This copy of Windows is not a genuine

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
dragan.s

#151 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by dragan.s »

Mr.Sojic wrote:Uh prepucavanja :oops:

Kolega me zvao juce da mu "navucem" windows 7 na laptop.

Inace laptop je kupljen u Bosni i na njemu je dosao UBUNTU :lol: :lol: :lol: :lol:

U pitanju je novi DELL laptop, a kupljen je negdje u Unsko-Sanskom Kantonu, mislim u Kladusi ili....nisam siguran.

Koja glupost-kupis novi laptopi i ne dobijes OS na njemu.

Do sada sam primijenio hrpu laptopa ovdje u Austriji i ama bas svaki je bio sa licenciranim windows xp, vista ili 7.

Naprijed Bosno u nazad :lol: :lol: :lol: :lol:
Koliko para toliko muzike. Da je tražio laptop sa OS-om na njemu to bi ga više koštalo. Sam je izabrao.
A zašto bi na svakom laptopu bio Windows? Ima ljudi koji baš samo Ubuntu (ili neki drugi Linux) koriste. Zašto bi oni plaćali OS kojeg neće koristiti?
Pregledao sam večeras ponudu nekoliko prodavnica u Austriji. U svakoj od njih možeš da biraš da li ćeš računar uzeti sa Windows-om (i kojim) ili bez njega. Bez Windows-a cijene su manje za oko 100 EUR-a. Evo ovdje: http://www.ditech.at/konfigurator/28810 ... Serie.html, izbaci Windows 7 Home Premium x64 sa liste i uštediš 111,90 EUR-a.
I nije tako samo u Austriji, u cijelom svijetu možeš računar kupiti bez OS-a.
Ali ne možeš u cijelom svijetu kao u BiH dobiti piratski OS i sve programe za džabe sa kupljenim računarom. I to će trajati još neko vrijeme, a onda će biti sve više takvih kao tvoj kolega koji će iz prodavnice izlaziti sa praznim hard diskom i tražiti nekoga da instalira OS. Što se mene tiče ja bih volio da to vrijeme što prije stigne.
Mr.Sojic

#152 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by Mr.Sojic »

dragan.s wrote:
Mr.Sojic wrote:Uh prepucavanja :oops:

Kolega me zvao juce da mu "navucem" windows 7 na laptop.

Inace laptop je kupljen u Bosni i na njemu je dosao UBUNTU :lol: :lol: :lol: :lol:

U pitanju je novi DELL laptop, a kupljen je negdje u Unsko-Sanskom Kantonu, mislim u Kladusi ili....nisam siguran.

Koja glupost-kupis novi laptopi i ne dobijes OS na njemu.

Do sada sam primijenio hrpu laptopa ovdje u Austriji i ama bas svaki je bio sa licenciranim windows xp, vista ili 7.

Naprijed Bosno u nazad :lol: :lol: :lol: :lol:
Koliko para toliko muzike. Da je tražio laptop sa OS-om na njemu to bi ga više koštalo. Sam je izabrao.
A zašto bi na svakom laptopu bio Windows? Ima ljudi koji baš samo Ubuntu (ili neki drugi Linux) koriste. Zašto bi oni plaćali OS kojeg neće koristiti?
Pregledao sam večeras ponudu nekoliko prodavnica u Austriji. U svakoj od njih možeš da biraš da li ćeš računar uzeti sa Windows-om (i kojim) ili bez njega. Bez Windows-a cijene su manje za oko 100 EUR-a. Evo ovdje: http://www.ditech.at/konfigurator/28810 ... Serie.html, izbaci Windows 7 Home Premium x64 sa liste i uštediš 111,90 EUR-a.
I nije tako samo u Austriji, u cijelom svijetu možeš računar kupiti bez OS-a.
Ali ne možeš u cijelom svijetu kao u BiH dobiti piratski OS i sve programe za džabe sa kupljenim računarom. I to će trajati još neko vrijeme, a onda će biti sve više takvih kao tvoj kolega koji će iz prodavnice izlaziti sa praznim hard diskom i tražiti nekoga da instalira OS. Što se mene tiče ja bih volio da to vrijeme što prije stigne.

Slazem se kolega sa tobom :thumbup:

Samo ti ode odmah u najskuplju prodavnicu tehnicke robe u Austriji :lol:

Inace ne koristim vise racunare bazirane na glupom Windowsu --sada imam MacBook Air.

