Tihomir Purda

Post Reply
Nele9

#126 Re: Tihomir Purda

Post by Nele9 »

plain vanilla wrote:
Nele9 wrote:
sheilak wrote:Sramota za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Bez obzira ko sjedio u Sudu BiH.
:thumbup:
Slažem se. Zemlja kojoj se desio Ejup Ganić i Ilija Jurišić ne bi smjela nikoga izručiti Srbiji. Tamo sigurno neće dobiti pravdu.
Plačemo kad se zlo desi nama a pokrivamo se nekakvim pravnim glupostima kad se to desi nekom drugom.
Purda je i dalje čovjek. (Ne)Moralna dimenzija hapšenja i ne daj Bože izručenja čovjeka koji je branio kućni prag u gradu kome je oduzet identitet grada od strane pijanih barbarskih hordi sa istoka je nešto od čega mi koji smo preživjeli 92-95 nesmijemo bježati bez obzira na posljedice.
Purda ni za živu glavu da bude izručen Srbiji. Smatram da u ovom slučaju organizacije boraca ARBiH trebaju da daju podršku ovom čovjeku i da organizuju proteste pred sudom BiH.
Po kojem osnovu da ga ne isporuce?
Nisam pravnik i ne znam. Ali valjda se nešto može izmajmunisati na osnovu tretmana Ilije Juriršića i ovog malog Rendića gdje Srbija nije ispoštovala vlastite zakone (npr. dužina trajanja ekstradicijskog pritvora).
Ne interesuje me stav Hrvatske...uostalom, film već vidjen samo drugi glumci.
Ono što mene interesuje je stav moje zemlje i mog naroda. Izručenje vukovarskog branitelja Beogradu je nemoralno.
Gandalf

#127 Re: Tihomir Purda

Post by Gandalf »

Izručenje bilo koga Srbiji je nemoralno i krajnje nenormalno
Hadzi Lojo

#128 Re: Tihomir Purda

Post by Hadzi Lojo »

Nije moja prijetnja nego srpska.
Meni sve ovo mirise na novi belaj.
Srbija je okicena parolama "srbija ceka seselja" Nema grada da nema ovih parola na svakom cosku. Plakati na kojima se upucuje na pisanje peticije protiv Hrvatske itd.
Been wrote:
plain vanilla wrote:
Hadzi Lojo wrote:Purdu treba po svaku cijenu vratiti u Hrvatsku. Bosanci i Hercegovci ne dozvolite da ponovo nasjednete na novi sporazum iz Karadjordzeva.
Dok je Vukovar padao u ruke cetnika i Zagreb i Sarajevo su zabijali glavu u pesak kao Nojevi.
Bosnjaci dragi ako se dopusti da Purda bude izrucen srbiji imat ce te ponovo i Vukovar i Sarajevo i Srebrenicu itd.
cuj Bosnjaci dragi
ne isporucuju Bosnjaci nego institucije BiH
Jel ovo prijetnja novim genocidom ?! :roll: :roll:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#129 Re: Tihomir Purda

Post by plain vanilla »

Nele9 wrote: Nisam pravnik i ne znam. Ali valjda se nešto može izmajmunisati na osnovu tretmana Ilije Juriršića i ovog malog Rendića gdje Srbija nije ispoštovala vlastite zakone (npr. dužina trajanja ekstradicijskog pritvora).
Ne interesuje me stav Hrvatske...uostalom, film već vidjen samo drugi glumci.
Ono što mene interesuje je stav moje zemlje i mog naroda. Izručenje vukovarskog branitelja Beogradu je nemoralno.
nema stava drzave, ko ce ga dati?

stav mogu imati pojedinci ili neke organizacije
a stav Suda je slovo zakona, nema emocija..
plain vanilla

#130 Re: Tihomir Purda

Post by plain vanilla »

alternativni wrote:Stav naroda je ono sto vecina misli (jesam demokrata), sudeci prema ovom forumu stav naroda je da Purdu treba osloboditi.
Ako je istina da je Barisa Colak izjavio da ce donijeti pravednu presudu, onda Srbija vjerovatno nece vidjeti Tihomira.
Pa Colak treba potpisati ili ne potpisati, ali mislim da ni on nema bas neki izbor
ja nekako mislim da ce Srbija odustati od Purde, i da ce se tako sve i zavrsiti
plain vanilla

