Tihic i insistiranje na paketu amandmana

mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Sta cemo ako ih ne prihvatimo, ukinuti "rs"? Ne ali prihvatiti sada u mirno vrijeme betoniranje "rs" pod izgovorom da nema drugog rjesenja jer cemo onda stati je pateticno, a kako je onda tek bilo u Daytonu? A ti isti likovi se onda zale za potpisivanje njega, jednostavno nije dovoljno "nema druge" da se BETONIRA FASISTICKA TVOREVINA!
Kada nestane "rs" onda se moze potpisat pa nek´ trube koliko zele ta tvorevine je neprihvatljivo Bosnjacima.
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Neka, sad ce je Haris ukinuti. Ajde da se nadjemo na forumu za 4 godine, pa da te priupitam par stvari.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Sta cemo ako ih ne prihvatimo, ukinuti "rs"? Ne ali prihvatiti sada u mirno vrijeme betoniranje "rs" pod izgovorom da nema drugog rjesenja jer cemo onda stati je pateticno, a kako je onda tek bilo u Daytonu? A ti isti likovi se onda zale za potpisivanje njega, jednostavno nije dovoljno "nema druge" da se BETONIRA FASISTICKA TVOREVINA!
Kada nestane "rs" onda se moze potpisat pa nek´ trube koliko zele ta tvorevine je neprihvatljivo Bosnjacima.
forza milan

Post by forza milan »

mr__bosnjak wrote:Amandmani su bili cetnicko-ustaski! Priznavali su "rs". U Daytonu se moralo pristat jer je bio rat i morao se zaustavit, tako da danas mozemo trubit kako su bile ratne prilike i kako smo morali ali da smo sada u mirno vrijeme bez bilo koje prisile prihvatili one amadnmane u potpunosti bi betonirali "rs" i nebi vise imali prava se zalit na nju.

Zagovaraci amandmana odmah pocnu sa dva argumenta:
1."rs" je vec priznata u Daytonu. Da ali je bio rat i veliki medjunarodni pritisiak.
2. Sta cemo ako ih ne prihvatimo, ukinuti "rs"? Ne ali prihvatiti sada u mirno vrijeme betoniranje "rs" pod izgovorom da nema drugog rjesenja jer cemo onda stati je pateticno, a kako je onda tek bilo u Daytonu? A ti isti likovi se onda zale za potpisivanje njega, jednostavno nije dovoljno "nema druge" da se BETONIRA FASISTICKA TVOREVINA!

Tihic je zato kao i Lagumdzija obicni izdajica, i cudno je kako su prije tih amandmana svi ovdje pljuvali po njemu jer je lider nacionalisticke SDA a nakon toga svima je drazi od Harisa. :roll:

SDA mora zbacit Tihica ako zeli da se spasi a SDP-u nema vise spasa, BiH se spasila odbijanjem amandmana i zbog toga je dr. Haris heroj! Tihic mora sjahat....

P.S. Sad ce neko reci "lahko je tebi iz Svedske..." samo gledajte.... :D
de matere ti objasni je li ti ovdje navodis sta misle pijanice koje tuku ispred prodavnice u nekom od mnogobrojnih bosankih sela ili je ovo tvoj stav
ako je tvoj stav ti nemas pojma o zivotu u bosni i hercegovini
ako nije tajna reci gdje prebivas

ali ja se stvarno nadam da ovo nije tvoj stav nego onih prvospomenutih :lol:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

moj je stav a ti probaj malo konstruktivnije nesta napisat sljedeci puta.... :D
forza milan

Post by forza milan »

sad vidjeh da si izgleda u svedskoj
i kao mi ne bismo trebali imati pravo da ti kazemo lahko je tebi iz sveddske (ako vec tamo, ne znam zato sam te pitao)

ako si tamo ja bih ti preporucio da se bavis uzrocima poraza persona i rezultatima nove vlade desnoga centra jer ti je to blize guzici nego amandmani o promjenama ustava bih koji te se - u najboljem slucaju - mogu ticati samo u julu ili eventualno augustu

sad ces odgovorit kako ti saljes u bosnu odredjenu sumu novca i da zahvaljujuci tome bh ekonomija opstaje i kao da nije tebe i slicnih propala bi i zato imas pravo solit sa strane

ovo su otrcani odgovori vodenjaka, taxi drivera i slicnih likova tako da s ovim i ne pokusavas
to je njihovo ekskluzivno pravo na glupost
ti se moras pretplatit pa onda
a evo fino si poceo :D
forza milan

