Tito i Bosna i Hercegovina

Locked

Tito je bio:

Pozitivna ličnost
104
82%
Negativna ličnost
23
18%

Total votes: 127

reformator

Post by reformator »

Josip Broz Tito;kratica JBT;podsjeca me na:JeBoTe.
FortunaBela

Post by FortunaBela »

muha_sa wrote:dok pišete o ovom velikanu-nadam se da ne sjedite--ustanite kad ovo ime pominjete-Josip Broz-Tito.
:)
muha_sa

Post by muha_sa »

reformator wrote:Josip Broz Tito;kratica JBT;podsjeca me na:JeBoTe.
sinak---pogrešne ti tatica priče pričo--
taxi_driver

Post by taxi_driver »

ej bez psovanja,jos jednom i dobit ces ban. :D
taxi_driver

Post by taxi_driver »

muha_sa wrote:
sinak---pogrešne ti tatica priče pričo--

muha ne mozes ti nekom nesto u praznu glavu utuviti.
hz071

Post by hz071 »

Zemlja mu kosti povracala...
taxi_driver

Post by taxi_driver »

hz071 wrote:Zemlja mu kosti povracala...
povracate ce nekom drugom,a tom su neki dan i spomenik dizali u zrak.
muha_sa

Post by muha_sa »

što li ? objasnider nam malkice---da i ja po stare dane nešto naučim.
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Ovu sam temu postavio zato sto je ona ponovo aktuelizirana ovim jucerasnjim simpozijumom.

Proslost se ne moze promijeniti i ja sam pristalica toga da se umjesto kopanja po proslosti sto vise okrenemo gradjenju bolje buducnosti.

Medjutim smatram da iskrivljeno interpretiranje proslosti moze od nekih buducih generacija stvoriti materijal za razne manipulacije.

Sa vecinom onih oko 20 miliona svjedoka koji su zivjeli u Titovo vrijeme ce se veoma tesko moci manipulisati. Medjutim sada vec na scenu stupa generacija koja je rodjena poslije. Imaju dovoljno godina da ce poceti traziti odgovore na razna pitanja.

Njima se uglavnom servira iskrivljena istorija u kojoj je Titovo vrijeme bilo period mraka. Tito se stavlja u kategoriju diktatora zajedno sa Staljinom, Mao Ce Tungom i Kim Il Sungom. A ovo sadasnje vrijeme se pokusava predstaviti kao doba procvata demokratije i ljudskih prava.

Na zalost bojim se da ce oni stvarno steci zakljucak da je ono bio mrak a ovo svjetlo, jer jednostavno nisu osjetili neki bolji zivot u kojem je bilo vaznije da si obrazovan, imas rijeseno stambeno pitanje, posao nego kako se zoves, koje si vjere ili nacije (sto naravno treba postovati, ali ne bi trebalo biit bas prioritet prioriteta) sto je odlika ove nase danasnje demokratije..

Kod njih to izaziva dileme, u knjigama i skolskim udzbenicima citaju jedno, a od roditelja i starijih ljudi slusaju nesto sasvim drugo... :?
Last edited by valterbranisarajevo on 19/11/2006 12:31, edited 1 time in total.
Patron of Formello

Post by Patron of Formello »

Image
DRUŽE TITO MI TI SE KUNEMO!
taxi_driver

Post by taxi_driver »

valterbranisarajevo wrote:Ovu sam temu postavio zato sto je ona ponovo aktuelizirana ovim jucerasnjim simpozijumom.

Proslost se ne moze promijeniti i ja sam pristalica toga da se umjesto kopanja po proslosti sto vise okrenemo gradjenju bolje buducnosti.

Medjutim smatram da iskrivljeno interpretiranje proslosti moze od nekih buducih generacija stvoriti materijal za razne manipulacije.

Sa vecinom onih oko 20 miliona svjedoka koji su zivjeli u Titovo vrijeme ce se veoma tesko moci manipulisati. Medjutim sada vec na scenu stupa generacija koja je rodjena poslije. Imaju dovoljno godina da ce poceti traziti odgovore na razna pitanja.

Njima se uglavnom servira iskrivljena istorija u kojoj je Titovo vrijeme bilo period mraka. Tito se stavlja u kategoriju diktatora zajedno sa Staljinom, Mao Ce Tungom i Kim Il Sungom. A ovo sadasnje vrijeme se pokusava predstaviti kao doba procvata demokratije i ljudskih prava.

Na zalost boji se da ce oni stvarno steci zakljucak da je ono bio mrak a ovo svjetlo, jer jednostavno nisu osjetili neki bolji zivot u kojem je bilo vaznije da si obrazovan, imas rijeseno stambeno pitanje, posao nego kako se zoves, koje si vjere ili nacije (sto naravno treba postovati, ali ne bi trebalo biit bas prioritet prioriteta) sto je odlika ove nase danasnje demokratije..