Kada bude kaznjavanje za piratski OS (ako ikada bude) svi ce trcati da kupe neki od OS-a ili da koriste besplatne OS-ove poput UBUNTU.
yebofejsbuk

#153 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by yebofejsbuk »

šta hoćte ljudi, da ne platite windows i onda da se žalite što ne radi, nije ti krim prodavac ko je god, da ti nije stavio windows ti bi kenjo kako ne vrijedi laptop
yebofejsbuk

#154 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by yebofejsbuk »

za email i fejsbuk, što radi 99% vlasnika računara ne treba ti ni windows ni računar, to je samo za papke da kaže ima windows 7, ko da ima vilu na Krku :)
u bosni je dosta smartfone a i to ima previše funkcija za nepismen narod
amebr

#155 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by amebr »

yebofejsbuk wrote:za email i fejsbuk, što radi 99% vlasnika računara ne treba ti ni windows ni računar, to je samo za papke da kaže ima windows 7, ko da ima vilu na Krku :)
u bosni je dosta smartfone a i to ima previše funkcija za nepismen narod
A ti to ko pokušavaš da budeš SMART?!
amebr

#156 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by amebr »

yebofejsbuk wrote:šta hoćte ljudi, da ne platite windows i onda da se žalite što ne radi, nije ti krim prodavac ko je god, da ti nije stavio windows ti bi kenjo kako ne vrijedi laptop
Da si ti dao 1000 KM i kusur i da ti nakon godinu dana tako se pojavi kao što je meni razmislio bi ti dobro šta bi napisao ovdje. Poz
and

#157 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by and »

amebr wrote:
yebofejsbuk wrote:šta hoćte ljudi, da ne platite windows i onda da se žalite što ne radi, nije ti krim prodavac ko je god, da ti nije stavio windows ti bi kenjo kako ne vrijedi laptop
Da si ti dao 1000 KM i kusur i da ti nakon godinu dana tako se pojavi kao što je meni razmislio bi ti dobro šta bi napisao ovdje. Poz
pa eto ti dao hiljadu i nešto i ne znaš s kojim softverom laptop dođe sve ti lijepo piše u svakoj ponudi u svakoj radnji je to jasno.
to što si ti dobio džaba,ja sam platio 30km.
odnesi ljudima nek ti lijepo izbrišu taj windows,nek ti daju laptop kakav si platio,bez os,idi u mikrosoft pitaj kolko je kirija za taj windows što si ilegalno koristio i plati im i kupi sebi original softver.
samoTEgledam

#158 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by samoTEgledam »

and wrote:
amebr wrote:
pa eto ti dao hiljadu i nešto i ne znaš s kojim softverom laptop dođe sve ti lijepo piše u svakoj ponudi u svakoj radnji je to jasno.
to što si ti dobio džaba,ja sam platio 30km.
odnesi ljudima nek ti lijepo izbrišu taj windows,nek ti daju laptop kakav si platio,bez os,idi u mikrosoft pitaj kolko je kirija za taj windows što si ilegalno koristio i plati im i kupi sebi original softver.
Konačno neko u sred sredine. Majstore svaka ti dala za ovo. :thumbup: :thumbup: :thumbup:
harell

#159 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by harell »

Bolje nek uradi ko ja, torrent -> win 8 -> trazis media center key ->dobijes ga -> dodas media center -> ubacis key -> oriDZinal osmica na raspolaganju i deri :mrgreen:
samoTEgledam

#160 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by samoTEgledam »

Ali on to neće. On hoće da mu Imtec pokloni još jednom OS :mrgreen:
a za godinu ako je ikako moguće i novi lap, naravno sa neplaćenim ali licenciranim OS-om :-)

Zahvalan kupac, vrijedi se za njega boriti :lol:
harell

#161 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by harell »

Ma kontam ja njega i dao sam mu savjet sta ce, ali ja se ne bih peglao i hodao ni 5 metara rad toga. I ja sam dobio taj pirat kad sam kupio komp i meni je izletilo da je ilegalan nakon nekog vremena, ali ja to rijesih za 2 sata i jos sad upgrejd evo :lol: :mrgreen:
udrch

#162 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by udrch »

BSA i Microsoft BiH pozdravili presudu Suda BiH za nedozvoljeno korištenje autorskih prava

Međunarodno udruženje proizvođača poslovnog softvera Business Software Alliance (BSA) pozdravilo je presudu Suda Bosne i Hercegovine kojom je izrečena kazna zatvora u trajanju od godinu dana za krivično djelo `nedozvoljeno korištenje autorskih prava`, saopćeno je iz Microsofta BiH.

