Tiho ...ili... Transparentno Postiti ?

Rasprave o vjerskim temama.
sunday_morning

Post by sunday_morning »

@skljoco, mislim da su tvoja provokativnost i ironija prevrsili svaku mjeru. namjere tvojih komentara su vise nego zlobne. mislim da bi moderatori morali imati vise osjecaja kada su ovakve teme u pitanju.

postujem svaciji izbor i ne volim da se nekome dokazujem na ovaj nacin..drzim da je post privatna stvar, nesto sto pojedincu moze biti jako, malo ili nikako vazno...kako god odlucili, prihvatam. u mojoj porodici niko ne posti, jedino ja..niti je mene neko tjerao, niti ja koga tjeram...to je moja odluka. nikog ne pokusavam ubijediti, kritizirati zato sto ne posti, jer se i sama u planiranju posta prilagodjavam okolnostima, putovanjima i dr. obavezama.

slazem se da ima svega i svacega u nasem drustvu...svako ko posti a mrko gleda drugoga koji u kaficu ispija kafu, nije pravi postac niti je pravi vjernik. pravi vjernik postuje slobodu i tudji izbor i nikoga ne maltretira zbog toga. bolje da se ne posti ako ce taj post biti zbog carsije, kolega na poslu i svakoga drugoga osim radi sebe i Onoga ciju milost ocekujemo. u tom slucaju, drazi su mi agnostici.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

sunday_morning wrote:@skljoco, mislim da su tvoja provokativnost i ironija prevrsili svaku mjeru. namjere tvojih komentara su vise nego zlobne. mislim da bi moderatori morali imati vise osjecaja kada su ovakve teme u pitanju.

postujem svaciji izbor i ne volim da se nekome dokazujem na ovaj nacin..drzim da je post privatna stvar, nesto sto pojedincu moze biti jako, malo ili nikako vazno...kako god odlucili, prihvatam. u mojoj porodici niko ne posti, jedino ja..niti je mene neko tjerao, niti ja koga tjeram...to je moja odluka. nikog ne pokusavam ubijediti, kritizirati zato sto ne posti, jer se i sama u planiranju posta prilagodjavam okolnostima, putovanjima i dr. obavezama.

slazem se da ima svega i svacega u nasem drustvu...svako ko posti a mrko gleda drugoga koji u kaficu ispija kafu, nije pravi postac niti je pravi vjernik. pravi vjernik postuje slobodu i tudji izbor i nikoga ne maltretira zbog toga. bolje da se ne posti ako ce taj post biti zbog carsije, kolega na poslu i svakoga drugoga osim radi sebe i Onoga ciju milost ocekujemo. u tom slucaju, drazi su mi agnostici.

Ma ljudi se glupiraju.
Postoje bilmezi koji su nekad ljudima nabijali na nos to sto poste. Danas isti ili njima slicni nabijaju nekome na nos sto ne posti.
Nije do posta i ramazana nego je do .... :)

A to sto carsija odise ramazanom, sto se promijeni tv program i jos neke popratne posljedice :), ..... :)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

hananah wrote:U pravu si Mirci, 100 % u pravu :)
Ko ne posti bar nek ne pljuje po onima koji poste
idealan svijet bi bio kada bi postaci pustili na miru one koji ne poste, a nepostacio popustili postace....
ali nema toga....
vidis, nije malo kad se narodi zavade, sad treba jedan narod unutar sebe da se zavadi...
ljudi, nije ovo makedonija gdje se albanci i makedonci islamske vjeroispovjesti ogranski ne podnose...
ovo je ipak BiH...multi kulti :D

sretno nam svima :D
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Iskreno :)
ja ne znam o cemu Skljoco prica :D
jer s ljudima oko mene nikada nije bilo :)
ama bas nikakvih problema. :)

A poznajem i Srbe i Hrvate koji su spremali iftare i zvali raju :)
Revans je bio na neki drugi nacin valjda. :)

Zato mi je tema :) cista paranoja :D
addem

Post by addem »

Ovo je vrijedjanje nas koji postimo. Zaista Skljoco dokle ces vise slati svoje provokativne komentare. Moderatori ucinite nesto.
silentbob

Post by silentbob »

nego ljudi kako cemo bez alkohola kad razvalimo srbe u beogradu. manijak sta ti mislis :?
Skljoco

Post by Skljoco »