Kod njih to izaziva dileme, u knjigama i skolskim udzbenicima citaju jedno, a od roditelja i starijih ljudi slusaju nesto sasvim drugo... :?

sto bi u feralu rekli,ako je ono bio mrak,jebem ga ko upali svijetlo.
Patron of Formello

Blago se onome ko pameti nema. :-) Lijep mu je cijeli život. :D
Patron of Formello

reformator wrote:Čovjek je na silu "sastavio" džavu Jugoslaviju;morala se jednog dana raspasti.O kakvom je on bratstvu i jedinstvu govorio!?Pokazalo se bratstvo i jedinstvo po logorima širom Bosne.Pokazalo se koliko se volimo.Hvala Tito što si nas učinio braćom.
Tako je @yole odnosno @wiena.Ne treba veličati Tita.Treba veličati ušljivog poglavnika,zar ne?
taxi_driver

Post by taxi_driver »

Patron of Formello wrote:
reformator wrote:Čovjek je na silu "sastavio" džavu Jugoslaviju;morala se jednog dana raspasti.O kakvom je on bratstvu i jedinstvu govorio!?Pokazalo se bratstvo i jedinstvo po logorima širom Bosne.Pokazalo se koliko se volimo.Hvala Tito što si nas učinio braćom.

Tako je @yole odnosno @wiena.Ne treba veličati Tita.Treba veličati ušljivog poglavnika zar ne?

braca se malo posvadjala.
:D

a jugoslavija je postojala i prije 1945,cini mi se.tako sam ja bar u skoli ucio.a kad se o tome ucilo,garant si izostao s nastave.
muha_sa

Post by muha_sa »

Najgori su mi ovi novokomponovani--a još reformatori.
--ponovit ću po milioniti put----dok sam bio drug--gospodin sam bio a od kad me gospodinom nazvaše--nema me na mapi----ne zovite me gospodinom-kumim vas bogom--svakom živom kažem.
KISNI-COVJEK

Post by KISNI-COVJEK »

Slava mrtvima! Recimo da je bio i pozitivan lik,ali
nije mi jasno zasto ljudi u Bosni kada im opustose fabrike, u
kojima vise nikada nece raditi, na celu radnicke kolone koja trazi da
neko pokrene propalu firmu uvijek nose njegovu sliku. Sumnjam da su na izborima glasali za njega.
Patron of Formello

KISNI-COVJEK wrote:Slava mrtvima! Recimo da je bio i pozitivan lik,ali
nije mi jasno zasto ljudi u Bosni kada im opustose fabrike, u
kojima vise nikada nece raditi, na celu radnicke kolone koja trazi da
neko pokrene propalu firmu uvijek nose njegovu sliku. Sumnjam da su na izborima glasali za njega.
Vjerovatno zato što su te fabrike izgrađene za vrijeme Tita i zato što su u tom periodu radile punim kapacitetima kako za domaće tako i za inostrano tržište.Neće valjda nositi slike Radovana Karadžića koji je rušio za vrijeme rata te iste fabrike ili slike dobričine ili lepog koji su i ono što je ostalo dali svojim jatacima da privatizuju za 1 KM.Zamislite da radnici željezare nose sliku lepog. :D
reformator

Post by reformator »

taxi_driver wrote:

Tako je @yole odnosno @wiena.Ne treba veličati Tita.Treba veličati ušljivog poglavnika zar ne?

a Jugoslavija je postojala i prije 1945,čini mi se.tako sam ja bar u skoli ucio.a kad se o tome ucilo,garant si izostao s nastave.

Jest postojala i prije, ali se i ona raspala 1939. godine osnivanjem NDH pa onda onda opet ponovnim osnivanjem.Sve je to bilo na silu.Za mene je Tito u neku ruku i pozitivna ličnost jer je,možda i nesvjesno,muslimane u istočnom dijelu Bosne zaštitio od najezde četnika.Znamo da je Jugoslaviju doveo po visini zaduženja na 12. mjesto.Volio je i pionirke;uvijek se smješkao kada ih vidi.Valjda se radovao podmlatku.
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

Drug Tito je bio svetli lik,
Drug Tito je post'o spomenik...

:lol:

Zanimljivo, nema opcije da je Tito bio 'nako. A taman je bio 'nako. Diktator i despot, al' duševan. Mag vanjske politike, ujedinitelj Južnih Slavena... Veća faca od Pinocheta... Podržav'o ga i Istok i Zapad.