Presudom je utvrđeno da je osuđeni Fahrudin Gološ, u svojstvu zakonskog zastupnika kompanije "Witnet Computer Engineering" d.o.o. Tuzla, lažno predstavljao ovu kompaniju kao ovlaštenog zastupnika Microsofta, sa namjerom da za kompaniju "Witnet Computer Engineering" i za sebe pribavi znatnu imovinsku korist.

Osuđeni Gološ je, kako se navodi u saopćenju Microsofta BiH, Federalnom zavodu za zapošljavanje instalirao nelicencirane programe MS Office 2003 i Windows server 2003 i dostavio falsifikovane dokumente kao dokaze o licenci za isporučene programe, za šta je primio iznos od 437.116,80 KM.

Mirna Milanović Lalić, zakonska zastupnica Business Software Alliance u BiH kazala je da je BSA izuzetno zadovoljan ne samo ishodom prvostepene presude nego i stručnim i kvalitetnim radom nadležnih organa koji su vodili ovaj postupak.

"Vjerujemo da će ova presuda biti od značaja za daljnje postupanje kompanija koje neovlašteno koriste računarske programe, kao i za daljnji rad BSA koji kontinuirano radi na osiguranju zaštite autorska prava svojih članica“, kazala je Milanović Lalić.

Lejla Hadžiabdić, menadžer za antipiratstvo u Microsoftu BiH je također pozdravila presudu Suda Bosne i Hercegovine i naglasila da ilegalno kopiranje, distribucija i korištenje nelicenciranog softvera koči IT inovacije, otvaranje novih radnih mjesta i ekonomski rast širom svijeta i dodala kako ni BiH nije izuzetak u tom trendu.

"Zadovoljni smo što na praktičnom primjeru možemo dokazati važnost koju ima edukacija kompanija, predstavnika vlada i krajnjih korisnika o rizicima koje nosi krađa softvera i naravno šta je to što oni mogu učiniti da bi se krađe spriječile. Microsoft je u potpunosti posvećen zaštiti potrošača i poštenih prodavaca od negativnih efekata softverskog piratstva i nastavljaće da pruža jaku podršku BSA i drugim relevantnim institucijama u borbi protiv ovog problema", kazala je Hadžiabdić.

Ukupna komercijalna vrijednost instaliranog piratskog softvera na ličnim računarima (PC) u Bosni i Hercegovini u 2010. godini iznosila je 13 miliona američkih dolara, dok je stopa piratstva u odnosu na 2009. godinu ostala ista i iznosila 66%.
ovo iznad je jedina presuda koja je u ovoj zemlji izrečena zbog korištenja nelegalnog software-a kako kažu, a u stvari je presuda zbog PRODAJE nelegalnog software-a i to državnopj instituciji..
situacija je inače ovdje bila sljedeća:
vlasnik WitNeta Hazim Vikalo, bivši premijer TK, je za ovu svrhu imenovao ovu budalu bez ikakve škole za direktora..dogovorio i uzeo lovu Federalnom zavodu, a za sve je odgovaro ovaj lik iz Banovića koji nije znao ni šta ga je snašlo..u ovom slučaju znači na računu stoji da je WitNet fakturisao software gore pomenute vrijednosti od 437.116,80 KM za posao koji je dobio na tenderu, a u stvarnosti je isporučio koliko se sjećam samo tri officea i jednu serversku licencu..na kraju epilog je 1 godina zatvora i to za pogrešnog lika koji vjerovatno ovo neće ni odlužiti..a kazna je na kraju vjerovatno izrečena ne zbog prodaje nelicencirnaog software-a već zbog toga što je oštetio budžet FBiH..
i šta sad treba očekivati da će ovaj postići..
nakon godinu dana se pojavi i kaže "oni su meni", a nije siguran ni kad je kupio laptop, a godinu dana od kad koristi OS ne zna razliku između licenciranog i nelicenciranog OS-a..

