horion_bosona,
Nažalost, meni je The Road jedan od najgorih post-apokaliptičnih filmova, razlozi su brojni, a nažalost uključuju i to što ti maksimalno ne voliš i nazivaš – slinavim dramljenjem. Kako drugačije objasniti prestrašeno i izbezumljeno ponašanje dječaka, zar se već nije navikao na “novu normalu,” ako se cijeli život susretao sa kanibalima i raznim mrtvim tijelima i svim ostalim grozotama?
Bez obzira što otac odgaja sina kao da je sve normalno i uopšte ga ne priprema da se bori sa novom realnosti (kakva je tek to pokvarenost i sebičnost oca!), kako to da se dječak bolje ne nosi sa svojim “normalnim” načinom života? To je tragičan previd produkcije koji maksimalno vrijeđa inteligenciju. Ovo bi potpuno opravdano i prihvatljivo bilo da je dječak imao priliku upoznati svijet prije apokalipse, pa ga otac sada želi "zaštititi" od kanibalizma i ludila koje je postalo normala, ali nije opravdano jer se dječak rodio prije ili baš za vrijeme početka apokalipse, ne znam više tačno kad, poodavno sam gledo.
I onda sami dijalozi između sina i oca su mogli biti puno humanističniji, dublji, topliji ako su se već željele predstaviti humanističke moralne vrijednosti, tako da gledalac nema nekog posebnog razloga da se “brine” za likove. U početku sam mislio da je gluma loša, kasnije sam skonto da su dvojca glumaca odradila maksimalno sa sranjem koje su režija i scenaristi servirali. Charlize – inače je odlična, ali je ovdje potpuno van elementa.
Ako je poenta filma da film nema poentu – onda je film odradio stvar.
Meni je nakon ovog filma ostao samo plitak uzdah razočarenja. Može se pogledati, ali opet kažem, soooo pointless…