Autor: Skljoco Poslano: 03. oct. 2005. 11:14
Mjesec Posta Ramazan dolazi i u Bosnu i Hercegovinu i svi su izgledi da ce se i ove godine taj mjesec u kojem se "treniraju" duh i tijelo iskoristiti u politicke svrhe i u doislamizaciju muslimana Bosanaca .
Jer bez doislamizacije Bosanaca nista nece biti ni od njihovog "bosnjakiziranja" ni od "Bosnjacke" drzave !
Nek Allah dragi pomogne da se Bosanci muslimani odupru tim napadima i "bosnjackom" transparentnom Ramazanu !
Nek nam dragi moji Bosanci mjesec Ramazan prodje u miru i tisini i da sa njim ne uznemiravamo svoju bracu i sestre koji nisu dio naseg Umeta !
Amin !

-------------------------------------------------------------------------------------
Ovim svojim gornjim komentarom sam otvorio temu u kojoj sam dao na znanje da se u BiH Bosanci muslimani svojim merhametlukom i svojom bezkrajnom tolerancijom "bore" protiv svoje doislamizacije koju im namecu "Bosnjaci" !
Komentari koji su uslijedili nisu bas "pogodili" u srz onog zbog cega sam postavio temu pa cu svojim replikama pokusati da temu usmjerim u tom pravcu .
Skljoco

Post by Skljoco »

savjest wrote:Ovaj tip je jednostavno puko... to bi svima trebalo biti vec jasno.
----------------
Pa sto te onda tangira ono sta pise taj tip koji je "puko" ?
Skljoco

Post by Skljoco »

Bosanac sa dna kace wrote:ti @skljoco posti za se i u ime Allah da ti primi post, jer post je Allahov i on nagradjuje za njega, a ne D.avaz, Hayat ili Reiz, posti za sebe za svoju dusu, sta te briga kako ce ostali postit, a ako neces postiti ne diraj ostale, ako placamo porez drzavi+pretplatu na TV valjda imamo pravo bit obavijesteni o kraju posta svakog dana a ne da po po sata trcemo po komsiluku da vidimo jel juftar! :x
-------------------------
Ako te bas interesuje i ta moja privatnost onda cu ti reci da Skljoco ni ovaj Ramazan NE posti .
Ja sam vjernik Laik i postio sam svega 1.( jedan ) Ramazan i to onaj kad su muslimani u bivsoj Jugi te i u BiH bili pod najvecim pritiskom odnosno onda kad je bilo veoma opasno isticati svoju islamsku vjersku pripadnost .
Taj Ramazan sam postio iz protesta odnosno Solidarisao sam se sa iskrenim i tihim islamskim vjernicima koji su u to vrijeme bili strasno ugrozeni.
Bila je to moja reakcija na srpski akciju koja je upravo imala za cilj da proizvede takve reakcije na koju sam i ja nasjeo .
Medjutim , sva sreca pa sam se veoma brzo pribrao i svatio da je to moje transparentno ispoljavanje i vjerske pripadnosti ono sta je srpsko-hrvatsko-bosnjacki plan i imao na umu .
To moje iskustvo steceno u kratkom i veoma opasnom periodu pomaze mi da ni danas ne nasjedam na "bosnjacku" transparentnost ispoljavanja ramazanskog Posta jer nisam ja vise naivan da mislim da je ta transarentnost uperena prema Srbima i Hrvatima ... jer u pitanju je doislamizacija Bosanaca muslimana i ovaJ transparentni ramazanski Post kojeg produciraju "Bosnjaci" ima tu svrhu ... doislamizaciju i "bosnjakizaciju" za drzavu Bosnjakistan koja bi trebala nastati na jednom dijelu teritorije Bosne i Hercegovine .
E zbog toga i radio-televizijsku objavu Iftara dozivljavam kao i crkvena zvona srpske Pravoslavne Crkve u BiH i katolicke Crkve u Hrvata u BiH ! Sve mi to para usi i bode u srce jer se u BiH ne cuje glas Ezana sa mmunare bosansakohercegovacke Dzamije kao sto wse Ne cuju ni zvona sa bosanskohercegovacke pravoslavne Crkve kao ni sa bosanskohercegovacke katolicke Crkve u Bosanskohercegovaca ... a da ne govorim o nepostojanju Crkve bosanske ... to me boli ...
Skljoco

#35 Re: Tiho ...ili... Transparentno Postiti ?