ovu državu ovo pitanje trenutno ne interesuje..krivac za korištenje nelicenciranog software-a je sam proizvođač koji je ujedno najveća softwerska kuća na svijetu, a nisu u stanju zaštititi proizvod koji vrijedi stotine milijardi dolara..svaki put se pusti priča kako je opet neki rus krekovo novi Windows..jeste, ali malo sutra..
puste ti krekovani da se navikneš, a kasnije ćeš i sam kupiti nerealno skupe licence..
harell

#163 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by harell »

O kakvim rusima pricas i ko ce mene natjerat da kupim licencu :roll: Jel ovo teorija zavjere neka ili? Koristim sedimcu evo godinu dana, skinuo sam taj "ruski" aktivator a ni marke nisam platio, evo i osmicu koristim na isti nacin. Licence mi nisu ni u malom mozgu, pa nek skontaju kako da ukinu i te nelegalne aktivacije ja cu lagano na linux i ugl feninga necu dat ni za windows ni za office.

E haj mi sad opet reci jel to teorija zavjere ili?
kojeime

#164 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by kojeime »

harell wrote:O kakvim rusima pricas i ko ce mene natjerat da kupim licencu :roll: Jel ovo teorija zavjere neka ili? Koristim sedimcu evo godinu dana, skinuo sam taj "ruski" aktivator a ni marke nisam platio, evo i osmicu koristim na isti nacin. Licence mi nisu ni u malom mozgu, pa nek skontaju kako da ukinu i te nelegalne aktivacije ja cu lagano na linux i ugl feninga necu dat ni za windows ni za office.

Prvo, nece te niko natjerati. Akoi si privatno licem nece te tjerati. Ako imas firmu i dodju ti u firmu opet te nece tjerati, moci ces birati da platis licence i kaznu za to sto vec koristis ilegalne kopije, ili da te ganjaju na sudu. Ali to je izbor, nije tjeranje. Pa ti biraj da li da platis kaznu i licenciranje ili da prodjes sudski proces, pa platis i vecu kaznu i sudske troskove i troskove svog advokata i opet na kraju licenciranje. Izbor, ne tjeranje :)

Drugo moze se sprijeciti ilegalno koristenje ali Microsoft nece da ulazi u to. Ima nekoliko razloga.

Trece, da si htio Linux isao bi u startu na Linux, ne bi stavljao 7, tako da kada (ako) dodje do toga da moras koristiti legalni windows toliko ces se na njega navici da neces preci na Linux vec ces platiti licencu.
dragan.s

#165 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by dragan.s »

udrch wrote: ovo iznad je jedina presuda koja je u ovoj zemlji izrečena zbog korištenja nelegalnog software-a kako kažu, a u stvari je presuda zbog PRODAJE nelegalnog software-a i to državnopj instituciji..
situacija je inače ovdje bila sljedeća:
vlasnik WitNeta Hazim Vikalo, bivši premijer TK, je za ovu svrhu imenovao ovu budalu bez ikakve škole za direktora..dogovorio i uzeo lovu Federalnom zavodu, a za sve je odgovaro ovaj lik iz Banovića koji nije znao ni šta ga je snašlo..u ovom slučaju znači na računu stoji da je WitNet fakturisao software gore pomenute vrijednosti od 437.116,80 KM za posao koji je dobio na tenderu, a u stvarnosti je isporučio koliko se sjećam samo tri officea i jednu serversku licencu..na kraju epilog je 1 godina zatvora i to za pogrešnog lika koji vjerovatno ovo neće ni odlužiti..a kazna je na kraju vjerovatno izrečena ne zbog prodaje nelicencirnaog software-a već zbog toga što je oštetio budžet FBiH..
i šta sad treba očekivati da će ovaj postići..
nakon godinu dana se pojavi i kaže "oni su meni", a nije siguran ni kad je kupio laptop, a godinu dana od kad koristi OS ne zna razliku između licenciranog i nelicenciranog OS-a..