Post by forza milan »

mr__bosnjak wrote:moj je stav a ti probaj malo konstruktivnije nesta napisat sljedeci puta.... :D
mislis konstruktivno kao ti

to stvarno ne mogu ma koliko se trudio
biti konstruktivan a la silajdzic i a la mr_bosnjak nije lahko

pa na tebi je da ponudis nesto konstruktivno
za mene su promjene konstruktivne a sta je za tebe
ti si reko - kao i tvoj vozd - sta za tebe nije konstruktivno
ok
ali nikako da cujem sta je to konstruktivno
pa bujrum safete halilovicu, pardon mr_bosnjak
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Hajde sa cime se ne slazes?
forza milan

Post by forza milan »

to sam 100 puta napisao i umorio sam se vise
kad sam procito ono da je haris heroj osip sam dobio
pitas je li isti kao radmanovic
sto se tice osjecaja i patriotizma nisu isti, ne mogu bit isti
sto se tice konkretnog djelovanja i rezultata rada mislim da opet nisu isti
ovo sto haris radi pogubnije je za nas od onoga sto radi radmanovic
protiv radmanovica se borimo a podrzavajuci harisa pilamo granu na kojoj sjedimo a da toga nismo ni svjesni

normalno je da sam protiv entitetskog glasanja ali se u principu slazem s ustavnim promjenama

ne znam sta jos treba
i nemoj mislit da cu se ja sad naduravat s tobom oko toga sta je bolje
osnova mog javljanja je da ti kazem da malo potegnes rucku i to samo iz razloga sto nisi u bih
vas u svedskoj boli neka stvar ko ce vam vladat 11 mjeseci u godini a kao jako vam je stalo ko ce vam vladat jedan mjesec u godini
ja ti preporucujem da se okrenes ovom 11-mjesecnom periodu i da se oko toga sekiras
bice ti bolje vjeruj mi
lijevi su ti bili na vlasti 12 god u kontinuitetu, imo si sve, sad dosli desni i tebi je nebitno sta ce se promjenit u zemlji u kojoj zivis a crce od sekiracije za neku zemlju u kojoj si se slucajkno rodio, malo zivio i znas dobro da neces vise nikad zivit
nema smisla
zato zabrenzaj malo, radi tebe a Boga mi i radi nas
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Dobro ti si opet spomenuo Svedsku ali hajde :D Posto je ovo bosanski forum ne prilici ovdje pricati o Svedskoj i njenim izborima ili? Ako prilici daj da otvorim temu? Ja dobro znam da Alijansa nece donijeti dobro Svedskoj, jedini razlog sto je narod glasao za nju je sto su htjeli promjenu i sto su bili siti socijaldemokratske "spore" politike koja u biti vece probleme nije rjesavala ili bar nije tako dinamicno predstavljala rjesenja kao Alijansa, ali i ona se sad usutila. Jedan od kljucnih gresaka Socijaldemokratske kampanje je sto je Persson konstantno iznosio mahane Alijanse, ali nijednom nije nudio promjenu vlastite politike, sto je dovelo do plave pobjede. Sta ce dalje biti cemo vidjeti, ali na Sa-X ne vjerujem da nekoga interesuje da o tome pisem.

Onda, ja sam rekao sta sam mislio o ustavnim amandmanima jer opet brinem se i za BiH naravno, ali ti drukcije mislis i kao sto kazes ne zelis diskusiju a i meni se neda pa let´s leave it at that. :wink:
MuaDib

Post by MuaDib »

Bosna ima samo jedan cilj, potpunu reintengraciju! :D
joker

Post by joker »

mr__bosnjak wrote: Tihic je zato kao i Lagumdzija obicni izdajica, i cudno je kako su prije tih amandmana svi ovdje pljuvali po njemu jer je lider nacionalisticke SDA a nakon toga svima je drazi od Harisa. :roll:

SDA mora zbacit Tihica ako zeli da se spasi a SDP-u nema vise spasa, BiH se spasila odbijanjem amandmana...
I to ga sada (Tihica) zovu reformatorom, modernizatorom stranke, a prije toga je bio nacionalista. Ma to su ti isprani mozgovi. Jebi ga, cekaju da im Vozd kaze kako da misle pa onda to ponavljaju...