Post by Skljoco »

No_Comment wrote:
Skljoco wrote:Mjesec Posta Ramazan dolazi i u Bosnu i Hercegovinu i svi su izgledi da ce se i ove godine taj mjesec u kojem se "treniraju" duh i tijelo iskoristiti u politicke svrhe i u doislamizaciju muslimana Bosanaca .
Jer bez doislamizacije Bosanaca nista nece biti ni od njihovog "bosnjakiziranja" ni od "Bosnjacke" drzave !
Nek Allah dragi pomogne da se Bosanci muslimani odupru tim napadima i "bosnjackom" transparentnom Ramazanu !
Nek nam dragi moji Bosanci mjesec Ramazan prodje u miru i tisini i da sa njim ne uznemiravamo svoju bracu i sestre koji nisu dio naseg Umeta !
Amin !
Shkoljoco je nash bivshi,,zakleti Jugosloven,,kojemu teshko pada odvikavanje od ,, Jugoslovenstva,, kao i vracanje starih adeta i obicaja... :oops: :D :D
------------------------------------
Eh , eh,eh ... biti pripadnik Nacije i Naroda drzave Bosne i Hercegovine je bilo , jeste i bit ce SIMBOL OTPORA svakom vidu jugoslovenstva !
A Jugoslavija nije bila promasena Ideja ... jedino je imala "smrdljive" temelje koje su joj udarili oni koji su u vremenu njenog stvaranja na umu imali sasvim druge ciljeve !
----------------------
Jugoslavija bez SRBIJE je i danas nesto sto se moze zamisliti ... stim sto bi se podrazumjevalo da su sve drzave - clanice Nacionalne drzave !
Skljoco

Post by Skljoco »

Vidim gos. Ragibe da si ovdi , pa bih te zamolio za misljenje o mojim komentarima !
Hvala unapred ,
Skljoco

Post by Skljoco »

sunday_morning wrote:@skljoco, mislim da su tvoja provokativnost i ironija prevrsili svaku mjeru. namjere tvojih komentara su vise nego zlobne. mislim da bi moderatori morali imati vise osjecaja kada su ovakve teme u pitanju.

---------------------------------
Posto imamo identicno misljenje o transparentnosti Posta nije mi onda jasno Zbog cega pozivas moderatore da me odstrele kad je moj post uprilicen u zastitu takvih kao sto si Ti sebe ovdi predstavila ?
ragib

Post by ragib »

Nisam dovoljno pametan da ti odgovorim na ovu poruku.

Ne znam

Vjera ipak nije privatna stvar.
Musliman je duzan pogotovo u kuci ali i na radnom mjestu, fakultetu, da opominje.

003:104. I neka među vama bude onih koji će na dobro pozivati i tražiti da se čini dobro, a od zla odvraćati - oni će šta žele postići.

006:019. Reci: “Ko je svjedok najpouzdaniji?" - i odgovori: "Allah, On će između mene i vas svjedok biti. A meni se ovaj Kur’an objavljuje i da njime vas i one do kojih on dopre opominjem. Zar vi, zaista, tvrdite da pored Allaha ima i drugih bogova?" Reci: "Ja ne tvrdim." Reci: "Samo je On - Bog, i ja nemam ništa s tim što vi smatrate druge Njemu ravnim."
St.Germain

Post by St.Germain »

bio sam u BiH zadnje 2 sedmice za vrijeme Ramazana i moram ipak priznati da sam se pomalo osjecao kao "krme u Teheranu" jer sam pio alkohol...Nisam pio napolju (iz postovanja prema vjernicima), nego u kuci, a posjetioci nisu bili bas odusevljeni kad su vidjeli pivu ispred mene.