ovu državu ovo pitanje trenutno ne interesuje..krivac za korištenje nelicenciranog software-a je sam proizvođač koji je ujedno najveća softwerska kuća na svijetu, a nisu u stanju zaštititi proizvod koji vrijedi stotine milijardi dolara..svaki put se pusti priča kako je opet neki rus krekovo novi Windows..jeste, ali malo sutra..
puste ti krekovani da se navikneš, a kasnije ćeš i sam kupiti nerealno skupe licence..
Ovo je manje više klasični oblik prevare. Ja bih uz ovoga lika kaznio i IT administratora/e u Federalnom zavodu. Kad moja firma isporučuje nekoj drugoj licencirani softver ili računare sa istim nema ništa od plaćanja dok IT administrator te firme ne potvrdi da je sve došlo kako je ugovoreno. Znači svaka naljepnica na svom mjestu, svi DVD-ovi isporučeni, Windows-i instalirani i aktivirani.
A ovdje ispada da niko u Federalnom zavodu nije znao da su im isporučeni pirati, pa se onda sjetili nakon što su platili 400 milja maraka. :-) Možda kao i postavljač teme nakon godinu dana. Doduše njemu nije fakturisan OS.
udrch

#166 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by udrch »

harell wrote:O kakvim rusima pricas i ko ce mene natjerat da kupim licencu :roll: Jel ovo teorija zavjere neka ili? Koristim sedimcu evo godinu dana, skinuo sam taj "ruski" aktivator a ni marke nisam platio, evo i osmicu koristim na isti nacin. Licence mi nisu ni u malom mozgu, pa nek skontaju kako da ukinu i te nelegalne aktivacije ja cu lagano na linux i ugl feninga necu dat ni za windows ni za office.

ne znam baš o čemu ti, jel meni repliciraš?
ja sam gore samo rekao da ni Microsoftu nije masla za ramazana..jel baš godinama se ne može da nađe način da mu ama baš svaki put krekuju Windows prije nego zvanično i izađe..
ustvari mislim da hoće i da žele da bi na jednostavan način toliko inžinjera našlo način da ga zaštite..
Postao/la dragan.s
Ovo je manje više klasični oblik prevare. Ja bih uz ovoga lika kaznio i IT administratora/e u Federalnom zavodu. Kad moja firma isporučuje nekoj drugoj licencirani softver ili računare sa istim nema ništa od plaćanja dok IT administrator te firme ne potvrdi da je sve došlo kako je ugovoreno. Znači svaka naljepnica na svom mjestu, svi DVD-ovi isporučeni, Windows-i instalirani i aktivirani.
A ovdje ispada da niko u Federalnom zavodu nije znao da su im isporučeni pirati, pa se onda sjetili nakon što su platili 400 milja maraka. :-) Možda kao i postavljač teme nakon godinu dana. Doduše njemu nije fakturisan OS.
ma drug, ovo je klasični oblik "bosanskog posla"..
budali je jasno da je Hazim Vikalo kao vlasnik WitNeta ugovorio ovakav način sa nekim jakim iz Zavoda i da je sve unaprijed dogovreno..
uzeli pare, budalu ostavili da se koprca ili su mu možda platili za to, a ostatak podijelili..

znaš šta je meni najbolje u ovoj priči..ustvari su posao vjerovatno unaprijed dogovorili drugi, vjerojatno CT ili Sys preko Logosofta, a Hazim im uletio klizeći :D sa boljom cijenom..
ostalo je bila samo formalnost..znaš i sam da se tenderi obično plaćaju najmanje 30 dana nakon obavljenog posla..i ovdje se čekalo 30 dana da se uplati, pa da se onda skonta da je nelegalno..

zato sam i naveo ovaj primjer, kao klasičnu prevaru kada je u pitanju korištenje nelegalnog software-a..i šta se na kraju desilo..ništa..pare otišle gdje treba, a žrtveno jagnje će odležati godinu dana, vjerovatno manje 1/3 zbog dobrog ponašanja i to je to..

i navodno Microsoft zadovoljan..čime je zadovoljan? - jedino ako je Zavod ponovo iskeširao istu sumu za prave licence..
harell

#167 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by harell »

udrch wrote: ne znam baš o čemu ti, jel meni repliciraš?
ja sam gore samo rekao da ni Microsoftu nije masla za ramazana..jel baš godinama se ne može da nađe način da mu ama baš svaki put krekuju Windows prije nego zvanično i izađe..
ustvari mislim da hoće i da žele da bi na jednostavan način toliko inžinjera našlo način da ga zaštite..
Ok, shvatam ja to, naravno da bi mogli naci da hoce, ili da bar otezaju koristenje pirata, ali do sad nisu, ne znam sto. Ja sam samo tebi replicirao jer si rekao da "oni planski puste sami krek da se naviknemo pa cemo onda i sami kupiti original"
I ja ti samo rekoh da ne kontam to sto si rekao jer do sad me nisu uspjeli natjerat ni marke da im dam, a isto ti rekoh da kad bi potpuno onemogucili koristenje pirat windowsa da ima alternativa tj. razni linux derivati, tako da im opet ne bi marke dao. A i cim bi ga oni zastitili tako, ja vjerujem da bi se pojavilo more novih besplatnih ili jeftinijih sistema tako da bi postali zadnja rupa na svirali.
udrch

