da li je neko kupovao ovdje stan na kredit i koja je procedura?
Hvala
Tibra Pacific-kupovina stana
- bilic
#2 Re: Tibra Pacific-kupovina stana
Kako ja znam . Imaju ugovore sa vise banaka. I to dobre mozes uzeti stan pod hipoteku i to kredit 1 - 1 naspram vrijednosti . Inace ide 2/1 naspram vrijednosti... 
-
lokalni_razdjevicar
#3 Re: Tibra Pacific-kupovina stana
znaci, mogu uzeti kredita koliko stan vrijedibilic wrote:Kako ja znam . Imaju ugovore sa vise banaka. I to dobre mozes uzeti stan pod hipoteku i to kredit 1 - 1 naspram vrijednosti . Inace ide 2/1 naspram vrijednosti...
-
milojicabrzi
#4 Re: Tibra Pacific-kupovina stana
Imaju sa Intesa Sanpaolo bankom neku liniju finansiranja, bas za to naselje...
Moguce je da je omjer hipoteke 1:1, nekada ranije, prije 5-6 godina je bilo 1:2, 1:1,5 i sl. mislim da sada kod dosta banaka moze da se uzme 1:1.
Uglavnom, budi spreman na notarske troskove od cca 500-1000 KM, oko procedure hipoteke i notarskih ugovora.
Moguce je da je omjer hipoteke 1:1, nekada ranije, prije 5-6 godina je bilo 1:2, 1:1,5 i sl. mislim da sada kod dosta banaka moze da se uzme 1:1.
Uglavnom, budi spreman na notarske troskove od cca 500-1000 KM, oko procedure hipoteke i notarskih ugovora.
- bilic
#5 Re: Tibra Pacific-kupovina stana
lokalni_razdjevicar wrote:znaci, mogu uzeti kredita koliko stan vrijedibilic wrote:Kako ja znam . Imaju ugovore sa vise banaka. I to dobre mozes uzeti stan pod hipoteku i to kredit 1 - 1 naspram vrijednosti . Inace ide 2/1 naspram vrijednosti...
JESTE ... TIBRA JEDINA U GRADU ODMAH UKNJIŽI STANOVE I ZATO TO IDE BRZO ...
Nisu banke blesave .. A samo sa njima je napravila te ustupke. /1 /1/
AKO SE ODLUCIS MOZDA ti ja mogu pomoci u kupovini . Posalji privatnu poruku ako želiš .
Sretno ...
- problemnatravunu
#6 Re: Tibra Pacific-kupovina stana
U ilidžanskom naselju ne žele "betonsku džunglu"
Stanari i vlasnici kuća protiv gradnje novih zgrada u Tibri
Zbog nepoštivanja gabarita prilikom izgradnje nekoliko zgrada u naselju Tibra mještani mjesne zajednice Stup 2 protive se novoj gradnji. Kako nam je kazao predsjednik MZ Sabit Šabanović, stanovnici nemaju ništa protiv gradnje novog objekta, ali da se radi prema propisima. To znači da ne bude viši od četiri sprata, kako su trebale izgledati i postojeće zgrade, te da se ne uzurpiraju zelene površine, kojih je ionako malo.
Bez saglasnosti
- Ovo naselje postaje „betonska džungla“ i to nećemo dozvoliti. Međutim, općinskoj eliti u interesu je da se regulacioni plan (RP) izmijeni i da gradnja počne jer se na osnovu građevinske rente najviše para uzima. Cilj im je da na što manje kvadrata zemlje naprave što više stanova. Nedopustivo je da naprave zgradu koja će nama zakloniti pogled jer ionako nemamo zraka ni dovoljno prostora za parking - kazao je Šabanović.
Prema njegovom mišljenju, Općini Ilidža prioritet bi trebala biti izgradnja infrastrukture u već napravljenom dijelu naselja te proširenje uskih saobraćajnica.
- Građani ne traže ništa mimo propisa. Normalno je da su bune oko RP koji im Općina servira. Treba se poštovati ono što ljudi žele. Zbog toga nećemo dati saglasnost na plan kakav je načelnik Senaid Memić zacrtao jer on neće da odstupi nijedan stepen od toga. U tome samo vide plijen i ne zanima ih hoćemo li mi sutra imati zraka - ogorčen je Šabanović.
Kako ističe u izjavi za „Dnevni avaz“, građani su na zboru tražili da se korigira prijedlog RP. Međutim, to još nije razmatrano. Sličnog mišljenja je i Omer Softić, koji živi u Tibrinim zgradama. Kako kaže, mještane niko ne pita kako im je živjeti u stanovima gdje sunce nikad ne dolazi i da je u svemu ovom najvažniji biznis odnosno novac.
- Treba vidjeti šta je dobro, a šta ne prije nego što počne gradnja jer, kada se zgrada izgradi, mi više nećemo moći ništa. I ovako se ništa ne pitamo. Glavne odluke nas zaobiđu. I ova izgrađena zgrada je trebala imati samo četiri sprata, a pogledajte kolika je, neboder - požalio nam se Softić.
I Ferid Šukalić mišljenja je da je previše zgrada na ovom mjestu i da se ljudi guše.
- Ovdje se gradi nenormalno, gdje ko stigne. Niko ne misli na jadne ljudi koji ovdje osim betona ne vide ništa. O zelenilu da ne pričamo. Ali šta god da stanari kažu, Općina će uraditi po svojoj volji - rekao je Šukalić.
Iz Općine šturi odgovor
S problemima stanara upoznati su i u Općini Ilidža. Iako smo im postavili nekoliko pitanja u vezi s ovom tematikom, od njih smo dobili samo šturi odgovor.
- U cilju interesa javnosti pravovremeno ćemo vas informirati o svim aktivnostima vezano za ovo naselje, odnosno do usvajanja regulacionog plana - kazali su nam iz Općine Ilidža.