citroen wrote:jefferson wrote:Joj covjece, ja sam ti rekao ovo:
Ako ti imas M+S gume sa pahuljicom, to su zimske gume, i predstavljas opasnost na cesti ljeti kao i onaj sa ljetnim gumama zimi!
To je zimska guma! M+S sa pahuljicom je cista zimska guma tipa: Sava S3, Good Year Ultra grip itd,itd. Ako imas takve gume na autu ljeti, onda DA, jesi opasnost na cesti!
kako opasnost,pa to ti je ko u formuli 1,imas meksu varijantu(mislim na zimsku)koja se brze trosi i tvrdju (ljetnu) koja se sporije trosi,pa 90 % naroda vozi na M+S gumama,ev i ja se spremam da ovo ljeto vozim na takvim,al sa 20% slabijom sarom..

Nije bas tako Citroen. Daleko meksu mjesavinu imaju gume tipa Good Year Eagle F1 na koje pri radnoj temperaturi mozes zaljepiti novcanicu ako hoces.
Medjutim, fazon je u konstrukciji sare+dubina+mjesavina.
1. Zimske gume imaju hiljade malih utora koji se deformisu pri prijanjanju sto je OK dok je temperatura asfalta do +7 stepeni. Sve preko te temperature dodatno omeksava gumu, a zbog hiljada tih malih utora guma pocinje da se deformise pri vecim naporima kao sto je kocenje ili prijanjanje u krivinama.
2. Dubina gume je u zavisnosti s kojom ljetnom gumom je usporedjujes veca, sto omogucava vece deformisanje kako zimi (sto je pozeljno na snijegu i ledu) tako vise ljeti (sto nije pozeljno).
3. Mjesavina zimskih guma je dosta drugacija da bi se omogucila fleksibilnost na niskim temperaturama. Medjutim, upravo zbog toga, zimske gume ne mogu da podnesu velike brzine (i dan danas je V brzinski index efikasni maksimum za zimske gume).
4. Zbog dublje sare ali i veceg razmaka medju sarama+hiljada malih utora, zimska guma ima i do 20% manju gaznu povrsinu. To je dobro zimi, ljeti nikako.
Stoga nije bas kao u F1!
Uopste ova rasprava je tako reci glupa. Ne zovu se dzaba zimske gume ZIMSKE a ljetne LJETNE, jer postoji vrlo dobar razlog za to.
To sto 90% ( a nije toliko) vozaca vozi na toj gumi, nema toliko veze sa performansama nego finansijkom situacijom (ali o tome ne diskutujemo). Iz iskustva ti samo mogu reci da je jeftinije dugorocno voziti na dva seta guma nego na jednom, jer meni zimske trebaju zimi, sto znaci da ako vozim po ovome kako neelix ili ti vozis, ja bi te gume trebao i ljeti voziti, sto znaci da ce sljedece zime biti prakticno neupotrebljve jer ce ih ljeto jednostavno pojesti!
I onda hajde ponovo u krug kupuj nove gume.
Evo na sadasnjem autu koje prelazi prosjecno godisnje 50,000km, ljeti imam Bridgestone Turanza ER300 a zimi Good Year Ultra Grip 7+. Bridgestone cu sad mjenjati sa Good Year Opti Grip, nakon tri ljeta, a na zimu cu GY UG mjenjati nakon tri zime.
GY UG ne bi mogle izdrzati dva ljeta i dvije zime nema teoretske sanse.