Things to do in Sarajevo when you're retired

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Ja sam spreman doci na taj termin basketa u bilo kojoj dvorani/sali u gradu. Mislim i da ima jos raje sa foruma koji bi isto dosli na "guzovaca" termin, eto ti tog nekog prvog koraka za "socijalizaciju".
teletrader

Post by teletrader »

mr2 wrote:kupi si nesto oko sarajeva 8-) u rajlovacu ili nesto,i gore se lagano zajebavas :D :D pogotovo ljeti 8-) 8-)
Ganja se..
ali ne Rajlovac nego Faletici ;)
teletrader

Post by teletrader »

ja wrote:super je to, fino, znat ćeš gdje provoditi vrijeme, ali to ne riješava ono suštinsko: kako
Kompjuter,monitorcic,trading program,sjedim na balkonu i uzhivam,slusam Macana kako se kolje sa drugim mackama po komsiluku..
Al' nema smisla stalno tako...

@ja
Offtopic:
Ti kao da u banci radis sudeci po garderobi kolega i -inica :-D

@Raja
Hvala na duhovitim i kvalitetnim prilozima i prijedlozima,ja sam off-line za danas,odoh kupovati bajramske poklone za svoje
jagomirka

Post by jagomirka »

pa,ako imas nesto u faleticima jedino kakvu basticu da napravis..mozda i bostancic..mada mislim da ces se brzo uhodati i naci vec nesto sto ce te zanimati..sto se tice raje,stvarno je cinjenica da je prave prijatelje teze steci i da zaista treba vremena za to,ali ne bih se slozila da raja nisu druzeljubiva..zavisi kako koje drustvo..ali mislim da ni to nece ti biti problem..sretno u svakom slucaju..
mr2

Post by mr2 »

teletrader wrote:
mr2 wrote:kupi si nesto oko sarajeva 8-) u rajlovacu ili nesto,i gore se lagano zajebavas :D :D pogotovo ljeti 8-) 8-)
Ganja se..
ja cu bar kasnije kad se budem vraco...restauirat auta...mala zajebana engleska....mg i slicno 8) 8) mozda je i tako nesto za tebe.. 8-) 8-) 8-)
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

teletrader wrote:
Alfons Kauders wrote: Teletrader, a da otvoris malu brokersku kucu u BiH i radis sa "nasim" dionicama ? Ako bi mogao zaposliti par ljudi koji bi usput naucili raditi, ucinio bi puno...
E o tome sam razmisljao i rapitivao se i mogu reci da bih to vrlo rado uradio..
medjutim (ne bih sada da zvucim previse strucno) bh. trzhiste dionica ima nekoliko problema:
1.Nedostak likvidnosti i prometa.Neprihvatljivo je da cijela sarajevska berza ima dnevni promet u visini od par 100K KMova :sad: znaci svaka kupoprodja izaziva strasne fluktuacije sto bas nije zdravo
2.Ne postojanje derivatnih instrumenata (futuresa i opcija)
a potrajace dok ih uvedu

Posao koji bi me interesovao je recimo nastavnicki,niko mi nece dati profesorsku fotelju (niti je trazhim) ali recimo rado bih asistirao ili predavao negdje na sredjnjoj skoli ili fakultetu..
--->sto otvara novi problem,a to je vrlo upitno priznavanje evropskih diploma u BiH
Ovo sto govorim za brokersku kucu - nisam mislio da sad tu zaradjujes neke velike pare (mada i to ne bi bilo lose :D ), vec jednostavno da pokusas pronaci neki mali tim mladje raje koja bi bila zainteresovana za nesto takvo, da se ne radi s nekim ogromnim ciframa, taman dovoljno da pokrijes troskove i isplatis toj raji plate - da zaradjuju i usput uce... E sad, da za nekoliko godina "provrtis" 2-3 ekipice kroz svoju firmu ti ces ih u biti odskolovati i pripremiti za poslovni svijet u pravom smislu rijeci. Dakle, neces pricati suplju u nekom amfiteatru gdje 90% raje spava i konta gdje ce na kafu, vec ces tu raju nauciti korisne stvari koje ne mogu "pokupiti" u nasim obrazovnim institucijama i firmama, koje proizvode kadrove - invalide. Jednostavno, bolje je nauciti za 10 godina desetak ljudi da rade kako treba, nego predavati bezveze ljudima koji nisu ni zainteresovani da nesto nauce (a takva je nazalost vecina, zato i jesmo gdje jesmo).

Sto se tice trzista kapitala slazem se da su stvari daleko od savrsenog, ali ako si upoznat sa desavanjima u ostalim tranzicijskim zemljama, nije rijec o necemu cudnom. Jednostavno, treba vremena da se stvari dovedu u red, za par godina ce to vjerovatno potpuno drugacije izgledati.