:lol:
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

Post by arman1 »

joker wrote:
mr__bosnjak wrote: Tihic je zato kao i Lagumdzija obicni izdajica, i cudno je kako su prije tih amandmana svi ovdje pljuvali po njemu jer je lider nacionalisticke SDA a nakon toga svima je drazi od Harisa. :roll:

SDA mora zbacit Tihica ako zeli da se spasi a SDP-u nema vise spasa, BiH se spasila odbijanjem amandmana...
I to ga sada (Tihica) zovu reformatorom, modernizatorom stranke, a prije toga je bio nacionalista. Ma to su ti isprani mozgovi. Jebi ga, cekaju da im Vozd kaze kako da misle pa onda to ponavljaju...

Vožd je li to neka ruska riječ ili je neka izvedenica.
joker

Post by joker »

GandalfSivi wrote:@Joker, hajde mi MOLIM TE odgovori zasto je trenutna situacija bolja od one koju bi smo imali da smo potpisali amandmane na ustavne promjene. Samo mi nemoj ko Haris (a on jeste to uradio) citirati nepostojece djelove amandmana.

Hvala
U rezoluciji VE stoji kao preporuka:

18. As a first step the Assembly expects people and politicians in Bosnia and Herzegovina to again discuss constitutional reform immediately after the October general elections, and if they decide to do this on the basis of the proposals agreed upon so far, to eliminate at least the entity voting in the House of Representatives and to define more precisely the vital national interest and the related veto mechanism. In this respect, the Assembly urges the House of Representatives to take into account all the different recommendations made by the Venice Commission in its Provisional Opinion dated 7 April 2006, both on the text of the failed amendments and on the steps to be taken in the next phase of constitutional reform.

20. As a second step the Assembly therefore urges the authorities of Bosnia and Herzegovina by October 2010 at the latest, to draft and adopt a new Constitution in order to:
20.1.replace the mechanisms of ethnic representation by representation based on the civic principle, notably by ending the constitutional discrimination against "Others";
20.2.find efficient and rational decision-making procedures that are not sacrificed to the principle of involving representatives of each constituent people in any decision;
20.3.review the territorial organisation of the State and its division into entities, cantons and municipalities and the repartition of competences between the state and the lower levels with a view to increasing efficiency and sustainability;

U drugom dijelu rezolucije gdje je izvjestaj:
II. Explanatory memorandum by MM. Çavuşoğlu and Sasi, co-rapporteurs, dakle u objasnjenju koje ide uz rezoluciju navode i sve nedostatke ovog paketa amandmana u kojem navode mogucnost Srba da blokiraju sve odluke i zakone koje dodju na usvajanje, odnosno da nista ne bi moglo da se donese bez srpskog odobravanja. Navode i da su partije iz RS uslovile pregovore nediranjem entitetske podjele drzave i entitetskog glasanja koji su identifikovani kao glavne kocnice.

Takodje se navodi da zbog entitetskog principa glasanja drzava bi mogla doci u potpunu blokadu jer ne bi bilo mehanizma da se deblokira, na primjer kod indirektnog izbora predsjednika i premijera.

Takodje, entitetsko glasanje bi prema objasnjenjima uz rezoluciju bili snazno oruzje da se sprijeci svaki pokusaj, u eventualnoj narednoj fazi reformi, da se obori entitetski princip organizacije zemlje. Navedeno je da bi ono bilo nepravedno prema najmanjem konstitutivnom narodu koji ne bi bili jednaki u odnosu na druga dva naroda.

I na kraju kao osnovne krivce za pad ovog paketa amandmana navode (ne kao Lagumdzija koji je zamjenom teza grobarima nazvao one koji su bili protiv) Srbe, tj. partije iz RS zbog njihovog jednoglasnog insistiranja na zadrzavanju entitetskog glasanja.

E hajde sada ti meni odgovori sta je to sto su nam dobrog ovi amandmani nudili? Ali konkretno objasnite neka poboljsanja. Da li je to izbacivanje diskriminacije, racionalnija administracija, funkcionalnija drzava i parlament koji bi lakse donosio odluke, uskladjenost sa bilo kojim evropskim standardom? Molim pojasnjenje i konkretan primjer kako bi po tom "novom" ustavu to nesto funkcionisalo...
ovo_malo_duse

Post by ovo_malo_duse »

joker wrote:

Ja se se ponekad upitam kako bas da Tihic prezivi sve te logore i torture a toliko pametnijih i boljih ljudi od njega da zagine u tim istim.......Nevjerovatno zar ne???? :?:
joker

