Tihic:Ne osjecam se prozvanim od strane reisa

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
addo888
Posts: 242
Joined: 15/07/2006 20:42

#1 Tihic:Ne osjecam se prozvanim od strane reisa

Post by addo888 » 30/07/2006 06:10

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA

Sulejman Tihić
Piše: Šefko HODŽIĆ (Foto: Dž. KRIJEŠTORAC)
28/07/06

Sulejman Tihić: Najbolje je pitati reisa na koga je mislioNe osjećam se prozvanim u poruci reisa Cerića

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Sulejman Tihić kazao je za Oslobođenje da se “ne osjeća prozvanim u “glamočkoj poruci” reisu-l-uleme Mustafe Cerića bosanskim političarima.

U toj poruci, kao poglavar Islamske zajednice, teško je optužio bošnjačke političare koji se nalaze na mjestima gdje se donose odluke i zakoni da nemaju ideala, te da ti ideali ne sežu dalje od njihovih i interesa saradnika i prijatelja. Neki političari, a i analitičari, procijenili su da je reis Cerić ovom porukom aludirao upravo na Sulejmana Tihića, a indirektno podržao Harisa Silajdžića.

Radikalizacija BiH

“Kad sam izabran za predsjednika Stranke demokratske akcije, jasno sam rekao da vjerske zajednice treba da štite interese vjernika, a političke stranke, odnosno njihovi predstavnici, političke interese”, kazao je na početku razgovora Tihić. “Međutim, izjavu reisa Cerića shvatam kao zabrinutost vjerskog lidera za nejedinstvo Bošnjaka koje je, vjerovatno, posljedica, između ostalog, i ustavnih amandmana i svega onoga što je nakon toga uslijedilo. Njegovo je pravo da ukazuje i poziva na jedinstvo.

Lično smatram da sam ja, kao predsjednik SDA i kao član Predsjedništva BiH, uvijek radio na jedinstvu. U prvom redu, zbog interesa države Bosne i Hercegovine, isto tako naroda kojem pripadam i uopće građana BiH. Svojim izjavama, svojim ponašanjima nisam doprinio ovakvoj situaciji.”

A ko jeste? Ko je, zapravo, prozvan u reisovoj “poruci”?

“Mislim da su to ljudi koji su zbog ličnih interesa, zbog nekih svojih predrasuda, zbog stranačkih interesa, zbog borbe za vlast učinili zločin prema državi BiH glasajući protiv amandmana. Ti političari su, uz pomoć nekih medija, radikalizirali prilike u zemlji, što nije dobro ni za BiH ni za bošnjački narod. Svaki radikalizam vodi sukobima, vodi podjelama. A BiH treba mir. I mi pitanja i probleme možemo rješavati dogovorom, kompromisom, korak po korak, fazu po fazu. Prema tome, lično se ne osjećam prozvanim.”

Neki su reisovu poruku protumačili kao podrška Harisu Silajdžiću. Je li takav i Vaš utisak?

“Morate pitati reisa Cerića da li je on time uputio kritiku Tihiću ili nekom drugom, odnosno da li to znači podršku Silajdžiću. To reisu-l-ulema treba da odgovori.”

Pitali smo, i kaže da on napada pojave, a ne kritikuje ljude. Ali, kako Vi tumačite dio reisove poruke u kojoj on poziva bošnjačke političare da “ne prodaju našu čast za sitne koristi”?

“Meni je lično uvijek bio interes - država BiH. Sa jakom državom sigurni su i njeni narodi, sigurni su i njeni građani, siguran je i bošnjački narod - muslimani, pravoslavci, katolici, Jevreji... Nikada opći, državni interes nisam zapostavljao zbog stranačkih i ličnih interesa. Najbolje je da reisu-l-ulema kaže kad je to bilo i ko je to učinio, kada je zbog nekih ličnih stvari i interesa nekom odlukom ugrožen državni interes. I ja bih isto tako mogao da govorim o nekim pojavama u vjerskim zajednicama, šta mi se ne sviđa. Ali, smatram da je to stvar vjerskih zajednica i da one treba da ta pitanja rješavaju.”

No, sve se češće čuje da će na predstojećim izborima reis Cerić podržati Harisa Silajdžića.