Nek je sa srecom, sta god da odlucis... :D
water

Post by water »

jednu stvar ne kontam, uz sav respekt, ko te tjera da radis 12 ili 16 sati u Americi, zasto ne povuces rucnu, i radis naprimjer 8 sati dnevno, preko vikenda se odmoris ili sta ti ja znam. Ja znam dosta EE (u mojoj struci) koji se neslomise od posla, vode vrlo uravnotezen zivot, itd.. Mislim da tvoj nemir ima vise veze sa mladoscu, i ocigledno dobu u kojem si, i nedefiniranim ciljevima. Daleko od toga da te odgovaram od Sarajeva (i sam ocijukam sa tom idejom), pogotovu sto su ti starci tamo, ali samo da te drugarski upozorim da prvo rascistis sam sa sobom a sve ostalo poslije toga ce ici lako. Penzija u SA to zvuci dobro. I ne sekiraj se za raju: dok imas mula, bice i raje.

Sretno brate
pitt

Post by pitt »

Sretno tebi bilo sta god da odlucis......al stublic davni rece......moj dom je tamo, tamo gdje sam ja....... :)
Upish

Post by Upish »

trejderu, evo ti jedan link od mog pajde koji je isto malo puko sto se tice berze i trejdiranja:

http://ameloni.blogger.ba

Pa eto ako ti se cini interesantnim, javi mu se jer on samo trazi zrtve za pricanje o ovoj temi. btw, imate isti cilj u zivotu, trejdirati par sati dnevno od kuce i ostalo se baviti raznim hobijima.
bajazit

Post by bajazit »

Ma joj jarane ja ti kazem nesto jednostavno jer je u nas sarajlija pretezno jednostavno a ti uzeo komplikovati ako ovo ako ono.Fino dodzes pa ga par sedmica sipu a onda stanes na noge pa vidis neke stvari.Nisi zar paglu cim prodajes to nesto mogao bi se snaci [ja onako od oka] .E moj jarane evo i ja 6 godina sam u trade in u melbourne na pijaci ali se nisam bas zakopitio tako kao ti.Jebiga ja moram ganjati ove australske girlice raskalasene a ti ode dole sa punom kesom hrane za kanarince[sala]
E moj stranger doce zar i moje vrijeme [ili mozda ....] kada cu i ja doci u rajvosa a ja thinking svaka moja samo zato sto imam par thousand and nice face opet sala nemoj sta ozbiljno shvatiti.Osim ono za koke.
winetou

Post by winetou »

Prodavaj piksele i zaradi prvi milion ko i svi drugi pametni ljudi.

http://www.milliondollarhomepage.com/ :-)
teletrader

Post by teletrader »

mr2 wrote:
teletrader wrote:
Ganja se..
ja cu bar kasnije kad se budem vraco...restauirat auta...mala zajebana engleska....mg i slicno 8) 8) mozda je i tako nesto za tebe.. 8-) 8-) 8-)
Dobra ideja...
Kontam kako na svome poslu nisam nikada nista opipljivog stvorio...
Sve sto postoji,mozhe se potrpati na omanji Hard Disk
teletrader

Post by teletrader »

Alfons Kauders wrote:
teletrader wrote:
Alfons Kauders wrote: Teletrader, a da otvoris malu brokersku kucu u BiH i radis sa "nasim" dionicama ? Ako bi mogao zaposliti par ljudi koji bi usput naucili raditi, ucinio bi puno...
E o tome sam razmisljao i rapitivao se i mogu reci da bih to vrlo rado uradio..
medjutim (ne bih sada da zvucim previse strucno) bh. trzhiste dionica ima nekoliko problema:
1.Nedostak likvidnosti i prometa.Neprihvatljivo je da cijela sarajevska berza ima dnevni promet u visini od par 100K KMova :sad: znaci svaka kupoprodja izaziva strasne fluktuacije sto bas nije zdravo
2.Ne postojanje derivatnih instrumenata (futuresa i opcija)
a potrajace dok ih uvedu

Posao koji bi me interesovao je recimo nastavnicki,niko mi nece dati profesorsku fotelju (niti je trazhim) ali recimo rado bih asistirao ili predavao negdje na sredjnjoj skoli ili fakultetu..
--->sto otvara novi problem,a to je vrlo upitno priznavanje evropskih diploma u BiH
Ovo sto govorim za brokersku kucu - nisam mislio da sad tu zaradjujes neke velike pare (mada i to ne bi bilo lose :D ), vec jednostavno da pokusas pronaci neki mali tim mladje raje koja bi bila zainteresovana za nesto takvo, da se ne radi s nekim ogromnim ciframa, taman dovoljno da pokrijes troskove i isplatis toj raji plate - da zaradjuju i usput uce... E sad, da za nekoliko godina "provrtis" 2-3 ekipice kroz svoju firmu ti ces ih u biti odskolovati i pripremiti za poslovni svijet u pravom smislu rijeci. Dakle, neces pricati suplju u nekom amfiteatru gdje 90% raje spava i konta gdje ce na kafu, vec ces tu raju nauciti korisne stvari koje ne mogu "pokupiti" u nasim obrazovnim institucijama i firmama, koje proizvode kadrove - invalide. Jednostavno, bolje je nauciti za 10 godina desetak ljudi da rade kako treba, nego predavati bezveze ljudima koji nisu ni zainteresovani da nesto nauce (a takva je nazalost vecina, zato i jesmo gdje jesmo).

