaš kad je čovjek umro?". Na to mi je Badurina kazao: "Umro je u tvojoj vjeri! Umro je treći put uzastopno čitajući Kuran." Još mi je dobacio: "Vidjet ćete i kad se bude pokopavao što će pisati na njegovom grobu. Onako kako vi pokopavate." "Ako je to, tvrdim da je umro na pravom putu, jer ja tvrdim da je to prava vjera", još sam rekao Badurini. Niti sam Titu ja to propagirao niti bilo što nametao.
Jeste li ikada, prethodno razgovarajući s Titom, osjetili da je zainteresiran za islam, da je to njegov vjerski izbor?
Jesam. Doduše, ja to njega nisam pitao, ali sama pitanja koja mi je postavljao bila su bitna pitanja islama. Recimo, jednom mi je prilikom rekao da mu se osobito dopala odredba zekata, da svaki musliman daje 2,5 posto iz svojih prihoda za opće dobro. Sviđalo mu se to što islam vodi računa o ekonomskoj bazi, a po Marxu ona uvjetuje cjelokupnu društvenu nadogradnju, što je Titu bilo blisko.
Je li još bilo tko dobio potvrdu od tajnika Badurine o Titovu prelasku na islam?
Niti sam ja tražio niti me je to interesiralo. Ali sa mnom je tom prilikom bio tadašnji alžirski veleposlanik SFRJ pa je Badurina isto ono što je meni rekao na našem jeziku, njemu rekao na francuskom.
Zašto ste 20 godina šutjeli o tome?
Nisam htio izazvati bilo kakve reperkusije, da se povlače raznorazne diskusije. Tito je bio čovjek kao i svi drugi ljudi. On se interesirao o onome što je nas muslimane držalo u vjeri u komunističkom vremenu, zato što se komunizam nije probio u muslimanske zemlje.
Na Vaše tvrdnje stigao je brzo demanti Jovanke Broz, koja je poručila da je Tito bio zainteresiran za islam koliko i za druge religije. Doduše, potvrdila je da ste s Titom bili u vrlo bliskim, prijateljskim odnosima.
Jovanka Broz je znala svoga supruga, ona ga je poštovala i, po meni, bila idealna, prava supruga. Ali ja sam rekao ono što sam rekao i to mogu uvijek ponoviti. To su riječi tajnika Badurine. Ja njega nisam pitao je li musliman, ali znam da mi je rekao da voli muslimane. Još 1968. godine, kad nisam primio ponuđenu čašu alkohola s njegove strane, rekao sam mu: "Predsjedniče, ja vas toliko poštujem da iz vaše ruke ne bih nipošto mogao primiti ono što mi Bog zabranjuje, jer vi ste nama dali slobodu vjeroispovijesti." Shvatio sam da mu se taj moj potez dopao...

Piše Zoran ŠAGOLJ
Snimio Tom DUBRAVEC

Magi ode ti i Tito u Muslimane :lol:
H2SO4

Post by H2SO4 »

sta je sa jovanke? :roll:

:lol:
madona

Post by madona »

Tito je umro kao Mason
H2SO4

Post by H2SO4 »

joj,aga,nemoj tako,demoralisat ces nam nase vrle drugove i drugarice :lol:

kazem ja vama,Staljin je jedini bio i ostao pravi komunista :D
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

Jerg Hajder prelazi na islam?

Pripremio E.O.

|
- Austrijski desnicarski vodja Jerg Hajder (Joerg Haider) tvrdi da je potomak arapskih emigranata i da namjerava preci na islam, izjavio je u srijedu u Parizu Seif al-Islam Gadafi, sin libijskog vodje Moamera Gadafija. 'On je Arapin, arapskog podrijetla. Njegova obitelj dosla je u Andaluziju prije 400 ili vise godine i zatim presla na krscanstvo. Oni su Arapi. On mi je to pricao', izjavio je Seif al-Islam Gadafi novinarima u Parizu. 'Rekao mi je da zeli preci na islam i zamolio da mu nabavim primjerak Kur''ana na njemackom jeziku. On zeli biti musliman i Arapin i zbog toga nas dvojica imamo tako dobre odnose', rekao je mladji Gadafi.

http://www.sehara.com/vijesti/aktuelnos ... kalID=2900

Evo malo i desnicara livadicu da razocaramo :lol:
H2SO4

Post by H2SO4 »

Image
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

Image

Image

zbog toga je i Jugoslavija bila sa nesvrstanim zemljama, od kojih su vecina muslimanske :lol:
Last edited by BosnjakAga on 11/11/2004 16:07, edited 1 time in total.
H2SO4

Post by H2SO4 »

eh di mudzahidici,ni partiju saha ne smijes zaigrati sa njima a da te ne prevedu :D
light_25

Post by light_25 »

vise ga nikad necu psovat

nek mu je vjeciti rahmet
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

Image

Muslimani medju sobom :D
Last edited by BosnjakAga on 11/11/2004 16:32, edited 1 time in total.
H2SO4

Post by H2SO4 »

sherbe se pije.... :D
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

BosnjakAga wrote:Image

Muslimani medju sobom :D
H2SO4

Post by H2SO4 »

Angela wrote:Tito je umro kao musliman
:lol: :lol: :lol:
Taj je odlican !
Meni je dobar i onaj o Djuri Pucaru kad je isao u lov sa Titom, jel' taj znate?
Da ne pricam bez'ze :roll:
hajde drugarice,pretvorio sam se u uho :D
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

Image

I ovom nisu vjerovali da je posto musliman :lol:
H2SO4

Post by H2SO4 »

Angela wrote:Zaboravila :roll:
A bio je pravo dobar ...
omakne se,a ovaj neces zaboraviti? :D
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

Angela wrote:
BosnjakAga wrote:I ovom nisu vjerovali da je posto musliman :lol:
Nekako je ubjedljivije kad je za zivota i kad on licno to objavi ;)
Sta hoces stim da kazes?

Da BEOGRADSKI MUFTIJA laze? :lol:
H2SO4

Post by H2SO4 »

Angela wrote:
BosnjakAga wrote:I ovom nisu vjerovali da je posto musliman :lol:
Nekako je ubjedljivije kad je za zivota i kad on licno to objavi ;)
eh sada drugarice,neke stvari su moguce a neke opet ne.Zamislite koji bi to shok :shock: bio da su vam javno rekli?Odmah bi ste rekli:FUJ,u koga sam se ja klela a druga Staljina pljuvala? :D
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

Image

Evo ga Beogradski Muftija i sa srpskim kraljom, izgleda se i on interesuje, nesto mnogo po dzamija ide :D
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

nesto magi cuti, izgleda dobila shock :lol:
mama32

Post by mama32 »

Ovo mi lici na ono kad Mesu Selimovica i Ivu Andrica razvlace tamo i ovamo... Izgleda da ste i vi priznali KOLIKI je Tito VELIKAN bio , pa bi ste ga u svoje redove, i onako mrtvog... :lol:
Nemam nista protiv da je i postao musliman , ali imam protiv vaseg VESELJA tome...

beeee
:-D
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:D Ako ne uspijes da mu preimenujes ulicu, ..... reci da je "nash". :D
St.Germain

Post by St.Germain »

pape wrote::D Ako ne uspijes da mu preimenujes ulicu, ..... reci da je "nash". :D
ma nama opet ostane Staljin 8)
zoka

Post by zoka »

rodio se kao hrvat, zivio ka srbin i umro kao musliman
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

zoka wrote:rodio se kao hrvat, zivio ka srbin i umro kao musliman
Aferim :)
Post Reply