Vjera u pravom sekularnom drustvu JESTE privatna stvar i niko nema pravo da nekome pametuje sta da radi i cini.
zlajaBHF

Post by zlajaBHF »

Skljoco wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:ti @skljoco posti za se i u ime Allah da ti primi post, jer post je Allahov i on nagradjuje za njega, a ne D.avaz, Hayat ili Reiz, posti za sebe za svoju dusu, sta te briga kako ce ostali postit, a ako neces postiti ne diraj ostale, ako placamo porez drzavi+pretplatu na TV valjda imamo pravo bit obavijesteni o kraju posta svakog dana a ne da po po sata trcemo po komsiluku da vidimo jel juftar! :x
Ako te bas interesuje i ta moja privatnost onda cu ti reci da Skljoco ni ovaj Ramazan NE posti .
Ja sam vjernik Laik i postio sam svega 1.( jedan ) Ramazan i to onaj kad su muslimani u bivsoj Jugi te i u BiH bili pod najvecim pritiskom odnosno onda kad je bilo veoma opasno isticati svoju islamsku vjersku pripadnost .
Taj Ramazan sam postio iz protesta odnosno Solidarisao sam se sa iskrenim i tihim islamskim vjernicima koji su u to vrijeme bili strasno ugrozeni.
Bila je to moja reakcija na srpski akciju koja je upravo imala za cilj da proizvede takve reakcije na koju sam i ja nasjeo .
Medjutim , sva sreca pa sam se veoma brzo pribrao i svatio da je to moje transparentno ispoljavanje i vjerske pripadnosti ono sta je srpsko-hrvatsko-bosnjacki plan i imao na umu .
To moje iskustvo steceno u kratkom i veoma opasnom periodu pomaze mi da ni danas ne nasjedam na "bosnjacku" transparentnost ispoljavanja ramazanskog Posta jer nisam ja vise naivan da mislim da je ta transarentnost uperena prema Srbima i Hrvatima ... jer u pitanju je doislamizacija Bosanaca muslimana i ovaJ transparentni ramazanski Post kojeg produciraju "Bosnjaci" ima tu svrhu ... doislamizaciju i "bosnjakizaciju" za drzavu Bosnjakistan koja bi trebala nastati na jednom dijelu teritorije Bosne i Hercegovine .
E zbog toga i radio-televizijsku objavu Iftara dozivljavam kao i crkvena zvona srpske Pravoslavne Crkve u BiH i katolicke Crkve u Hrvata u BiH ! Sve mi to para usi i bode u srce jer se u BiH ne cuje glas Ezana sa mmunare bosansakohercegovacke Dzamije kao sto wse Ne cuju ni zvona sa bosanskohercegovacke pravoslavne Crkve kao ni sa bosanskohercegovacke katolicke Crkve u Bosanskohercegovaca ... a da ne govorim o nepostojanju Crkve bosanske ... to me boli ...[/quote]

Fakat si puko`... ...
:lol:
Ugodan post svim vjernicima zelim !
avicena

Post by avicena »

Predlažem da one Titine bunkere oko kojih smo se svađali da ih se sačuva za ovakve prilike kao što je Ramazan gdje bismo se mogli sakriti da nas niko ne vidi da postimo da udovoljimo "sekularizmu". :razz: Nisam za majice sa natpisom JA POSTIM, ali ne vidim razloga zašto bi se trudili da sakrijemo da postimo.
danas

Post by danas »

avicena wrote:Predlažem da one Titine bunkere oko kojih smo se svađali da ih se sačuva za ovakve prilike kao što je Ramazan gdje bismo se mogli sakriti da nas niko ne vidi da postimo da udovoljimo "sekularizmu". :razz: Nisam za majice sa natpisom JA POSTIM, ali ne vidim razloga zašto bi se trudili da sakrijemo da postimo.
da li ja treba da sakrivam da ne postim? sta cu sa kolegom ragibom, kojemu je "duznost" da me opominje?
St.Germain

Post by St.Germain »

avicena wrote:Predlažem da one Titine bunkere oko kojih smo se svađali da ih se sačuva za ovakve prilike kao što je Ramazan gdje bismo se mogli sakriti da nas niko ne vidi da postimo da udovoljimo "sekularizmu". :razz: Nisam za majice sa natpisom JA POSTIM, ali ne vidim razloga zašto bi se trudili da sakrijemo da postimo.
ovo je zlonamjerna zamjena teza. nije rijec o tome da se neko treba kriti sto posti, nego sto su nepostaci dovedeni u defenzivu i treba da se stide sto ne poste. mislim...
bjacinjo

Post by bjacinjo »

St.Germain wrote:
ovo je zlonamjerna zamjena teza. nije rijec o tome da se neko treba kriti sto posti, nego sto su nepostaci dovedeni u defenzivu i treba da se stide sto ne poste. mislim...