#131 Re: Tihomir Purda

Post by plain vanilla »

alternativni wrote:
plain vanilla wrote: ja nekako mislim da ce Srbija odustati od Purde, i da ce se tako sve i zavrsiti
Prije ce cuskije padati nego da Srbija odustane. Za ratove u bivsoj Jugi krivi su svi osim Srbije.
Vidjet cemo..jer to je jedino normalno i ispravno rjesenje
Nije normalno da BiH prekrsi zakon, a stalno se na iste poziva..
ali isto tako, nenormalno je i nemoralno, da ne kazem bolesno, da Srbija potrazuje covjeka koji je priznao zlocin u njihovom logoru..
plain vanilla

#132 Re: Tihomir Purda

Post by plain vanilla »

alternativni wrote:
Slazem se ja s tobom kad je u pitanju pravda i moral. Ali moral Srbije je najbolje pokazao Bora Corba kad je preko video linka gostovao na NovojTV. Kada ga je voditeljica pitala sta misli o tome sto su Srbi ubijali djecu po Hrvatskoj, on je rekao: "Hajd vi posaljite nama Srbima pravila ratovanja, pa da iduci put znamo kako cemo se ponasati."

Dakle, za njih je OK da ubijaju djecu, za njih je OK da Tihomira muce u logoru, zasto bi onda bilo cudno da ga osude za nesto sto nije uradio? (Znamo njihov stav o Oluji, o Tuzlanskoj koloni,...)
Necemo sve Srbe mjeriti po izjavama Bore Corbe...

A vazno je i da Sud prati slovo zakona, e sad sto to uvijek nije i moralno..kako kazu-pravo i pravda nisu uvijek isto

Vidjet cemo sta ce biti, i iskreno se nadam da ga nece zadesiti sudbina Ilije Jurisica..da su i Srbi nesto naucili iz tog slucaja
Meho Kodro

#133 Re: Tihomir Purda

Post by Meho Kodro »

plain vanilla wrote:
Mene brine ljudska strana..logorasa koji je priznao zlocin u logoru optuziti na osnovu tog priznanja datog u logoru
meni to nije normalno
Ne samo da nije normalno, nego je to protiv svih pravnih normi
To bi proslo samo na sudu u Sjevernoj Koreji i slicnim "demokratijama"

Ovakvih optuznica je u Srbiji pocetkom 90.ih podignuto "na vagone" od skoro svih se odustalo, al eto nekako se ova provukla na doslovno NI KRIVOM NI DUZNOM Tihomiru Purdi
Nakon pada Vukovara, Purda je zarobljen i u srbijanskom logoru pod torturom je "priznao" zločin. To je priznanje bilo osnova spisa Vojnog suda u Beogradu na temelju kojega se vodila istraga. Međutim, čak 700 predmeta vojnih sudova protiv hrvatskih građana srbijanski su tužitelji odbacili. Na pitanje zbog čega su tužitelji nastaviti postupati upravo na predmetu protiv Tromblona, Maslova i Purde, Bruno Vekarić, zamjenik srbijanskog tužitelja, izjavio je nedavno kako su tu morali postupati jer su imali priznanje. Prema Ženevskim konvencijama takvo priznanje nema nikakvu težinu, čak i da Purda nije mučen, jer u zarobljeništvu se vojnika smije pitati samo za ime, čin i jedinicu kojoj pripada.
VL
Bosanski_kralj

#134 Re: Tihomir Purda

Post by Bosanski_kralj »

Hrvati očekuju da BH pravosuđe ne poštuje međunarodne sporazume i zakone samo da bi se izbjeglo izručenje Purde. :-)
Istovremeno oni odluku tužilaštva iz RH da ne zatraži izručenje Purde opravdavaju postupanjem po zakonu. E pa gospodo draga neka vaše institucije ne poštuju zakon kako bi spasile vlastitog građanina, ne očekujte to od BH institucija.

Odgovornost BiH u ovom slučaju ne može postojati ukoliko se sve bude radilo po zakonu i ni jedna strana (Srbija ili Hrvatska) neće nam moći prigovoriti.
vee-jay

#135 Re: Tihomir Purda

Post by vee-jay »

ma purda ce pobjeci iz zatvora :mrgreen:
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#136 Re: Tihomir Purda

Post by emillio estevez »

vee-jay wrote:ma purda ce pobjeci iz zatvora :mrgreen:

Logicno ZAR ne
Hadzi Lojo

#137 Re: Tihomir Purda

Post by Hadzi Lojo »

Mi Hosovci smo spremni da izbavimo brata Purdu pa kud puklo da puklo.
Meho Kodro

#138 Re: Tihomir Purda

Post by Meho Kodro »

Tihić ohrabrio Purdu u pritvoru

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić sastao se u s Tihomirom Purdom koji u ekstradicijskom pritvoru u Zenici čeka odluku o zahtjevu za njegovo izručenje koje je Sudu Bosne i Hercegovine dostavila

Kako je priopćeno iz središnjice SDA, susret Tihića i Purde potrajao je dvadesetak minuta, a poseban poticaj za taj susret bila je činjenica da su i jedan i drugi istodobno bili zatočeni u srbijanskom logoru.