Kad bih baš smrtimice bio prinuđen opredijeliti se, ovo 'nako više vuče na pozitivu.

Al' ljudi, imam jednu važnu vijest za vas: godine 1980. 4. maja u Ljubljani, čovjek je UMRO, Bog vas ne ubio, UMRO JE!

A ima i vijest da se Jugoslavija raspala, samo to mi malo predugo razjašnjavati.
reformator

Post by reformator »

Ipak,najviše je volio kada mlada pionirka prihvati desnicom Štafetu mladosti.
Tito je možda bio humanista,ali nikad onanista.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Titi uvijek kapu skidam...danas citav svijet nemoze da utjera u red ova tri nasa plemena..a Tito to radio sa sest naroda/plemena i to uspjesno..

Strpao u Goli Otok i ostale kazamate 1% populacije stanovnistva a ostalih 99% zivjeli ko normalni ljudi.

Samo steta sto taj 1% nije izgleda bio pravi procenat...ostalo jos puno potencijalnih kandidata :D
Last edited by zavrzlama on 19/11/2006 13:48, edited 1 time in total.
reformator

Post by reformator »

Muftija beogradski kaže da je Tito umro kao musliman,jer je zadnja knjiga koju je pročitao bio prijevod Kur'ana.
Jimmy_The_Saint

reformator wrote:
taxi_driver wrote:

a Jugoslavija je postojala i prije 1945,čini mi se.tako sam ja bar u skoli ucio.a kad se o tome ucilo,garant si izostao s nastave.

Jest postojala i prije, ali se i ona raspala 1939. godine osnivanjem NDH pa onda onda opet ponovnim osnivanjem.Sve je to bilo na silu.Za mene je Tito u neku ruku i pozitivna ličnost jer je,možda i nesvjesno,muslimane u istočnom dijelu Bosne zaštitio od najezde četnika.Znamo da je Jugoslaviju doveo po visini zaduženja na 12. mjesto.Volio je i pionirke;uvijek se smješkao kada ih vidi.Valjda se radovao podmlatku.
Da se razumijemo, ne volim Broza baš previše. Ustvari ne volim ga nimalo. Al' to što ti pričaš ne da nema veze s mozgom, nego je i moždina dooobro utrnula. 'Naki laf i kliker, i da je nešto uradio "nesvjesno"? Iskopčaj se iz struje, čitaj malo, obrazuj se, slušaj starije, pa se onda vrati ako ti je baš ćejf, bolje ti je tako.
reformator

Post by reformator »

Jimmy_The_Saint wrote:
reformator wrote:
taxi_driver wrote:

Da se razumijemo, ne volim Broza baš previše. Ustvari ne volim ga nimalo. Al' to što ti pričaš ne da nema veze s mozgom, nego je i moždina dooobro utrnula. 'Naki laf i kliker, i da je nešto uradio "nesvjesno"? Iskopčaj se iz struje, čitaj malo, obrazuj se, slušaj starije, pa se onda vrati ako ti je baš ćejf, bolje ti je tako.
Šta da čitam jarane?Čiju to povijest,istoriju ili historiju da čitam?Znaš valjda i sam da ovdje postoje tri istine;svako ima svoju ali nigdje ne piše da je zakonom zabranjeno miješati te tri "nacionalne nauke".Ja "udrobim" sve tri pa kud puklo da puklo.Čije se ti povijesti pridžavas i što se tiče Tite i naše povijesti?Hajde navedi mi autora koga ti iščitavaš pa ću reći kojem korpusu pripadaš a ja ću ti navesti autore ostala dva naroda;samo dok vidim gdje si...u kojoj skupini.Moraš priznati da i što se tiče Tite imamo raznih mišljenja;od onih koji ga smatraju Bogom pa do onih koji ga smatraju šejtanom(diktatorom).
Jimmy_The_Saint

Od tri laži teško je sastaviti jednu, makar polovnu, istinu.

Vidim da drobiš, zato ti i kažem da malo ohaneš. Kad skontaš kako slagati kockice rijetkih činjenica izbijenih iz te tri oblande, onda udri po katastru.

Moguće je da je onom istom koji tvrdi da je Lagumdžija džin, Tito bio i šejtan... Al' to je već psihijatrija i sihrijatrija.

Sve je to vrlo jednostavno: bez Broza, bivša bi Juga 1945 bila pocijepana na dvije okupacione zone, jednu Karađorđevićku i drugu pod komandom Mačekovaca i prepakiranih ustaša... Nisam siguran oko razgrančenja, siguran sam da bi bilo krvavo, i mogu prilično pouzdano reći da tu ni mladih ni starih muslimana ne bi ostalo.
Locked