Pozdrav,
želio bi podjeliti i prokomentarisati sa Vama problem koji sam imao i još uvijek je prisutan.
Prije 3 godine bio sam izložen velikom stresu, problemi na poslu, problemi sa finansijama, porodični problemi i sl. Tada sam primjetio da mi je u jutarnjim časovima oko 08h pritisak cca.150/100. Javio sam se u Dom zdravlja gdje mi je ljakar rekao da često pogledam niz horizont i planine, da se pokušam opustiti i da će proći i da je trenutno. Tada sam imao 25 godina, sada imam 28.
To je trajalo tako 2 mjeseca sa tim pritiskom... Jedne noći oko 01h, dva dana pred novu godinu, probudilo me trnjenj, tačnije obje ruke, glave, jezika, butina. Pokušao sam da ustanem i uspio sam nekako da se naslonim na zid i to bi bilo to. Nastaje kompletna blokada u tom momentu, ne mogu da pričam, dezorjentisan itd. Supruga je odmah pozvala hitnu, da bi mi u tom momentu izmjerili pritisak 180 / 120. Postavljali su mi razna pitanja, svega se sječam, ali u tom momentu nisam ništa znao. Dali su mi neke injekcije da bi poslije par minuta počeo da razgovaram usporeno, trebalo mi je više vrmena da shvatim pitanje i da dam odgovor... Odvezli su me u bolnicu gdje su mi u 2 dana uradili kompletne preglede, čak i magnetnu. Nalazi su bili ok, dijagnoza mi je TIA.
Poslije 2 dana istraga pustili su me kući uz obavezu da se javim porodičnom ljekaru. Odmah po dolasku kući izmjerio sam pritisak ponovo je dosegao onih 150 / 100?
Nisam se smio usuditi zasapti, tješili su me itd itd dok nisam otišao doktoru - porodičnom ljekaru, koji mi je propisao taplete Enalapril 10mg da prijem pred spavanje (1/2). Tada se pritisak normalizovao i bio je u granici sa 120 / 80- Poveo sam računa o ishrani i neke stvari ostavio iza sebe, pokušao se manje nervirati itd. Ponekad uzimam aspirin protekt 100, pa napravim pauzu itd.
Ovog ljeta primjetio sam da mi je pritisak nizak, 90 / 60 na svoju ruku sam isklučio tablete jer sam se osječao dobro To je trajalo cijelo ljeto, pritisak super. Međutim čim je stiglo zahlađenje pritisak mi se povećao, sad ide do 140 / 90 ne preko. Ponovo sam na tablatama.
E sad, na lijevoj nozi imam vene, oko članka i malo iznad, koje često otiču i vidljive su. Ravne tabane imam.
Volio bi da mi napišete neke sugestije, preporuke i savjete...
TIA - TRANSISTORNA ISHEMIČNA ATAKA - _KRVNI PRITISAK, VENE
Moderator: anex
-
dukiduk
- otherside
#2 Re: TIA - TRANSISTORNA ISHEMIČNA ATAKA - _KRVNI PRITISAK, VE
u medicini za TIA-u se kaze da je predznak ili alarm za mozdani udar.
nisposto ne prekidaj uzimanje aspirina i drzi pritisak pod kontrolom.
to je najmanje sto mozes uraditi za sebe.
TIA dodje i prodje, moze se reci da se desava "sretnim" jer ih upozori da stvari mogu postati ozbiljnije...
kardiolog i neurolog - redovne kontrole.
nisposto ne prekidaj uzimanje aspirina i drzi pritisak pod kontrolom.
to je najmanje sto mozes uraditi za sebe.
TIA dodje i prodje, moze se reci da se desava "sretnim" jer ih upozori da stvari mogu postati ozbiljnije...
kardiolog i neurolog - redovne kontrole.
-
Teufik
#3 Re: TIA - TRANSISTORNA ISHEMIČNA ATAKA - _KRVNI PRITISAK, VE
Ovo sto je otherside napisao.Redovne kontrole pogotovo neurologa,pazi na ishranu,ne iskljucuj terapiju kada osjecas da ti je bolje.
Za vene se obrati vaskularnom hirurgu.
Za vene se obrati vaskularnom hirurgu.
- Reisova
#4 Re: TIA - TRANSISTORNA ISHEMIČNA ATAKA - _KRVNI PRITISAK, VE
ja bih na tvom mjestu otisla do Al Tawila cak kazu da je dobar onaj ruzni doktor iz avazove zgrade jel moja klinka ili nesto 
- otherside
#5 Re: TIA - TRANSISTORNA ISHEMIČNA ATAKA - _KRVNI PRITISAK, VE
Reisova wrote:ja bih na tvom mjestu otisla do Al Tawila cak kazu da je dobar onaj ruzni doktor iz avazove zgrade jel moja klinka ili nesto
-
dukiduk
#6 Re: TIA - TRANSISTORNA ISHEMIČNA ATAKA - _KRVNI PRITISAK, VE
Mislim da je ishrana jako bitna, jedan period kada povedem računa pritisak je super, čim počnem "jesti" nakon par dana ide gore.
nije mi jasno da kad popijem časicu rakije pritisak mi bude super, to ne praktikujem ali me začudilo?
PS nisam pušač cigareta, nikada u životu nisam zapalio niti se krećem u krugu pušača... ?
nije mi jasno da kad popijem časicu rakije pritisak mi bude super, to ne praktikujem ali me začudilo?
PS nisam pušač cigareta, nikada u životu nisam zapalio niti se krećem u krugu pušača... ?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#7 Re: TIA - TRANSISTORNA ISHEMIČNA ATAKA - _KRVNI PRITISAK, VE
Da nisi otrovan hranom,...uradi test intolerancije na hranu vidi temu, i obavezno poslušaj savjete @otherside-ice. Vrlo stručna osoba.dukiduk wrote:Mislim da je ishrana jako bitna, jedan period kada povedem računa pritisak je super, čim počnem "jesti" nakon par dana ide gore.