'Došao sam kao građanin i supatnik Tihomira Purde s kojim sam zajedno bio u logoru u Sremskoj Mitrovici i gdje smo proživljavali torture poput onih kad je udarac palicom bio privilegija u odnosu na druge metode', kazao je Tihić. Dodao je kako je došao vidjeti Purdu ne bi li ga ohrabrio da izdrži.

'Traženje Srbije za izručenjem Purde nastavak je agresije'

Tihić je istaknuo i to kako je nužno da tijela vlasti Hrvatske, Srbije i BiH postignu odgovarajuće sporazume kako se ne bi ponavljali slučajevi poput Purdina ili bosanskohercegovačkih državljana Ejupa Ganića, odnosno Ilije Jurišića, za kojima je srbijansko pravosuđe također raspisalo međunarodne tjeralice zbog navodnih ratnih zločina.

'Očekujem da u Purdinu slučaju odluka srbijanskih tijela vlasti bude zakonita, a napose pravedna. Saslušanja kojima smo bili podvrgnuti između dva 'obroka' batina bila su najteža i sve izjave dane u takvu stanju treba provjeriti', istaknuo je Tihić.
dnevnik.hr
kiky

#139 Re: Tihomir Purda

Post by kiky »

e, moj, purda ...
Nele9

#140 Re: Tihomir Purda

Post by Nele9 »

Meho Kodro wrote:Tihić ohrabrio Purdu u pritvoru

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić sastao se u s Tihomirom Purdom koji u ekstradicijskom pritvoru u Zenici čeka odluku o zahtjevu za njegovo izručenje koje je Sudu Bosne i Hercegovine dostavila

Kako je priopćeno iz središnjice SDA, susret Tihića i Purde potrajao je dvadesetak minuta, a poseban poticaj za taj susret bila je činjenica da su i jedan i drugi istodobno bili zatočeni u srbijanskom logoru.

'Došao sam kao građanin i supatnik Tihomira Purde s kojim sam zajedno bio u logoru u Sremskoj Mitrovici i gdje smo proživljavali torture poput onih kad je udarac palicom bio privilegija u odnosu na druge metode', kazao je Tihić. Dodao je kako je došao vidjeti Purdu ne bi li ga ohrabrio da izdrži.

'Traženje Srbije za izručenjem Purde nastavak je agresije'

Tihić je istaknuo i to kako je nužno da tijela vlasti Hrvatske, Srbije i BiH postignu odgovarajuće sporazume kako se ne bi ponavljali slučajevi poput Purdina ili bosanskohercegovačkih državljana Ejupa Ganića, odnosno Ilije Jurišića, za kojima je srbijansko pravosuđe također raspisalo međunarodne tjeralice zbog navodnih ratnih zločina.

'Očekujem da u Purdinu slučaju odluka srbijanskih tijela vlasti bude zakonita, a napose pravedna. Saslušanja kojima smo bili podvrgnuti između dva 'obroka' batina bila su najteža i sve izjave dane u takvu stanju treba provjeriti', istaknuo je Tihić.
dnevnik.hr

E, sad je čovjek nabelajio...fakat.
klixober

#141 Re: Tihomir Purda

Post by klixober »

Ljudski potez Tihića :thumbup:
emillio estevez

#142 Re: Tihomir Purda

japijem wrote:
komeba wrote:Ljudski potez Tihića :thumbup:
Ljudski a i zerka politički, što ne umanjuje ono ljudski.

Politicki prije svega , moram dodati da se je pojavio u gostima kad je vec ocigledno
da ce Srbija svoj zahtjev za izrucenje Tihomira ,skartirati i baciti u kantu za smece.
Ali je opet pokazao politicki obraz za razliku od Hrvatskih politicara iz oba dvije drzave.

Izgleda da je slucaj Tihomira Purde samo pokazivanje moci Srbije i njihov stav prema ratovima
na ovome dijelu Balkana............ boli ih ona stvar za sve druge ------------- :-)
hercegovac_pravi

#143 Re: Tihomir Purda

Post by hercegovac_pravi »

emillio estevez wrote:
japijem wrote:
komeba wrote:Ljudski potez Tihića :thumbup:
Ljudski a i zerka politički, što ne umanjuje ono ljudski.

Politicki prije svega , moram dodati da se je pojavio u gostima kad je vec ocigledno
da ce Srbija svoj zahtjev za izrucenje Tihomira ,skartirati i baciti u kantu za smece.
Ali je opet pokazao politicki obraz za razliku od Hrvatskih politicara iz oba dvije drzave.