Sto se tice trzista kapitala slazem se da su stvari daleko od savrsenog, ali ako si upoznat sa desavanjima u ostalim tranzicijskim zemljama, nije rijec o necemu cudnom. Jednostavno, treba vremena da se stvari dovedu u red, za par godina ce to vjerovatno potpuno drugacije izgledati.

Nek je sa srecom, sta god da odlucis... :D
Da sam ovoga Alfonsa ranije upoznao,zaposlio bih ga kod sebe.. :)
Salu na stranu ideja ne zvuci lose,nasa raja,pogotovo u BiH,imaju i te kakvu volju za ucenje stvari koji kao rezultat donose ono od cega su napravljeni snovi (mali hommage Humphrey Bogartu i "Maltese Falconu" ako se dobro sjecam naslova filma)
Brokerska kuca onako ne zvuci lose,medjutim iskreno govoreci,ja imam tehnicku naobrazbu,tako da ne znam je li upste zakonski moguce da neko ko nije ekonomista tako nesto radi.
Onda druga stvar ja znam spekulisati raditi sa svojim kapitalom,medjutim raspologati sa kapitalom drugih ljudi je jako nezahvalna i opasna stvar.
covjek je u sustini nezahvalan i svako se ljuti vise radi jednoga izgubljenog Eura nego radi 100 koje je zaradio na drugoj strani a ponekad se moraju ukalkulisati neki gubici..
Reicmo na dan kada su se desili teroristicki napadi u Londonu,izgubio sam 5cifrenu sumu u €..jednostavno se radilo o neocekivanom dogadjaju koji je povukao berzu na dole,a ja sam samo povukao kocnicu u trenutku koji je odgovarao mojim pravilima risk managementa...
Ali zamisli da vodis neki investicioni fond i moras klijentima objasniti takav gubitak?
(zamisljam kako ti ljudi sjede pred officeom i zhele da te linchuju)
MOja sestra momentalno pohadja magistarski na Ekonomskom fakultetu,pa joj ja ponekad prorovim po knjigama.
I mislim razumijem sto ta raja spava subotom ujutro na predavanjima :zzzz:
Ma na kraju krajeva,rijetki su fakulteti gdje se ekonomisti uce pravoj ekonomiji,sve je to neki supljak o nekom korporativnom upravljanju,umjetnost kako napisati knjigu od 300 stranica koja kosta 100KM-a,a pri tome nista ne reci :(
Svaki posao se vecinom uci na poslu,fakultetska diploma je samo ulaznica
teletrader

Post by teletrader »

water wrote:jednu stvar ne kontam, uz sav respekt, ko te tjera da radis 12 ili 16 sati u Americi, zasto ne povuces rucnu, i radis naprimjer 8 sati dnevno, preko vikenda se odmoris ili sta ti ja znam. Ja znam dosta EE (u mojoj struci) koji se neslomise od posla, vode vrlo uravnotezen zivot, itd.. Mislim da tvoj nemir ima vise veze sa mladoscu, i ocigledno dobu u kojem si, i nedefiniranim ciljevima. Daleko od toga da te odgovaram od Sarajeva (i sam ocijukam sa tom idejom), pogotovu sto su ti starci tamo, ali samo da te drugarski upozorim da prvo rascistis sam sa sobom a sve ostalo poslije toga ce ici lako. Penzija u SA to zvuci dobro. I ne sekiraj se za raju: dok imas mula, bice i raje.

Sretno brate
Zdravo wateru:
Ja sam ti sa druge strane bare,tako da mogu bez problema oticina Cubu na ljetovanje bez posebne dozvole State Dpt.-a 8)
Ma ne radim bas svaki dana 12-16 sati,to je samo u mjesecima kada imam finalizaciju projekta,inace mi je radni mjesec nekih 220-250sati ali zna izaci i po 350 kada je frka..
Ali sav stres je uslovljen time sto se radi o jako vremenski kriticnim projektima a i novcanoj steti ukoliko nesto krene lose,a kada si ti odgovoran pritisak ti skoci svaki put kada ti mobilni zazvoni :(
Ali bez obzira na sve to,ima malo i mojih nedefinisanih ciljeva u zhivotu..
Neko ce me proglasiti budalom ali jednostavno treba negdje povuci crtu i skontati sta dalje...
teletrader

