_Threshold_ wrote: ↑18/04/2021 14:31
Ne znam kako nazvati ovu temu, a ni gdje postaviti pa evo valjda valja ovdje.
Da li možete podijeliti neke olakšice, tips and tricks za samostalni život, prvenstveno mislim na život u drugom gradu za vrijeme faksa sa cimerima/bez njih itd valjda je jasno.
Dakle neke banalne stvari koje su vama pomogle da imate više vremena, lakše organizujete život, jednostavno olakšate sebi, ne znam ni kako da se izrazim da bude najrazumljivije šta hoću da pitam ali uglavnom kakav god savjet vezan za takav život, od tipa kada prati veš do kako najbolje sačuvati i upravljati novcem za hranu i druge stvari, znači baš kakav god savjet...
I molim vas bez trollanja, ovo je ozbiljno pitanje
Kad naucis kuhati, fokusiraj se i na jednostavnu kuhanu hranu (takozvanu kasikom). Tu hranu mozes podijeliti u plasticne/staklene posude i staviti u zamrzivac. I onda kad skontas da ti je mrsko kuhati ili da neces imati vremena, ujutru izvadis i do podne je odledeno.

Sve se moze zamrznuti (od pite, graha, bolonjeze sosa...).
Kuhanje nije tesko, na internetu mozes naci svakakve recepte. Prvoh nekoliko puta ces da fail...i onda ces postati bolji. Od gulasa do makarona sa bolonjez sosom, pite od gotove jufke!

BTW i pita moze u zamrzivac. Grasak iz konzerve sa malo paradajz sosa iz staklenke

dobar prilog uz piletinu
U stanu/kuci uvijek imajte osnovno - brasno, riza, makarone, supe. Ako budete kratki sa novcima, uvijek sa sa tim nesto moze izmajmunisati.
Ciscenje ako vas je vise - raspored. Kojeg se svi moraju pridrzavati. Najlakse je da odmah poslije jela se sve pere i sklanja.
Najlakse je napraviti spisak pa raspored: WC - kada/kabina, umivaonik, povrsine na kojima se skuplja prasina i fleke. WC solja - izribati unutra, unutrasnji obod, i pobrisati izvana i dole (skuplja se prasina)...prebrisati plocice itd. Onda to pretvoriti u listu. Mozda da napravite generalni raspored kada se sta cisti i dodatnu listu sta ciscenje podrazumijeva.

Kuhinja isto tako - jedno mjesecno presloziti i ocistiti unutrasnjost firzidera. Svasta se prospe i usmrdi. Provjeravaj datume isteka na namirnicama

Nabavi mjrezicu za odvod sudoporu inace sve ode u odvod i zna se usmrditi

Ako zapustis sporet - radna ploca i sa strane - kad se skore fleke - teze je ocistiti. JEdnom mjesecno radna akcija ribanja sporeta izvana i radne povrsine.

Hemija je tvoj prijatelj - prskajuce tekucine za odmascivanje. Nabavite obicne metalne lonce da mozete fino prati, ne fensi sranje sto ne smijes zaribati kasikom.
Btw papirnati ubrusi su zakon za kuhinju
Masine -ukljucujte kad je jeftina struja. Podijelite zaduzenje razvrstavanja vesa

na bijelo i sareno. I to sareno treba pregledati na kojoj temperaturi. Inace ces zavrsiti kao ja -sivi peskiri

Toplo preporucujem kupovinu peskira u boji

onda ne moras razmisljati da li ces pobojiti peskire.
Peglanje - nista se ne mora peglati osim odjece.