Izgleda da je slucaj Tihomira Purde samo pokazivanje moci Srbije i njihov stav prema ratovima
na ovome dijelu Balkana............ boli ih ona stvar za sve druge ------------- :-)
Pa to pričamo već godinama. Nije valjda da ste vi ovo tek sada uvidjeli? Zbog ovog što si ti napisao je onaj slučaj Ganić bio toliko važan. Ne zbog samog Ganića (mada nije ni to ljudski) već zbog same političke pozadine i Srbijanske "reklame" prošlog rata.
emillio estevez

#144 Re: Tihomir Purda

jbg. pajdo nisam imao potrebe drugacije to gledati ..........
iskrenooo
hercegovac_pravi

#145 Re: Tihomir Purda

Post by hercegovac_pravi »

emillio estevez wrote:jbg. pajdo nisam imao potrebe drugacije to gledati ..........
iskrenooo
Ma nema problema...pošteno.
felipe kajetano

#146 Re: Tihomir Purda

Post by felipe kajetano »

Ne daj se Purda!!!
emillio estevez

#147 Re: Tihomir Purda

felipe kajetano wrote:Ne daj se Purda!!!

tako jeeee ,samo izgleda da su zamazane ocii

da navodnim povlacenjem neutemeljenih optuzbi na njegov racun ........ :x
cro_rija

#148 Re: Tihomir Purda

Post by cro_rija »

U slučaju Purde, kao prva stvar koja se trebala procesno formalno pravno riješiti jest pitanje je li Srbija kao međunarodni pravni subjekt – pravno aktivno legitimirana tražiti izručenje građana Hrvatske, za djela počinjena u Hrvatskoj, pa tako i Purde? To je pitanje svih pitanja u slučaju zahtjeva za izručenje hrvatskog branitelja Tihomira Purde, jer se pojavljuje kao prejudicijelno pitanje, bez kojeg rješenja, nije moguće donijeti nikakvu drugu pravno valjanu odluku o meritumu same stvari tj. da postoji ili ne postoji činjenični supstrat koji tvori elemente kaznenoga djela za kojeg ga se tereti i traži izručenje. To je kao prejudicijelno pitanje trebao riješiti sud u Osijeku, a i sud u BiH po službenom postupanju, ali i po uputstvu Ministarstava pravosuđa RH i BiH, ali i same Srbije, kad bi ona istinski stvar htjela rješavati pravno, a ne politički. Djela koju se pripisuju Purdi, inkriminiraju (bez obzira da li lažno ili istinito) učinjena su poslije međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, dakle učinjena su više ne u Jugoslaviji, ili Srbiji, već u međunarodno priznatoj državi Republici Hrvatskoj koja je to postala danom odluke o samostalnosti, a djelo je počinjeno na njenom teritoriju. Što god Srbija navede u svojim „optužnicama“ za donošenje odluke nije mjerodavno, bilo što da pruži u dokaz svojih tvrdnji – nije mjerodavno. Mjerodavno je samo da li je formalno pravno aktivno legitimirana kao pravni subjekt – tražiti Purdino izručenje ili ne? Srbija formalno pravno i međunarodno pravno nema aktivne legitimacije da traži izručenje niti jednoga hrvatskoga branitelja za bilo kakva djela ili nedjela počinjena na području suverene države Republike Hrvatske.
1gorstak

#149 Re: Tihomir Purda

Post by 1gorstak »

cro_rija wrote:U slučaju Purde, kao prva stvar koja se trebala procesno formalno pravno riješiti jest pitanje je li Srbija kao međunarodni pravni subjekt – pravno aktivno legitimirana tražiti izručenje građana Hrvatske, za djela počinjena u Hrvatskoj, pa tako i Purde?
Srbija je kidnapovala Jurisica koji je drzavljanin BiH zbog optuzbe da je kriv za nesto sto je pocinjeno na podrucju BiH. Isti princip .... Srbiju nazalost treba dodatno oslabiti, mozda separatizmom na Sandzaku ili autonomastvom Vojvodine, a kada se Beograd upristoji, tek onda spustiti gard i prihvatiti Srbiju za partnera. Za sada, ta se drzava ponasa neprijateljski a ne mozemo biti prijatelj sa nekim ko to ne zeli.
slobodni armirach

#150 Re: Tihomir Purda

Post by slobodni armirach »

ima Doris da Smješka iz Zagreba zove na mladu prasetinu ako dobije Purdu.

Valjda ce Bariša Čolak imati dovoljno pameti da ga ne isporuči Srbiji, ali u takav pametan potes Čolaka debelo sumnjam.
Post Reply