Post by teletrader »

Upish wrote:trejderu, evo ti jedan link od mog pajde koji je isto malo puko sto se tice berze i trejdiranja:

http://ameloni.blogger.ba

Pa eto ako ti se cini interesantnim, javi mu se jer on samo trazi zrtve za pricanje o ovoj temi. btw, imate isti cilj u zivotu, trejdirati par sati dnevno od kuce i ostalo se baviti raznim hobijima.
Vrlo interesantan blog,covjek se bavi day-tradingom i koliko vidim po taktici je Scalper (neko ko kupi neku akciju i onda je drzhi svega par sati ili dana da bi je onda prodao uz manji profit)
Tu on sigurno mozhe zaraditi (procentualno) vise nego ja,ali i izgubiti..
drugi je problem sto mora stalno nadzirati pozicije a za to mu ipak treba vremena..
Ja s druge strane trgujem opcijama,a to je instrument gdje se jako lijepo mozhe zaraditi i kada se nista ne desava..
Da bi se zaradilo na akcijama,one moraju skakati ili padati,na opcijama se zaradjuje i kada se nista ne desava..
teletrader

Post by teletrader »

Jordan26 wrote:1)Navikavaj se polako na " spori zivot",
2)Ne govori svugdje i nedaj ljudima do znanja da si pun k'o brod, moze te neko ucmekati za 5000 KM il 50 KM....uglavnom jezik za zube...
3)Ideja onog Alfonsa KAudersa je i dobra, i plemenita ali ako hos da se uklopis u sredinu jebi ti to sto je sevap...i drzi se profita ...onu omladinu obrazovanu mozes okupit...da rade za tebe i da ih poducavas zanatu...ti radi 3-4 sata dnevno ..nadgledaj i zabavljaj se ....oni nek rade 10-12 sati...dobro ih placaj...ljubit ce ti stopala i obozavat ce te.....oni i sva bliza i dalja rodbina..to cut the story short...bit ces THe KING..samim time odbij od politike....politicari se samo cuju i vide..ono sto onni rade nikko ne *ebe ni 2%..
4) Sredi se malo, ako imas los stil oblacenja...pogledaj filmove sa Collin Pharrelom, Brad Pittom ako si mladji pa pogledaj kako i sta oni nose....
5)Sto se raje tice ako zelis finu raju, zivi skromno normalno i zalazi na mjesta gdje zalazi skromna raja...provincijalci su super
6)AKo zelis naci finu djevojku, kupi stan u provinciji negdje,
nadji neku babu internetushu nek ti sastavi spisak udavacha....izaberi neku finu..pa probaj 1 mjesec...
Ako ne upali , prodaj stan...idi u neku drugu provinciju i uradi isto
dok ne nadjes curu
7)Sto se auta tice, Land Rover kupi, ali reci da tii ga je ostavio neko, stari ili tako nesto posto se LAnd Rover ne uklapa u sliku skromnog zivota, osim ako ne zivis u Australiji
Et sretno....
P.S.
ne slusaj ove ostale, slusaj MENE...cause I bring good luck...I'm the Good Fairy :D :D :D
1.Radujem se ovome,mada se malo bojim dosade i latencije
2..Za ovo znam,zato je uz mene maximalno "joja" (i tu u sitno) :D
3. odgovoreno u prijasnjem postu
4.ma sredjen sam ja,nego mi malo smeta sto se u Sarajevu malo previse
akcenta stavlja na vanjstinu."Ljepotica" i "Shminkera" iz zapishanih haustora gdje je zvono zadnji put ispravno radilo 1991 a sijalicu su promjenili za Olimpijadu pun grad
5.primljeno k znanju
6.Po mogucnosti u Zenici ha?? 8) Mozhda i bi al me malo ono njihovo "E"!
baca iz takta.A jos kad mi neko kazhe "Sarajlijica"....
7.Reci cu da mi ga je ostavila tetka Djul-Esma iz Edinborough-a,valjda ce raja misliti da se to na Otoku standardno voza pa im nece biti nesto interesantno..jos mi samo treba naci Land Rover sa volanom na desnoj strani i pokusati ne poginuti u njemu :D
teletrader

Post by teletrader »

[quote="bajazit" ja thinking svaka moja samo zato sto imam par thousand and nice face opet sala nemoj sta ozbiljno shvatiti.Osim ono za koke.[/quote]

Otkud ovoj momackoj populaciji ideja da se "koke" lozhe na pare??? :?
Koliko znam,a polazim od rodjene sestre i malog broja rodica i poznanica,bitno je koliko im je muskarac zabavan i interesantan i potrebna je kolika-tolika doza fizicke privlacnosti
Mada ne sumnjam da postoje one koje bi vrlo rado pobjegle iz zaspishanih haustora ;)
Post Reply