Post by joker »

arman1 wrote:Vožd je li to neka ruska riječ ili je neka izvedenica.
To ti je "krsteno" ime Zlatka Lagumdzije...

halo_ba

Post by halo_ba »

joker wrote:

Znala sam dosta likova sumnjivog intelektualnog nivoa koji su imali adet smijati se vlastitim glupim vicevima, ali ti si sve pretekao.
Vjerovatno jer se niko drugi ne smije.
Imas li ti nesto protiv krstenih?(Glupo pitanje, naravno da imas, ali kako je Osnivac u pregovorima sa Dodom, reko vam je da zacepite dok se s Vlahom ne dogovori)
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

Post by arman1 »

joker wrote:

Blago Zlaji i osunečen i kršen, a garant je i Jakob Finci nešto radio.
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

@Joker
Ne odgovori ti meni na pitanje.
Pitanje je bilo zasto je POSTOJECE stanje bolje od predlozenih amandmana???
(ti i ja se mozemo sloziti da RS uopste ne treba postojati i nas dvojica bi garant napravila super ustav, ali jebo to kad ne moze, nece ti pola drzave).
Sad kad si vec spomenuo, zasto te preporuke vijeca evrope nebi bile primjenjene kao druga faza, nakon sto implementiramo nesta sto je vec trebalo biti usvojeno.
Prednosti amandmana:
1. Ustavom se regulise da su: odbrana i sigurnos, carinska politika, imigraciona politika, te ostale nadleznosti koje se uredjuju zakonom (sto hoce da kaze da bi ubuduce donosenje zakona, a ne mjenjanje ustava moglo donijeti drzavi nove nadleznosti, jako vazno).

2. Podijelio si sa entitetima nove nadleznosti kao: pravosudje, poljoprivreda (jako bitno ako hoces visocku sudzuku izvoziti), nauka i tehnologija, ekologija itd. To je prije sve bilo u ovlasti entiteta

3. Državne institucije su odgovorne za pregovaranje, izradu, usvajanje, te
provedbu i funkcioniranje zakona potrebnih za ispunjavanje evropskih
stnadarda kao i političkih i ekonomskih uvjeta vezanih za evropske
integracije. (konkretno, RS se nebi pitala za reformu policije, to bi bila drzavna briga).

4. Smanjuju se nadleznosti doma naroda i redefinise se nacionalni interes (ne mogu hrvati blokirati porez na cigare fabrike duhana Rovinj braneci to nacionalnim interesom)

5.U Predstavničkom domu članovi će ulagati najveće napore kako bi većina uključivala najmanje jednu trećinu glasova članova s teritorije svakog entiteta. Ukoliko većina ne uključuje jednu trećinu glasova članova sa teritorije svakog entiteta predsjednik doma i njegovi zamjenici će, radeći kao komisija, nastojati da u roku od 3 dana od glasanja postignu saglasnost. Ukoliko ta nastojanja ne uspiju, odluke će se donijeti većinom onih koji su prisutni i glasaju, pod uslovom da glasovi protiv ne uključuju dvije trećine, ili više, članova izabranih iz svakog entiteta. (HALOOOOOOOOOOOO, kao sto ti je Tihic objasnio, dovoljno je da dvoje srba ne glasa PROTIV i zakon prolazi, sto je malo bolje u odnosu na sadasnje gdje ih pola mora glasati ZA, to ti je famozno entitetsko glasanje.

I tako dalje i tako dalje.
Evo ja ti dadoh konkretan odgovor.
A ganjat cemo se po forumu dok ti meni ne odgovoris:
ZASTO JE TRENUTNO STANJE BOLJE OD AMANDMANA NA USTAV???
joker

Post by joker »

GandalfSivi wrote:@Joker
5.U Predstavničkom domu članovi će ulagati najveće napore kako bi većina uključivala najmanje jednu trećinu glasova članova s teritorije svakog entiteta. Ukoliko većina ne uključuje jednu trećinu glasova članova sa teritorije svakog entiteta predsjednik doma i njegovi zamjenici će, radeći kao komisija, nastojati da u roku od 3 dana od glasanja postignu saglasnost. Ukoliko ta nastojanja ne uspiju, odluke će se donijeti većinom onih koji su prisutni i glasaju, pod uslovom da glasovi protiv ne uključuju dvije trećine, ili više, članova izabranih iz svakog entiteta. (HALOOOOOOOOOOOO, kao sto ti je Tihic objasnio, dovoljno je da dvoje srba ne glasa PROTIV i zakon prolazi, sto je malo bolje u odnosu na sadasnje gdje ih pola mora glasati ZA, to ti je famozno entitetsko glasanje.