#168 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by udrch »

harell wrote:
udrch wrote: ne znam baš o čemu ti, jel meni repliciraš?
Ok, shvatam ja to, naravno da bi mogli naci da hoce, ili da bar otezaju koristenje pirata, ali do sad nisu, ne znam sto. Ja sam samo tebi replicirao jer si rekao da "oni planski puste sami krek da se naviknemo pa cemo onda i sami kupiti original"
I ja ti samo rekoh da ne kontam to sto si rekao jer do sad me nisu uspjeli natjerat ni marke da im dam, a isto ti rekoh da kad bi potpuno onemogucili koristenje pirat windowsa da ima alternativa tj. razni linux derivati, tako da im opet ne bi marke dao. A i cim bi ga oni zastitili tako, ja vjerujem da bi se pojavilo more novih besplatnih ili jeftinijih sistema tako da bi postali zadnja rupa na svirali.
da, mislim da su nam dozvolili da koristimo krekovani Windows da se ne bi navikavali na Linux, jer zamisli situaciju da 2/3 svijeta u kojem nije zaživjelo potpuno poštovanje autorskih prava da koriste Linux..
znaš i sam da se originali štite samo u bogatim zapadnim zemljama..
Kina, Indija, Rusija, sve bivše komunističke zemlje koristeove krekovane sisteme..
za Microsoft je bolje i to, nego da Linux dobije 500 miliona korisnika..mogli bi se ljudi navići, a onda bi mogao i Linux postati ozbiljan konkurent..
harell

#169 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by harell »

udrch wrote: da, mislim da su nam dozvolili da koristimo krekovani Windows da se ne bi navikavali na Linux, jer zamisli situaciju da 2/3 svijeta u kojem nije zaživjelo potpuno poštovanje autorskih prava da koriste Linux..
Kina, Indija, Rusija, sve bivše komunističke zemlje koristeove krekovane sisteme..
za Microsoft je bolje i to, nego da Linux dobije 500 miliona korisnika..mogli bi se ljudi navići, a onda bi mogao i Linux postati ozbiljan konkurent..
Nisam te prije razumio sta si htjeo rec, al ovo ti je u bobu, od do. :thumbup: :)
kojeime

#170 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by kojeime »

udrch wrote:da, mislim da su nam dozvolili da koristimo krekovani Windows da se ne bi navikavali na Linux, jer zamisli situaciju da 2/3 svijeta u kojem nije zaživjelo potpuno poštovanje autorskih prava da koriste Linux..
Potpisujem.
irac300

#171 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by irac300 »

I šta bi s ovim likom na kraju? :D Je l' uspio dobiti novi laptop i novi originalan windows i još uz to baklavu i hurmašicu? :D Svašta se čovjek ovdje načitao, ali upuštati se u rasprave s ljudima koji žive u Americi ili negdje na zapadu i pametuju nam kako da se firma tuži je van svake pameti. Ova tema je trebala biti zaključana čim je neko spomenuo windows loader, sve ostalo je niĐe veze.
topcam
Vozim: uzbrdo

#172 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by topcam »

Kriminal je kad racunar/laptop koji u EU kosta 350 - 400 € sa win 7 Home Premium (oem)
kod nas kosta 1500 km bez OS-a, ili za "sicu" instaliraju divljaka.

Dok sam ja razmisljao da li da napisem ili ne @kojeime je maltene doslovno
napisao ono sto mislim.

Sto se tice divljih sistema, "specijalci" koji ih instaliraju, uopste
nemaju pojma niti blage veze, koliko "siguran" sistem "legalizacije" su
koristili, niti ih je briga. Bitno je uvaliti kupcu, pa gorilo, orilo.

Bolje da nista ne instaliraju, nego sto inficiran racunar prodaju.