nema smisla...ako su nepostaci toliko uvjereni i dosljedni svoga ne osjete se postidjeni pri pogledu postaca..uopce ih ne briga za postace..jedan POGLED ne moze biti sam po sebi uzrok da se nepostac postidi ..razmislite malo ;)

to bi bilo isto kad bi se neki postac osjetio "postidjenim" sto ga nepostac mrko-poprijeko gleda :-)
nema smisla
lin

Post by lin »

ragib wrote: Vjera ipak nije privatna stvar.
Musliman je duzan pogotovo u kuci ali i na radnom mjestu, fakultetu, da opominje.
Ako zelimo da zivimo u normalnoj, kulturnoj, URBANOJ sredini onda bi nam bolje bilo da POSTANE privatna stvar...
bjacinjo

Post by bjacinjo »

lin wrote:
Ako zelimo da zivimo u normalnoj, kulturnoj, URBANOJ sredini onda bi nam bolje bilo da POSTANE privatna stvar...
selam

mozemo mi i sa vjerom zivjeti sasvim normalno...

kad bi svi krenuli od pretpostavke da je svaka religija dosla sa porukom mira i kad bi se tog osnovnog principa drzali...

postujes tudje a CIJENIS svoje i nema problema

sve se moze kad se hoce ;)
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

ragib wrote:Nisam dovoljno pametan da ti odgovorim na ovu poruku.

Ne znam

Isto tako za neke nevjera nije privatna stvar pa su shvatili da su duzni da ''opominju'' na radnom mjestu, fakultetu, kuci....
Skljoco

Post by Skljoco »

ragib wrote:Nisam dovoljno pametan da ti odgovorim na ovu poruku.

Ne znam

003:104. I neka među vama bude onih koji će na dobro pozivati i tražiti da se čini dobro, a od zla odvraćati - oni će šta žele postići.

006:019. Reci: “Ko je svjedok najpouzdaniji?" - i odgovori: "Allah, On će između mene i vas svjedok biti. A meni se ovaj Kur’an objavljuje i da njime vas i one do kojih on dopre opominjem. Zar vi, zaista, tvrdite da pored Allaha ima i drugih bogova?" Reci: "Ja ne tvrdim." Reci: "Samo je On - Bog, i ja nemam ništa s tim što vi smatrate druge Njemu ravnim."
--------------------------
Hvala ti na odgovoru gos. Ragibe !
- Dozvolit cu sebi da iznesem neke nedoumice u vezi tvog odgovora koji se sastoji i od nekih citata iz Kurana .
- Moze li se razumjeti poruka da musliman treba da "opominje" i tako da to "opominjanje" bude upriliceno bez rijeci odnosno da svaki musliman svojim licnim primjerom , bez izgovorene rijeci , opominje druge na ponasanje koje je doslijedno jednog vjernika ?
- “Ko je svjedok najpouzdaniji?" - i odgovori: "Allah, On će između mene i vas svjedok biti "
Zbog svog karaktera koji zahtijeva da svaku procitanu rijec podvrgnem logici koja mi je zivotna linija vodilja NISAM sebi dopustio da procitam Kuran pa posto se ovde radi o kuranskom citatu nije mi sasvim jasno izmedju koga ce dragi Allah stajati ?
Ja sam vjernik laik i sebe smatram vjernikom kojem nije potreban nikakav posrednik izmedju nas dvojice , mene i dragog Allaha ! A u navedenom citatu neko se pojavljuje kao posrednik ?
Skljoco

Post by Skljoco »

bjacinjo wrote:
lin wrote:
selam

mozemo mi i sa vjerom zivjeti sasvim normalno...

kad bi svi krenuli od pretpostavke da je svaka religija dosla sa porukom mira i kad bi se tog osnovnog principa drzali...

postujes tudje a CIJENIS svoje i nema problema

sve se moze kad se hoce ;)
------------------------------------------------------
Tacmo , mozemo mi i to veoma super zivjeti i sa Vjerom u dragog boga ali iskreno i u sebi vjerujuci !
Zlo je sto mnogi zloupotrebljavaju Religiju za racun "Vlasti i Slasti " !
A oni koji manipulisu sa vjerskim osjecanjima drugih nisu Vjernici pa bio to i licno Reis ef. Mustafa Ceric !
Skljoco

Post by Skljoco »

-------------------
Ovo me podsjeti na
Pismo "ugrozenog" Srbina braci preko Drine odaslano 1992.godine , nekako odmah s'prolica !
Post Reply