“Mislim da i Islamska zajednica i sve druge vjerske zajednice ne treba da podržavaju, barem javno, bilo koju ličnost, bilo koju političku stranku. Oni treba da podržavaju one koji čine i koji će činiti dobro za BiH i njene narode i koji će omogućiti vjerskim zajednicama da imaju svoje mjesto i svoja prava po najvišim demokratskim uzusima. Ne vjerujem da će ni reisu-l-ulema ni bilo koji drugi vjerski velikodostojnik, odnosno vjerska zajednica uputiti otvorenu podršku vjernicima da glasaju za ovog ili onog kandidata. To, ipak, treba ostaviti, kako je to u svim demokratijama, građanima, da sami procijene i donesu odluku.”

Islamska zajednica donijela je odluku o zabrani bilo kakvog spominjanja političara i stranaka na hutbama. Dakle, javno, IZ neće podržavati nikoga. Ali, može li tajno?

“Uvijek su moguće te tajne igre, neke linije koje su netransparentne. I do mene dopiru razni glasovi u tom pravcu. Ali, ja želim da vjerujem da će vjerske zajednice, uključujući i Rijaset IZ i reisu-l-ulemu, poštovati svoj stav koji je još prilikom proteklih izbora zauzet.”

A kakvi to glasovi dolaze do Vas?

“Razni glasovi. Između ostalog, i ovakvi o kojima ste vi govorili.”

Kakvi su odnosi između Vas i reisa Cerića?

“Sa reis - efendijom kao predsjedavajući Predsjedništva i predsjednik SDA imam korektne odnose. Kad god je šta trebalo, a ticalo se Islamske zajednice, što sam mogao da učinim, pomogao sam. Evo, zadnji slučaj, kad sam išao u Katar, zamolio sam emira od Katara da nastavi sa podrškom obnove Gazi Husrev-begove biblioteke. On je obećao da će to učiniti i mislim da će donijeti odluku o dodjeli onoliko sredstava koliko je potrebno da se završi. Isto tako mi je jedan donator kazao da želi da napravi džamiju u BiH. Ja sam nazvao reisu-l-ulemu i u dogovoru s njim i muftijom goraždanskim dogovorili smo se da to bude u Rogatici. I, hvala Bogu, obnavlja se ta džamija. Isto tako, lično činim da završim džamiju u Bosanskom Šamcu, gdje sam rođen. Pokušavam, snalazim se, tražim priloge iz inostranstva i ovdje kod nas. Gdje god mogu i koliko mogu, pomognem.”

Silajdžić odbija i razgovor

Kakvi su sada Vaši odnosi sa Silajdžićem?

“Kada sam izabran za člana Predsjedništva, ponudio sam mu da bude mandatar za novu vladu, za Vijeće ministara. Nikad nisam dobio odgovor od njega. Sve vrijeme, u interesu bošnjačkog jedinstva, u interesu Bosne, tražio sam da se susretnemo da razgovaramo. Međutim, on, jednostavno, nije želio sa mnom da sjedne, nije želio da razgovara. Pa, evo, čak se nije udostojio da sa mnom popije ni kafu nakon emisije na NTV Hayat. Pozvali su nas direktor Hayata i Senad Hadžifejzović da popijemo kafu. Ja sam prihvatio, on nije želio. Dakle, nije problem u meni, problem je u Silajdžiću i njega treba pitati zašto ne želi da razgovara sa mnom.”

Čista je glupost dovoditi me u vezu sa navodnim montiranim procesima

U posljednje vrijeme napadaju Vas zajedno sa Zlatkom Lagumdžijom zbog navodnih montiranih političkih proseca. Šta je u pozadini tih napada?

“Imamo apsurdnu situaciju: SDA i Sulejman Tihić se optužuju da sa Lagumdžijom, ili da Lagumdžiju podržavaju u nekim montiranim policijskim procesima i da smo za to odgovorni, što je čista glupost. Znate, u to vrijeme SDA je bila u opoziciji. Jedino smo mi govorili protiv montiranih procesa - “Pogorelica”, generalu Bahti i mnogim drugim patriotama. Oni koji sad mene napadaju, pogotovo Stranka za BiH, bila je u koaliciji sa SDP. Te novine, koje sada daju prostor napadima na mene i tim izmišljanjima, Lagumdžiji su dodijelile nagradu “ličnost godine”. Normalno da ja nikada ne bih podržavao bilo kakve političke obračune koji bi značili montirane procese bilo koje vrste. To nije u mojoj prirodi. Smatram da je to grijeh i da je moja dužnost da se usprotivim takvim pokušajima.”


Post Reply