The Rolling Stones

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Mujko

#1 The Rolling Stones

Post by Mujko »

Upravo slusam legendarnu pjesmu Angie.Kada sam kupio Mp3 Cd Roling Stones pomislio sam, pa zar se ovo dopadalo mladima.Izgledala mi je kao neka budjava svirka ali kako slusam evo u zadnjih sest mjeseci stekao sam utjesak da su Rolling Stones najbolja grupa na svijetu.Taj nacin sviranja koji ima u sebi malo hevyja, malo bluesa, malo country a malo i disko popa me je ocarala.Sto vi mislite o ovoj grupi i da li ste slusalli neke njihove pjesme ili albume ali po mojem misljenju najbolji njihov album je Goat's Head Soup iz 1973.

Ako postoji tema o Rolling Stones molim vas da prebacite ovaj moj komentar na postojecu temu.
Mujko

Post by Mujko »

Svako koga bar malo zanima muzika, trebalo bi da zna da su Roling Stonsi nastali prije 40 godina. Svoje prve koncerte u SAD držali su tokom 1960-ih, i mnogi kritičari poredili su ih sa Bitlisma. Oba benda bila su britanska, svirali su rok-en-rol i vrlo brzo njihovi članovi postali su velike zvijezde. Međutim, za razliku od Bitlsa, Stonse su svi posmatrali kao loše momke. Njihova kosa bila je duža, njihova odjeća više uz tijelo i bili su potpuno divlji. Sada već daleke 1972. godine, Roling Stonsi su objavili album Exile on Main Street. Neki kritičari smatraju ga njihovim najboljim albumom, a pjesma Rip This Joint pravi je primjer zvuka loših momaka.

Pjevač Mik Džeger i gitarista Kit Ričards pišu sve pjesme. Bubnjar je Čarli Vots, dok se četvrti član, takođe gitarista, Ron Vud, priključio bendu 1975. godine. Album Some klix objavili su nekoliko godina kasnije, a jedan od najvećih hitova postala je pjesma o Njujorku Shattered.

Sve o The Rolling Stones mozete vidjeti na wikipediji:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A0%D0 ... 1%81%D0%B8
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Mujko, ti to tek otkrio The RollingStonese :shock: The RollingStonesi su The Beatles II samo sa jednom godinom zakasnjenja :D Beatlesi su snimili prvi album 1962, RollingStonesi 1963 (ne 1967 kako ti rece). Beatlesi su otisli u Ameriku 1965, RollingStonesi 1966. Itd itd itd...
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Ne znam nešto puno o Stonesima ali znam toliko da mogu reći da nije tačno da su Jagger i Richards pisali sve pjesme. To je bila politika menadžera grupe, Andrewa Oldhama, da sve pjesme potpisuju sa Jagger/Richards, naravno po uzoru na dvojac Beatlesa Lennon/McCartney. Za razliku od Beatlesa, čije su pjesme koje nisu napisali Lennon i McCartney potpisivane sa pravim autorom (Harrison ili Starkley), Stonesi su sve potpisivali sa Jagger/Richards, naravno osim obrada. Tako od čuvenih pjesama, Ruby Tuesday je većinom napisao Brian Jones (navodno je Richards dodao samo dio teskta), glavnih rif za Jumpin' Jack Flash je djelo basiste Bill-a Wymana, itd, itd.

Evo ti malo i o postavama. Originalna postava grupe je bila: Mick Jagger (vokal), Keith Richards (gitara), Brtian Jones (gitara, razni instrumenti (sitar, melotron, rekorder...)), Charlie Watts (bubnjevi) i Bill Wyman (bas). Krajem šeszdesetih iz grupe je izbačen Jones, zbog dosta problema sa alkoholom i drogom (nešto kasnije se utopio u bazenu), a na njegovo mjesto došao je Mick Taylor. Kasnije je Ron Wood zamijenio Taylora, a od početka devedesetih Wyman je odstupio, tako da od tada uzimaju session basiste, odnosno grupa je postala četveročlana.

I još jedna zanimljivost: Brian Jones koji je smatran genijem grupe sa 16 godina je imao dvoje djece :D

Kad pređeš na Bealtese javi da ti ispišem roman :-)
Mujko

Post by Mujko »

Ma ja sam i ranije slusao price o Rolling Stonsima ali moj pravac slusanja je bio heavy sound, a Rolling Stonse sam smatrao nesto blazim soundom (zvukom).
Poslije preslusanih Hard Rock grupa, iz znatizelje sam kupio Mp3 Rolling Stones.A sljedeci put mislim da kupim Mp3 Beatles.
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Led Zeppelin :thumbup:
Mujko

Post by Mujko »

Takodjer. :thumbup:

:sax:
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Hehe, kad preslušaš Bitlse zaključićeš da su oni najbolji. Tako to ide... Od Zeppelina, preko Stonesa i onda na najbolje. :-)
I onda čisto zaključiš da su Gunsi i slično veliko shit.
rikardoreis

Post by rikardoreis »

Sticky Fingers mi je jedini album koji vrijedi, nakon svega...
Post Reply