I tako dalje i tako dalje.
Evo ja ti dadoh konkretan odgovor.
A ganjat cemo se po forumu dok ti meni ne odgovoris:
ZASTO JE TRENUTNO STANJE BOLJE OD AMANDMANA NA USTAV???
...dakle u objasnjenju koje ide uz rezoluciju navode i sve nedostatke ovog paketa amandmana u kojem navode mogucnost Srba da blokiraju sve odluke i zakone koje dodju na usvajanje, odnosno da nista ne bi moglo da se donese bez srpskog odobravanja.

Takodje se navodi da zbog entitetskog principa glasanja drzava bi mogla doci u potpunu blokadu jer ne bi bilo mehanizma da se deblokira, na primjer kod indirektnog izbora predsjednika i premijera.

Takodje, entitetsko glasanje bi prema objasnjenjima uz rezoluciju bili snazno oruzje da se sprijeci svaki pokusaj, u eventualnoj narednoj fazi reformi, da se obori entitetski princip organizacije zemlje.

Navedeno je da bi ono bilo nepravedno prema najmanjem konstitutivnom narodu koji ne bi bili jednaki u odnosu na druga dva naroda.
Nisu upitni svi amandmani, ali je problematicno sto se forsiraju u paketu. Tacno je da se neke ingerencije prenose na drzavu, neke su vec prenesene a njima se samo potvrdjuje, ali je problematicna jedna stvar. Sa entitetskim glasanjem u predstavnickom domu bi mogli doci u situaciju da se drzavne vlasti ne mogu ni formirati, pa ti onda dzaba ovlasti koje si dobio ako ne mozes odblokirati nemogucnost konstituisanja drzavne vlasti. To ti je kao da dobijes kucu sa deset soba i svaka soba ima blindo vrata zakljucana a ti nemas kljuca, a ne smijes nista rusiti. Jebo te deset soba koje ne mozes koristiti. Ostao ti samo hodnik.

Znaci, sada prodje nesto u predstavnickom domu dvotrecinskom vecinom i blokada je u domu naroda. Ovako blokada nastupa u samom predstavnickom domu (nema potrebe za domom naroda i vitalnim nacionalnim intereseom) i to uz potreban manji broj glasova za blokadu nego ranije. Primjer:

Sada- od 42 zastupnika dovoljno je njih 15 da blokira donosenje nekog zakona, odluke, akta i to nije bitno iz kojeg entiteta.

Po novom- da bi se donio zakon od 28 zastupnika iz RS-a mora ih najmanje 10 glasati za da bi se donijela neka odluka. Znaci njih 19 ako glasa protiv, ne mozes donijeti odluku, zakon, akta... Po novom bi bilo 87 zastupnika, i 19 njih (ako uzmemo ona 3 mjesta zagarantovana za ostale) odnosno njih manje od 23% bi mogli blokirati volju vecine od 77% (sada je vecina 67%). I uz to bez mogucnosti deblokiranja ovog stanja. Ovo sto si ti stavio sa komentarom HALOOOOOOOO ide u stilu nije sija jeste vrat.
joker

Post by joker »

GandalfSivi wrote:4. Smanjuju se nadleznosti doma naroda i redefinise se nacionalni interes (ne mogu hrvati blokirati porez na cigare fabrike duhana Rovinj braneci to nacionalnim interesom)
Ali sada mogu Srbi blokirati sve kroz entitetsko glasanje, pa dom naroda vise nije ni potreban za blokadu-vec se na prvoj stepenici moze sve izblokirati. Tako npr. Srbi bi mogli i listu lijekova na kojoj nije neka Srbijanska firma (mozda Galenika) izblokirati na ovaj nacin, pa im vitalni nacionalni interes i ne treba u te svrhe.