U EU se 99% racunara prodaje sa OS. Manje od 1 % mozete individualno bez OS poruciti.
udrch

#173 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by udrch »

topcam wrote:Kriminal je kad racunar/laptop koji u EU kosta 350 - 400 € sa win 7 Home Premium (oem)

napisao ono sto mislim.

U EU se 99% racunara prodaje sa OS. Manje od 1 % mozete individualno bez OS poruciti.
sve što si napisao je obična šuplja koju ne možeš ni čim potvrditi..
harell

#174 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by harell »

kojeime wrote: Prvo, nece te niko natjerati. Akoi si privatno licem nece te tjerati. Ako imas firmu i dodju ti u firmu opet te nece tjerati, moci ces birati da platis licence i kaznu za to sto vec koristis ilegalne kopije, ili da te ganjaju na sudu. Ali to je izbor, nije tjeranje. Pa ti biraj da li da platis kaznu i licenciranje ili da prodjes sudski proces, pa platis i vecu kaznu i sudske troskove i troskove svog advokata i opet na kraju licenciranje. Izbor, ne tjeranje :)

Drugo moze se sprijeciti ilegalno koristenje ali Microsoft nece da ulazi u to. Ima nekoliko razloga.

Trece, da si htio Linux isao bi u startu na Linux, ne bi stavljao 7, tako da kada (ako) dodje do toga da moras koristiti legalni windows toliko ces se na njega navici da neces preci na Linux vec ces platiti licencu.
Ja tek sad vidjeh da si meni ovo napisao, izvinjavam se.

Kao prvo, za tjeranje si sam napisao, privatno sam lice tako da nista od tjeranja

Drugo, ko kaze da ja vec ne koristim linux? evo ih oba u dual boot-u. Win imam zato sto nisam jedini koji koristi ovaj kompjuter a i zbog igara koje ne rade na linuxu. Ali kad bi microsoft odlucio da se zaista bori protiv pirata (sto je naravno vrlo izvodljivo) onda bi se paznja okrenula na alternative jer bi dosta njihovih korisnika preslo na iste te alternative, sto znaci da bi se igrice optimizirale za linux, kao i programi itd. Od tog navikavanja o kojem si pisao meni nema nista. To bi mozda uradili oni koji ne zele da mijenjaju sisteme , navikli na win (a i za njih postoji alternativa, linux derivacije koje bukvalno kopiraju izgled windowsa) itd, ja ne. I da nema linuxa vrlo lahko bi se navikao na nesto deseto, samo da na tom desetom radi ono sto meni treba, pa makar njime upravljao preko comand prompta.

E sad da ne pomislis da se ja inatim nesto mikrosoftu, i da sam navalio da necu nikad kupiti original da pojasnim. Govorim figurativno: Kad bi oni stvarno stavili tacku na piratiranje, kao sto rekoh dosta korisnika ga nebi nikako ni koristilo, desilo bi se to sto sam gore naveo, pa ne vidim svrhu kupovanja licence za sistem koji sve manje ljudi koristi i koji gubi podrsku kompanija za proizvodnju softwera.

Eto, da cujem repliku sad. :mrgreen:
topcam
Vozim: uzbrdo

#175 Re: This copy of Windows is not a genuine

Post by topcam »

udrch wrote:
topcam wrote:Kriminal je kad racunar/laptop koji u EU kosta 350 - 400 € sa win 7 Home Premium (oem)

napisao ono sto mislim.

sve što si napisao je obična šuplja koju ne možeš ni čim potvrditi..
Odgovoriti cu ti mada ne zasluzujes. Pogledaj ovu ponudu "eksperata".
Ponuda je iz Novembra 2012.

Image

Ja cu ti, ako nisi sposoban naci racunar sa grafickom koja
odgovara procesoru za 800 € incl. OS. (Ne kao u ponudi, high end procesor, a
graficka, donji srednji segment).

Na ovu cijenu dodaj jos PDV, gotovinsko placanje =2.205,00 KM bez OS.

Imas google pa usporedi cijene. Cak i ti ces se uvjeriti da nije suplja.
Googlaj laptop za 400 , pa onda googlaj za 1500 KM, OS mozes zanemariti (iako ce na stranicama
koje cijene pokazuju u eurima OS biti incl.)
Iznenaditi ces se kako dobre konfiguracije dobijes vani za masala
manje novca.
Uostalom, niti kupujem niti prodajem.

Da ne listam sad tvoje postove, jesi li ti prodavac?
Post Reply