Ipak, i to je jedan od nedostataka ovih amandmana, tj. vitalni nacionalni interes je presiroko postavljen i nije jasno preciziran.
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Stari ustav

d) Sve odluke u oba doma donose se većinom glasova onih koji su prisutni i glasaju. Delegati i članovi će ulagati najveće napore kako bi većina uključivala najmanje jednu trećinu glasova delegata ili članova sa teritorije svakog entiteta. Ukoliko većina ne uključuje jednu trećinu glasova delegata ili članova sa teritorije svakog entiteta, predsjedavajući i njegovi zamjenici će, radeći kao komisija, nastojati da u roku od tri dana od glasanja postignu saglasnost. Ukoliko ta nastojanja ne uspiju, odluke će se donijeti većinom onih koji su prisutni i glasaju, pod uslovom da glasovi protiv ne uključuju dvije trećine, ili više, delegata ili članova izabranih iz svakog entiteta.

Amandmani na ustav

U Predstavničkom domu članovi će ulagati najveće napore kako bi većina uključivala najmanje jednu trećinu glasova članova s teritorije svakog entiteta. Ukoliko većina ne uključuje jednu trećinu glasova članova sa teritorije svakog entiteta predsjednik doma i njegovi zamjenici će, radeći kao komisija, nastojati da u roku od 3 dana od glasanja postignu saglasnost. Ukoliko ta nastojanja ne uspiju, odluke će se donijeti većinom onih koji su prisutni i glasaju, pod uslovom da glasovi protiv ne uključuju dvije trećine, ili više, članova izabranih iz svakog entiteta.

Nadji razliku, pa ako je nadjes racunaj ponovo. Jedina razlika koju sam ja nasao je sto imas jedan dom umjesto dva, sto znatno utice na efikasnost prilikom donosenja odluka, jer ti ne trebaju dva zasjedanja za bilo koju odluku.

Haj probaj sad ponovo mi odgovoriti na pitanje, mozes ti bolje od ovoga.
energy

Post by energy »

GandalfSivi wrote:Stari ustav

d) Sve odluke u oba doma donose se većinom glasova onih koji su prisutni i glasaju. Delegati i članovi će ulagati najveće napore kako bi većina uključivala najmanje jednu trećinu glasova delegata ili članova sa teritorije svakog entiteta. Ukoliko većina ne uključuje jednu trećinu glasova delegata ili članova sa teritorije svakog entiteta, predsjedavajući i njegovi zamjenici će, radeći kao komisija, nastojati da u roku od tri dana od glasanja postignu saglasnost. Ukoliko ta nastojanja ne uspiju, odluke će se donijeti većinom onih koji su prisutni i glasaju, pod uslovom da glasovi protiv ne uključuju dvije trećine, ili više, delegata ili članova izabranih iz svakog entiteta.

Amandmani na ustav

U Predstavničkom domu članovi će ulagati najveće napore kako bi većina uključivala najmanje jednu trećinu glasova članova s teritorije svakog entiteta. Ukoliko većina ne uključuje jednu trećinu glasova članova sa teritorije svakog entiteta predsjednik doma i njegovi zamjenici će, radeći kao komisija, nastojati da u roku od 3 dana od glasanja postignu saglasnost. Ukoliko ta nastojanja ne uspiju, odluke će se donijeti većinom onih koji su prisutni i glasaju, pod uslovom da glasovi protiv ne uključuju dvije trećine, ili više, članova izabranih iz svakog entiteta.

Nadji razliku, pa ako je nadjes racunaj ponovo. Jedina razlika koju sam ja nasao je sto imas jedan dom umjesto dva, sto znatno utice na efikasnost prilikom donosenja odluka, jer ti ne trebaju dva zasjedanja za bilo koju odluku.

Haj probaj sad ponovo mi odgovoriti na pitanje, mozes ti bolje od ovoga.
U cemu je razlika izmedju ova dva pasusa? U cemu je onda napredak, ako je ova glavna kocnica ostala u funkciji?
I sada se blokade tesko prevazilaze (samo uz pomoc stranaca), a usvajanjem paketa amandmana stranci bi se lagano povukli i bilo bi "sam pao sam se ubio". Ko bi onda deblokirao srpsku samovolju? Ne bi ti mogao ni doci do konstituisanja drzavnih organa i vlasti koji bi mogli koristiti te "prenesene ingerencije". Jednostavno, sva bi vlast ostala na entitetima.
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Razlika je prvo sto je i ovdje odlucivanje efikasnije, a pored ovih pasusa imas citav set amandmana koji nedvosmisleno jacaju drzavne institucije, te otvaraju vrata daljnim pregovorima.
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Nego sam se zabrinuo sta je sa djokerom. Da nije bolestan??? Evo ne odgovara mi na pitanje vec dva dana.
Post Reply